Tigi, potem pa še ena, na žalost z moje strani tudi še nepreizkušena, ampak pomojem dokaj enostavna in da nimaš kaj falit, je pa skutno sadna krema in temen biskvit:
BISKVIT:
Sestavine:
4 jajca (ločeni rumenjaki in beljaki)
180 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 g moke
1 pecilni prašek
50 g kakava
Postopek:
Najprej namažemo tortni model in prižgemo pečico na 180 stopinj, ker biskvit ne sme čakati.Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa penasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V posodi ali kar na tehtnici zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Sneg in moko s kakavom vsujemo k rumenjakovi masi in narahlo ter na hitro premešamo. Takoj zlijemo v pekač in damo peči za cca. 20 do 30 minut na 180 stopinj. Pečeno ohladimo na rešetki, ohlajeno dvakrat prerežemo, namočimo s sokom od kompota ali rumom, namažemo z marmelado in napolnimo s kremo.
KREMA:
Sestavine:
500 g pasirane skute
250 ml sladke smetane
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
1 breskov, višnjev ali kak drug kompot ali sveže sadje (mora biti sočno, borovnice, jagode, češnje...ne pa jabolka ipd.)
Postopek:
Najprej dobro odcedimo sadje iz kompota (sok prihranimo za napojitev biskvita) ali operemo in razkoščičimo sveže sadje. Sadje razrežemo na koščke, velike približno 1 cm3, (višenj, gozdnih jagod, borovnic in podobnega ni treba rezati:)Stepemo sladko smetano, dodamo vanilijev sladkor, limonin sok, skuto in sladkor po okusu ter premešamo. Zdaj dodamo še na koščke narezano sadje in narahlo premešamo. Biskvit (temni ali svetli biskvit sta v bazi) napojimo s sokom od kompota, ki mu lahko dodamo pred tem žlico ali dve ruma, ga enkrat ali dvakrat prerežemo in napolnimo in tudi po vrhu namažemo s kremo.
In še opombe avtorice torte:
Če želimo po vrhu in stranicah dekorirati torto z brizgalko, odvzamemo 1/3 (samo za povrh) do 1/2 (tudi stranice) kreme preden ji vmešamo sadje in tega vmešamo samo v drugo polovico, s katero napolnimo torto. S kremo brez sadja se da zelo lepo okrasiti torto. Za ta recept je boljša kupljena skuta, domača je preveč grudasta, lahko je bolj vodena, glavno je, da se lepo maže, jaz imam najrajši vipavsko; lahko je tudi manj mastna. Kdor ima rajši bolj izrazite okuse in mastnejše kreme pa naj del ali celo skuto nadomesti z mascarponejem - jaz bi dala pol-pol, vi pa po želji. Kreme res pride precej, ampak mi imamo radi zelo kremaste torte, kdor ima rajši bolj suhe, naj naredi polovično količino.
Vir