Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

lubenica
Debatorica
Debatorica
Kraj: lublana

Neprebrana objava Napisal/-a lubenica »

se strinjam s sofijo.beograjčani naprimer so za nas navadne p***e
Frederic
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: France - Slovénie

Neprebrana objava Napisal/-a Frederic »

teb frederic sploh nemislm več odgovarjat,ker to kar ti nakladaš je itak en bull shit... whatever ... ti govoriš svojo verzijo zgodovine, kdo iz druzga štaba,bi ti pa lahko tud svojo povedu...

Sicer ne vem o kateri "verziji" zgodovini govoris ti, toda jaz govorim o tisti, katero sem izkusil kot mlad fant v komunisticnih casih v 80-ih in kot 20-letni vojak v Bosni (kamor sem prisel bolj ali manj direkt iz Ruande), kjer sem bil med oktobrom 1993 in februarjem 1994 in kasneje se enkrat ob koncu 90-ih, ko sem bil dol za nekaj tednov, vendar takrat je bilo ze konec bojev, ceprav so napetosti se vedno bile, zlasti v Mostarju, kjer sem sam bil stacioniran. Ce te zanimajo kaksna detajli, kaj vprasaj.

s svojim postom si lepo nakazu,kolk si alergičn na čefurje,samo preberi si svoje sranje gor

Neverjetno, kako so nekateri (nekatere) tako alergicne na besedo "cefur" ali "capec", pa vendarle, ko sem pogledal sporocila za nazaj, sem opazil, da najveckrat to besedo, ki naj bi bila ponizevalna, uporabljajo tisti, ki pravijo, da je ponizevalna oz. tiste, za katere naj bi bila ponizevalna. Kako zanimivo... :roll:

ali pa frederic,ki ima neke teorije o zaroti o veliki srbiji in hrvaški,ki jih je pobral na tvju,kot vsi drugi retardiranci,ki nimajo pojma kaj se je dol dogajal

Ja, ti bos ze vedela. Lahko je sedeti in modrovati na toplem pred Tv ali racunalnikom, tezje pa je bilo tekarit po ulicah Sarajeva in se izogibati muslimanskim in srbskim ostrostrelcem, ki so se igrali z tvojim zivljenjem kot v kaksni video igrici. Ampak ti bos ze vedela, kako to izgleda, kajne?

tko k ena moja kolegica,ki je nardila izjavo stoletja,ko je prjavla, da so slovenci premagal srbe v enm tednu vojne(sam ne vem kako jim je to ratal,glede na to da slo sploh ni mela vojske takrt pa glede na to,da so se pa zenimi hrvati in bosanci boril 5 let)

Ocitno imas tezave tudi z poznavanjem novejse slovenske zgodovine. Vojna za neodvisnost Slovenije je trajal 14 dni. To je sedem dni vec kot je trajala sedemdnevna vojna med Arabci in Izraelci, ki velja za vojasko mojstrovino.

Navkljub trditvem nekaterih (ali mnogo) idiotov iz Hrvaske in Srbije je bila vse prej kot operetna vojna. Obstajala je tudi ze slovenska vojska. Edina razlika je bila, da za razliko od pametnjakovicev na jugu smo mi Slovenci imeli celo kopico nacrtov, kako se odzvati na razlicne situacije, medtem ko Hrvati niso imeli en drek. Razen ko je bilo treba gobcati... Pri nas so vojakom poveljevali vojaki, pri Hrvatih pa je bilo pomembno, da si bil clan prave stranke ali grupacije. Saj lahko vsak danes vidi in se cudi, kako je lahko nek bivsi sofer avtobusa na relaciji Zagreb - Nemcija postal v petih letih vojne general. Da ne omenjam ostalih primerov.

pa še to,zdej k smo razčistil da šiptarju lah rečš šiptar in bobu bob Razz ,še bolj potrjuje da bosancu,hrvatu,srbu ne morš reč čefur,ker oni kokr jst vem ne prhajajo iz Čefurije.. sploh pa za hrvate še nism slišala, da bi jim kdo reku čefur,to se v glavnem govori sam srbom pa bosancem

