Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

Frederic
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: France - Slovénie

Neprebrana objava Napisal/-a Frederic »

albanci so "katranske ovce"! čemu? prevedi v angleščino, pa ti bo jasno... (ovca=sheep, katran=tar)

HA HA HA HA HA HA HA HA!!! :gut: :grinsevil: :loldev:

fredi, ne mi žensk jazit, drugače bom katero iz ketne spustil, ti bo dala vetra!

He He He! Nisem vedel, da jih imate slovenski moski na ketni. :D

Dokler ne zacnejo groziti z kaksno kastracijo, je se OK, Jochie. :grinsevil:
orion lady
Komunikatorka
Komunikatorka
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a orion lady »

@Frederic:
govoriš kot da si star 50 let in da si na polno živel v časih komunizma, pa kot je po tvojih letih vidno nisi kaj dosti več časa kot jaz, zato ne bluzi preveč.
...Naj bo vsak do sebe plemenit
Čist in brez okov
...
Uporabniški avatar
micamaca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Žabji dol

Neprebrana objava Napisal/-a micamaca »

Frederic napisal/-a:Situacija za Slovence v Franciji se je vsekakor zelo spremenila predvsem v zadnjih desetih letih, se zlasti po vstopu v Evropsko unijo. Na bolje, se razume. Ko sem sam prisel tja leta 1990 sem bil samo eden izmed mnogih »umazanih Jugoslovanov«. Noben ni vedel za Slovence ali Slovenijo. Bil si Jugoslovan, komunist in reven in to je bilo to. Danes je vse drugace. Mnogo vec Francozov pozna Slovenijo, mnogi hodijo nam na pocitnice in vidijo, da nismo neka od vojne razbita balkanska drzava. Ko danes recem kateremu Francozu, da prihajam iz Slovenije, mi obicajno rece "Aha, druga Svica". :D

ma nemoj... me prav zanima v kakšnem francoskem wonderlandu ti živiš? ... ker razen parih sošolk moje babice (se je pač v Franciji šolala) ob francosko-švicarski meji, te večina francozov ne jeb* pet posto ko poveš da si iz Slovenije (če sploh vejo kje to je)... vsaj tako je bilo ko sem bila nazadnje v Parizu pred dvema letoma... če so pa medtem francozi v sloveniji odkrili novo švico pa super... mi vsaj ne bo treba vsaki trapasti prodajalki razlagat, da je Slovenija v EU in da ne rabim mervertštojer obrazca
The secret of success is consistency of purpose.
Frederic
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: France - Slovénie

Neprebrana objava Napisal/-a Frederic »

ma nemoj... me prav zanima v kakšnem francoskem wonderlandu ti živiš? ... ker razen parih sošolk moje babice (se je pač v Franciji šolala) ob francosko-švicarski meji, te večina francozov ne jeb* pet posto ko poveš da si iz Slovenije (če sploh vejo kje to je)... vsaj tako je bilo ko sem bila nazadnje v Parizu pred dvema letoma... če so pa medtem francozi v sloveniji odkrili novo švico pa super... mi vsaj ne bo treba vsaki trapasti prodajalki razlagat, da je Slovenija v EU in da ne rabim mervertštojer obrazca

* blizu Oranga v juzni Franciji

* No ja... Jaz ravno ne sprasujem vsakega natakarja ali prodajalko v parizu ali vedo, kje je Slovenija. Vecina tistih, ki take stvari morajo vedeti, Slovenijo poznajo. Kar je vsekakor napredek od tistega, kjer smo bili leta 1990. Je pa seveda iluzorno pricakovati, da bo vseh 45 milijonov Francozov vedelo, kje je Slovenija. Tako kot dvomim, da vsi Slovenci locijo baltske drzave, ki so prav tako del EU.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Frenkie »

Đizs! Sm šla 4 strani nazaj brat, da vidim, o čem sploh tok debatirate. Kar mi je takoj padlo v oči je tvoja primitivnost lubenica. Neki pametuješ o tem, kako ti gre na živce nestrpnost slovencev do bosancev, obenem pa je vsak tvoj drug odstavek poniževalen do slovencev. Blatila si vse slovensko od A do Ž. Od slovenske glabse in njihovega "nerazvitega" jezika do majhne slovenske države in populacije.

