Jst bom samo komentiral glede odstrela medvedov... (ker za druge živali nisem tako seznanjen).
*purple* napisal/-a:Torej, zanima me kako tolerirate praktično brezvezen odstrel gozdnih divjih živali?
Kot prvo, pri odstrelu medvedov ne gre za nobeno klanje tja v en dan, pač pa za kontrolirano število teh živali. Kot drugo, do svojega 15. leta sem imel srečo živeti v neokrnjeni naravi. Odkar živim v Ljubljani vem kakšna je razlika med "betonom" in "naravno", zato se mi zdi malo nesmiselno, da bi morali ljudi stlačit v mesta in pustiti naravo zverem. Kakorkoli že, dvakrat v življenju sem se imel priložnost srečati z medvedom, pa mu nisem nič naredil, on pa meni tudi ne. Imajo pa zato toliko več problemov z njimi rejci drobnice. Medvedje so lačni in najlažje jim je raztrgati ovce v ogradi. Pa ne raztrgajo ene, ki bi jim čisto zadostovala, ampak raztrgajo 20 do 30 ovac naenkrat in jih pustijo ležati, da zgnijejo.
Poleg medvedov, ki prečkajo naše kraje zaradi naravnih migracijskih poti, pa imamo še tiste, ki jih tu načrtno naseljujejo. In to brez strinjanja prebivalstva. Moj point: tisti pametnjakoviči tu, ki ste najbolj proti odstrelu: a bi še vedno tako razmišljali, če bi medved zahajal v vašo sosesko, brskal po smetnjakih, vlamljal v čebelnjake, pobijal ovce (ok, saj vem, da jih večina nima, ampak predpostavite da je tko). "Le čevlje sodi naj kopitar"... vi bi imeli divjad, samo ne pred svojim pragom, kajne... Za Kočevce, ki pa vsak dan živijo v strahu, pa vas itak boli k****!
Še enkrat: ne gre se za iztrebljanje določene vrste živali, ampak gre le za kontrolirano število teh. Seveda da NE toleriram tistih "lovskih" pobijanj, ki to počnejo iz hobija, ampak vseeno veljajo nekatere živali, kot so recimo medvedi, za divje in nevarne živali, katero je potrebno imeti na očeh oz. jo kontrolirati.
Seveda, bi bilo najbolj humano, če bi začeli medvede preseljevat na tista območja (tudi v tujino), kjer živali še daleč nimajo stika s človekom, namesto da jih pobijajo. Ampak ker država ni pripravljena kaj dosti storiti v tej smeri, so ljudje, ki živijo blizu gozdov, prisiljeni v odstrel.