prejle sem šla od faksa do avta in vmes razmišljala točno o tej temi
1. nobenega argumenta/raziskave ni, ki bi potrjevala tezo, da strožje kazni odvračajo ljudi od kaznivih dejanj.
2. v sloveniji, ki dosmrtnega zapora sicer nima, so povprečne prestane kazni za najhujše zločine relativno visoke (iz razloga, ki sem ga navedla v prejšnjem postu)
3. v sloveniji se na leto zgodi 10 - 20 umorov, od tega večina v družinskem krogu. torej ni nobene posebne potrebe za umetno povzročanje panike in razširjanje krvoločnosti med ljudstvom, ki bi z veseljem pulilo nohte in razjedalo lobanje (verjetno še pred pravnomočnostjo obsodbe).
4. namen kazenskega prava ni samo povračilo za zločin, učinek sankcij naj bi bil tudi resocializacijski.
5. v primeru najhujših zločinov, recimo posilstvu, zverinskem mučenju in umoru 5-letne punčke z zažigom ni, vsaj kar se mene tiče, popolnoma nobena kazen zadostno povračilo. torej niti ni važno, če človeka obsodimo na družbeno koristno delo, dosmrtni zapor ali električni stol, niti slučajno s tem ne bo doseženo zadoščenje, poleg tega pa svojcem žrtev s tem ne bo vrnjena.