Torej, ce povzamem te veleumne izjave: Albanec si lahko rece siptar, vendar Slovenec ali kdorkoli drug ne sme reci te iste besede Makedoncu, makedonskemu Albancu, Srbom, Hrvatom ali Bosancem. Srbi, Hrvati in Bosanci si lahko drug drugemu recejo cefur ali capec, vendar Slovenec ali kdorkoli drug jim ne sme reci te besede, ker je potem za njih zaljiva. Bosancem ne smes reci Bosanec, ce nisi Bosanec oz. ce doticna oseba ni bosanski Srb ali Hrvat. Oziroma tudi Musliman, kajti ti same sebe imenujejo Bosnjak. Splican ali Beograjcan lahko rece Zagrebcanu purger, vendar Ljubljancan to ne sme storiti, ker je potem zaljiva. Srbi se lahko med seboj klicejo opankarji ali komsije, vendar Slovenci niti nihce drug jih ne sme tako klicati, ker potem postane besedica zaljiva. Hrvati in Srbi se lahko drug drugega klicejo ustasi ali cetnik, vendar ce jih kdo drug tako klice postane beseda zaljiva. In nobenemu ne smes reci, da je Balkanec ali juznak, ker pac nihce ne zivi na Balkanu ali Juzni Evropi. Vsi pa lahko recejo Slovencu, da je "Janez", "Kranjec", "rasist" ali "becki konjusnik".... Sem kaj izpustil?

Lahko vsaj Albance klicemo "sladoledar" ali "krempita"? Menda nam boste vsaj malo veselja pustili. :D

Ostalih stvari se mi pa ne da komentirati. Roko na srce, tri cetrt tega, kar je napisanega tudi ne razumem. Neka ljubljanska spakedranscina, brez vejic, pik, odstavkov in se cesa... :D
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

Zakaj bi Hrvata, Srba, Bosanca klical šiptar.. Če to ni??

Nevem no, ne razumem jst tega. :)
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
Frederic
Sramežljivka
Sramežljivka

Zakaj bi Hrvata, Srba, Bosanca klical šiptar..??

For fun. :mrgreen:
lubenica
Debatorica
Debatorica

Sicer ne vem o kateri "verziji" zgodovini govoris ti, toda jaz govorim o tisti, katero sem izkusil kot mlad fant v komunisticnih casih v 80-ih in kot 20-letni vojak v Bosni (kamor sem prisel bolj ali manj direkt iz Ruande), kjer sem bil med oktobrom 1993 in februarjem 1994 in kasneje se enkrat ob koncu 90-ih, ko sem bil dol za nekaj tednov, vendar takrat je bilo ze konec bojev, ceprav so napetosti se vedno bile, zlasti v Mostarju, kjer sem sam bil stacioniran. Ce te zanimajo kaksna detajli, kaj vprasaj.

ja in to pomen da vse veš ne,res si mi dokazal point ni kej

Neverjetno, kako so nekateri (nekatere) tako alergicne na besedo "cefur" ali "capec", pa vendarle, ko sem pogledal sporocila za nazaj, sem opazil, da najveckrat to besedo, ki naj bi bila ponizevalna, uporabljajo tisti, ki pravijo, da je ponizevalna oz. tiste, za katere naj bi bila ponizevalna. Kako zanimivo... :roll:
kot na primer? uporabljam jih pri tej temi, da me bojo tupasti frederici bolje razumel.opazila sem tudi, da samo iščeš kak izgovor, da bi lahko spet uporabljal svoje žaljivke,prou uživaš v temu in kar naprej neki citiraš, da bi le lahko nadaljeval s svojimi nacističnimi izpadi

Ja, ti bos ze vedela. Lahko je sedeti in modrovati na toplem pred Tv ali racunalnikom, tezje pa je bilo tekarit po ulicah Sarajeva in se izogibati muslimanskim in srbskim ostrostrelcem, ki so se igrali z tvojim zivljenjem kot v kaksni video igrici. Ampak ti bos ze vedela, kako to izgleda, kajne?

amm ja,glede na to da sm srbkinja in sem živela neki časa v bosni bom kr precej vedla ja...pa nauš verjel,tud za mano in mojimi so kaki streli odmeval

Ocitno imas tezave tudi z poznavanjem novejse slovenske zgodovine. Vojna za neodvisnost Slovenije je trajal 14 dni. To je sedem dni vec kot je trajala sedemdnevna vojna med Arabci in Izraelci, ki velja za vojasko mojstrovino.

