Madisson napisal/-a:Mene pa moti to kako nekateri v tej temi razvrščate znanost na eno stran, religijo na drugo stran... in bog ne daj, da bi se te dve vede med seboj prekrižaleKaj res mislite, da je treba tako strogo ločevat humanizem in znanost? Da znanstvenik ni zmožen pravega humanizma in da humanist ne more biti dober znanstvenik?
Humanizem in religija ni isto

Platonic Love napisal/-a:Sploh nisi razumela posta, ki sem ga napisala! S tem, da je danes lažje biti ateist kot včasih, ni bilo mišljeno to, da skozi praznike prideš ceneje, ker ti ni potrebno kupiti jaslic... ali kot si rekla, da bo nekdo drug poskrbel zate. Moj post je ciljal na čisto drugo stvar in sicer na 'družbo', ki te danes ne "ožigosa" če rečeš, da si ateist. Predstavljaj si, da živiš v času 100 let nazaj, ko je bila družba nepopustljivo verna in da takrat izjaviš, da ne verjameš v Jezusa in da ne praznuješ nobenega verskega praznika... kaj bi bilo s teboj??? V veliki meri bi bila izobčena iz družbe, označili bi te za malce moteno osebo in na koncu bi te še označili za skrajno primitivno in nekultivirano osebo, ker "nimaš" spoštovanja do vere.
Kaj pa je danes??? Danes lahko župniku v obraz rečeš, da kvasi neumnosti, pa ti zaradi tega ne bo smel ničesar storiti. Krščanstvo in njegove praznike (obrede) lahko označiš za navadni "larifari", pa boš zaradi tega kvečjemu izpadla precej "in", ker kot sem že v prejšnjem postu omenila, je danes kar moderno, če rečeš, da si ateist. Medtem ko se na vernike gleda kot na "zaostale", "nazadnjaške" ljudi, ki ne znajo razmišljat s svojo glavo.
Toliko o tem kako se je "krog" obrnil. Danes je praktično z verniki tako, kot je bilo včasih z ateisti (ok, ne glih tako, ampak precej blizu). Se pravi, mislila sem na družbo!
Mislim, da se ljudje ne odločamo, kaj bomo, na podlagi tega, kaj je lažje. Vsaj upam, no. Poleg tega se mi zdi, da je v zadnjih 15 letih postalo prav moderno biti katoličan. Politiki se kažejo pri maši v prvi vrsti ... veliko "težje" je bilo biti katoličan recimo pred 30 leti. Takrat je bil ateizem skorajda zapovedan, oziroma je bila vera omejena na strogo privatno življenje.
Pa še ena replika KittyKiss - kaj boš pa rekla otroku, ki bo vprašal, zakaj mora v nedeljo zjutraj k maši, medtem ko nekateri njegovi prijatelji lahko risanke gledajo?