lubenica napisal/-a:prvo kot prvo ne morm verjet, da ste odprl eno temo, jo naslovil z JUŽNJAKI

Jst res ne vem kaj je nestpnega v besedi "južnjak"? Jst sm pa že pri prvem postu oznanila na kateri narod mislim s to besedo in sicer na države in prebivalce bivše Jugoslavije. Ne vem, če bi bil naslov "Bosanci, Hrvati, Makedonci, Črnogorci, Albanci, Slovenci...." bolj izviren???!!! Bom pa z veseljem sprejela kšn tvoj nasvet o preimenovanju teme, ki bi bila po tvojem mnenju bolj usrezna. Pa še neki, moja prakrat omenjena beseda "južnjak" ne more bit tok žaljiva, kot tvoja milijonkrat omenjena beseda "čefur" v tej temi. Sploh pa je tvoj besedni zaklad zelo omejen, tko da me take tvoje izjave, sploh ne presenečajo.

lubenica napisal/-a:če rečeš nekomu južnjak,pa pri tem uporabljaš stereotipe,ki jih je uporabljala avtorica teme

To o stereotipih, z moje strani, si že parkrat omenila v tej temi. A ti sploh veš kaj pomeni, da je nekaj stereotipno??? Res nisi en biser inteligence. Tebi se zdijo začetna vprašanja stereotipna? God women!!! To, da nekdo ni dobil službe zaradi svojega izvora ni stereotip ampak kruta resnica. To, da gre nekomu balkanska glasba na živce tud ni stereotip. To, da gre določenim slovencem na živce, če bosanci govorijo popačeno slovenščino tud ni stereotip... Mogoče se nekomu zdijo vprašanja provokativna ampak take stvari se dejansko dogajajo, ker nacionaliste in nestrpneže najdete na vsakem vogalu.

lubenica napisal/-a:srbija,hrvaška in bosna so starejše države od slovenije in imajo veliko daljšo tradicijo in kulturo od naše in to e še en razlog več da bi jih slovenci moral mal bol spoštovat...

Kar ti trdiš je precej enako rasizmu. Ločevanje držav na njihovo tradicionalno in kulturno razvitost se meni zdi v tem kontekstu skrajno žaljivo. Jst držav ne ocenjujem na podlagi njihove razvitosti, še manj pa na njihovo starost. Narod bi se moral med seboj spoštovat zaradi same kultiviranosti in boljšega medsebojnega odnosa, ne pa zaradi njihove zgodovinske razvitosti, daljših ali krajših tradicij in kultur.

lubenica napisal/-a:in zakaj bi se ena čistilka slovensko učila,če je itak skoz v okontaktu z drugimi bosankami,pa en gradjevinar isto dela od jutra do mraka, da bi svojim poslal da majo za kos kruha....

LOL, LOL in še enkrat LOL. Zakaj smo se pa mi v šoli učil angleško??? Sej se itak družimo s slovenci, kaj če nam pol tuj jezik??!! Človek bi se moral naučit jezika države, v kateri se nahaja, zaradi samega sebe, zaradi kulture in zaradi boljšega pristopa do ljudi. Prav tako pa tud zaradi lastnega imiđža, ker boš mal glupo delovala, če po 20 letih bivanja, še vedno ne boš znala ničesar bleknit po slovensko. Jst tud na faksu srečujem čistilke, ki mi kdaj kej po bosansk povejo in se mi zdijo čist kjut in zabavne za poslušat, všasih tud kšno poklepetamo, medtem ko čakam na hodniku. In mene čistilkino nepoznavanje slovenskega jezika absolutno ne moti, ampak bo sigurno motilo kšnega delodajalca, če pride na razgovor za delo ali pa kšno delavko na kšnem uradu.

frederic napisal/-a:In vendar se otroci gastarbeiterjev iz bivse Jugoslavije (vkljucno z cistilkami) zelo hitro naucijo anglescine v ZDA, nemscine v Nemciji ali francoscine v FRA. Edino slovenscina zgleda, da ne gre od rok, pa ceprav na bi bil soroden jezik.