Navkljub trditvem nekaterih (ali mnogo) idiotov iz Hrvaske in Srbije je bila vse prej kot operetna vojna. Obstajala je tudi ze slovenska vojska. Edina razlika je bila, da za razliko od pametnjakovicev na jugu smo mi Slovenci imeli celo kopico nacrtov, kako se odzvati na razlicne situacije, medtem ko Hrvati niso imeli en drek. Razen ko je bilo treba gobcati... Pri nas so vojakom poveljevali vojaki, pri Hrvatih pa je bilo pomembno, da si bil clan prave stranke ali grupacije. Saj lahko vsak danes vidi in se cudi, kako je lahko nek bivsi sofer avtobusa na relaciji Zagreb - Nemcija postal v petih letih vojne general. Da ne omenjam ostalih primerov.
hahaha...joj,sploh nebi komentirala..še ena bedasta pripomba...

Torej, ce povzamem te veleumne izjave: Albanec si lahko rece siptar, vendar Slovenec ali kdorkoli drug ne sme reci te iste besede Makedoncu, makedonskemu Albancu, Srbom, Hrvatom ali Bosancem. Srbi, Hrvati in Bosanci si lahko drug drugemu recejo cefur ali capec, vendar Slovenec ali kdorkoli drug jim ne sme reci te besede, ker je potem za njih zaljiva. Bosancem ne smes reci Bosanec, ce nisi Bosanec oz. ce doticna oseba ni bosanski Srb ali Hrvat. Oziroma tudi Musliman, kajti ti same sebe imenujejo Bosnjak. Splican ali Beograjcan lahko rece Zagrebcanu purger, vendar Ljubljancan to ne sme storiti, ker je potem zaljiva. Srbi se lahko med seboj klicejo opankarji ali komsije, vendar Slovenci niti nihce drug jih ne sme tako klicati, ker potem postane besedica zaljiva. Hrvati in Srbi se lahko drug drugega klicejo ustasi ali cetnik, vendar ce jih kdo drug tako klice postane beseda zaljiva. In nobenemu ne smes reci, da je Balkanec ali juznak, ker pac nihce ne zivi na Balkanu ali Juzni Evropi. Vsi pa lahko recejo Slovencu, da je "Janez", "Kranjec", "rasist" ali "becki konjusnik".... Sem kaj izpustil?
to sm pa že zdavni opazila, da slabo povzemaš,pa ker šok je bil to zame, glede na to kok si izobražen,pa pismen...pa ti gre tako slabo...
šiptar ni žaljivka,ker izhaja za ime za albanijo in zato se lahko kliče šiptarje šiptar,prav tako albance...
makedonci niso iz albanije,temveč imajo svojo državo in zato niso šiptarji,ampak makedonci...ne hrvati in srbi ne smejo klicat en druzga četnik in ustaš...kokr jst vem je to zelo žaljivo...če rečeš nekomu južnjak,pa pri tem uporabljaš stereotipe,ki jih je uporabljala avtorica teme, potem ja,seveda je žaljivo.mislim da sem to že enkrat prej razlagala...lahko bi si vzel malo časa in se malo bolj poglobil v tuje poste,ne pa da samo otresaš gobec in ne pustiš drugim, da imajo svoje mnenje...
pa še neki sm opazila...ko si našteval ˝žaljivke˝za slovence kot so:janez,kranjec,dunajski konjušnik(bečki je srbska beseda btw) nisem opazila, da bi bila katerakoli beseda žaljiva.srbi kličejo janeze janez,ker jim je to ime nenavadno in ker je velik janezev pr nas in je to tako ime,ki ga oni ne poznajo..zato ne vidim tu nč slabega...kranje?to prvič slišim, da bi se uporabljalo...mogoče je to pr vas v franciji bl moderno...al se pa nisi nč druzga mogu spomnt,pa te je to asociralo z janezom,sej veš,janez kranjski janez pa to...dunajski konjušnik...to se tud zlo redko uporablja,je pa dejstvo, da slovenci so bili dunajski hlapci in od tega ne gre bežat...mi smo se clo to pr zgodovini učili...je to vse kar maš od žaljivk...ne vem nekam malo se mi zdi
Lahko vsaj Albance klicemo "sladoledar" ali "krempita"? Menda nam boste vsaj malo veselja pustili. :D
ne vem zakaj bi jih mogl tko klicat.prvo kot prvo albanci niso strokovnjaki za ˝krempite0 oziroma po slovensko,kremšnite...pa tud ne vem,kaj ti je to tok v veselje da nekoga tko kličeš...zrel si pa res za popizdit ni kej

