jullia_ napisal/-a:Nekateri starši so mojstri čustvenega izsiljevanja in manipulacije. Verjetno si že kdaj slišal (če ne drugače, pa po pripovedovanjih) "Toliko ti nudiva, ti naju pa ne maraš.", "Kar počakaj, saj bom kmalu umrla, pa boš srečen."... Sporočilo takih izjav je zelo jasno - če me imaš rad, me boš ubogal.
Mi smo vsi lahko puno pametni glede Marcelinega primera, ampak dejstvo je, da je situacija čisto drugačna, če gre za tvoje starše, ker je težko skenslat lastno mamo. Tudi, če se povsem zavedaš, da manipulira s tabo in da nima prav, jo imaš rad in je nočeš prizadet.
Od takih "staršev" (ljudje, ki na tako hudo manipulativen način izkoriščajo svoje otroke za lastne potrebe za mene niso starši - vsaj taki, ki bi si zaslužili moje ljubezni) pa je potrebno še posebej hitro pobegnit.
Vem, da je meni zdaj to "enostavno" govorit, ampak dejstvo je, da je potrebno od takih staršev it čim prej vstran pa gledaš na to situacijo tak ali drugače.
novapunca napisal/-a:Trdonja napisal/-a:No ja, otroci tudi niso veliko boljši (tisti, ki so že dovolj zreli), če se "pustijo", da jih starši vežejo na sebe. Če ne obstajajo kakšni objektivni razlogi, da bi otroci ostali doma, potem ni izgovora za tega "otroka", da se drži staršev.
Imaš prav. Me pa zanima katere razloge imaš v mislih?
Invalidnost, nesposobnost preživljanja staršev samega sebe ipd.