Razvajena kokoška
Men je tud bivši prbijov, da sem razvajena.
Z mamo živiva sami (imam še starejšega polbrata, s katerim smo vedno živeli ločeno).... In kao zato ker sm "edinka", sem razvajena. Mislm hallo! Stara sm 18 let, računalnik sm si sama pr 15. kupla, mami mi je pa pač zdej izpit plačala. Zato še nisem razvajena. Tud denar že služim, hvala bogu, sej sm dost stara, da si loh sama plačujem koncerte, ki stanejo po 100€ (aranžmaje), ne bom mami govorila. Ne vidm pa zakaj sm razvajena smrkla. Sej ne rečem, mami mi nud vse, kar hočem, ampak to pa še ne pomen, da stvari ne znam cent alpa karkol.
Zame so razvajene kokoške tiste, ki dobijo vse k riti prinešeno, brez kakršnega koli truda. To se mi pa ne zdi prav.
Z mamo živiva sami (imam še starejšega polbrata, s katerim smo vedno živeli ločeno).... In kao zato ker sm "edinka", sem razvajena. Mislm hallo! Stara sm 18 let, računalnik sm si sama pr 15. kupla, mami mi je pa pač zdej izpit plačala. Zato še nisem razvajena. Tud denar že služim, hvala bogu, sej sm dost stara, da si loh sama plačujem koncerte, ki stanejo po 100€ (aranžmaje), ne bom mami govorila. Ne vidm pa zakaj sm razvajena smrkla. Sej ne rečem, mami mi nud vse, kar hočem, ampak to pa še ne pomen, da stvari ne znam cent alpa karkol.
Zame so razvajene kokoške tiste, ki dobijo vse k riti prinešeno, brez kakršnega koli truda. To se mi pa ne zdi prav.
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
Jaz zase lahko rečem, da sem razvajena. Ne toliko v denarnem smislu, ampak tako no...Ful sem navezana na svojo družino, ne morem dolgo brez njih, cartamo se še vedno
,mama in ati me razvajata koliko le gre in koliko jima to pač dopuščam(poskušam omejiti, vendar sta totalno nesrečna, če kaj zavrnem itd.). Recimo spomnim se, ko smo v OŠ ali pa tudi v SŠ šli na kakšen izlet, je moja mama ponavadi jokala ko smo se poslavljali in me celo polupčkala ko smo prišli. Takrat so me ful zafrkavali, da sem mamina razvajena punčka in bla bla bla :S.Meni je to pač normalno, če je človek tako navezan.
Ja tudi avto sta mi kupila, pa ne zato ker sem jima rekla, da mi morata, ampak zato ker sta hotela. Sem rekla, da dam svoj denar zraven pa ga nista hotela. Mami mi daje za bencin, zavarovanje...v glavnem lahko se skregam z njima, če rečem, da bom sama plačala. Naj povem, da celo poletje delam prek študenta(cel leto pa priložnostna dela),ni mi težko doma kaj pomagat, tudi jaz njima kdaj kaj kupim...Morje si vedno plačam sama-to sem vztrajala in zato tudi delam čez poletje. Rekla sta mi, da naj še malo uživam v mladosti, naj svoj denar shranim za pozneje ali ga pa pač porabim za kaj druga kot pa avto, bencin itd.
Nisem edinka-imam še dve sestri, pri njima je enako, edino starejša se je zdaj preselila k fantu in je zaposlena, tako da je ne 'podpirata' več tako zelo. In, da si ne bi zdaj katera mislila, da sem tista tipična razvajenka. Znam z denarjem in znam staršem rečt tudi NE,cenim vseee,nisem neka zapravljivka in se zavedam, da bom enkrat morala sama služit in vse to plačevat.Ne bo mi težko delat za svoj denar.

