Za umrle se ponavadi plača maša ane...naprimer obletnica smrti,...
No in smo šli sorodniki k maši za mojo prababico. Bili lepo pri maši in po končani maši sem bila jaz pri teti na počitnicah 6km od doma...No pridemo domov jaz zlezem v posteljo in že skorej zaspim...ampak nekaj slišim... stric in teta sta bila tiho...slišalo se je pa 2x po tri udarce enakomerno. No in teta pride k men če sm jaz kaj naredila, da je ropotalo ampak itak da nism ane...je rekla midva tud ne ker sva gledala film...stric gre okoli hiše pogledat folk spi ane...in pride teta nazaj je rekla gotovo se je pripla (moja pokojna prababica) na nek način zahvalit...jst sem samo pogledala

je rekla ja tudi to je možno zakaj pa ne...
Mene pa pol sploh ni blo več strah in sem lepo v miru in v temi zaspala ampak mela sem pa občutek kot da je nekdo ob meni...
Soseda je pa imela take izkušnje:
Mož ji je umrl že več kot desetletjem nazaj ane...in je po nekem času začela molit vsak večer zanj, da nej njegova duša počiva v miru... In en večer je začutila kakor en dih in prisotnost nekoga...v tistem je imela občutek kakor da se je nekdo k njej stisnu. Njo je postalo strah in ona je še vedno molila...občutek je imela da je on. In je izgovorila njegovo ime...v tistem je dobila občutek kot da se ji je uprl z vso težo na noge in pritisnu navzdol...ta pritisk je bil tako močan da je zaupila in v tistem sta priletela sin hčerka v spalnico kaj je narobe in je bla ona še bolj šokirana ker je mislila da sta mala dva in jo strašita. No naslednji dan je šla do župnika in je reku da nej ne moli več za njega ampak nasplošno za vse pokojne duše...je rekla da je naredila po nasvetu župnika...naslednjo noč je bilo podbno in je čustila samo njegov dih ampak je molila nasplošno in mu rekla, da nej ji da mir in naj počiva v miru. Nikolu več ga ni bilo k njej...
Mogoče se sliši kot pravljica ampak ženski vrjamem ker je naša družinska prijateljica.
Zato mislim, da je nekaj na tem...