Jahanje konj

Vse od navijačev pa tja do primarnega športnega užitka.
Odgovori
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

*purple bitch* napisal/-a:najverjetneje bi se ga dalo pozdravit..mar ljudi ki si zlomijo nogo in jih boli usmrtijo?? :wink:

Ne bi se dalo. Konja bi skoz to nenormalno oviralo in matralo. Konju so noge neki najbol važnega. Ne more se usest na invalidskega pa se okol furat :D

Ne da se primerjat z zlomljeno človeško nogo :)

Men je velik bolš, da smo dali Dreama takoj pod injekcijo, kr veterinar bi mu operiru in bi konj kak mesec al pa dva najmanj visel v taki rjuhi iz stropa. (Ne znam opisat- tako rjuho mu dajo med sprednjimi in zadnjimi nogami, pa noge vsako extra povežejo pa gor zahaklajo, tko da se ne more premikat, kr konji so zlo energični.). Pol pa ponavadi tak konj nima več niti moči, da bi se gibu, koj pa rabi gibanje. Če ne prej ko slej kej začne odpovedovat. Isto, če človek skoz leži. Konj pa pol začne hirat in je konec.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

*purple bitch* napisal/-a:sam tale je pa kruta da more žival zaradi zlomljene noge umret :? :(
jst vseakor svojga nebi dala na inekcijo ampak bi ga še mela tud če se ga nebi moglo več jahat...

Ja je kruto, sam mački al pa psu al pa kajjstvem komu ni treba, kr so kosti take ko recimo človeške. Celijo (čeprav se vedno še pol kje pozna, da je blo zlomljeno), enako ni nikol več.

Konj ma pa kot sm že omenla votle kosti. In ne gre to pol.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

tega pa nism vedla...jst sm skos mislna da se ga pač pol samo jahat ne ore...nism vedla pa da ma tolk slabe kosti :? :(
Thais
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: LJUBLJANA

Neprebrana objava Napisal/-a Thais »

Jst sem pa 8 let trenirala jahanje (dresuro) in imela tudi svojega konja....rekreativno jaham še zdaj, ker so konji moja strast in vedno bodo, tako da zopet razmišljam o nakupu konja in nadaljevanju športne kariere. Je pa to zelooo drag šport, če se z njim profesionalno ukvarjaš in vzame ogromno časa.
Kdor pravi, da se naučiti jahati ni težko, ne zna jahati! Oz odvisno kaj za njega pomeni znanje. Lahko greš na teren po parih urah v maneži ja, sam če mene vprašaš je to izzivanje nesreče.....jst po osmih letih še vedno kdaj pa kdaj letim dol, pa to ni zaradi neznanja ampak ker je konj tako kot vsaka žival nepredvidljiv. In parkrat sem se že polomila pa pristala v bolnici pa me še ni minilo.

Tako, da lahko rečem samo da je jahanje krasen šport, vendar naporen in drag. Za rekreativno jahanje pa je najbolje da se obrnete na najbližji klub, čeprav imajo tisti malo bolj "znani" klubi precej višje cene.

Res pa je, da od konjev lahko kaj hitro postaneš odvisen :) vsaj jst sem.

Lp in čimveč prijetnih trenutkov na konjskem hrbtu
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

*purple bitch* napisal/-a:tega pa nism vedla...jst sm skos mislna da se ga pač pol samo jahat ne ore...nism vedla pa da ma tolk slabe kosti :? :(

Sej ne bi ravno rekla, da ma slabe kosti. Ma ubistvu prav močne. Ampak, ko se zlomi... Je pa drugo. Drugače se ne lomijo konjem kosti kr povprek :D Se pa zgodi in takrat je tolk bol hudo :?
BaUcYkA
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: *štajerska*

Neprebrana objava Napisal/-a BaUcYkA »