Točno tko. Tam so se priseljenci prisiljeni naučit tujega jezika, ker je to edini način na pridejo do službe in da se nekako znajdejo in prilagodijo okolici. Tuki pa se lahko šlepajo tud brez poznavanja jezika, ker jih večina slovencev tud tko razume, zato se pa tud ne trudijo, da bi ga znali, ker tud brez njega ‘‘pridejo skoz’’.
lubenica
Debatorica
Debatorica
Kraj: lublana

Neprebrana objava Napisal/-a lubenica »

Frenkie napisal/-a:Đizs! Sm šla 4 strani nazaj brat, da vidim, o čem sploh tok debatirate. Kar mi je takoj padlo v oči je tvoja primitivnost lubenica. Neki pametuješ o tem, kako ti gre na živce nestrpnost slovencev do bosancev, obenem pa je vsak tvoj drug odstavek poniževalen do slovencev. Blatila si vse slovensko od A do Ž. Od slovenske glabse in njihovega "nerazvitega" jezika do majhne slovenske države in populacije.

ok če sm bla slučajn ¨primitivna˝(btw sploh veš kaj ta beseda pomen?glede na to da jo uporabljaš v nesmiselnem kontekstu) in žalila slovence, s tem, da sm izpostavila njihove napake in pomankljivosti,sm to naredila kot odgovor n atvoje in frederovice ˝primitivne˝komentarje, se pravi na vaša izpostavljanja in provociranja glede moje nacije,sm odgovorila na enaki primitiven način,ki sta ga uporabila sama

Jst res ne vem kaj je nestpnega v besedi "južnjak"? Jst sm pa že pri prvem postu oznanila na kateri narod mislim s to besedo in sicer na države in prebivalce bivše Jugoslavije. Ne vem, če bi bil naslov "Bosanci, Hrvati, Makedonci, Črnogorci, Albanci, Slovenci...." bolj izviren???!!! Bom pa z veseljem sprejela kšn tvoj nasvet o preimenovanju teme, ki bi bila po tvojem mnenju bolj usrezna. Pa še neki, moja prakrat omenjena beseda "južnjak" ne more bit tok žaljiva, kot tvoja milijonkrat omenjena beseda "čefur" v tej temi. Sploh pa je tvoj besedni zaklad zelo omejen, tko da me take tvoje izjave, sploh ne presenečajo.

vidim da moram določenim ljudem kle gor vse pa abecedi razlagat,ker samo zato,ker sami niso dovolj inteligentni, da bi poštekal kako stvar,potem drugim govorijo primitivci, da bi sami sebe potolažili zarad svojih miselnih neuspehov...
ta tema, v katero si zmetala vse narode skupaj in potem dala še neko kvazi anketo, v kateri postavljaš-ja STEREOTIPNA vprašanja v zvezi z ˝južnjaki˝ kot so naprimer-ali vas moti ker poslušajo tako naglas glasbo,ali vas moti,ker ne znajo slovensko itd...veš draga,ti predpostavljaš, da so južnjaki taki,kot si jih sama opisala v svojih vprašanjih in in temu se ne boš verjela reče S-T-E-R-E-O-T-I-P!!!
zakaj sm uporabila besede čefur? zato,ker so jih tudi ostali zelo na veliko in široko uporabljali in če bi jaz uporabili normalne besede kot so-srb,hrvat,makedonec...mislm da pol folka,ki isto razmišlja kot ti,ne bi vedlo o kom govorim, saj si še sama izjavila, da ˝kako naj pa vas poimenujem ,oziroma kaj bi mogla napisat kot naslov˝...seveda je lažje a ne vse skupi nabasat v en koš in reč južnjaki al pa kot je rekel frederic že večkrat čapci...čefurji itd...slpoh pa,jst svojim˝južnim bratom˝lah rečem kokr hočm, tko da ...(':evil:')

lubenica napisal/-a:če rečeš nekomu južnjak,pa pri tem uporabljaš stereotipe,ki jih je uporabljala avtorica teme

