Izpit za avto

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Zaklenjeno
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

*hox* napisal/-a:Zanimivo kako so vas učili speljevat v klanc, mene sta oba inštruktorja učila samo z ročno.

mene je učil oboje-z ročno in sklopko...je pa res d sva na ročno dala fuuuuul manj poudarka
jerry444
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a jerry444 »

Punce imam občutek,da vam niso čisto jasni pojmi sklopka,ročna,itd...

Ko speljuješ v klanec(tudi po ravnem)najprej držiš sklopko do konca nato pa z nogo počasi popuščaš in dodajaš gas,ne vem kako je možno speljat brez da pritisneš in nato popuščaš sklopko?Mi lahko to kdo razloži?Kar se pa tiče klanca je pa jasno,da moraš ali "zategnit" ročno ali pa nogo držat na srednjem pedalu-torej na "bremzi",ker drugače vam bo avto lezel nazaj.Edina razlika med speljevanjem v klanec in na ravnem je,da moraš v klancu malo bolj uporabljat sklopko,nato pa spustiš ročno zavoro ali pa nogo iz bremze daš na gas,če pač na uporabljaš ročne.Logično a ne?

Da pa ne bom izpadel totalen pametnjakovič tukaj,naj povem da sem sam kar 2x ruknil in naredil izpit šele v tretje,tako da me kar malo čudi kako vsi po vrsti delate kar od prve,jaz pa ne poznam niti enega človeka,ki bi v LJ naredil izpit od prve in pri manj kot 30-35 urah.
Sekhmet
Debatorica
Debatorica
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objava Napisal/-a Sekhmet »

Hehe, upam da ločjo med tem zadevam....drgač pa, verjameš ali ne, ampak se da spelat na dva načina v klanec.

1.način- bolj pogost, je z ročno, spelješ normalno pa pač spustiš ročno

2.način- brez ročne. Tega so včasih učil v avtošolah in kao zdej po mojih informacijih že dooolg ne. Speleš pa tko, da maš pač levo nogo na sklopki, desno pa na bremzi in gasu postrani in dviguješ peto, pritiskaš pa s prsti desne noge, torej popuščaš bremzo in pritiskaš gas. avto ne zleze nazaj, probala.

V praksi se večkrat nardi, da v klancu ustaviš le za hip in ima avto še gibalno količino in ga lahko spelješ brez 1. ali 2. načina, torej samo z gasom in bremzo.
jerry444
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a jerry444 »

Sej ni treba imet noge na bremzi in gasu naenkrat in potem popuščat bemzo in dodajat gas.Čist simpl je če imaš občutek za te stvari,sklopko toliko popustiš do tiste prave stopnje spustiš nogo iz bremze(avto,če si dovolj popustil sklopko ne bo šel nazaj,vsaj ne veliko-morda kak cm,sicer to zna biti nevarno pri tistih voznikih,ki imajo nenavaden fetiš na to,da bolj je klanec bolj se približajo predhodniku za zadek avtomobila,češ zdaj pa spelji ne da bi ti avto šel nazaj,če zmoreš)jo prestaviš na stopalko za gas in pritisneš gas,sklopko spustiš in opala avto spelje brez težav.
Sekhmet
Debatorica
Debatorica

Js sem napisala kako učijo...v AŠ morš met nogo na obeh pedalih, to kar si ti napisu, sem js napisala, spodi pod prakso..:wink:
Snow flake
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: okolica Ljubljane

Neprebrana objava Napisal/-a Snow flake »

*hox* napisal/-a:Zanimivo kako so vas učili speljevat v klanc, mene sta oba inštruktorja učila samo z ročno.

Mene pa inštruktor sploh ni učil speljevanja v klanec, me še dans to jezi :x :roll:
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *sanja* »

jerry444 napisal/-a:Sej ni treba imet noge na bremzi in gasu naenkrat in potem popuščat bemzo in dodajat gas.Čist simpl je če imaš občutek za te stvari,sklopko toliko popustiš do tiste prave stopnje spustiš nogo iz bremze(avto,če si dovolj popustil sklopko ne bo šel nazaj,vsaj ne veliko-morda kak cm,sicer to zna biti nevarno pri tistih voznikih,ki imajo nenavaden fetiš na to,da bolj je klanec bolj se približajo predhodniku za zadek avtomobila,češ zdaj pa spelji ne da bi ti avto šel nazaj,če zmoreš)jo prestaviš na stopalko za gas in pritisneš gas,sklopko spustiš in opala avto spelje brez težav.

Ja no sj tko sm tut js misnla.

