marypa napisal/-a:Sploh pa mene ne zanima, v kaj bi ti vlagala. Verjetno si itak en enonomist. Pa veliko sreče pri naložbah.
Žal te moram razočarat - nisem nobena ekonomistka, ampak študiram jezike na FF. Sem pa imela ekonomijo v srednji šoli

kr.ena napisal/-a:Če pa pogledam širše, je tudi umetnost in kultura neke vrste religija. In ja, kot človeštvo bomo nehali obstajati, če bo pomembno samo to, kar prinaša finančni dobiček.
Ker včeraj nisem imela časa vse pokomentirat, bi rada odgovorila še na par tvojih izjav. Kako to misliš, da bi prenehali obstajati, če bi bil samo kapital tisto kar bi štelo?! Kot prvo, umetnost ni življenjsko pomembna (vsaj večini ne), ampak služi kot nek hobi oz. kot neko zatočišče ljudem v prostem času. Absolutno pa ni pomembna za obstoj neke civilizacije... je samo 'zaželjena', bistvena pa ne! Kaj meni pomaga, če moj zdravnik obvlada slovnico v nulo, tega za kar se je pa specializiral, pa ne zna opravljati kot je treba. Zame je pomembno to 'kaj' človek govori in ne 'kako'.
Čeprav sama nisem ekonomistka, jim dam v marsikateri stvari prav... - na njih stoji svet in dvomim da bo ta "veda" kaj izumrla oz. se ji pripisala manj pomembna vloga v družbi... razni pesniki in določene vrste umetnosti pa bojo slej kot prej izumrle, ker v njih enostavno ni napredka. Človeštvo se mora razvijat, tega pa ne bomo dosegli, če bomo gonili neke 1000 let stare neuporabne zadeve.
Pa da ne bo pomote... tudi sama dosti berem in se ukvarjam z eno vrsto umetnosti (risanje), ampak to je samo moj hobi, brez katerega komot lahko preživim oz. ni tako bistven za mojo nadaljnje življenje, ali še bolje "za obstoj človeštva".
kr.ena napisal/-a:Najbolj bi se splačalo, če ukinemo splošno izobraževanje in naučimo ljudi samo tisto, kar morajo znati za svoj poklic. Tako vsaj ne bodo z mislimi drugje, ko bodo na delovnem mestu. In dobiček bo večji. V prostem času pa naj berejo trače in gledajo BB - idealne stvari za uturit notri čimveč bolj ali manj prikritih reklam, ki jih spodbujajo k trošenju.
Jst sem pa ravno za to! Splošno izobraževanje naj bi potekalo samo v osnovni šoli... kaj 9 let ni dovolj, da človek dobi neko splošno razgledanost??? Čemu forsirat neke 1000 let stare zadeve še v srednji šoli in po možnosti še na faksu??? Sorry, ampak jst v tem ne vidim smisla in s tem se strinjajo tudi marsikateri pedagogi. OŠ je tako "področje" v katerem človek dobi neko strnjeno sliko o skoraj vsem (mat, ang, zgo, geo, bio, kem, fiz, slo, šv, gla... in še in še). Da ne govorim o tem, koliko je takih "obstranskih" zadev... kot je bralna značka, razna tekmovanja, kulturni dnevi, ekskurzije... halo no... če pa to ni dovolj, da človek dobi neko osnovno razgledanost potem pa res ne vem. 9 let ni malo in kdor v tem času ni sposoben pridobiti nek osnovni spekter razgledanosti, potem mu še 4 nadaljnja leta SŠ tudi ne bo pomagalo, prav tako še 4 leta faksa ne.
Jst sem za to, da bi se večina stvari iz književnosti v srednjih šolah opustila! In da bi dijake malo bolj seznanili s sodobno literaturo in sodobnim leposlovjem. Koliko je takih dijakov, ki ti znajo zrecitirat najmanj 20 (če ne še več) pisateljev izpred 500 let... medtem ko ne poznajo niti enega današnjega

Meni se zdi velika škoda (izguba), da v srednjih šolah ni niti malo poudarka na sodobni literaturi... recimo mi smo v 4. letniku pri slovenščini, čisto ob koncu letnika, obravnavali "Književnost 21. stoletja"... ne boste verjeli kako je zanimanje vseh takoj poraslo... ni blo več spanja med književnostjo! In res škoda, da nam teh stvari niso še bolj podrobno predstavili. Ampak ne, važno da znam jst vsa Prešernova dela in nekatere kitice njegovih pesmi celo na pamet, "ko jeb*" moderno književnost
Forsirat nekega Prešerna, Cankarja, Tavčarja itd. skozi vsa leta obveznega šolanja (OŠ, SŠ) je zame navadna potrata časa. OŠ je čisto dovolj za te stvari... V srednjih šolah pa bi učitelji morali folk usmerit v to, kar jim bo dejansko "nucalo" v življenju...
Skratka, umetnosti (npr. književnosti) ne potrebujemo v tolikšni meri, vsaj v šolah ne... kdor v tem vidi inspiracijo oz. ga to bogati od znotraj, naj se s tem ukvarja v prostem času (hobi), ne pa da ves folk posiljuejo s temi zadevami.