***Ally*** napisal/-a:Jaz grem spomladi če bo vse po sreči v jahalno šolo (okolica Mb) in komaj čakam. Prej sem že parkrat jahala, ko so hodile sošolke v klub, ampak nič resnega. Zdaj sem sicer dobila malo straha ker je eno kolegico konj vrgel s hrbta in pohodil, tako da je mela zlomljen gleženj in celo leto bergle, ampak upam da mi bo šlo.

lahko vprašam v katero jahalno šolo greš?ker sem sama tudi iz ok.mb in bi se rada naučila jahat.v Kamnici imajo..še kje drugje?ve kdo mogoče,kakšne so cene, če se hočeš naučiti jahat(približne cifre)..moreš potem kakšen izpit naredit,al kako?vsaj približno, če lahko katera napiše,mogoče še katero to zanima,ne samo mene..
christianni cruz
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a christianni cruz »

jst sem se pa nekako rekreativno ukvarjala s tem 4 leta, skor usak vikend sem jahala v zasavju v enem manjšem klubu , k so mel znanci svoje konje.Najboljš mi je blo jahat holštajnce k so tak plemenit , pa mogočn ...usaj ta kobila k sm jo jst jahala je bla fuuul velka (sigurno čez 175 cm)

zdei pa tega ne počnem več ker mam neki poškodb (sam niso od jahanja)
tko da brezskrbi , pa priporočam da poskuste , ker je lep občutek
ehe
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a ehe »

renatka_ napisal/-a:
*purple bitch* napisal/-a:če ima tvoj oče 100 kil, potem grem jst komot na konja, ker jih imam manj...

Itak, da lahko kamot. Jst nism nikjer omenla, da ti ne morš na konja :) Jst sm se sam mal obesla na tisto, da lahko konj kamot nese 200kil :D

Sm kr dost u tem. Mamo konja oz. zdej tri, že kr enih 8let.

Pa še tko mimgrede:
- Če se ktera odloča za nakup konja ji lahk kej pomagam se odločit. Kaj je dobri in kaj ne, pa na kaj je treba bit pozorn pa tko.

- Pa tut, če že ma ktera konja lahk kamot povpraša, če bi kdaj rabli kakega dobrega živinodravnika (za primer dr. Hermija al pa dr. Hren).
- Za podkovanje (TLE ZLO PAZITE, kr, če žebelj zabije malo postrani lahko konja še preveč zajebe-lahk pozabite, da boste še kdaj z njim šli na teren- al pa celo umre, zarad zastrupitve.

Pa še opozorila bi na KOLIKO (konju se črevo "zavozla").

Mi smo meli kobilo Hanoveranko in smo jo pripuščali. Pol je v 4tem mescu izvrgla dvojčka (konjski splav) in je za vsak slučaj nismo pripuščali malo več ko dve leti. Potem smo spet probali in se je po nekaj mescih spet začelo. Prišla sm u boks in je ležala na tleh. Sploh ni vstala, tut ko sm jo božala pa poklicala ne. In smo poklicali veterinarja IN GA OPOZORILI na možnost izvržitve. In on pametn je kr reku da je to kolika in ji dau umirjevalno injekcijo. Zarad nje so ji mišice omrtvele in ni mogla izvržt. Umrla kobila in oba dvojčka (kr pri konjih se dvojčki ZELO ZELO redko skotijo). Ponavadi je enega potrebno že prej izvzet vn-tko, da pol preživi sam en, ampak je ta zdrav. Od mojga kolega kobila je povrgla
dvojčka. Zdej pa en je uredu, drug je pa ceu mali in suh. Pa noge ma cele krive.

ja res, ni vsakemu konju 200 kg preveč. so pa arabci med "švoh konjiči", ampak vzdržljivimi. manekenčki :D
in ne, pri preskakovanju niso lažji jezdeci Slika
glej strica v rdečem reklcu, pa je en taboljših jahačev v showjumpingu ever
nekdo ki ima konja za 400000 sit ne bo pazil na njega? hmm... tvoj oče ima očitno konja za precej več denarja pa gre vseeno z njim na konjenico...
praviš da si veliko v konjskem svetu pa vseeno ne veš kaj konjenica za konja pomeni?

