Depresija!

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori

Si kdaj depresivna?

Nikoli nisem depresivna.
24
11%
Včasih sem depresivna.
171
81%
Veliko sem depresivna in jemljem zdravila proti depresiji.
17
8%

Skupaj glasov: 212

rEbEcCa
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: okolica Celja

Re: Nagradno: Depresija!

Neprebrana objava Napisal/-a rEbEcCa »

1. Si bila že kdaj depresivna? Ooooo ja, in to zelo.

2. Je bila to posebna priložnost ali se je zgodilo kar tako, brez posebnega vzroka? Včasih se zgodi brez vzroka, ko nimam niti najmanjšega razloga, da bi bila slabe volje. Včasih-večinoma pa je vzork za moje počutje prepir s fantom, prijatelji al s starši.

3. Kaj narediš, ko si depresivna? Jokam, jokam in še enkrat jokam...

4. Ali si že kdaj jemala antidepresive? Koliko časa? Kako si se takrat počutila in kako potem, ko si jih nehala jemati? Nisem, ker sama nisem nikoli pomislila na zdravniško pomoč, starši pa ne ločijo niti med tem kdaj sem srečna in kdaj žalostna.

5. Kako se bojuješ z depresijo? Največkrat mi pomagajo prijateljice, ki me tolažijo in bodrijo. Tudi fant mi veliko pomaga, seveda kadar ni on vzrok za moje pohojeno počutje.

6. Kaj bi rada vedela o depresiji? Kako se z njo spopasti in jo pravočasno preprečiti. Tega si res želim.

7. Kaj bi svetovala prijateljici, če bi bila depresivna? Hm...to bi bilo težko, saj tudi sama ne vem kaj v takem primeru storiti. Enostavno ne vem, kako bi ji pomagala.
Uporabniški avatar
Bittersweet
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Bittersweet »

1. Si bila že kdaj depresivna?
Ja že bila...
2. Je bila to posebna priložnost ali se je zgodilo kar tako, brez posebnega vzroka?
včasih je depresija brez razloga... ko se ti nad glavo pojavi črn oblak in te pritiska k tlom, pa se ne moreš pobrat... ko misliš, da ti gre vse narobe, ko ne vidiš sončka nad oblakom... pa pride trenutek ko se oblak popolnoma razkadi pa je vse spet super... takrat ko se depresija pojavi brez kakšnega konkretnega vzroka, je ta toliko hujša... ko imaš slab občutek, nimaš več volje do življenja, vse okrog tebe je črno, pa ne veš zakaj...
3. Kaj narediš, ko si depresivna?
rišem, grem na sprehod, se pogovarjam, pospravljam, razmetavam, jočem, ležim v postelji in se smilim sama sebi... odvisno kaj mi v tistem trenutku paše... včasih ne morem nič in le sedim pa zrem predse, včasih pa morem dat slabo energijo ven iz sebe...
4. Ali si že kdaj jemala antidepresive? Koliko časa? Kako si se takrat počutila in kako potem, ko si jih nehala jemati?
nisem jih še jemala... antidepresivi so tako kot ostali painkillerji, blažijo učinke in NE ZDRAVIJO... zdi se mi da bi se antridepresivi lahko predpisovali le pri depresijah, ki so posledica kakšne bolezni (npr. manična depresija) in je oblika depresije tako huda, da bi si človek škodil, ali bi škodil komu drugemu... dokler pa je depresija v blagi obliki, je treba poiskati drugačno pomoč, ne zdravil
5. Kako se bojuješ z depresijo?
kot sem že napisala pod 3. točko... nimam pa tako pogostih in hudih depresij, da bi bile hujši problem... in bi se mogla proti njim bojevati
6. Kaj bi rada vedela o depresiji?
kako jo preprečiti...
7. Kaj bi svetovala prijateljici, če bi bila depresivna?
mislim, da tukaj pomaga objem in pogovor... če jaz ne bi bila dovolj, pa bi ji pomagala najti strokovno pomoč
LOVE hurts
Uporabniški avatar
*ka!a*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *ka!a* »

Ne znam opredeliti, tako, da bi blo kej hujšega zagotovo ne.

2. Je bila to posebna priložnost ali se je zgodilo kar tako, brez posebnega vzroka?

Ponavadi takrat, ko s fantom nisva v ravno najboljših odnosih in ko so problemi doma.

