Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Valeria
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Valeria »

Študij prava svetujem samo tistim, ki ste absolutno prepričani, da želite postati sodniki, tožilci ali odvetniki.

V tem primeru sploh ni dost, da končaš faks, ampak moraš imeti tudi dobre ocene, kar pomeni povprečje nad 8,5.Le z visokim povprečjem namreč prideš hitro na vrsto za pripravništvo na sodišču, kar je pogoj za pravosodni izpit.

Brez pravosodnega izpita si pa kot pravnik bolj malo vreden.Sej tudi tisti, ki majo povprečje 7, pridejo na vrsto za sodniško pripravništvo, vendar vprašanje kdaj.Čez ene 6-7 let..

Resno, punce, če se niste pripravljene na faksu (pa naj bo LJ ali MB; vseeno) pošteno grizti za 9-ke in 10-ke, potem raje na pravo ne it, temveč razmislite o kakšni ekonomiji, FDV, karkoli drugega.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

ubogi mi reveži, ki delamo pravo z neblestečimi ocenami. vsi kulturologi bodo prej dobili službe, mene pa še v meku za blagajno ne bodo hoteli. :lol:

toook mi grejo na živce ljudje, ki prepotencirajo študij prava čez vse mere. nič čudnega, da imam sošolke na pomirjevalih in eno, ki je že prvi mesec v prvem letniku pustila fanta, da se bo lahko posvetila študiju, ker drugače ne bo nič iz nje.
sej je fajn imet visoko povprečje, ampak lih življenjskega pomena pa tiste desetke tudi niso. in prosim, nehaj bluzit, da se pravnike rabi samo v sodnem sistemu, ker je to čisto osnovnošolsko - grem študirat pravo, da bom potem raztresena ally. lahko si recimo tudi predsednik države :)
Valeria
Komunikatorka
Komunikatorka

jullia_ napisal/-a:ubogi mi reveži, ki delamo pravo z neblestečimi ocenami. vsi kulturologi bodo prej dobili službe, mene pa še v meku za blagajno ne bodo hoteli. :lol:

toook mi grejo na živce ljudje, ki prepotencirajo študij prava čez vse mere. nič čudnega, da imam sošolke na pomirjevalih in eno, ki je že prvi mesec v prvem letniku pustila fanta, da se bo lahko posvetila študiju, ker drugače ne bo nič iz nje.
sej je fajn imet visoko povprečje, ampak lih življenjskega pomena pa tiste desetke tudi niso. in prosim, nehaj bluzit, da se pravnike rabi samo v sodnem sistemu, ker je to čisto osnovnošolsko - grem študirat pravo, da bom potem raztresena ally. lahko si recimo tudi predsednik države :)

Čisto slučajno sem tudi sama pravnica, zato vem, o čem govorim.

Nič ne strašim, opozarjam.In ja, ocene so na pravu življenskega pomena.Kako življenskega, se študentje zavedo šele v 4. letniku.Takrat je že prepozno.In takrat vidijo, kakšna bistvena razlika je, ali imaš povprečje 8,8 ali pa 7,9.Ogromna.Si sploh predstavljati ne moreš, kakšna.Kajti za sodniško pripravništvo sta dve listi.Ena po povprečju, ena po času prijave.Če hočeš priti na tisto po povprečju, je treba imeti čez 8,5.Drugače prideš po času prijave in takrat je vseeno, ali imaš 6,0 ali 8,0.

Sodniško pripravništvo pa rabiš, če hočeš narediti pravosodni izpit.Brez pravosodnega izpita pa si kot pravnik nič.Še v gospodarstvu te ne vzamejo, še tam iščejo samo pravnike s pravosodnim izpitom.

Tja, sej obstaja pot tudi s slabimi ocenami.Potem pač delaš v javni upravi nekje (če dobiš, če imaš srečo), čakaš ene 6-7 let na pripravništvo na sodišču itd itd..

Punce,ki so zaradi ocen na pravu na pomirjevalnih tabletah, dobro vedo, zakaj.Eni boste pa pač malo kasneje pogruntali, kakšna razlika je, ali imaš na pravu 7-ke, ali 9-ke in 10-ke.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Eni boste pa pač malo kasneje pogruntali, kakšna razlika je, ali imaš na pravu 7-ke, ali 9-ke in 10-ke.

niti približno ne takšna kot med umirjenim življenjem in takšnim na pomirjevalih.
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a anoyel »

in kakšno povprečje ti uspeva jullia_?
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

8,13 je bilo lani
kravzlbavc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: kingdom far far away

Neprebrana objava Napisal/-a kravzlbavc »

hja..glih zadnič sem brala da je en odvetnik v mb pač ponujav službo mladim pravnikom-a vete ka jih je vprašav na razgovoru?? s kako oceno so nardlili obligacije,mzp pa še neki-v glavnem same teške predmete...tak da nebi o tem da ocene niso pomembne..
sicer pa julija,nevem ka se sekiraš sej maš pa ti tud čist vredu povprečje..nad 8 je čis dost..problem je pri onih ki majo manj..
pa tisti ki so itak pametni jim ni teško dobivat 10ke pa 9ke, čeprav žurajo pa živijo..ker itak se naučiš tak da znaš vse.. eni se pač morjo bol trudit,pol pa so še čis živčni itd.-taki se mi smilijo sam kaj moreš..če si želijo bit odv.,tožilc al pa sodnik morjo met lepe ocene..

