Strinjam se, da je kajenje eden od dejavnikov, ki povzročajo rano na želodcu (ko smo ravno pri tem, vem, da povzroča tudi marsikaj drugega). Ni pa stoprocentne korelacije: "če kadiš, boš gotovo dobil rano na želodcu" ali "če imaš rano, je gotovo od kajenja" ali "če ne bi kadil, stoprocentno ne bi imel rane". Pravno gledano pa veljajo samo neovrgljiva dejstva. Če ne, to ni pravo, ampak statistika in verjetnostni račun.
Pri nas se zavarovalnice trudijo, da bi uvedle višje premije za ljudi, ki se ukvarjajo s "tveganimi športi", oziroma, da bi si ti ljudje sami plačali del zdravljenja in imeli manjše bolniško nadomestilo. To je podobno. Samo veliko lažje dokazljivo. Če vedno pa bo veljalo, da če si zlomiš nogo pri plezanju v Himalaji, padeš v to skupino, če si jo zlomiš na poti v službo, pa ne. Pa čeprav si en teden prej plezal v Himalaji. Razumeš?
Pri kajenju je pa težko dokazati, da je bolezen v neposredni vzročni zvezi.
(btw - jaz osebno točno vem, da mi kajenje ne koristi, tudi novi zakon mi bo čisto pasal, ker bom manj kadila ... načelno se mi pa zdi zakon sporen. In tule samo vadim svoje retorične spretnosti

Glede Singapurja: Narodni parki so nekaj drugega kot ulica.(nevarnost požara, ...)
V Franciji bodo prepovedali kajenje v knjižnicah in zdravstvenih ustanovah. Toliko o tem, da ima večina držav strožje zakone kot mi.