Sekhmet napisal/-a:Js sem napisala kako učijo...v AŠ morš met nogo na obeh pedalih, to kar si ti napisu, sem js napisala, spodi pod prakso..

V keri avtošoli pa to učijo? Me prov zanima.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

prvič v življenju slišim da obstaja možnost da držiš bremzo in gas z eno nogo :idea: mal nerodno...
tko kot je reku jerry444, č spustiš sklopko do taprave meje in spustiš bremzo, avto ne bo šel nikamor. seveda ma vsak avto drugačno to ''mejo'' in tud men je delala probleme v avtošoli. ampak ko dobiš filing, ni več problema.
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

jerry444 to je bla prou prava učna ura :D pa verjetno smo use mislile tko, kukr si ti napisu...da počasi puščamo sklopko in držimo žlajf, pole pa žlajf spustimo, ko pride sklopka do tiste "meje"...in avto gre naprej...ampak to na domačem bencincu ne rata, u avtošoli na dizlu je pa ratalo...js sm zmeri tko delala...
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

MilkyWay napisal/-a:ampak to na domačem bencincu ne rata, u avtošoli na dizlu je pa ratalo

Zakaj na bencinarju ne rata? Js mam bencinarja pa lih tko rata. Ne vem, zakaj teb ne. Mogoče sklopke ne spustiš dost...
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^nevem že večkrat sm probala...pa ni ratalo na klancu (ne tako hudem klancu)...zato si sploh ne upam več poskušat, d ne priletim (spuznem) u kšn avto za mano (ker je enim tko ušeč se ustavit točno pr riti avta!! :evil: )
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Ja js če spuščam sklopko do tm k prime, lahko normalno spelem. Če jo pa še mal bl spustim, pa dam nogo z bremze, se pa mal premakne naprej še predn prtisnem na gas. Tko da res ne vem, zakaj pr teb to ne dela, probi kdaj, k ne bo nobenga za tabo.
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

sej bom...sej mam še čas :D sej izpita nimm niti še 3 mesce :wink:
Sekhmet
Debatorica
Debatorica

*sanja* napisal/-a:
jerry444 napisal/-a:Sej ni treba imet noge na bremzi in gasu naenkrat in potem popuščat bemzo in dodajat gas.Čist simpl je če imaš občutek za te stvari,sklopko toliko popustiš do tiste prave stopnje spustiš nogo iz bremze(avto,če si dovolj popustil sklopko ne bo šel nazaj,vsaj ne veliko-morda kak cm,sicer to zna biti nevarno pri tistih voznikih,ki imajo nenavaden fetiš na to,da bolj je klanec bolj se približajo predhodniku za zadek avtomobila,češ zdaj pa spelji ne da bi ti avto šel nazaj,če zmoreš)jo prestaviš na stopalko za gas in pritisneš gas,sklopko spustiš in opala avto spelje brez težav.

Ja no sj tko sm tut js misnla.

Sekhmet napisal/-a:Js sem napisala kako učijo...v AŠ morš met nogo na obeh pedalih, to kar si ti napisu, sem js napisala, spodi pod prakso..

V keri avtošoli pa to učijo? Me prov zanima.

Ja veš, to je blo pa samo pri nas, bogu za leđima. :roll: Drgač sem pa napisala že en post prej prej, da ne prakticirajo več, nisem?! Poznam pa ene par folka, ki so to imeli, sem bla tud sama začudena, ko sem prvič slišala 8 let nazaj, ko sem jst izpit delala. Al rabiš še kak bl konkreten dokaz?
Sekhmet
Debatorica
Debatorica

*sanja* napisal/-a:Ja js če spuščam sklopko do tm k prime, lahko normalno spelem. Če jo pa še mal bl spustim, pa dam nogo z bremze, se pa mal premakne naprej še predn prtisnem na gas. Tko da res ne vem, zakaj pr teb to ne dela, probi kdaj, k ne bo nobenga za tabo.

Govoriš za bencinerja? Kok se bo avtič premaknu al ne, brez da gas stisneš, je odvisen kako maš štantgas nastavlen. Moj swiftič npr. ko spustim kuplungo, rahlo spelje, brez, da dodam gas, medtem ko astrica rab mal spodbude. Bencinerji torej načeloma ne speljujejo brez gasa, ampak z imenjajočem spuščanjem sklopke in pritiskanjem gasa.

Dizlčki majo pa večjo moč in speljujejo brez gasa. Zato se tud pogosteje uporabljajo v AŠ, ker jih je lažje speljevat in je zato lažje nardit izpit :)
Zaklenjeno