hayley napisal/-a:* js čene ful rada debatiram o takih stvareh, samo je preveč kompleksno, da bi se dalo pod to temo vse odgovarjat in razlagat.
Jaz tudi, samo sem ugotovila, da je delikatna tema, verni se pa hitro počutijo napadeni ob takih vprašanjih.
Spraševala sem, ker mi je na nek način fascinantno, da se je toliko časa obdržalo (z razvojem ljudi, tehnologije, znanosti, veliko stvari, ki so bile včasih nejasne ali posledica "čudežev" so sedaj preprosto pojasnjene npr.)
Na primer poznam visoko študirane in zelo razumne ljudi, ki so zagrizeni kristjani. Ves čas (službeno in zasebno) iščejo odgovore na vprašanja, so vedoželjni, logični a ob koncu dneva še vedno verjamejo v bajko o brezmadežnem spočetju, vstajenju od mrtvih, nebesa in pekel, Biblija je nevprašljiva knjiga, grehi so jim odpuščeni, ko jih povejo župniku v tistem mini boksu... Da ne bo pomote, se ne norčujem, samo zanimivo se mi zdi in včasih rada s takimi načnem vprašanja kot sem jih v oni temi zastavila, samo skoraj vedno naletim na neko defenzivnost ali pa odgovor "preprosto vem/čutim to, ne rabim dokazov" itd.
V isti sapi pa se posmehujejo ljudem, ki verjamejo v vilinske simbole in podobno. Umm.
In na primer kje je meja? Nekdo, ki se pogovarja z bogom (in mu ta tudi odgovarja) je okej, nekdo, ki trdi, da lahko komunicira z nezemljani pa gre malo na dopust v Polje papat tabletke.
Sicer pa ja, ljudje smo bitja, ki že od vekomaj iščemo smisel obstoja, nek namen,višji namen... Poleg tega je družba brez pravil in zakonov kaos - tu pridejo zapovedi, ki so bile lepo orodje za nadzor in usmerjanje ljudi - pa še po svoji volji, prostovoljno so se jim uklanjali, ker v nasprotnem boš pač moral poplačat grehe. Če ne tu pa v onostranstvu.
V končno fazi naj ljudje verujejo v kar želijo, boga, vile, vrtne palčke...bolj mi stopi na živec, ko se v imenu vere vršijo zločini, umori, psihična in čustvena manipulacija. Si upam trdit celo "kdo bi jim zameril?", saj so rojeni v to, to jim pumpajo v glavo že od malega, za njih so to dejstva, duhovna vojna (dobro-zlo, bogec-hudič, muslimani vs druge vere) realno stanje. Mislim, da bodo razne vere del ljudi še mnoga, mnoooga stoletja, če ne tisočletja.
Lol, se spomnim, ko je sestra prijokala iz šole, ker jim je sošolka povedala, da je nuna pri verouku rekla, da bo spet vesoljni potop, ker ljudje delajo grehe. Not cool bro, not cool.
Hah zadnjič sem si malo o scientologiji prebrala. Wow.
V glavnem lahko zaključim, da nisem nestrpna (vsaj skušam bit nestrpna) ampak mislim, da bom z vernimi vedno na različni valovni dolžini. Pa okej, najbrž so oni istega mnanja zame, ubogo brezbožno dušo.