kobila ZVRŽE in ne IZVRŽE.

drugače pa če je dr. Hren dober veterinar za konje pol pa res no.... ala ti vera :evil: (in se opravičujem če nimava istega dr. Hrena v mislih.)

kolika ni zavozlanje črevesja ampak zaprtje in posledično nabiranje plinov, ker konj ne more bruhati.
konj lahko lažjo obliko kolike sam preživi, včasih pri težjih nihče ne more pomagati.
konju se črevo zavozla oz obrne medtem ko se valja in se hoče udobno namestit ker ima bolečine zaradi kolike.
po treh urah z obrnjenim črevesom ni več pomoči, ker tisti del črevesa odmre.

jahati se nikoli ne naučiš :!: (skakati konju po hrbtu in za silo držati ravnotežje pa kar hitro :twisted: )

pasme slovenski toplokrvni konji so vsi tisti ki se povržejo v sloveniji. (in so toplokrvni :) )

pa oprosti za popravke :oops: samo ko si se ravno ponudila da pomagaš pri izbiri konjev, se mi zdi da bi vsaj osnove lahko vedela...
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

1. Možno, da nimava enakega Hrena u mislih. Lahko pa da je to to. Nevem, ne bi znala rečt :D Mi smo bli z njim zadovoljni, motlo je edino to ,da je biu kr tiho stisnu zdravilo in šou. Ni kej dost govoru, četud je nas recimo zanimalo mal bol podrobno. Tko mal zase se je držu vedno. Je pa pozdravu.

2. Zvrgla/izvrgla. Mi vedno rečemo, da je kobila ZVRGLA, na forumu sm pač napisala mal lepše- IZVRGLA. Se posipam s pepelom. :)

3. Nevem kaj je konjenica... Pol pa že, če ti tko rečeš :D Je pa odvisno kaka konjenica je. Lahko je čist umirjena oz. taka normalna brez pretiranega teranja, s postanki. Da si konj in jezdec spočijeta, se najesta in napijeta (konj se napoji-tko kokr mi rečemo, da ne bo spet zgražanja kot pri zvrgla/izvrgla). Lahko je pa čist gnila konjenica. Pa tut je odvisno kok je konj u "formi", pa kok je zdrav in tko. Sej ponavadi jahač svojega konja in njegove meje pozna.

4. Našemu konju se je zaradi kolike črevo zavozljalo. Seveda zaradi obračanja. Sej drugač bi se težko ane?? (tko je blo pr naših, pa smo meli tak primer več kot 1x).

5. Slovenski toplokrvni konj. Oprosti, ker nekak nism znala najdit besed, oz. nekak nism znala napisat. Ampak mislim, da je nekomu dosti bolj pomembno in razumljivo, če mu rečeš, da je Hanoveranec, Arabec, Lipicanec, Holštajnec,... Kot pa zgolj Slovenski toplokrvni konj. Če je mene kdo vprašu kaj mam sm vedno rekla, da Arabca. Če bi mu rekla, da mam Slovenskega toplokrvnega mu bi blo dosti manj jasno.

6. In ja... U fraj cajtu skačem in za silo lovim ravnotežo v sedlu :wink: Pa tut dost drugih, ki tko skačejo in se probajo ulovit poznam. In to skakanje je našim konjem prineslo par pokalov, ki se mi zdej svetijo na polici. Fajn je skakat :)

P.S. Sej nimam kej oprostit za popravke :D Ti si napisala po svoje in jst po svoje. Čeprav sm pogledla dvakrat vseskozi in se mi zdi, da se kljub vsemu ne razikuje nevem kok. V končni fazi pa mi je res vseeno.

I don't give a shit pa lep pozdrav :wink:
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Aja pa še to- Po mojih izkušnjah do zdej, se mi zdi, da si skakati in loviti ravnotežje na Arabcu ni kamot prvoščit.