Ja tudi avto sta mi kupila, pa ne zato ker sem jima rekla, da mi morata, ampak zato ker sta hotela. Sem rekla, da dam svoj denar zraven pa ga nista hotela. Mami mi daje za bencin, zavarovanje...v glavnem lahko se skregam z njima, če rečem, da bom sama plačala. Naj povem, da celo poletje delam prek študenta(cel leto pa priložnostna dela),ni mi težko doma kaj pomagat, tudi jaz njima kdaj kaj kupim...Morje si vedno plačam sama-to sem vztrajala in zato tudi delam čez poletje. Rekla sta mi, da naj še malo uživam v mladosti, naj svoj denar shranim za pozneje ali ga pa pač porabim za kaj druga kot pa avto, bencin itd.
Nisem edinka-imam še dve sestri, pri njima je enako, edino starejša se je zdaj preselila k fantu in je zaposlena, tako da je ne 'podpirata' več tako zelo. In, da si ne bi zdaj katera mislila, da sem tista tipična razvajenka. Znam z denarjem in znam staršem rečt tudi NE,cenim vseee,nisem neka zapravljivka in se zavedam, da bom enkrat morala sama služit in vse to plačevat.Ne bo mi težko delat za svoj denar.
Eno je, da ti starši plačujejo in kupujejo različne, lahko celo zelo drage stvari, ti kot otrok si vesel in se zahvališ. Če si lahko privoščijo, zakaj pa ne. Komu bodo pa dali, če ne svojim otrokom. Niti ne razumem, zakaj bi nekdo, ki nosi dobre znamke, to moral skrivati pred drugimi. Enako kot vsi ljudje se obleče in gre iz hiše. Drugo je, če se hvali.
Med razvajene osebe jaz štejem tiste, ki takoj dobijo, kar si zaželijo oz. po možnosti to še izsilijo od staršev. Če na dobijo vsega, kar hočejo, je pa že ogenj v strehi, smilijo se sami sebi in za nič niso hvaležni, saj pričakujejo, da jim bo vse prinešeno na pladnju. Nikoli si sami ne kupijo ničesar, čeprav imajo čas in možnost za delo. En primer, nekdo si zaželi teniški lopar in zato, ker je že nekaj mesecev treniral in ga ta šport res veseli, mu starši kupijo lopar. To zame ni razvajenost. Razvajenost je, ko si neka oseba izmisli, da bo igrala tenis, prej pa še v življenju ni probala tega športa in staršem zateži, da hoče najboljši lopar. Starši ji ga seveda takoj kupijo, ona pa ga po prvem treningu postavi v kot, ker se odloči, da ji ta šport ni ok. Poznam kar nekaj takih oseb in se mi res smilijo njihovi starši. Tako nekako, bi definirala razvajenost. Seveda pa je to samo primer.
Med razvajene osebe jaz štejem tiste, ki takoj dobijo, kar si zaželijo oz. po možnosti to še izsilijo od staršev. Če na dobijo vsega, kar hočejo, je pa že ogenj v strehi, smilijo se sami sebi in za nič niso hvaležni, saj pričakujejo, da jim bo vse prinešeno na pladnju. Nikoli si sami ne kupijo ničesar, čeprav imajo čas in možnost za delo. En primer, nekdo si zaželi teniški lopar in zato, ker je že nekaj mesecev treniral in ga ta šport res veseli, mu starši kupijo lopar. To zame ni razvajenost. Razvajenost je, ko si neka oseba izmisli, da bo igrala tenis, prej pa še v življenju ni probala tega športa in staršem zateži, da hoče najboljši lopar. Starši ji ga seveda takoj kupijo, ona pa ga po prvem treningu postavi v kot, ker se odloči, da ji ta šport ni ok. Poznam kar nekaj takih oseb in se mi res smilijo njihovi starši. Tako nekako, bi definirala razvajenost. Seveda pa je to samo primer.

^no evo to sem hotela povedati, da sem sama takšna kot si ti napisala v prvem odstavku. Eni označujejo to kot razvajenost, drugi ne. Pač nevem...sama brez problema lahko rečem, da sem razvajena v tem smislu, čeprav ne s tistim 'negativnim' prizvokom kot si opisala v 2.odstavku.
