Celiakija & laktozna intoleranca

Za dušo in telo.
Odgovori
inchyka
Sramežljivka
Sramežljivka

Celiakija & laktozna intoleranca

Neprebrana objava Napisal/-a inchyka »

Sem danes dobila izvide in ugotovila da sem očitno ena izmed "srečnežev", ki imajo oboje :? Seveda sem se takoj zagnala na internet da bi poiskala kaj več. O celiakiji je sicer dosti, vendar pa o laktozni intoleranci nisem našla ravno veliko. Predvsem bi želela kakšno znamko izdelkov, ki jih lahko uživam, da bi lahko potem primerjala kaj spada med dovoljene izdelke pri obeh boleznih. Tako da če ima kdo kaj izkušenj bi bila zelo zadovoljna če bi mi o tem povedal kaj več :D
forget love.... i would rather fall in chocolate
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

Vprašaj na forumu med.over.net ?

Sploh pa najdi.si da prvi zadetek: celiakija - sanolabor/prehrana za celiakijo

In bodi pozorna na tale znak na embalažah:
Slika
Označuje primerno hrano za bolnike s celiakijo.
petar
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: metropola-LJ

Neprebrana objava Napisal/-a petar »

celiakija- to nimam pojma kaj je. Intoleranca laktoze pa je precej pogosta pri ljudeh. od 10 do 20 procentov evropejcev jo ima-jo dobi in če ti bo kaj bolje: ima jo 80 do 90% črncev in aziatov.
z leti telo proizvaja vedno manj encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor- laktozo, telo je zato nezmožno presnavljat mlečni sladkor. ker mlečnega sladkorja ne moreš prebavit se pojavijo motnje v prebavi(driska, krči v želodcu, slabo počutje). izogibaj se hrani, ki vsebuje laktozo, pa zdravnica naj ti da še kakšne napotke
going down... into the blue
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

petar napisal/-a:...pa zdravnica naj ti da še kakšne napotke

Jz tud mislim, da bi ji zdravnica lahko svetovala kakšne hrane se naj izogiba, ne pa da sam grunta to. :gruebel:
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a jagodka85 »

iz kje si? drugač maš na bledu v diagnostičnem centru ambulanto za alergije in jz tja hodm na vsake tri mesece. mam tud celiakijo, odkril so mi jo eno leto nazaj.. pa včlaniš se lahko v društvo celiakašev. pa boš dobivala njihove brošure domov, kjer piše, kaj lahko, kaj ne v katerih proizvodih je gluten, kje ga je tolk mal, da to še lahko ješ.
za tisto drugo stvar, pa pojma nimam kaj je.
Uporabniški avatar
*Penelope*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a *Penelope* »

Kakšni so simptimi celiakije začetni, tiste ki ste jo pred kratkim ugotovile da jo imate?
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

To se zlo razlikuje od posameznika do posameznika.

Jst sm mela tipične znake slabokrvnosti - vrtelo se mi je, omotična sm bla, glava me je bolela in kot že mnogokrat prej sm misnla, d je pač to zarad pomankanja železa v krvi. Pa se je zdravnica odločla, da me da na mal več preiskav, kri so mi dal tud za celiakijo pogledat in ker je bil sum na celiakijo potrjen, sm morala opravt še gastroskopijo, kjer so mi pa potem potrdil, da je celiakija.

Enim se pojav že takoj pri rojstvu, drugi jo pa dobijo, ko gredo v penzijo (tak primer je bil zadnjič po televiziji, ko je bla oddaja o celiakiji). Če sumiš na to, pejt k zdravniku, reč, da naj ti da kri za to pregledat in boš najbl prepričana.
Uporabniški avatar
*Penelope*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a *Penelope* »

Kaj pa kakšne težave s prebavo?
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

Tega jst nism mela, lahko pa baje so ja, kakšna driska al pa kej podobnega.
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a softTouch »

petar napisal/-a:Intoleranca laktoze pa je precej pogosta pri ljudeh. od 10 do 20 procentov evropejcev jo ima-jo dobi in če ti bo kaj bolje: ima jo 80 do 90% črncev in aziatov.

uau, tega pa nisem vedla. potem temnopolti in aziati skorajda ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov?
barbika_444
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a barbika_444 »

Pri laktozni intoleranci se ni potrebno odpovedati mleku in mlečnim izdelkom, saj bi bilo to slabo za organizem. Tovrstne izdelke uživamo v manjših količinah večkrat dnevno (več manjših obrokov) in jih mešamo z ostalo hrano, ki razredči laktozo. Pomagajo tudi jogurti, ker sami vsebujejo encim za razgradnjo laktoze.

