ryu10kyu napisal/-a:mah...tudi ti super inteligentni dosežki kot jih ti poimenuješ so neke vrste pesek v oči...zunaj nas je polno nekih raznoraznih igračk, predmetov ali kako bi se izrazil...ki nas zavirajo pri osebnostni rasti.
Želel sem povedati v bistvu v vseh prejšnjih postih pa nisem znal na kratek in jedrnat način...oziroma nisem si mislil da bi bilo bolje da bi tako rekel...toda:
Vsa tehnologija in ne vem kakšni dosežki...potovanje v vesolje, letala, avtomobili, super računalniki, lcd tvji, mobiteli, jahte, podmornice in ne vem kaj še vse...tudi konec koncu znanost stalno napreduje...ampak...ampak....koliko smo pa v teh tisočletjih naredili za duhovno rast in mentalni razvoj človeka? Meni se zdi kot da se namenoma pušča ljudi na neki takozvani nizki stopnji zavedanja zgolj zato da so lažje vodljivi in da se lahko manipulira z njimi....to sem želel povedati.
Vse kar se je do sedaj zgodilo glede razvoja tehnologije in znanosti...kapo dol...tu je narejen ogromen dosežek...ampak zanemarilo se je pa pomembno področje...in zato po moje ima tudi čedalje več ljudi psihične in zdravstvene težave...
:knuddel: Pa midva sva sorodni duši! Saj to že ves čas pravim. Da zame niso super inteligentni samo tisti, ki producirajo oziroma izumijo materialne stvari z uporabno vrednostjo (elektrika, računalnik, banalne vsakodnevne potrebščine, ki nam bolj ali manj olajšajo življenje itd), ampak tudi tisti, ki ustvarjajo bolj teoretično ali da se tako izrazim - neuporabno. Filozofi, umetniki, znanstveniki, ki se bolj posvečajo teorijam kot praktičnim predmetom.
Zato nisem razumela očitkov egoizma ... znanstvene teorije, filozofske razprave, umetniška dela, ... so široko dostopna vsakomur. Seveda jih vsakdo ne more razumeti, marsikdaj pa lahko izluščiš iz teh dosežkov neko pozitivno stvar (govorim predvsem o umetnosti), ne da bi bil sposoben doumeti njeno kompleksnost in inteligenco ustvarjalca.
Boris napisal/-a:kr.ena, egoizem, pamet, um, čustva, čuti, srce, instinkt... vse to in še več ne gre pripisovati inteligenci. Inteligenca je nekaj, s čimer vse naštete stvari lahko efikasneje uporabljaš, po možnosti tudi bolje, ne pa nujno. Poleg tega je zvrsti inteligenc več (npr. socialna, muzikalna, čustvena, telesna,...). Howard Gardner opisuje sedem zvrsti:
1. Linguistic
2. Logical-Mathematical
3. Bodily-Kinesthetic
4. Spatial
5. Musical
6. Interpersonal
7. Intrapersonal
Čeravno to morda veš, tega v komentarjih nisem prepoznal, omenjaš le drugo po vrsti, če se oprem na Howardovo klasifikacijo (in k temu dodajaš še etična merila).
Ja, vem, da obstaja več zvrsti inteligenc. Ponavadi se uporablja v ožjem pomenu besede predvsem to drugo. Po moje so tudi ostale povezane s sposobnostjo logičnega sklepanja, čeprav najbrž obstajajo izjeme, ki imajo eno področje izrazito močno, drugo pa podpovprečno. Po mojih izkušnjah so to izjeme.
Mogoče so pa to moji predsodki, priznam. Ampak vedno znova sem presenečena, ko spoznam človeka, res nadarjenega za glasbo, ki mu lahko 2 uri razlagam davčno napoved, pa mu še vedno ne bo nič jasno. Saj je ja logično - tako kot to, da ima gis-mol 5 višajev!
Tonja napisal/-a:In kak lahko nekdo o nekom sploh reče ali je ali ni pameten? Kak lahko nekdo reče, da je nekdo butast, glup, nerazgledan? S kako pravico?
Nekdo je glup, butast, nerazgledan, ker ne uporablja milijon pof*kanih strokovnih izrazov? Ker ne študira? Ker nima 9.stopnje (pa ne po rihterjevi lestvici)? Nekdo je glup, ker ne zna vdret v sistem Nase preko toliko in toliko mrež?
In nekdo je pameten, ker ima v možganih sparkiran SSKJ, slovar tujk in ostali sraj? Nekdo je pameten ker hodi z diplomo po svetu in z besedami zabija folk? Nekdo je pameten ker ima IQ nad sobno temparaturo?
Svaka čast!!!
Jaz ljudi ne sodim po tem, da je nekdo pameten in ne, ampak da je vsak posameznik talentiran za določeno področje.
Hm, malo si pomešala stvari. Jaz lahko mirno rečem za nekoga, da je debel (po merilih WHO-ja), pa to seveda ne pomeni, da mislim, da je slab človek, da se z njim ne bi družila, ... To, da je debel, je pač dejstvo, na podlagi katerega pa ljudi seveda naj ne bi diskriminiral (razen če se poteguje za službo balerine

In enako obstajajo ljudje, ki so bolj ali manj inteligentni. Seveda pa se bom raje družila z manj inteligentnim, če je pošten in iskren kot oseba, kot pa s superinteligentnim, če je nesramen in hudoben.
Čeprav priznam, da se načeloma raje družim z inteligentnimi. Oziroma, da se bolj diplomatsko izrazim - s takimi, ki so eno malenkost pametnejši od mene - ne preveč - ker s takimi najraje debatiram.