Ostalih stvari se mi pa ne da komentirati. Roko na srce, tri cetrt tega, kar je napisanega tudi ne razumem. Neka ljubljanska spakedranscina, brez vejic, pik, odstavkov in se cesa... :D[/quote] :roll:
ja sej bolš da kr utihneš,bomo vsi veseli :wink:
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jemina »

Frederic napisal/-a:

Res huda zabava. Pol je teb res fino če te kličejo peder zjolj iz zabave. :? je rajt :roll:
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
lubenica
Debatorica
Debatorica

ma ta nima treh čistih v glavi :roll:
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

Frederic napisal/-a:

Aha dobr.. Ti si pa eskim mešan z čistokrvnim afroameričanom. A ni bolš da take neumne kot je tale tvoj "for fun" (pa ubistvu sploh neveš kdo in kaj so šiptarji) zadržiš zase..? :roll:
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

lubenica napisal/-a:ma ta nima treh čistih v glavi :roll:

nekam pozn si ugotovila :D
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Yazmeen »

Jst mam fotra Bosanca, mami pa Slovenko, sta ločena, ampak mam od fotra priimk. Lahko rečem, da sm zarad tega dostkrat občutla diskriminacijo na svoji koži. V OŠ sm bla med redkimi na -ič, večina je blo Slovencev in so me včasih zajbaval zarad tega in kot otroka me je blo sram, da se tko pišem.
To sm že zdavni dala skoz, ampak še zdj preziram tiste, k te obravnavajo na podlagi priimka, u resnic pa nč ne vejo o teb. Poznam velik južnjakov, k jim nekateri Slovenci ne sežejo do kolen in obratno.
Ni point od kod prihajamo (oz naši starši), ampak kdo smo! In tisti, ki tega ne dojamejo, se mi prov smiljo, da ne premorejo tud tok inteligence in razgledanosti.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

fredi, eno vprasanje...

ti si slovenec, vezan s francozinjo, kajne?
živita v franciji, kajne?

eno vprašanje: kolikor poznam francoze, so polni sami sebe, veliki nacionalisti, pa me zanima, kako tebe tretirajo, ki si nefrancoz... je slovenec cenjen pri francozih ali te mečejo v isti koš z alžirci? kako se počutiš?
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

Jochie ... pa saj vidiš kako se počuti ... debilno :D

verjetno bo začel teči pogovor v smeri, kako so ga fr. sprejeli širokih rok z ljubeznijo in odprtim srcem, samo zato ker je on Fredi, ki je dodal sebi -ic ... da izpade vsaj malo obarvan s fr.prizvokom.

In če izhajamo iz predpostavke, da so tele njegove zgodbice resnične ... se ne bi čudila, da tale njegova zaročenka ( z 4 njegovimi otroci) ne ve, da je on slovenec in ne fr.

Kar pa me zelo čudi je to, da je kljub 4 otrokom (če predvidevamo, da so spočeti z isto žensko) še vedno zaročen :D
ali kot bi fr. rekli: étonner et fascinent
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

Frederic napisal/-a:

albanci so "katranske ovce"! čemu? prevedi v angleščino, pa ti bo jasno... (ovca=sheep, katran=tar)

fredi, ne mi žensk jazit, drugače bom katero iz ketne spustil, ti bo dala vetra! :D :D :D

puma, lep pozdrav! :)
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

lep pozdrav Jochie tud tebi :D

ali kot bi fr. rekli: salut :D
Frederic
Sramežljivka
Sramežljivka

ja in to pomen da vse veš ne,res si mi dokazal point ni kej

To pomeni, da sem jugoslovansko krizo dozivel iz prve roke. In ja, mislim, da sem zato malo bolj kompetenten, da jo komentiram, ker sem jo dozivel iz prve roke in ne preko zgodovinskih ucbenikov ali pripovedovanj prijateljic ob skodelici kafe.

kot na primer? uporabljam jih pri tej temi, da me bojo tupasti frederici bolje razumel .... le lahko nadaljeval s svojimi nacističnimi izpadi

Uporabljas jih zato, da bi te bolje razumeli?!... Hm... No ja... Zanimiv vzgovor. Po eni strani se razburjas, ce kdo uporablja tidve besedi, po drugi strani pa je prisotna vsaj nekajkrat v tvojem besednjaku. Bi rekel, da ce ima kdo tezave z njimi, potem si to ti sama, ne pa slovenska javnost.

