je pa tud to res, pa naj se sliši še kako egoistično, ampak laiki naj res kakšne hude primere prepustijo reševalcem, ker pač če že ne zjebeš še bolj poškodovanca, lahko tud sam kejfašeš,s kakšno krvjo al pa kej...
ni panike zaščitit s kakšno dekco, zaščitit kraj nesreče, držat marelo nad njim, ga spodbujat, ampak premikat in nekej drezat v poškodovanca če nisi usposobljen in če ne poznaš celotnega potekavsega, je lahko veliko tveganje in velika bedarija.
zdej če je treba človeka oživljat, pol seveda če znaš, probaš oživljat, ker pač do prihoda reševalcev lahko podleže..sicer pa v tanovi prvi pomoči za avto, je prov neka prevleka za usta za oživljanje, tko da ne prideš v direkten stik z poškodovancem in njegovimi usti.čez to zadevo bi jst skušala oživit človeka, če bi pač mela vsaj malo znanja o tem..trenutno pojma nimam kako to poteka, ker pač nism še bila na prvi pomoči.
sicer je pa dejstvo, da veliko ljudi pravi kako bi pomagalo, pa potem večina naprej pelje.

recimo jst sm učeri z mojga okna zagledala da gori (sicer ni čist primerjava, ampak važen je namen) in sm takoj mami poklicala in sva se vsedle v avto in pogledat če res gori in sm takoj ko sm vidla da ubistvu ornk gori klicala gasilce, medtem ko je polovica naše ulce stala na pločniku in opazovala...šle sva pa zato ker je tam bolj na redko poseljeno, ura je bila že čez polnoč in je folk spal.in sm reagirala tko, da sm pač pomoč poklicala takoj....moja mami je šla pa še k hiši zraven požara pozvonit če je slučano kdo spi, da nebi blo kej narobe in je stara mama res spala...požaru se pa nismo približeval, ker pač je bil stoposto podtaknjen in ne veš kaj in kje je lohk še kej naštiman da zagori.
hočem pa to povedat, da je boljš čimprej ukrepat na ta način da pokličeš pač pristojne za določeno nesrečo, rešilca če je pač z osebami kej narobe in opozoriš ljudi, ampak se kraju dogodka ne približuješ in ne greš npr. kot v mojem primeru, gasit zadeve, kot tudi ne premikat in nevem oskrbovat poškodovanca če nimaš o tem pojma in če ne veš kako je nevarno lahko to za kogarkoli.