To o stereotipih, z moje strani, si že parkrat omenila v tej temi. A ti sploh veš kaj pomeni, da je nekaj stereotipno??? Res nisi en biser inteligence. Tebi se zdijo začetna vprašanja stereotipna? God women!!!/pa pravš da si se učila angleško v šoli...se pojavljajo napake a ne,sam bosancem je pa ne bi oprostila...(':roll:')
To, da nekdo ni dobil službe zaradi svojega izvora ni stereotip ampak kruta resnica. To, da gre nekomu balkanska glasba na živce tud ni stereotip. To, da gre določenim slovencem na živce, če bosanci govorijo popačeno slovenščino tud ni stereotip... Mogoče se nekomu zdijo vprašanja provokativna ampak take stvari se dejansko dogajajo, ker nacionaliste in nestrpneže najdete na vsakem vogalu.[/b]

ja kot naprimer ti,ki si dala ta vprašanja na tabelo...
pa kake veze ma to da nekdo ni dobil službe zarad svojga izvora veze s tvojim vprašanjem?sej ti si postavila čist kontra vprašanje-bi vas motilo,če bi vam nekdo prevzel službo kljub temu, da ni slovenec?
Pa napisala si ˝to da gre določenim slovencem na živce,če bosanci govorijo... se pravi po tvojem gre DOLOČENIM Slovencem na živce, da BOSANCI(vsi a ne,slovenci pa sam določeni??) ne govorijo...a je pol to stereotip al ni?

lubenica napisal/-a:srbija,hrvaška in bosna so starejše države od slovenije in imajo veliko daljšo tradicijo in kulturo od naše in to e še en razlog več da bi jih slovenci moral mal bol spoštovat...

Kar ti trdiš je precej enako rasizmu. Ločevanje držav na njihovo tradicionalno in kulturno razvitost se meni zdi v tem kontekstu skrajno žaljivo. Jst držav ne ocenjujem na podlagi njihove razvitosti, še manj pa na njihovo starost. Narod bi se moral med seboj spoštovat zaradi same kultiviranosti in boljšega medsebojnega odnosa, ne pa zaradi njihove zgodovinske razvitosti, daljših ali krajših tradicij in kultur.
drgač rasizem ni ravno prava beseda zato,ampak nacionalizem ali šovinizem..sej veš kaj pravjo,prvo pred svojim pragom pomet..ne mene prosim učit kaj pomenjo določene besede,ker sama ne veš niti najbolj osnovih(':roll:')

lubenica napisal/-a:in zakaj bi se ena čistilka slovensko učila,če je itak skoz v okontaktu z drugimi bosankami,pa en gradjevinar isto dela od jutra do mraka, da bi svojim poslal da majo za kos kruha....

LOL, LOL in še enkrat LOL. Zakaj smo se pa mi v šoli učil angleško??? Sej se itak družimo s slovenci, kaj če nam pol tuj jezik??!! Človek bi se moral naučit jezika države, v kateri se nahaja, zaradi samega sebe, zaradi kulture in zaradi boljšega pristopa do ljudi. Prav tako pa tud zaradi lastnega imiđža, ker boš mal glupo delovala, če po 20 letih bivanja, še vedno ne boš znala ničesar bleknit po slovensko. Jst tud na faksu srečujem čistilke, ki mi kdaj kej po bosansk povejo in se mi zdijo čist kjut in zabavne za poslušat, všasih tud kšno poklepetamo, medtem ko čakam na hodniku. In mene čistilkino nepoznavanje slovenskega jezika absolutno ne moti, ampak bo sigurno motilo kšnega delodajalca, če pride na razgovor za delo ali pa kšno delavko na kšnem uradu.
wau ti bomo podelil neko nagrado za človekoljubnost...si se res potrudila,svaka čast(':lol:')
lol
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

Frederic napisal/-a:
fredi, ne mi žensk jazit, drugače bom katero iz ketne spustil, ti bo dala vetra!