Nič posebnega. Igram flavto, ki me pomirja ali pa grem ven.

4. Ali si že kdaj jemala antidepresive? Koliko časa? Kako si se takrat počutila in kako potem, ko si jih nehala jemati?

Nisem.

Velikokrat jokam in ko sem na tem, se zjokam do konca, kar mi seveda pomaga.

Okoli depresije sem že marsikaj prebrala.

Poskušala bi ji pomagati, stati ob strani, ampak je vse odvisno od njene volje. Rekla bi, da naj se zaposli z nečim, da ne bo razmišljala zgolj in samo o tem.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

marlynka.z.diamanti napisal/-a:Najprej naj razjasnimo pojme,da obstaja več depresij. Večina ljudi misli,da je depresivnih že če so žalostni ob nekem dogodku. Vendar to ni res, depresija je BOLEZEN, ki ne izgine, ampak se le potuhne. Uspe ji ubežati le če se zamotiš in svoja čustva poveš nekomu drugemu. Kadar je človek v globoki depresiji, ne more opravljati vsakodnevnih preprostih opravil. Zdi se mu vse zaman. Pomaga ljubezen soljudi......

To, kar si povedala o tem, da je depresija bolezen, ki ne izgine, je mit. Res je, da se pri marsikomu potuhne (če ni ustrezno zdravljena, ampak so problemi le pometeni pod preprogo), še zdaleč pa to ne pomeni, da se potuhne pri vsakomur in da je nihče ne more odpraviti. In ja, govorimo tudi o težjih oblikah depresije.

Dodajam še angleški zapis s tele strani:
MYTH: Depression can't be cured.

FACT: About half of Americans think that mental illness, including depression, can't be cured. Not so. Depression can almost always be overcome with medication, psychotherapy, or both. One reason depression-induced suicide is so tragic is that it could probably have been prevented with treatment

Podobno lahko preberemo tudi na straneh www.nebojse.si

Depresija, bolezen sodobnega časa, je najpogostejša duševna motnja na svetu, je pa tudi povsem ozdravljiva

LJUBLJANA - Depresija je bolezen sodobnega časa, je najpogostejša duševna motnja. Za njo naj bi po svetu trpelo kar 121 milijonov ljudi ali pet odstotkov vseh, medtem ko ima 450 milijonov ljudi v življenju vsaj enkrat duševne, nevrološke ali vedenjske težave. "Takšni ljudje so pogosto izključeni iz družbe, imajo slabšo kakovost življenja, s tem pa se jim poveča tveganje za smrt," pravi direktor Inštituta za varovanje zdravja (IVZ RS), doc. dr. Andrej Marušič , ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki so ga letos posvetili ozaveščanju splošnih zdravnikov. Opozoriti jih želijo, da duševna motnja ne nastopa posamično, temveč pogosto sovpada z drugimi boleznimi in je zato težje prepoznavna.

Včasih je veljalo prepričanje, da je depresija neozdravljiva, danes vemo, da to ne drži...

Morda še mnenje o knjigi Depra avtorice Renate Ažman:
Tvoja zgodba je zgodba tistih, ki smo padli na dno globeli, kjer domuje depresija. To je zgodba, ki pozna pot in ponuja iz izkušenj spleteno vrv, po kateri je mogoče počasi in z vztrajnostjo pobegniti iz globeli. Mnogi ne vedo, kako je, če si v depresiji. To čisto zares vemo samo tisti, ki smo jo doživeli. In težko je takrat ubesediti občutke, ki ti razjedajo dušo in telo. Tebi, Renata, je to uspelo. Za vse nas. (Maja Cimerman, predsednica Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami)

Za tiste, ki imate hudo depresijo... Ne boj se! depresija je velikokrat ozdravljiva. Poti je veliko. Najdi ustrezno, trudi se.

lp,
Boris
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a anoyel »

Boris napisal/-a: ooo.. dr. analiziranja is back

:D
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
Lilah
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Lilah »