sam na srečo pa je v pravu možnost zaposlitve na veliko področjih,in povsod ne rabiš met dpija pa visokega povprečja..pol so pa tu še itak veze sam o tem nebi zaj...

se pa strinjam-eni se vpisujejo kr mislijo da bojo kr bogati bla bla..pravo idite študirat če mate res ful željo pa če vam ni problem se učit, ker tud 6ko pri enih predmetih zelo težko dobiš...ne se vpisovat sam zato kr se pač nimate drugam,pa kr mate dost pik pa vete da je pravo kao ugledno itd..kr je škoda zgubit 1leto da pol vidite da to ni to..
pravo še zdaleč ni tako ko ma večina predstavo o njem(v 4.letnki sš npr) vem kr sm tud sama prićakovala čis neki drugega.. sam mi ni žav da to šudiram kr sm res trofla in se z veseljem učim..
:D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

sej jst se nič ne sekiram, iz česa si pa to sklepala? samo na živce mi gredo tisti, ki so prepričani, da brez desetk ne bo iz tebe nič in da je brezveze študirat pravo, če nimaš namena bit vrhovni sodnik. sej ti ti tu spodaj isto povedala:

kravzlbavc napisal/-a:
sam na srečo pa je v pravu možnost zaposlitve na veliko področjih,in povsod ne rabiš met dpija pa visokega povprečja..pol so pa tu še itak veze sam o tem nebi zaj...

pa obupno se mi zdi, da nekateri pomirjevala in obiske psihiatra smatrajo za nekaj povsem normalnega, ker smo pač na takem faksu. đizs krajst, pejte na en sladoled, knjiga bo že počakala dve uri.
kravzlbavc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: kingdom far far away

Neprebrana objava Napisal/-a kravzlbavc »

eh sej nism misla dobesedno da se sekiraš, tk se reče pač :D

pa res ni tk hudo pravo, se da čist lepo naret tud brez pomirjeval in zgublanja živcev..

lp
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Josephina »

Kasn je pa ta preizkus splosne razgledanost?
Valeria
Komunikatorka
Komunikatorka

Josephina napisal/-a:Kasn je pa ta preizkus splosne razgledanost?

Kakšen preizkus splošne razgledanosti?
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a cukr8 »

^^ To je za tiste, ki ne prihajajo z gimnazij / določenih srednjih šol oz. nimajo opravljene mature, se mi zdi... Tako da morajo ob prijavi opravljati ta preizkus, ker se pač ne morejo uvrstiti na seznam na podlagi točk :) ... Nekaj takega, po mojem... Neke vrste sprejemni izpit :D ...
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a ***Ally*** »

Valeria napisal/-a:Študij prava svetujem samo tistim, ki ste absolutno prepričani, da želite postati sodniki, tožilci ali odvetniki.

V tem primeru sploh ni dost, da končaš faks, ampak moraš imeti tudi dobre ocene, kar pomeni povprečje nad 8,5.Le z visokim povprečjem namreč prideš hitro na vrsto za pripravništvo na sodišču, kar je pogoj za pravosodni izpit.

Brez pravosodnega izpita si pa kot pravnik bolj malo vreden.Sej tudi tisti, ki majo povprečje 7, pridejo na vrsto za sodniško pripravništvo, vendar vprašanje kdaj.Čez ene 6-7 let..

Resno, punce, če se niste pripravljene na faksu (pa naj bo LJ ali MB; vseeno) pošteno grizti za 9-ke in 10-ke, potem raje na pravo ne it, temveč razmislite o kakšni ekonomiji, FDV, karkoli drugega.

Saj delno imaš sicer prav, to glede povprečja in pripravništva...se strinjam, ampak da pa bi pravo študirali samo bodoči sodniki, tožilci in odvetniki...no no, malo bolj odrasel odgovor pa bi že pričakovala od pravnice s povprečjem nad 8,5 :wink:
Houd de wereld tegen
Areta
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Areta »

Tudi jaz sem tik pred vpisom in razmišljam o lj pf.
Blazno me moti, da ljudje pišejo takšne ekstreme - na eni strani da je BLAZNO težko, po drugi strani pa bi naj bilo pravo kar ok. Čeprav ok, vsak ima svoje izkušnje...

julia_ hvala, tvoji posti so mene osebno nekako še najbolj pomirili :)

Pa še vprašanje: latinščina v srednji šoli - koliko ti dejansko pomaga pri rim. pravu??
Valeria
Komunikatorka
Komunikatorka

Areta napisal/-a:Tudi jaz sem tik pred vpisom in razmišljam o lj pf.
Blazno me moti, da ljudje pišejo takšne ekstreme - na eni strani da je BLAZNO težko, po drugi strani pa bi naj bilo pravo kar ok. Čeprav ok, vsak ima svoje izkušnje...

julia_ hvala, tvoji posti so mene osebno nekako še najbolj pomirili :)

Pa še vprašanje: latinščina v srednji šoli - koliko ti dejansko pomaga pri rim. pravu??

Bolj malo; rimsko pravo je predvsem pravo, šele nato latinščina.Tiste latinske izraze se nauči vsak povprečno inteligenten človek.Tako da ni neke hude koristi od predznanja latinščine.
Odgovori