Aja s tem, da recimo pri nas doma noben ne nosi samih nekih znamk.Še najbolj 'izbirčen' je recimo ati pri tem
. Nista pa nas nikoli vozla samo v tiste tadražje trgovine, da bi ja imele najdražje cotke in bi se lahko 'ven metale'.
Aja s tem, da recimo pri nas doma noben ne nosi samih nekih znamk.Še najbolj 'izbirčen' je recimo ati pri tem

Mhm, da se ne ponaulam preveč, delim mnenje z lorelaj, fajn je napisala tut Shelve.
Razvajenost ni pogojena s finančnimi zmožnostmi staršeu,
Ko sm bla mlajša, nismo mel dost in spomnem se, ko sva šla z atijem na nek sejem in mi je kupu enga itsy bitsy pingvinčka, k ga naviješ in brca, igračka bi dons stala euro, dva ... Domou sm pršla usa žareča, takoj mamici pokazat, kaj sm dobila, po lavor vode in stestirat, kako mala živala plava. Pa je blo zabave za ceu vikend.
Sm edinka, starša sta mi dala use, če bi rekla, da me nista razvajala (in me še), bi se fino zlagala, ampak razvajati nekoga ne pomen (nujno) nardit ga razvajenga. Dobila sm, kr sta lahko dala, bla mnenja, da si zaslužm, želela, da sm srečna ... ne zato, kr sm jst tko diktirala, izvajala teror nad njima in dobrine smatrala kot staršeusko doužnost pri misiji: otrok. Cenm tko auto kt kinder jajc, tko plačano potovanje kt ropotajočga pingvinčka ...
Pa da ne bom špilala enga fejk angelčka, naukljub usemu, se mi pozna, da sm edino dete in da nista starša vedno lepo (po)skrbela zame, ne na prvi pogled, so se pa u preteklosti pojauljale situacije, u kerih sm mal trpela, pa se šele kasnej zavedla, da prevelka dobrota učasih tut ni najbolša ... Z odraščanjem in vedno novimi situacijami, se bom pohvalla, sm se pa unesla, ostane kšna surlica in žalostne oke, ampak nč hujšga.
Razvajenost ni pogojena s finančnimi zmožnostmi staršeu,
Ko sm bla mlajša, nismo mel dost in spomnem se, ko sva šla z atijem na nek sejem in mi je kupu enga itsy bitsy pingvinčka, k ga naviješ in brca, igračka bi dons stala euro, dva ... Domou sm pršla usa žareča, takoj mamici pokazat, kaj sm dobila, po lavor vode in stestirat, kako mala živala plava. Pa je blo zabave za ceu vikend.
Sm edinka, starša sta mi dala use, če bi rekla, da me nista razvajala (in me še), bi se fino zlagala, ampak razvajati nekoga ne pomen (nujno) nardit ga razvajenga. Dobila sm, kr sta lahko dala, bla mnenja, da si zaslužm, želela, da sm srečna ... ne zato, kr sm jst tko diktirala, izvajala teror nad njima in dobrine smatrala kot staršeusko doužnost pri misiji: otrok. Cenm tko auto kt kinder jajc, tko plačano potovanje kt ropotajočga pingvinčka ...