...
Zadnjič spremenil Lilah, dne 15. Sep. 2010 20:11, skupaj popravljeno 1 krat.
*srčica*
Debatorica
Debatorica
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objava Napisal/-a *srčica* »

jst pa mislim da depresija ni čisto ozdravljiva. lahko sicer zgine za par let, ampak če si po naravi nagnjen k depresiji je velika možnost da se ponovi.
pa še vedno opažam da nekatera pišete da ste včasih depresivne-to zihr ni depresija ampak mogoče mal podalšana žalost, preveč stresa, karkoli. ampak to doživlja na čase vsak človek-in ne, to ni depresija.
jst sm bla ful depresivna ene 2 leti. in vem da če bi opazla da jo moja kolegica depresivna bi jo poslala po strokovno pomoč. pri depresiji skor noben nasvet ne pomaga,ker ti takrat čist drugač dojemaš svet, tko da so tableti včasih skor nujno potrebni(govorim o težjih oblikah). kot je že ena pred mano napisala je to neravnovesje v možganih.
spomnim se enkrat ko je tom cruz(ne znam prou napisat) v eni oddaji čist vn padu ko je blo govora o tabletih pri depresiji, češ da se tablet sploh nebi smelo dajat, da se da kobajagi vse s pogovorom rešit...v glavnem cel je bil pametn in se prepiru z nekim psihiatrom. takrt je še men na živc stopu. kako lahko karkoli pametuje o zadevi o keri nima pojma, je še nikol ni doživel in se tm dru na psihiatra. totalna sramota!!
sej vem da sm že mal OT, sam sm se lih spomnla pa mogla napisat.
Lilah
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Lilah »

^^ Res je, včasih zamenjujemo neko fazo, ko smo žalostni z depresijo. Lahko pa je ravno ta faza povod za depresijo...
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

MsN napisal/-a:Srcno upam, da rezultati te ankete ne bodo uporabljeni v reviji. Vsaj toliko profesionalnosti lahko zmorete, ce novinarji niste niti toliko fer, da bi prej raziskali pojem depresije in ga pravilno umestili v anketi.

Neuporabno in skrajno zavajajoce za osebke, ki mislijo, da depresija pride in gre, da doleti zgolj sibke karakterje in, da jo je moc pregnati s pozitivno mislijo :eek:
Se strinjam z napisanim.
:?
Halo, punce, "prejšni teden, en dan" in podobno nisi bila depresivna, ampak samo slabe volje/otožna/potrta/žalostna/etc. ..
lexya
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Lj/Ptuj

Neprebrana objava Napisal/-a lexya »

1. Si bila že kdaj depresivna? ja, v bistvu sem še.to se vleče že zelo dolgo.v bistvu so mini obdobja, ko je bolje, a se ne "obdržijo"...

2. Je bila to posebna priložnost ali se je zgodilo kar tako, brez posebnega vzroka? naenkrat sem se znašla v situaciji, kjer ni bilo na nobenem področju v mojem življenju nič več dobro; kasneje ko so se nekatere stvari spremenile, izboljšale, pa je eno področje (razumevanje z družino) še vedno stagniralo, kar je vplivalo na celotno moje počutje, ki se kljub nekim poz. spremembam, ni spremenilo na boljše.

skušam razmišljati pozitivno, saj je v moji naravi, da se veliko smejim in zabavam,a ne zdržim dolgo,saj se mi kasneje zdi, da je to le moja maska, ki jo kažem drugim. ko se počutim slabo, postanem pred drugimi sarkastična in ironična, in se na tak način nasmejim.

4. Ali si že kdaj jemala antidepresive? Koliko časa? Kako si se takrat počutila in kako potem, ko si jih nehala jemati? ne, nikakor se ne morem pripraviti, da bi šla do zdravnika.

5. Kako se bojuješ z depresijo? skušam se čimveč o tem pogovarjati s fantom, ki mi je zelo v podporo, a čutim, da bi morala do zdravnika, saj vse skupaj traja že predolgo in se stvari bistveno ne izboljšujejo.so dnevi, ko sem precej boljša,a se mi vedno bolj zdi, da se sama ne bom morala popolnoma izvlečt iz tega, čeprav se trudim.

kdaj je pravi čas, da poiščeš strokovno pomoč, kako uspešna so lahko zdravila in na kakšen način sploh delujejo (po kakšnem principu).

naj se o svojih čustvih veliko pogovarja z ljudmi, ki so ji res blizu, saj veliko pomeni če se zavedaš kaj se ti dogaja in se opazuješ.svetovala, bi ji tudi pogovor z zdravnikom.
Uporabniški avatar
Cosmopolitan
Uredništvo revije Cosmopolitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Cosmopolitan »

Vsem, ki ste sodelovali in tako pomagali novinarki Cosmopolitana pri ustvarjanju članka o depresiji za prihodnjo številko vaše najljubše revije, se lepo zahvaljujemo.