He He He! Nisem vedel, da jih imate slovenski moski na ketni. :D

Dokler ne zacnejo groziti z kaksno kastracijo, je se OK, Jochie. :grinsevil:

ah kako romantično je opaziti, kako fantka izkazujeta na ženskem forumu naklonjenost en proti drugemu :D

in glede na to, da sta istih let ... pa nam Joškica ( :wink: ) še ti povej, kako si (uspešno seveda) preživel tole jugoslovansko krizo :mrgreen:

moram pa priznat, da me resnično zanima čemu je tale dragi fraderikec na tem forumu (razen seveda ... očitnega :D )
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

kakšno krizo???? :D :D :D
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

hahaahahaha

tisto pred vesoljnim potopom :D
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

matr ste dosadni. :?
en trobezlja eno, drug trobezlja drugo...in čist po pravici povedano se v vsakem postu od vsakega najde resnica...
men gre tud na živce, da se druge narode, ki niso balkanci skos poveličuje, nas balkance pa skos neki šinfa...tlele ne more bit posploševanja, ker je vse odvisno od posameznika...res je da ma tud vsaka rasa in vsaka država en svoj način izražanja, ampak še vedno pa nismo vsi slovenci za v smeti...jst poznam lih tolk bosancov/srbov/še kakšen anglež bi se najdu in tud američana sem spoznala, pa ga ne bom sodila glede na buša in glede na njihovo zgrešeno politiko...meni je pač pomemben on in ne vso ostalo ozadje...
in primitivno se mi zdi to, da nekateri govorite da morjo "južnjaki" (npr. bosaci, srbi, makedonci, albanci) delat kot fizikalci...zakaj že? zakaj more bit to tko...zakaj vsi mislite, da če je pa "od dol" da pa ni nč druzga sposoben kot pa bajte gradit in ceste pucat...Sicer če smo pa že na tem, pa more ja nekdo pridt, če je slovencev premal, da pomaga hišice gradit, da se ljudeki lahko kam vselimo...IN isto je treba tud kšno cesto popucat, da se nebi zadušil v smradu... :roll: poznam, kar nekaj oseb, ki so kljub temu da je dobro plačano pobiranje smeti (okoli 1700sit na uro) in so bili že dlje časa brezposelni, pa niso hotel sprejet zaradi ponosa ; "ja da me nou sosed vidu ko bom smeti odnašu"...In zakaj torej potrebujemo koga drugega??Poznam pa enga, k je smetar že zlo dolg časa in ma tako bajto da dol padeš-sam s svojim denarjem...In je reku da službe ne da za nič na svetu...No takih nam primanjkuje...seveda pa Almir iz albanije pride v slovenijo željan zaslužka in da nahrani svojo družino, mami bolni zdravljenje plača, in seveda mu ni težko poprijet za metlo al pa cemet...
ne bom trdila, da zdej slovenci tega ne počnejo, ampak roko na srce zelo je malo takih...vsak rajš sedi in vleče podporo in se mu jeb* za vse...
mislm, nevem no :? men se zdi to ful nesramno, da se nedolžen folk spravlja v tolk slabo luč in se jih skos žali..
jst nikol nism rekla čez nobenga nič dokler mi kej ni naredu/al pa kej naredu slabga človeštvu...Zame bosanec ni čefur, zame albanec ni šiptar...Ampak so pač normalni ljudje...A je to tolk težko razumet, al je treba zdej na veliko razpravljat al je šiptar al čefur žaljivka al ne...Valda da je...Zame bi bla tud slovencelj/janez/slovenček žaljika, če bi mi kdo drug reku s tapravim pomenom...Pa pejte gledat v slovar al so to žaljivke al ne :?
Dejte mal prizanest ljudem, ki niso ničesar krivi...Tud če se pele v belem golfu in nabija ciganče, ciganče do konca, še ni rečen da je slab človek...jst se pa pelm pa tud nabijam kej tazga...ja in...tisto sekundo k to slište vas že nebo pobral..A če se kdo mim pele pa tehnažo nabija do konca mu pa noben nebo nč reku...Ah kje, spotaknimo se ob bosančke, oni so slabi, oni so šit...a dejte dejte..
in frenki je zlo dobr povedala tist glede slovenske govorice...kukr pač kšnmu paše...če nima želje nima..njemu bo šlo to v slabo, ne vam...nebi blo sicer slabo, da bi govoril slovensko, ampak ne morš pa tega terjat če tega država ne terja...za državljanstvo je treba delat en izpit iz slovensščine...Ni lih lahek, morš znat nekej povedat v pravi slovensščini, ampak naglasa pa nihče ne jeb*...naglas vedno ostane, če si prišel poznih letih sem....in neevm kaj je to tok moteče...mene tud mot štajerski naglas-mi pač ni všeč, pa še razumem vse bolj slabo..pa kaj, a naj jih zdej linčamo... :roll: seveda ne....naglas ne naredi človeka....
in nekoč smo bli vsi eno...očitno ste že pozabil...jst seveda takrat še shodila nism dobr...ampak vseeno mi je ostal od pripovedovanja neka naklonjenost in "bratstvo"...sej se najdejo primitivci, ampak še zdaleč to niso vsi taki....
po mojem mnenju ej treba človeka najprej sponat, preden o njem trobiš bedarije in ga spravljaš v slabo luč...človeka pa ja ne morš presodt po tem kakšno musko posluša in v kakšnem avtu se vozi...lahko zveš ali je bogat ali ne, ampak še vedno ne morš vedet kakšenjej po osbenosti in po karakterju...jst se tud vozm z narodnjaki naglas v starem zelenem kliotu...pa sem slovenka...ampak če men sede, me ne briga za druge...od sekunde poslušanja tega, še nobenga ni pobral.... :wink:
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkA »

