Bilo je, ko sem izgubila službo in nisem mogla dobiti nove, ker je moja izobrazba nudila službo le v enem poklicu in v eni ustanovi. Mojo službo bi lahko dobila le kakih 130 km stran od našega mesta. Moje zdravje pa ni dopuščalo delovnega mesta v drugem poklicu. V družini je delal le mož, doma so bili trije mladoletni otroci. Za 5 - člansko družino je bila ena delavska plača komaj dovolj, da smo preživeli. Preden sem se spravljala v trgovino, sem morala dobro premisliti, kaj bom kupila, da bomo imeli kosilo.
In tako je bilo nekega dne, da sem se spet spravljala v trgovino. Izračunala sem si, da bo za ta dan denar samo za mleko, zelenjavo in kruh (kakor ponavadi). Ko sem štela tisti denar, je pozvonilo. Na vratih je stal deček in prosil za denar, ker doma nimajo kaj za jesti. Dala sem mu nekaj denarja (ne spominjam se več koliko, ker je od tega že dolgo), misleč, da sta verjetno tudi v njegovi družini starša izgubila službo, in ugotovila, da za ta dan ne bomo kupili mleka, ker mi je zdaj manjkal tisti denar, ki sem ga dala dečku.
Odpravila sem se v trgovino, dala v košarico kruh in zelenjavo in pri blagajni ugledala tistega dečka. Videla sem, da je kupil coca-colo, kavo, čips in cel paket cigaret. Moje oči

! Ko sva se oba znašla zunaj, sem ga ustavila in rekla: "Vi ste brez denarja? In za denar, ki ga priberačiš, kupujete cigarete, coca-colo, čips in kavo? Fant, povej mami in očetu, da ti je denar dala tudi oseba, ki si danes ni mogla privoščiti mleka za svojo družino, da vi ne bi bili lačni. In kaj ste storili s priberačenim denarjem? Zapravili ste ga za stvari, ki škodujejo zdravju, stvari, ki sploh niso pomembne v življenju. Vi sploh niste reveži. Če bi bili reveži, bi kupovali, kar je za življenje nujno."
Fant me je tiho gledal, rekel pa ni nič.
Ko zdaj vidim berače na cesti, se ne vprašam, ali so tudi oni taki prevaranti, kot so bili starši tistega dečka. Dam jim 1 €, pa tudi še eno drugo revno družino hranim poleg svoje. Zdaj imam denar. Če pa bi opazila, da berač za priberačen denar kupuje alkohol in cigarete ali pa mamila, mu ga ne bi dala, saj bi s tem zavedno uničevala njegovo zdravje.