Letty napisal/-a:Mislim, da sem že enkrat v eni drugi temi napisala svoje mnenje o slovenščini v šolah. Književnostni del slovenščine se mi je že od OŠ zdel navadna potrata časa. Namesto da bi nas učili uporabnih zadev, kot so recimo oblikovanja dokumentov, komunikacije in pravopisa, smo se mi piflali Zdravljico, Povodni mož, Krst pri Savici in druge znane "komade" na pamet ter brali razne nemogoče knjige, za katere danes ne vem povezati naslova in avtorja. Isto lahko rečem v imenu 90 % sošolcev.
Če si v eseju slučajno napisal lastno mišljenje o določenih stališčih in na splošno o nekem obdobju, je zraven ocene pisalo "niste razumeli besedila"

Ja, v
tejle temi sva se že "udarili" glede tega
Nikomur se v šoli ne zdijo vsi predmeti nujni in potrebni. Ampak zelo žalostno bi bilo, če bi se učili samo tisto, kar bomo v življenju potrebovali. Saj gre že zelo v tej smeri: trenutnemu sistemu niso v interesu ljudje s širino razmišljanja, ampak ljudje z ozko usmerjenim znanjem, ker so najbolj učinkoviti, da prinašajo največji dobiček lastniku kapitala. (ne, nisem še prebrala Marxovega Kapitala ... poznam ga le v fragmentih

)
Če ne drugega, Letty, je bil pouk književnosti zate koristen zato, ker si prišla ob tem do svojega mnenja o njem. Kako bi lahko argumentirala, da je književnost nepotrebna, če se je nikdar ne bi učila? Tvoje mnenje je čisto legitimno, samo v začaran krog absurda si se ujela.
Učenje pisanja prošenj, dokumentov itd. bi pa bilo golo piflanje. Vsak, ki veliko bere umetnostna besedila, zna prav gotovo napisati vse te zadeve.
Zdaj bom pa še malo nesramna: komur se zdijo Grum, Kosovel, Prešeren itd. brezveze, ima možnost iti v nek triletni poklicni program. Tam verjetno ne težijo pretirano s t.i. visoko literaturo. Gimnazija pa naj bi izobraževala intelektualce s širino razmišljanja. Naj bi. Čeprav gre zadnje čase vse v smeri prilagajanja željam vedno večje populacije, ki prihaja na gimnazije.
Bojim se, da bodo v prihodnosti v gimnazijah piflali širšo populacijo za maturitetna vprašanja in prilagajali nivo mature nezainteresiranim dijakom, v (dragih) privatnih gimnazijah pa se bo vzgajala intelektualna elita. Saj za trošenje po nareku oglasov in obkroževanje volilnih listkov vsaka 4 leta res ne rabimo Kosovela, ne? In tako rajo si vsaka vladajoča "elita" lahko samo želi ...