Pa da ne bom špilala enga fejk angelčka, naukljub usemu, se mi pozna, da sm edino dete in da nista starša vedno lepo (po)skrbela zame, ne na prvi pogled, so se pa u preteklosti pojauljale situacije, u kerih sm mal trpela, pa se šele kasnej zavedla, da prevelka dobrota učasih tut ni najbolša ... Z odraščanjem in vedno novimi situacijami, se bom pohvalla, sm se pa unesla, ostane kšna surlica in žalostne oke, ampak nč hujšga.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
evo še js povem tukej svoje- ko sm bla mjhna tud mi nismo mel velik dnarja, sem najstarejsa, sestra je pa leto mlajsa. 20 let nazaj sta starsa zacela s firmo in vcasih je blo res tezko...ampak je blo skos bols, s sestrco sva ble ene izmed redkih k sva takrt nosile benneton cote ampak sva se vsakih 3x zahvalile mami ko nama je kej kupila, dala nama je vedt da drugi mogoče nimajo denarja za to in da se ne smeva nikol hvalt (takrt nama je biu benneton isti šit k mana
pač otrok si kaj pa ves). NIKOl ampak res nikol se nisva hvalile da mamo firmo doma (še raj sva to skrivale). Doma sva mogle VSAK DAN pospravt (posesat, prah pobrisat, posodo...-od 10 leta naprej...) kmal sva doble bratca in sestrco in sva velik pr tem pomagale (merkale, previjale...svasta!) js sm zacela prek studenca delat mal pred 15 letom (čeprou je blo doma denarja dost), starša sta me podpirala pr tem... mela sm stipendijo 220€ in to je blo to (malca v šoli, zvezki, racuni za telefon, pjacke, zuri, kozmetika, cune...ni da ni) kupila sm si sama VSE in pol men sošolci al pa kksni k te beznopoznajo...ja sj k apa je teb tezko sj mate hudo firmo doma, zih mas najvec kesa...in pol isti osebek razlaga kako mu doma kupujejo adidas, lacoste, kozmetke za 100€ na mesc, cunj za 150€, vsak vikend 30€ za zur...in pol gre men rect da zanj mamica sigurno ne zapravi več kot 100€ na mesec 

Jaz imam eno znanko, ki ima nekaj neprijetnih lastnosti. nevem sicer, če bi jih lahko uvrstila pod razvajenost. gre za to, da imajo doma, seveda, precej denarja, da še nikoli v življenju ni delala, da si kupuje vse iz maminega denarja... kar me načeloma ne moti, če ljudje tega preveč ne poudarjajo. nekako sem vedno imela vtis, da resnično premožni ljudje ne bodo obremenjeni s tem, da bodo na faksu dali na mizo ovitek od očal na način, nek se vidi katera znamka so, ampak imajo tako dobrine pač za samoumevne.
neprijetna lastnost pa je v tem, da ima punca zaradi okolja, v katerem je odraščala (in verjetno tudi zaradi miselnosti njenih staršev) velik "kompleks večvrednosti". tako da recimo je na počitnicah pizdila na natakarico, prodajalko, zaposlene študente v bližini... če je blo karkoli narobe, je prodajalka nesposobna. Izjave v smislu: a ti sploh veš kdo sem jaz? Punca nima nobenega čuta za sočloveka, recimo, prodajalki (ki ji je sicer res rekla, da lahko vzame samo 3 stvari v garderobo al nekaj) je sposobna rečt: kdo pa si ti, mene bi blo sram da bi mela mamo prodajalko... joooj ne morm niti več pisat, ker postanem kar depresivna od razmišljanja kakšna je.
ubistvu ne gre več za samo razvajenost. samo mislim pa, da je opisan kompleks njen stranski produkt.
neprijetna lastnost pa je v tem, da ima punca zaradi okolja, v katerem je odraščala (in verjetno tudi zaradi miselnosti njenih staršev) velik "kompleks večvrednosti". tako da recimo je na počitnicah pizdila na natakarico, prodajalko, zaposlene študente v bližini... če je blo karkoli narobe, je prodajalka nesposobna. Izjave v smislu: a ti sploh veš kdo sem jaz? Punca nima nobenega čuta za sočloveka, recimo, prodajalki (ki ji je sicer res rekla, da lahko vzame samo 3 stvari v garderobo al nekaj) je sposobna rečt: kdo pa si ti, mene bi blo sram da bi mela mamo prodajalko... joooj ne morm niti več pisat, ker postanem kar depresivna od razmišljanja kakšna je.
ubistvu ne gre več za samo razvajenost. samo mislim pa, da je opisan kompleks njen stranski produkt.
when you wake up it's a new morning,
the sun is shining it's a new morning
i'm coming.. i'm coming home
the sun is shining it's a new morning
i'm coming.. i'm coming home
jullia_ napisal/-a:A torej mora človek, ki prihaja iz bogate družine, živeti po špartansko?
Definitivno bi koristilo za karakter.
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?