Nacisti, ja... Od njih ste se Srbi v Bosni res veliko naucili. :?

amm ja,glede na to da sm srbkinja in sem živela neki časa v bosni bom kr precej vedla ja...pa nauš verjel,tud za mano in mojimi so kaki streli odmeval

No pa nam povej v interesu resnice kaj vec o tej tvoji dogodivscini: kdaj si bila to v Bosni, kje in kdaj so streljali na tebe in tvoje starse?!? Da vidimo, ce govoris resnico ali samo blefiras.

hahaha...joj,sploh nebi komentirala..še ena bedasta pripomba...

Seveda. Nevednost vedno povzroci "bedaste pripombe", mar ne?

to sm pa že zdavni opazila, da slabo povzemaš,pa ker šok je bil to zame, glede na to kok si izobražen,pa pismen...pa ti gre tako slabo...

Za prebiranje tvojih zaljivk bi clovek potreboval ne samo doktorat iz slovenscine, ampak tudi iz kriptologije. Zato mi bos morala oprostiti, ce ti ne sledim vedno in povsod, kot nekatere tvoje kolegice.

šiptar ni žaljivka,ker izhaja za ime za albanijo in zato se lahko kliče šiptarje šiptar,prav tako albance... makedonci niso iz albanije,temveč imajo svojo državo in zato niso šiptarji,ampak makedonci...

Ceprav imajo Albanci, ko (ce) jih klices siptar, to za zaljivko, kot cefur ali capec? Sploh pa ali ni skoraj 1/3 (ali sedaj ze 1/2) prebivalcev Makedonije Albancev? Njih lahko klicemo siptar? :D

...ne pa da samo otresaš gobec in ne pustiš drugim, da imajo svoje mnenje...

Podajati mnenja ni enako kot prodajati "bullshit" ostalim udelezencem tega foruma. Ali kot je moj kolega nekoc dejal: "A feather stuck up in your arse doesn't make you a duck.". :D

pa še neki sm opazila...ko si našteval ˝žaljivke˝za slovence ko so:janez,kranjec,dunajski konjušnik(bečki je srbska beseda btw) nisem opazila, da bi bila katerakoli beseda žaljiva.

Torej je tvoje znanje in poznavanje Slovencev se hujse, kot sem mislil. Ali pa je to spet del tvojega nacionalisticnega srbskega sarma oz. sarkazma, kot si se izrazila pred dnevi?

srbi kličejo janeze janez,ker jim je to ime nenavadno in ker je velik janezev pr nas in je to tako ime,ki ga oni ne poznajo..zato ne vidim tu nč slabega...

Mene boli karlovacko, ce se vam zdi nenavadno ali ne. Dejstvo je, da lahko samo Slovenci drug drugega klicemo »Janez«. Ce ta beseda pride iz ust ostalih je to zaljivka. Razumes?

kranje?to prvič slišim, da bi se uporabljalo...mogoče je to pr vas v franciji bl moderno...al se pa nisi nč druzga mogu spomnt,pa te je to asociralo z janezom,sej veš,janez kranjski janez pa to...

Zanimivo. Zivis v Sloveniji pa niti ne ves, kaj pomeni beseda "Kranjec" in "Kranjska". In potem se cudis, ce so nekateri Slovenci jezni, ker se tujci iz juga obnasajo v Sloveniji, kot da je to se vedno Jugoslavija, kjer je v imenu "bratstva in enotnosti" vse dovoljeno.

dunajski konjušnik...to se tud zlo redko uporablja,je pa dejstvo, da slovenci so bili dunajski hlapci in od tega ne gre bežat...mi smo se clo to pr zgodovini učili...