Jao ... :D

Jst mislm, da bi nedvomno vsi južni priseljenci MORALI se intergirati, vsaj delno oziroma do te mere, da lahko normalno komunicirajo v javnih ustanovah itd. Kar počnejo doma, kakšno glasbo poslušajo, kako se oblačijo in ostale nepomembnosti me ne zanimajo, pa naj se gre za ''Južnjake'', naj se gre za Slovence ali kogarkoli pač.

Glede fizićkih radnikov ... Slovencev je valda zmeraj manj, ker vsi rinejo na fakse, ker je vsem to sramotno, ker je premalno plačano itd. (morda preveč posplošujem, ampak you got the point ;) )''Južnjaki'', vsaj tisti ki so v Slo prišli z minimalno izobrazbo ali celo popolnoma brez nje, pa poberejo ta dela, ki so bolj na dnu, kar zadeva tako plačilo kot priznanost v družbi.

Sicer pa mislim, da je velika večina, oziroma vsaj tisti, s katerimi sem sama v kontaktih, se družim in prijateljujem, popolnoma normalni ljudje, nekateri mnogo bolj izobraženi od povprečnega Slovenca, ker so se pač znali dokazati drugim z izobrazbo in pridnostjo (predvsem mlajša generacija). :) Nekateri se morda celo sramujejo svojih korenin, kar je pa po mojem mnenju zmotno in narobe.

Seveda pa obstajajo tudi ''Južnjaki'' (ne maram te besede, al jebiga) , z drugačnim prepričanjem, in njihovi ala Jesenice, Kranj-Planina, Ljubljana-Fužine in ostali (več ne poznam) ''ghetti'', kjer se zbirajo skupine, oblačijo v vsem dobro znane trenirke in ti, te majhne subkulture, če ne že kar kontrakulture, postavljajo vse, več ali manj negativne, stereotipe o Južnjakih. Sicer o tem, kdaj je nek stereotip negativen, kdaj ni, ne bi tukaj razpravljala.

Z izbiro Frenkinih vprašanj ni čisto nič narobe. Razvnela se je (dokaj) zanimiva debata, čeprav smo bistvo že premleli. :) Vprašanja so izbrana tako, da temeljijo na teh stereotipih, dejstvih, po katerih pravzaprav vsi Južnjake (oziroma te ''subkulture'', ki sem jih prej omenila), poznamo.
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