Vir: SSKJ
Vir: SSKJ
razvajenost res nima veze z materialnim premozenjem...js poznam otroke zlo premoznih starsev ki so razvajeni, pa tut taki ki niti slucajno niso, pa se skorajda kopljejo v denarju. so mogoce malo bolj navajeni drazjih reci (normalno) vedo pa tudi kako trdo zasluzen denar je to, in se zlo trudijo ze od malega sluzit svoj denar, za svojo neodvistnost. in to ni razvajenost...
razvajena punca je zame taka punca, ki pricakuje da jo bo celo zivljenje nekdo prezivljal, ali omogocal vse materialne dobrine, ali psihicne...v glavnem tak parazit na nek nacin
je pa ogromno variacij ''razvajenosti''.
js bi tut rekla da u nekaterih receh sem razvajena, ampak samo ce vem da si lahk privoscim. razvajena sem, ker mi more zvecer, ko ze leziva v postelji, fant vedno it iskat za pijaco, ce ga prosim
pac, me je razvadu s tem, da se nikol ne upira
lol. tut od starsev sm dostikrat kr ''pricakovala'' dolocene reci, in to, ko enkrat vec ne spostujes vsega kar ti nekdo daje, lahko tut vodi u razvajenost.
sm poleti cuvala tipicnega razvajenga 4 letnika - biu je grozen. zase je mislu da je sredisce sveta, da bodo vsi delali tako kot bo on hotu. karkoli ni blo u njegovmu planu, je takoj ooostro protestiral (brcanje, jok, kricanje, agresija...). otroci pac najbolj pristno izrazajo to razvajenost
razvajena punca je zame taka punca, ki pricakuje da jo bo celo zivljenje nekdo prezivljal, ali omogocal vse materialne dobrine, ali psihicne...v glavnem tak parazit na nek nacin

js bi tut rekla da u nekaterih receh sem razvajena, ampak samo ce vem da si lahk privoscim. razvajena sem, ker mi more zvecer, ko ze leziva v postelji, fant vedno it iskat za pijaco, ce ga prosim

sm poleti cuvala tipicnega razvajenga 4 letnika - biu je grozen. zase je mislu da je sredisce sveta, da bodo vsi delali tako kot bo on hotu. karkoli ni blo u njegovmu planu, je takoj ooostro protestiral (brcanje, jok, kricanje, agresija...). otroci pac najbolj pristno izrazajo to razvajenost
Mogoče, bilo bi pa smešno, če bi starši otroka doma pustili in šli brez njega na dopust v Dominikansko republiko, da se ne bo mulc razvadil in z utemeljitvijo, da bo šel že kasneje, ko si bo počitnice sam plačal.
Sploh pa tukaj mešate 34 različnih stvari in vsem mogočih karakternim lastnostim pravite razvajenost. To, da se človek nesramno obnaša do prodajalke, je recimo navadna nesramnost, ne pa razvajenost.
In po mojih izkušnjah se tisti, ki res imajo ogromno denarja (oni ali njihovi starši, poanta je v obsegu financ), ne bodo znašli v tej temi. Ogromni logotipi znamk, aroganca do tistih, ki so "pod njimi", stalno hvalisanje,... so značilni za malomeščane višjega srednjega razreda.
Sploh pa tukaj mešate 34 različnih stvari in vsem mogočih karakternim lastnostim pravite razvajenost. To, da se človek nesramno obnaša do prodajalke, je recimo navadna nesramnost, ne pa razvajenost.
In po mojih izkušnjah se tisti, ki res imajo ogromno denarja (oni ali njihovi starši, poanta je v obsegu financ), ne bodo znašli v tej temi. Ogromni logotipi znamk, aroganca do tistih, ki so "pod njimi", stalno hvalisanje,... so značilni za malomeščane višjega srednjega razreda.
- Skrat potepuh
- Debatorica
- Kraj: Gorenjska
Zdej sm se spomnila na eno kretensko žensko, ki je za rojstni dan dobila rdeč avto namest modrega in čist popenla.