Ja, verjamem, da ste se ucili... Na kateri soli? Beograjski? Iz Milosevicevih zgodovinskih ucbenikov? Lepo ti kazes svoje znanje in strpnost do Slovencev. Mislim, da si sama tukaj lepo strnila, kdo je nestrpen in rasisticen in kdo ne. Ce ste vsi "juznjaki" taksni primitivci z taksnimi primitivnimi stalisci, se clovek sploh ne more nacuditi, ce imate tako nizek rajting med Slovenci, da vas klicejo kakor vas pac klicejo. Je ze pac tako, da je bila beseda spostovanje med Hrvati in Srbi v zgodovini zelo nizko cenjena.

je to vse kar maš od žaljivk...ne vem nekam malo se mi zdi

Capec in cefur sta tudi samo dve besedi. :)

Aha dobr.. Ti si pa eskim mešan z čistokrvnim afroameričanom. A ni bolš da take neumne kot je tale tvoj "for fun" (pa ubistvu sploh neveš kdo in kaj so šiptarji) zadržiš zase..? & Res huda zabava. Pol je teb res fino če te kličejo peder zjolj iz zabave

HA HA HA HA HA HA!!! Ta "stavek" sem si sposodil iz Borata -> http://www.youtube.com/watch?v=dTSDf7qyKpA (z posebnim poudarkom na odlomku med 3:10 - 3:30 :mrgreen: )... Sem vedel, da vas bom malo sprovociral. Pa pravijo, da imajo Slovenke smisel za humor. Bullocks! :D

In če izhajamo iz predpostavke, da so tele njegove zgodbice resnične ... se ne bi čudila, da tale njegova zaročenka ( z 4 njegovimi otroci) ne ve, da je on slovenec in ne fr .... Kar pa me zelo čudi je to, da je kljub 4 otrokom (če predvidevamo, da so spočeti z isto žensko) še vedno zaročen

Puma ima ocitno spet tezave. Tukaj sem ti ze pred dnevni vse lepo razlozil. Sam nimam otrok.

http://forum.cosmopolitan.si/viewtopic. ... ht=#618183

Kar se pa tice poroke, se zenim letos poleti 2007.

eno vprašanje: kolikor poznam francoze, so polni sami sebe, veliki nacionalisti, pa me zanima, kako tebe tretirajo, ki si nefrancoz... je slovenec cenjen pri francozih ali te mečejo v isti koš z alžirci? kako se počutiš?

Jochie: Trenutno imam stalno prebivalisce v Franciji, vendar nimam francoskega drzavljanstva. Sem se vedno slovenski drzavljan in tako bo ostalo. Enkrat na zacetku 90-ih sem odsel v Pariz, kjer sem se oglasil na slovenski ambasadi, kjer sem dobil potni list. Takrat je bil veleposlanik, ce se ne motim, dr. Andrej Capuder... Ja...

Ce bo slo vse po nacrtu, se bomo preselili v naslednjih treh letih v Slovenijo. Po vsej verjetnosti, ko bo najstarejsa dopolnila 19. Upam, da se bo izslo.

Preden odgovorim na tvoje vprasanje, se kratko pojasnilo: Moje pravo slovensko ime ni Frederic. To je bilo moje ime v legiji do 1996, ko sem zaprosil in dobil nazaj svojo pravo identiteto. Temu postopku se rece »rectification«. Se pa moje pravo ime zacne na crko F, tako da ga boste verjetno zlahka uganili.

Francozi & nacionalizem: Ne bi ravno rekel, da so Francozi veliki nacionalisti v negativnem smislu, so pa veliki domoljubi. Tam ne bos nikoli koga slisal grdo ali omaluvazujoce govoriti o Franciji, kot to lahko zal prepogosto slisis pri nas v Sloveniji, kot npr. od raznih "lubenic" in njim podobnim.

Tvoje vprasanje je tudi drugace zelo kompleksno. Situacija za Slovence v Franciji se je vsekakor zelo spremenila predvsem v zadnjih desetih letih, se zlasti po vstopu v Evropsko unijo. Na bolje, se razume. Ko sem sam prisel tja leta 1990 sem bil samo eden izmed mnogih »umazanih Jugoslovanov«. Noben ni vedel za Slovence ali Slovenijo. Bil si Jugoslovan, komunist in reven in to je bilo to. Danes je vse drugace. Mnogo vec Francozov pozna Slovenijo, mnogi hodijo nam na pocitnice in vidijo, da nismo neka od vojne razbita balkanska drzava. Ko danes recem kateremu Francozu, da prihajam iz Slovenije, mi obicajno rece "Aha, druga Svica". :D