kukr sem jst seznanjena je delo gradbenka zlo dobro plačano..tko da nebi štela to pod slabo plačana dela, ampak pod dela kjer je potrebno veliko dela in se nobenmu ne da in vsi rajš gulijo knjige dvjst let in se grebejo na zavodu za ekonomska dela...priznam, tud sama nism kej preveč fizično sposobna za kako prehuo fizično delo...ampak če izbiram za isto plačilo recimo, bi šla rajš v štcuno na police filat, kotpa v psarno sedet in se živa pojest od dolgočasja in celodnevnega buljenja v računalnik...ampak jebi ga, tko je...še vedno je pač tlele problem plačilo...ampak gradbeništvo res ni malo plačano...moj bivši, ki je delal v gradbeništvu, je dobil okoli 400 kosov na mesec+ nadure če se mu je dalo in + fušanje če se mu je dalo...ampak ker je bil priden in je mogu mami v makedoniji zdravljenje plačat jedelu cele dneve od sedmih zjutri pa do tam nekje desetih zvečer...tko da je na mesec kar dubu okoli 600 tisoč vsega skupej..resda da je cele dneve delal, ampak tud če nebi, 400 tisoč pa lih ni malo...

in še to bom dodala k poslovenjenju tujcev...
enmu ki je trideset let živel v bosni recimo, in potem kar sm prišel naenkrat, se je zlo težko naučit v hitrem času popolno slovenščino...lažje je nekomu, ki je mlajši in se hitro prilagaja...tud jst s se zdej recimo začela učit italijanščino in nemščino in v pol leta komej da kej znam...pa sem se trudila pa vse..angleščina mi pa čist dobr lafa, ker sm že tko zgodej začela z učenjem....
tega nekak ne mormo zahtevat od človeka da kar takoj zna vse...no, če pa kako desetletje že živi tukaj, bi pa lahko kej znal...to je
res...
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Uau, chickenfight. v duelu Frenkie- Lubenica, navijam za Frenkie.

Nekateri so blazno tolerantni do jugonarodnjakov, ki odmevajo iz razsutih golfov, hkrati pa pljuvajo po AtomikHarmonik. Bodimo potem tolerantni do vse ruralne "kulture", tudi do svoje ...

Predvsem v času bivše juge so prihajali v Slovenijo delavci iz južnih republik opravljat slabše plačana dela; to so bili pač ljudje z nizko izobrazbo ali brez nje. Malo je bilo intelektualcev. In od tod pač stereotipi. Roko na srce, s kakšnim čistokrvnim Slovencem iz Haloz (brez zamere, ne se zdaj obesit na te Haloze) imam prav toliko (nič) skupnega kot z zidarjem Mujotom in čistilko Fato. Z ljudmi, s katerimi imamo skupne interese, pa sem lahko najboljša prijateljica, ne glede na to, odkod prihajajo. In taki ponavadi nimajo problemov s slovenščino, če so dlje časa tukaj. (pa tudi če njihova slovenščina ni briljantna, me ne moti)

Če prideš v tujo državo, se moraš do neke mere prilagodit. Jaz bom tudi v Iranu hodila pokrita okrog (se pa vsekakor ne bom odločila, da bi živela tam), oni pa naj se tu sprijaznijo, da v Evropi ženske niso pokrite- vsaj v javnem življenju ne.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
MIGRENA
Cosmofrik
Cosmofrik
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a MIGRENA »

Bom še jest neki pristavla glede teh "fizičkih delavcev"... tkole, mi mamo doma gradbeno podjetje tko, da sm kr seznanjena z njimi. Zakaj jih iščemo v državah bivše Jugoslavije? Ker v Sloveniji od slovenskih državljanov praktično nemoreš dobit te vrste delovne sile, če že dobiš revež obupa po 2 tednih. Oni k pa pridejo od dol pa so tega nekak navajeni oz. se jim tistih 150k k dobijo zdi OGROMNO. Pr nas recimo en tak delavec zasluži še več... približno okol 200k ampak ma zato tut po 250 ur.

Enkrat sem v tej temi že rekla, da jest ljudi ne ločim po narodnosti al pa iz kje prihajajo, ampak na dobre in slabe in teh najdeš v vseh državah in narodnosti tko, da nam kej preveč filozofirala, ker se mi zdi res brez veze.
Ljubav je kao šah, uvjek te zajebe neki konj dok osvajaš kralja.
ribicaX
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prelepa Dolenjska

Neprebrana objava Napisal/-a ribicaX »

mogoče bo tole OT, ampak vseeno vam moram pokazat, kaj sm danes videla na poti v službo.

Slika
Zaklenjeno