Jst osebno nekoga, ki konja ne obvlada in je nesposoben jezdit, sploh ne bi spustila na konja. Kaj šele na kakšnega Arabca, Quarterhorsa ali kaj podobnega. Nevem no,se mi zdi, da majo take konje lahko mal bolj sigurni jahači pa še tiste kdaj pa kdaj dol sune :D
ehe
Sramežljivka
Sramežljivka

ej malo si me narobe razumela glede skakanja po konju. sej nisem rekla da se po arabcih itd skače, ampak da se hitro naučiš za silo sedet na konju, kaj več pa traja in traja. (letelo pa je na tvoj stavek, da se jahat hitro naučiš)

menda ne boš rekla da si ti vse te pokale ki se ti tak lepo svetijo na polici dobila prvič ko si se vsedla na konja?

glede točke številka pet pa se ne bi mogla bolj strinjat s tabo.
samo ker si napisala da ne veš kak bi povedala sem ti htela pomagat.

vsa stvar je bla mišljena zgolj pozitivno altough you dont give a shit.
lep pozdrav!
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

No sej je lepo in sm vesela, da si me dopolnila :) Ni to nič slabega.

Mislim, da se jahat lahko hitro naučiš. Ampak to je tko. Sediš gor v hodu al pa počasnem teku. Po možnosti v maneži. Potem pa se to sčasoma izboljša, pa pride potem izkušenost in tko dalje.

Pokale pa je v večini prinesla jahačica na našem konju in pa fotr, kr jst zarad noge nism več mogla tok. Niti zdej ne bi več tvegala še kakih bolj resnih poškodb (Kolk in koleno sm si zjebala na smučanju in pri odbojki). Zdej je čist rekreacijsko. Če me pa kdaj extra boli sm pa vesela, če konja sam očistim pa mu box počistim. :D Mi ni hudo, me to veseli :D

No hvala, da si mi pomagala glede toplokrvnih konj, ampak nekomu, ki se ne spozna nevem kok na konje mu je tut težko razumet kako lahko vsakega, ki se rodi tukaj tako poimenuješ. Pa je lahko pol 10 različnih pasem recimo :D

Kakega konja maš pa ti?
ehe
Sramežljivka
Sramežljivka

nimam jih več, imela sem 3 skakalne konje, čeprav upam da bomo kmalu vzeli našo drago pupiko nazaj v penzijo ki si jo zasluži:)

sej, pasma slovenski toplokrvni konj zajema tako različne konje da je brezveze. prosim no, da je kasač, velik 145cm suhcene postave iste pasme kot 175cm velik skakalni konj s popolnoma drugačno konstitucijo je pa čisto brezveze pomoje no:roll:

sploh pa če si že bila kdaj na ocenjevanju žrebet slo top, si lahko videla da je vedno zmagalo najbolj kratkonogo in najbolj debelo žrebe, pa naj bi bili slovenski toplokrvni konji neka športna pasma. jok no res :cry:
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Ja, je res. Slovenski toplokrvi konj... Nevem no. Sploh se mi ne ljubi razglablat o tem, niti nevem kako naj bi sploh debatirala o tem. :D Kr neki je to :D

Tut mi je zlo neumno kake oglase brat, kjer piše : Prodam 8let starega Slovenskega toplokrvnega konja. Zdej pa bom jst vohala kakšen konj je to :D

No navijam, da dobiš kobilco :D
barbi
Debatorica
Debatorica
Kraj: ptuj

Neprebrana objava Napisal/-a barbi »

jaz že kar nekaj časa jaham, kakšne tri leta, ta šport mi je the best... lahko ti priporočam konjeniške klube... sam na žalost je ta šport zares drag, to je edini proglem

drgač pa mam svojega konja, ki je ful lep in ful mirem, lahk ti kako slikco pošljem

če se boš slučajno začela ukvarjat z jahanjem, mi sam javi

veliko sreče
Odgovori