Moj fant je dolgo časa bil stevard in jaz te službe ne priporočam preveč. Seveda je pa stvar posameznika, tako da jaz lahko povem samo z mojega vidika:
+ ful se dobr sliši, če rečeš da si stevardesa, pa vsi so čist navdušeni: wooow pol pa ful potuješ, pa znaš ful jezikov in oh in sploh. tko da kar se tiče splošnega vtisa, definitivno zmagaš
+ delo je zelo dinamično, si v stiku z ljudmi...če te to veseli je the best!
+ toook so hudi v uniformah, jz sm čist dol padla vsakič ko je pred službo prišel do mene :knuddel:
- to da vidiš ful sveta sploh ni res, ker so itak skos samo na letališču (z redkimi izjemami - samo včasih so kje prespali pa še to so prišli tja ob 23, šli pa ob 6, enkrat so celo 2 dni bili nekje)
- delovni čas; malo mešano, kakor se njim zdi. vsi dnevi v tednu so obravnavani enako (sam ob nedeljah je plačilo višje), tako da tistih klasičnih vikendov nimaš (seveda pa ni nujno da ravno za vikend delaš, moj fant ja ponavadi vedno). bedno je tut to, da se razporedi delajo kvečjemu za kaksen teden, mogoce 10 dni vnaprej, tako da težko karkoli planiraš
- brnik; seveda je treba tut do tja pridt. če si iz Lj je kul, če pa nisi je to bolj bedno, ampak to je pač tvoj problem. preden se prijaviš moraš vedet da ti povrnejo samo potne stroške za (mislim da) 50 km v obe smeri. tako da moraš obvezno imeti svoj avto !!!!
- plačilo; na prvi pogled se ne sliši slabo - okrog 2500 na uro, ob nedeljh, nočnih, praznikih...pa še malo več. ampak je treba vedet, da je to na uro letenja (torej ko se motorji prižgejo) in pol ko preračunaš niti ni tako rožnato. ker moraš bit tam 1 uro prej (če nisi iz Lj - tako kot moj fant - moras fuuul prej od doma, pa če delaš ob špicah lahko prideš v gužvo, torej moraš it še prej), pa pol ko pristanes preden se folk dol spoka...najbolj bedno pa je ko so kasne zamude, se letalo kej pokvari in čakajo na zamenjavo...to ni nič plačano.
tko da mislim da so računali in pride povprečno malo čez 1000sit na uro, kar se meni ne zdi veliko, za tak poklic
- dopust; če si tam 1. leto, lahko na to kar pozabiš. pa tut pol, vem da se je moj fant zelo matral, da je dobil dopust takrat ko je želel, pa 100 let sva čakala na odobritev, tako da sva v agenciji lahko bookirala precej pozno in sva seveda zamudila najboljso varianto. kasne last minute variante pa itak odpadejo
Iz tega mojega posta zgleda, da je negativnih strani veliko več kot pozitivnih, ampak ni tako mišljeno!!!! Če ti je poklic všeč in si se pripravljen/a marsičemu odpovedati, pozitivne strani definitivno prevladajo nad negativnimi! Jaz sem ta poklic predstavla iz svojega zornega kota, pa tut moj fant bi se strinjal.
Kar se kvalifikacij tiče pa je tako: lepota itak da ne šteje (seveda je povsod lažje če si luškan), moj celo pravi da so stevke večinoma čudne in le redke res lušne (po njegovem okusu). Kar se jezkov tiče pa tut ni tako hudo, sej glavno je da znas neke osnove (ki so v priročniku).
pa moj tut ni imel nobenih vez, ko je noter prišel in ne pozna nikogar, ki bi jih imel.
To je to, same se odločite! Odrekanja je veliko, ampak to je relativno, lahko da ti ful sede.
Aja, pa še fax. Če si resen študent, bo bolj težko (če imaš obvezno prisotnost, pa sploh nemogoče)