Tudi drugace ni nobenih tezav med Slovenci in Francozi. Vedeti moras namrec, da za razliko od ostalih Jugoslovanov, se je vecina Slovencev preselila v Francijo, Belgijo in Nizozemsko pred drugo svetovno vojno, se pravi, da gre ze za stare emigrante, ki so se brez tezav asimilirali v francosko skupnost. V Alzaciji, od koder mi prihaja punca ter Loreni zivi kar dosti potomcev teh slovenskih priseljencev, ki so obicajno delali v rudnikih ali na kmetijskih posestih. Tam smo kar znani. Eden od stricev oceta moje punce mi je celo pripovedoval, kako je imel v vojski (bil je namrec mobiliziran v nemsko vojsko od 1943-45) nekaj zelo dobrih slovenskih kameradov iz Spodnje Stajerske. Zelo dobro se spominja predvsem, ko so peli. Je rekel, da ni se nikoli slisal koga tako lepo petu, kot nase fante takrat. Ti povem, da ko clovek poslusa zgodbe zlasti teh starejsih ljudi, res postanes ponosen, da si Slovenec. :)

Ko sem tam okoli 1999/2000 odsel sluzbeno na neki sestanek v NATO stab v Bruslju sem celo srecal nekaj belgijskih castnikov, ki so imeli slovenske korenine in francoskega podpolkovnika, ki je bil tam zadolzen za uradne sprejeme, organizacijo sestankov in podobne stvari, ki je bil po ocetu Slovenec, ki se je preselil v Francijo ob koncu 20-let 20. stoletja. Se spomnim, da me je spraseval neka vprasanja, kjer bi lahko dobil vec o svojih prednikih, pa mu zal nisem znal dosti pomagati.

Seveda se se vedno najde kar dosti ljudi, ki te zamenjujejo z Slovasko ali Slavonijo, ampak tega je cedalje manj. ce bi v osnovni solah bolj ucili geografijo, bi tega bilo se manj. Tudi sami Francozi vcasih bolj slabo poznajo nekatere predele svoje drzave. Sem tudi ze naletel na par pametnjakovicev, ki so mislili, da je Bruselj v Franciji. :D

Vendar kot sem rekel je vsako leto boljse.

Slovence danes definitivno ne mecejo v enak kos z Arabci, Africani, Poljaki ali ostalimi Jugoslovani. Po vojni (1945) ali kasneje v 60-ih in 70-ih se je v Francijo preselilo dokaj malo Slovencev. Vecina priseljencev je bilo Hrvatov, Bosancev ali zlasti Srbov. Ti Slovenci so se ze zaradi svoje malostevilcnosti hitro prilagodili, adaptirali v francosko druzbo, hitro naucili njihovega jezika in tudi drugace hitro povzpeli po druzbeni lestvici. Tudi nismo udelezeni v raznih kriminalnih dejavnostih, kot ostali kot npr. jugoslovanska, ruska, afriska mafije itd., katere vedno zasledis v kaksni crni kroniki, ko gre za prodajo orozja, mamil ali prostitucije ali kaksen spektakularen rop. Na vsakih par let morda primejo kaksnega slovenskega tovarnjakarja, ki tihotapi mamila ali ilegalne begunce, ampak to je bolj kot ne vse.

V casopisnih clankih tudi vedno pisejo spostljivo o Sloveniji.

Vendar saj ves... Tujec vedno ostane tujec, ne glede na to kako se asimiliras. Tudi mene se vedno po vseh teh letih najprej vprasajo, od kod sem, ker se vedno govorim z naglasom. Sosedje so tudi sprva bili nezaupljivi, vendar ko vidijo kdo in kaj si, ni problema. V mojem primeru sem imel tudi to sreco, da so eni sosedje redni gostje nasih Alp, tako da se je vest dobra hitro razsirila. Danes tako recimo nimam nobenih tezav, pa zivim v kraju, kjer je na oblasti zupan iz La Penove stranke. :)

Tudi ostali Slovenci, z katerimi se kdaj pa kdaj srecamo, pravijo, da nimajo nobenih tezav.

Vendar kot pravijo: "Nikjer ni lepse kot doma"....
Zaklenjeno