Novinarki bodo v izdatno pomoč pri pisanju članka tudi vaše kritične pripombe, med katerimi je bila tokrat najbolj pogosta ta, da naj bi bila vprašanja zastavljena preširoko, zaradi česar so nekatera dekleta zamenjevala depresijo (bolezen) z depresivnim razpoloženjem (normalno dnevno nihanje razpoloženja, ki ni bolezensko). A brez skrbi, tudi to, da nekateri zamenjujejo nihanje v razpoloženju s pravo depresijo, bo novinarka znala koristno uporabiti v svojem članku.

In še to:
Nagrajenka v tokratnem nagradnem izzivu pa je SweetNumb.

Čestitamo!
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Dead_kid »

Da, večkrat.

2. Je bila to posebna priložnost ali se je zgodilo kar tako, brez posebnega vzroka? Odvisno.. Posebnih priložnosti je bilo mnogo (za svoja leta sem tako ali tako že preveč groznih stvari doživela:(), pa tudi brez vzroka oziroma zavoljo spominov na določene osebe, ki so umrle, določenih dogodkov, ki so se mi pripetili...

3. Kaj narediš, ko si depresivna? Če je res hudo jokam, če ni se kujam in poslušam glasbo.

4. Ali si že kdaj jemala antidepresive? Koliko časa? Kako si se takrat počutila in kako potem, ko si jih nehala jemati? ne, nikoli, hvala bogu!

5. Kako se bojuješ z depresijo?Glasba, glasba, glasba, prijatelji, pri sebi "pošlihtam" stvari in se z njimi spopadem.

6. Kaj bi rada vedela o depresiji? Nasploh bi se rada seznanila z njo, prebrala kakšno knjigo o osebah, ki so to dale skozi in se naučila še drugih teehnik, ki bi meni pomagale.

7. Kaj bi svetovala prijateljici, če bi bila depresivna?Da nikoli ni tako hudo, da bi obupala, saj nikoli ne veš kaj ti življenje še lahko prinese.
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
Uporabniški avatar
porcelain
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: maribor

Neprebrana objava Napisal/-a porcelain »

ja, enkrat me je pošteno zdelalo..

posebna priložnost, če bi se temu lahko tako reklo, se je vlekla dolgo časa, dokler nisem več mogla in so vsa represivna čustva prišla končno na plan.

družim se prijateljicami, ki mi veliko pomenijo, me razumejo in vedno spravijo v boljšo voljo.

sem. zdaj jih jemljem že drugič. ko so prijeli sem se počutila odlično, napadi panike so ponehali, vse česar sem se lotla sem 101% izpeljala, več sem mela samozaupanja v sebe..
vmes ko sem nehala, so se spet začeli pojavljat 'prijatelji' napadi panike. zdaj pa bo počasi spet vse okej.. ne bi smela nehat jemat vmes, glede na to da je dolg proces zdravljenja.. jemala pa sem jih vse skupaj pol leta.

s psičko se sprehajava po gozdu.. živali ti znajo vedno privabiti nasmešek na obraz :)

nevem, česa še ne vem :)

odvisno od trajanja njene depresivnosti.. če se ji to pojavlja zadnjih nekaj dni.. potem naj si vzame nekaj časa za sebe, naredi nekaj za sebe, prebere kako knjigo.. če pa depresija traja že lep čas, pa bi ji definitivno predlagala antidepresive.. pa posvet pri psihologu.
.perfect soul, perfect mind, perfect face.. a perfect lie.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

men se pa zdi, da tukej res malo ljdui ve, kaj zares pomeni in kaj zares je depresija. :) ker tole kar eni naštevate..ajoj...slab dan in slab teden ni depresija. :wink:
Uporabniški avatar
porcelain
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: maribor

Neprebrana objava Napisal/-a porcelain »

če bi se ti počutla žalostno, potrto in otožno neprestano kaki tedn - kaj bi rekla ko bi te prijateljica vprašala kak si? bi ji to naštela, al bi rekla, da si zadnji čas depresivna?

*purple* napisal/-a:

nisem.

i guess you're really up to term glede depresije torej ja. :)
.perfect soul, perfect mind, perfect face.. a perfect lie.
Odgovori