Če ma kdo preveč cajta nej si pogleda tele filmčke po vrst:
http://www.youtube.com/watch?v=XH7p3xWyv7g
http://www.youtube.com/watch?v=SeQ9A99pUQg
http://www.youtube.com/watch?v=HbPvE7miKpY
http://www.youtube.com/watch?v=jbOYhU5qhLM
http://www.youtube.com/watch?v=9Qu9NbeioXY
No, do tega ne bi smel nikol pridt...
Če ma kdo preveč cajta nej si pogleda tele filmčke po vrst:
http://www.youtube.com/watch?v=XH7p3xWyv7g
http://www.youtube.com/watch?v=SeQ9A99pUQg
http://www.youtube.com/watch?v=HbPvE7miKpY
http://www.youtube.com/watch?v=jbOYhU5qhLM
http://www.youtube.com/watch?v=9Qu9NbeioXY
No, do tega ne bi smel nikol pridt...
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
- positive vibration
- Cosmofrik
Shelve napisal/-a:Zame je razvajenost bolj to, ko imaš družbo, se vsi zmenijo, da grejo do določene destinacije z vlakom, ker je bolj avanturističnopotem se pa eden najde in reče "jst se z vlakom ne vozim, gremo z avtom ali pa nič!". To, da so starši kupili otroku avto, ker si to lahko privoščijo, pa ni čisto od nobenega stvar in to ni razvajenost, ampak samo luksuz. Od osebe je odvisno ali bo zaradi tega razvajena ali ne. Otroku lahko starši kupijo najnovejšega mercedesa, ampak, če bo on za to, da gre s prijatelji tudi z vlakom kam (pa čeprav bi lahko šel z avtom), potem ni razvajen.
Ljubosumneži deklarirajo osebe, ki se jim npr. avto podari, za razvajene, ker sami nimajo sredstev zanj. V kapitalizmu je pač tako, eni imajo več, drugi manj, še zmeraj pa imamo vsi po eno glavo in se vsak, če se le hoče, lahko izoblikuje v zrelo, nerazvajeno osebo
E, tako

Jaz ločim več vrst razvajenosti. Ena je ljubeča razvajenost - s to ni nič narobe. Da pri 25 letih prideš domov se mamici pocartat, da imaš vedno na razpolago čas in ljubezen staršev. Ampak to se lahko hitro spreobrne v iskanje pozornosti.
Druga je materialna razvajenost, ko majo stari dost keša in si lahka zmišljuješ glih ka hočeš, pa ti bojo vse ustregli, ker majo. Okej, v osnovi tud ti ljudje niso slabi ljudje, so pa katastrofalni, če majo še kako negativno značajsko lastnost (npr. nagnjenost k vunbacanju).
Tretja vrsta razvajenosti je izkoriščevalska razvajenost. Ko bo človek izkoriščal do daske, če mu ni vse k riti prinešeno, pa čeprav to pomeni, da morš sred dela vse pustit in it njega nekam peljat al pa se ob 5.30 vstat sam zato, da mu jajco spečeš, medtem ko on sedi poleg in zeha, vse druge obremeni, da je ena stvar po njegovo...Ta vrsta razvajenosti ima veliko skupnega z egoizmom. To so ljudje, ki so že kot otroci vrteli svoje starše, da se je bliskalo. In najpomembnejše: niti najmanj zveze nima s finančnimi zmožnostmi staršev. Izkoriščali bojo v vsakem primeru.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Shelve napisal/-a:Zame je razvajenost bolj to, ko imaš družbo, se vsi zmenijo, da grejo do določene destinacije z vlakom, ker je bolj avanturistično![]()
upam, da predpostavljamo, da imajo vsi člani družbe avtomobile približno enakega razreda, in sicer tako dovolj dobre, da je potovanje z njimi udobneje kot potovanje z vlakom. v tem primeru se morda strinjam, ampak če vztrajajo z vlakom tisti, ki avta sploh nimajo oz. imajo kakšno staro kljuse, se mi ne zdi nič razvajenega, da lastnik avtomobila potovanje z vlakom zavrne...