BaBeBi napisal/-a:najprej vsem najlepša hvala za odgovore. sem pa tudi jaz opazila tisti večinski ''ne'' pri vprašanju, če ste kakšne vrednote dobili iz medijev. se vam ne zdi, da smo v današnjem svetu tako obkroženi z raznimi mediji (pa tu ni mišljena le televizija), gre za glasbo npr. besedila pesmi, ki nam nekaj dajo oz. posledično seveda ljudi, ki to glasbo ustvarjajo...samo za primer. mislim da vsi toliko spremljamo poročila, intervijuje, novicde ipd. da si že na podlagi tega ustvarjamo neko mnenje, ki pa, resnici na ljunbo navadno ni povsem ''naše,'' temveč je sugestirano iz medijev. tako nas npr. tudi naučijo da je prav, da se ''ne varamo,'' ''smo pozorni do partnerja,'' ali pa npr. da mora biti naš partner ''uspešen, zabaven, zanimiv''...to so vse stvari, ki jih slišimo vsak dan...v filmih, pesmih, intervijujih, časopisih, knjigah...nenazadnje...nekatere stvari so iz medijev pobrali že naši domači...in svoje mnenje prenašajo na nas.... pa vsi družbeni predsodki...nekateri so tako zakoreninjeni v našo podzavest, da jih niti ne jemljemo kot predsodke (tisti, ki sem jih naštela so precej pogosti, so pa zgolj za primer), temveč jih ponotranjimo in sprejmemo za nekaj kar nam je ''všeč'' ali pa ''ne všeč.''
Se poponoma strinjam s povedanim. Tvoja raziskava glede tega vprašanja na žalost/srečo ne bo pokazala resničnega stanja v družbi. Pokazala bo, kako se ljudje odzivajo na tako vprašanje.
Bom malo popestril zadevo, potem pa me ostali popljuvajte, skritizirajte, hvalite, žalite (aja, tega ne, da ne boste spremenili modus operandi na tem forumu).
Verjetno pa je marskikateremu mediju všeč, če ljudje mislijo, da na njih nimajo vpliva... tako se potem počutijo bolj samostojne, bolj svobodne, morda celo bolj varne. Dream on. Če mediji vedo, da ljudje mislijo, da na njihove odločitve nimajo vpliva, je to za njih dobro. Neredko lahko čoveka, ki v vsakem primeru misli, da nanj ne vplivaš, lahko nategneš na 1001 način, pa itak ne bo niti pomislil, da si mu kaj sugeriral, saj vendar verjame, da nanj nimaš niti najmanjšega vpliva.
Če hočeš vedeti kako svoboden si v mislih, potem se preizkusi, pa začni osvajati naprimer kakšne ljudi, ki niso najbolj priljubljeni in o katerih se širi največ govoric, oziroma o katerih imajo vsi tvoji bližnji največ predsodkov. Naprimer osvajaj Roma. Ali pa ko bo politika prisegla na to, da je Bush terorist, pojdi in osvajaj njega. Seveda politika ne bo dokazala, da je terorist, saj se bo uprl z vsemi močmi, da bi dokazal nasprotno. Prikazala ga bo kot terorista, preko medijev, in ljudje bodo ali pa ne bodo verjeli slikam. Potem pa, ko bo politika prisegla na to, da je Sadam Husein terorist, pojdi in osvajaj njega. Seveda politika tudi tega, da je Sadam terorist, ne bo dokazala. Prikazala ga bo kot terorista in mediji bodo to razširjali. Pa ne me držati za jezik, dajem samo primerjave, ki so ali pa niso dobre. Vsekakor so malo abstraktne. Pomembno je, kaj človek občuti, ko pomisli, da bi imel za partnerja nekoga takega, ali pa nekoga, ki je v tesni povezavi z njim. Ne pozabimo, da je mnenje o teh ljudeh prišlo do nas preko medijev. Aaa, mediji pa že nimajo vpliva...
Naprimer en video o
pranju možganov. Eni so še kar neobčutljivi na manipulacije njihovih vrednot...

Če te zares zanima, kako mediji vplivajo na naše odločitve, lahko to izveš s prebrisanim pristopom, ne pa z direktnim vprašanjem.
Religija se razširja tudi skozi medije. In koliko ljudi je podvrženih religiji? Se je sploh potrebno spraševati? Seveda se je. No, potem nam je odgovor znan.
Če želiš, si lahko prebereš o masovni manipulaciji medijev na
tejle strani.
Zakaj sploh pišem o tem? Za hec. Zdi se mi zanimivo, da ljudje odgovarjajo na vprašanje "Se vam zdi, da ste neke vrednote, ki jih iščete dobili iz medijev?" odgovarjajo z ne. Me pa to ne preseneča. Če bi bilo vprašanje zastavljeno drugače, npr. "Se vam zdi, da mediji ključno in precej vplivajo na vaše vrednote, ki so pomembne pri izbiri partnerja?", bi bil odgovor ne seveda popolnoma sprejemljiv. Ampak vprašanje ni bilo tako.
Poglej si par videoposnetkov od Derrena Browna, ki se ukvarja s temi zadevami - s sugestijo, vrednotami, hipnozo, mediji,...
Naprimer
tega, kako nekomu kupiti darilo za rojstni dan.
Ali pa
tegao prepričanjih o duhovnosti.
Dal bom še en primer... Na Tajski (če se ne motim), so bile v časih pred amerikanizacijo ženske lepe takrat, ko so bile malce debelušne. Ko pa je v njihov svet pridrvela Ameriška TV, so "vse" lepe ženske naenkrat postale grde in so morale za lepoto začeti grozno hujšati, se lišpati,... In na te vrednote, kje pa, niso vplivali mediji. Ne ne.