Najpomembneje je ugotoviti, koliko encima še imamo, saj laktozna intoleranca redkokdaj pomeni, da encima sploh nimamo.

Začnemo z četrt skodelice mleka ob zajtrku, in potem vsak naslednji dan malo zvečamo dozo.....ko se pojavijo simptomi, velja, da je naša mera tolikšna, kolikor mleka smo zaužili predhodni dan - in ta naj postane stalna sestavina našega jutranjega obroka. Enako storimo ob kosilu in večerji.

Pozorni pa moramo biti tudi na ostala živila, ki lahko vsebujejo laktozo: kava s smetano, sladoled, sir, maslo, omake, kruh, pecivo, kosmiči, solatni prelivi, slaščice, šerbet, zamrznjeni mlečni izdelki, pudingi, instant krompirčki in juhe, nekatero zamrznjeno sadje in zelenjava.
kuhanovino
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: kranj

Neprebrana objava Napisal/-a kuhanovino »

pri laktozni inteleranci lahko samo namesto kravjega mleka piješ sojino, riževo, ovseno mleko in se ne rabiš zato ničemur odpovedovati.
Uporabniški avatar
pepelčica
Debatorica
Debatorica
Kraj: koper

Neprebrana objava Napisal/-a pepelčica »

Nadomestkov mleka imaš polno. Meni je ful dobro riževo mleko, drugače pa imaš tudi pudinge, čokolado in vse. Izdelki od Valsoie so ful dobri, dobiš pa vse od sladoleda do čokoladic. Za celakijo pa imaš tudi full izdelkov brez glutena. Je pas res, da so izdelki precej dragi. Samo ti povem, da ni to noben bav bav, ker dasndanes dobiš čisto vse.
Uspešen moški je tisti, ki zasluži več kot lahko njegova žena zapravi. Uspešna ženska je tista, ki najde takega moža.
Uporabniški avatar
N0ty
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a N0ty »

Evo, mal obujam staro temo...
Še kdo na tem forumu z laktozno intoleranco?

Jz sicer nimam zdravniško potrjene, ampk sm kr 99% da je to to.
Vse se je začel s tem da me je "matrala kislina" po kakavu, pol je blo pa vedno slabše, po vedno več hrane so se mi zmerej hujše stvari začele pojavlat v prebavnem sistemu (od slabosti, kisline, napenjanja, bolečin v trebuhu, driske itd...) Dokončna potrditev mi je bla pa, ko sm v šoli jedla pire+špinačo in pol cel dan sam čakala da vse skup prebavm da me neha toooolk nemarno trebuh bolet.
Od takrat se striktno izogibam takim jedem in sm pač na alpskem mleku brez laktoze in rastlinski smetani. Z drugimi mlečnimi izdelki na srečo ni problemov (ajd, pustmo jogurt, tega že tko al tko ne obožujem) npr. siri, skuta, kisla smetana, maslo, margarina...

Me pa zanima kako se ostali lak.intoler. borite poleti s skušnjavo po sladoledu? :(
Do sedaj edini da vem da delajo sladoled brez mleka so v Ljubljani v Zvezdi.
Pa drugje po Sloveniji? Obstaja še kaj?
Pa kakšna firma k se v trgovini pojavlja? Ker ti sladoledi od Valsoie (al krkol pač že je) so sicer ful dobri, ampak tut FUL dragi... 7eu za 3 navadne kornete pač ne dam... :cry:

Mogoče kakšn predlog za restavracije kjer uporabljajo rastlinsko smetano? (tudi slaščičarn se nebi branla :) ) Mogoče kavarno kjer majo na razpolago sojino/riževo mleko?

No skratka, se priporočam za kakšno uporabno informacijo/nasvet :)
Fightin for a peace is like fu*king for virginity
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a somebody »

N0ty napisal/-a:Od takrat se striktno izogibam takim jedem in sm pač na alpskem mleku brez laktoze in rastlinski smetani. Z drugimi mlečnimi izdelki na srečo ni problemov (ajd, pustmo jogurt, tega že tko al tko ne obožujem) npr. siri, skuta, kisla smetana, maslo, margarina...

sj te izdelke lohk kmot uživaš k so v bistvu predelani.

za peciva, sladolede... se pa bojim, da se jim boš enostavno mogla odpovedat oz. pridejo v poštev "home made" variante, kjer zamenjaš navadno mleko za sojino mleko.
na področju prehrane je taka prikrita diskriminacija, kr teh ljudi ni dost d bi bil profit. mislm d se zdele neki dogovarjajo d bi zdravstvena zavarovalnca krila neki stroškov za ljudi k rabjo drugačno prehrano (celiakija...), sam to bo pa še trajal :(
Odgovori