glede na to, da imam čez en mesec zagovor diplomskega dela, sem v tej "zadevi" še zelo sveža...meni se ni zdel problem lotit pisanja, je pa pri tem seveda nekaj zelo pomembnih stvari:
1.ugotovila sem, da če hočem diplomirat enostavno ne morem delat vsak dan po 8 ur in več, ker pridem domov čist povožena in se nekako spravljam skupaj do 8h, 9h zvečer, potem pa je dan že praktično mimo, prav tako je to problem, ko moraš skakti po faksu in raznih knjižnicah
2. z mentorjem je potrebno natančno spisati dispozicijo same naloge, kaj točno naj bi diploma obsegala, kakšni so tvoj icilji, na kakšen način se to lotit...
3. izbrati si moraš temo za katero literatura dejansko obstaja!
no, ko se rešiš teh treh dejavnikov, moraš enostavno začeti! meni je največ težav povzročala literatura, ker je praktično ni v splošnih knjižnicah, ampak sem mogla hodit po raznoraznih inštitucijah, predvsem pa na mol, kar se lahko precej zavleče, saj večkrat naletiš na ljudi, ki ti nočejo pomagati (sploh taki, ki so na višjih položajih mislijo, da so glavni jacki)
ni mi pa čisto jasno kako ne uspete na določenih faksih spacati diplomo, ko moraš vse skupaj napisati 30 strani ali malo več. tako obsežna je bila pri nas skoraj vsaka pisna vaja pri čisto vsakem predmetu. pri nas enostavno moraš napisati tam okrog 100 strani (in to z enojnim razmikom med vrsticami), da o terenskem, kartografskem in še kakšnem delu sploh ne govorim. in nastajanje diplome se tako zavleče v kar nekaj mesecev, zato punce dajte se spravt k stvari, ker verjemite, da boste na večini faksov kar hitro ustvarile to vašo mojstrovino, samo če se vsaj malo potrudite...
aja, še kar se zagovora tiče...kot je bilo že omenjeno, razlikuje se od faksa do faksa, npr. na filo faksu od oddelka do oddelka. ponekod je to samo formalnost, pri nas npr. lahko tudi rukneš. v glavnem...faks sestavi komisijo pred katero v 20 minutah predstaviš svoje delo, nato sledijo vprašanja. v komisiji sedi tvoj mentor + pri nas še 2 profesorja. za nekatere fakse sem že slišala, da je komisija sestavljena iz precej različnih področij, tako da se lahko zgodi druga dva člana komisije nimata pojma o čem sploh govoriš in je zagovor precej lahek, pri nas seveda (kolk je ta filo faks super

) vsi vse obvladajo in te lahko precej mučijo, lahko pa imaš srečo in ni preveč težko.