Mi kot superiorna rasa pa nismo seveda nič njim podobni, naša psiha deluje povsem drugače in smo neobčutljivi na medije. hehe nop.
Problem vprašanja "Se vam zdi, da ste neke vrednote, ki jih iščete dobili iz medijev?" je v tem, da da z veliko gotovostjo marsikomu občutek, da nima nadzora nad samim seboj, če odgovori z da. Take ljudi bi pa jaz vprašal, kako se nadzirajo v konfliktnih situacijah, v stresu, takrat, ko pobesnijo, takrat, ko so depresivni, ljubosumni, zavistni,... Imajo takrat nadzor nad samim seboj, ali jih čustva nadzirajo? Čustva vendar niso jaz, niso ego, so le del osebnosti. Menim, da šele ko človek sam sebe obvladuje, lahko začne bolj popolno nazdzirati vplive drugih nanj. In da ne bo kdo mislil, da sem jaz to že dosegel, čeravno sem drugi najpametnejši človek na tem svetu, takoj za mojim nerojenim bratom. Včasih ga celo prekašam, saj "znam pisat, brat pa ne".

Če se preseliva na stran wikipedie, tam prebereva naslednje:
Vrednote so kategorije pojavov, ki jih cenimo oziroma prepričanja o tem, kaj je dobro ali prav in za kaj si je vredno prizadevati (ljubezen, mir, prijateljstvo, zdravje, življenje...)
Za doseganje vrednot smo se velikokrat pripravljeni čemu odreči. V vrednotah se kažejo naši cilji, ki odsevajo naš kulturni in duhovni razvoj.
Tudi vrednote se pojavljajo po neki hierarhični lestvici. Hierarhija vrednot, ki jo je postavil Janek Musek:
* izpolnitvene (samoaktualizacija - pomenijo duhovno rast)
* moralne (vežejo se na dolžnosti, odgovornosti)
* potenčne (vežejo se na uspehe in dosežke)
* hedonske (vežejo se na užitke)
Morala je tako delovanje človeka, ki ga pričakuje in sprejme družbeni sistem. Moralne vrednote določene družbe se širijo preko medijev. Koliko ljudi se ozira na moralo pri izboru partnerja? Bom še enkrat omenil tisto o morali, kar je povedal Osho...
Družbo zanima to, kako boš postal učinkovit del mehanizma. Tako ti drugi dajo ego, ki sovpada z družbo. Naučijo te morale. In če se je ne držiš, boš vedno neprilagojen. Zato dajemo zločince v zapor. Ne zato, ker so storili kaj narobe ali ker bi jih hoteli poboljšati, ampak zato, ker ne ustrezajo družbi. Njihovega tipa ega družba ne priznava. Če človek ubije nekoga - je morilec. In potem isti človek v vojni ubije tisoče ljudi - postane veliki heroj. No, koliko od tistih, ki zaprisegajo, da vrednot niso dobili iz medijev, bi želelo za partnerja tistega, ki ni heroj, pa je ubil človeka? Kaj pa če bi bil heroj? ahmmm, ahaaa

Preko medijev se širijo ideje. In te ideje določeni ljudje privzamejo (mo) za dobre in si na podlagi njih ustvarimo določene vrednote. Te vrednote potem več ali manj prenašamo na svoje potomce. Sploh ni važno ali so naši starši dobili vrednote preko TV, lahko so jih dobili v cerkvi ali na nogometnem igrišču ali neposredno od naših starih staršev.
Stvar je v tem, da so jih nekje dobili. In ni pomembno kje. In mediji so eno izmed orodij, ki se jih lahko poslužujemo, da svoje ideje (in posledično vrednote) razširjamo.
Tudi zdravje je ena od vrednot. Kdo si ne želi zdravega partnerja? Ampak previdno. Kaj sploh je zdravje? Kje je meja med zdravim in nezdravim? To mejo nekdo približno začrta, mediji pa jo na veliko raztrobijo vse naokoli. In potem si kot vegetarijanec na enkrat bolan. Potem se ugotovi, da je vegetarijanstvo zdravo, pa na enkrat postaneš špica, zanimiv. Potem postaneš bolj strikten vegi, postaneš vegan in ne uživaš mleka. In spet naletiš na predsodke ... "joj, kje boš pa dobil beljakovine, saj boš umrl..." hehehe ne, mediji sploh nimajo vpliva na vrednote. IA - da prevedem za tiste, ki ne razumejo sarkazma - oslovski I A.
Želim slučajno povedati, da mediji zelo vplivajo na to, kakšnega partnerja/partnerico bomo izbrali? Ne, vsekakor ne. Menim, da bodo včasih zelo vplivali in bomo za to vedeli. Včasih bodo zelo vplivali, pa tega ne bomo vedeli. Včasih bodo vplivali malo in bomo vedeli, da vplivajo malo. Včasih bodo vplivali malo, pa ne bomo vedeli, da vplivajo malo. Pa ne za to, ker so mediji, ampak ker pač za mediji nekdo stoji, in to je človek. Človek je tisti, ki ima name vpliv. Oziroma na mojo osebnost. In kakšen način izbere človek, da vpliva name, niti ni pomembno. To se dogaja podzavestno. Če hočemo videti, kako to deluje v ozadju, se moremo precej ukvarjati s samim seboj. Je potem sploh možno, da mediji = drugi ljudje ne bi imeli nobenega vpliva (ni pomembno ali neposredno ali posredno preko drugih ljudi, ki so bili podvrženi vplivu medijev ali kaj podobnega) na naše vrednote? Ne vem. Mislim, da je, ampak je to zelo redklo. Zase bi rekel, da mediji v mali meri vplivajo na mojo izbiro partnerice, čeravno se že dolgo ukvarjam z osebnostno rastjo.
Kritike, nesoglasja?...