Frenkie napisal/-a:jagodka85 napisal/-a:Mam pa eno vprašanje glede tega avta, v katerem so bli oz. glede airbagov na splošno ... če človk ni prvezan, se airbag ne sproži al kako? Glede na to, da je tukej vzrok baje ravno to, da niso bli prvezani?
Če se ne motim je to odvisno od avtomobila. Pri nekaterih avtomobilih je nastavljena povezava med airbagi in pasovi. Se pravi, so avtomobili, v katerih se airbag aktivira samo če si privezan, obstajajo pa tudi avti, ki ne zahtevajo uporabo varnostnega pasu in se airbagi kljub temu odprejo (kar je za moje pojme zelo slaba kombinacija). Recimo teli novejši avti imajo večinoma nastavljeno funkcijo pod sedežem, ki se registrira takoj, če se nekdo usede. Torej, če kdo sedi in ni privezan, se sproži opozorilni zvok v avtomobilu in ne preneha dokler se ne privežeš. Ampak glede na izid nesreče, najverjetneje ta VW Touareg ni imel te funkcije ki bi sproži opozorili zvok če se ne privežeš. Sicer potem ne vem, na kakšen način je bila nastavljena vklopitev airbaga ...

predvidevam da tako, da se ta vklopi ob hudem trčenju (kar pa je zgleda zatajilo). Aktivacija airbaga, tudi če nisi privezan, je za moje pojme nekaj najslabšega kar imaš lahko nastavljeno v avtomobilu. Ker če ti nisi privezan, boš ob silovitem trku prehitro priletel v airbag, kar pomeni 99% smrt za človeka, saj si ob tako močnem priletu na mestu zlomiš vrat

Torej, v Tošejevem primeru (se pravi brez varnostnega pasu) bi bil izid najverjetneje enak - tako z aktivacijo airbaga kot brez. V vsakem primeru letiš z nenormalno hitrostjo in posledično utrpiš hude poškodbe vratu in glave.
Airbag po moje najbolje funkcionira v skupni povezavi z varnostnim pasom. Namreč, če je oseba pripasana, potem priletiš samo do določene razdalje, in nato airbag butne vate (ne pa ti v njega).
Prav tako pa je nekaj najhujšega, da si človek med vožnjo spusti sedež in leži. Zakaj? Zato ker se človek v ležečem položaju bolj težko priveže z varnostnim pasom. V bistvu je v takšnem položaju varnostni pas od tebe oddaljen skoraj za polovico. Tud sama sem si kdaj med vožnjo želela spustit sedež, ampak to enostavno ni šlo skupaj z varnostnim pasom, ker te ta precej moti. Edino kar lahko storiš je to, da se NE pripneš in tako tvegaš življenje.
Če spiš v avtu, je prvi pogoj, da si pripasan, in drugi da je sedež nastavljen normalno in ne v ležeči položaj! Sploh pa med vožnjo ni priporočljivo spati, ker se med spanjem v vratu sprostijo vse mišice, in si lahko že ob manjšem sunku zlomiš vrat.
Po moje to kr neki nakladajo... Ja, ob takšni hudi tragediji Tošejeva punca nima pametnejšega dela za počet, kot da medijem kaže kaj ji je Toše še zadnjič na mobitel poslal

Teli mediji res izkoristijo vsako priložnost da novica postane udarna.