Moram dodatneje pojasniti nekaj stvari...
Nejprej si navedla, da ti nos in nabildanost na Tipu nista bila všeč. Sedaj pa si povedala v stilu, kot da je to čisto nerelevantno pri tem, ali te Tip pritegne ali ne. Kaj je potem resnica? (direktno)
Kaj misliš, da je tisto, kar te pritegne na nekom? To, da gre za kemijo, je jasno vsem. Razloži kako si to kemijo razlagaš.
Mislim, da me nisi prav razumel. Ne gre se ta to, da bi bilo to, ali me Tip pritegne ali ne, nerelevantno, kajti zelo relevantno je, da če nekdo hoče od tebe več kot prijateljstvo, da večina ljudi gleda pri takem človeku tudi na zunanjost (in taka sem tudi jaz, 50:50=zunanjost:notranjost). Čist direktno, meni ni blo kar se videza tiče čist nič na njem všeč, saj sem menda že enkrat povedala, da je čisto nasprotje moškega, ki mene pritegne in privlači.
Torej, kaj je tisto, kar mene na nekom pritegne? Bom povedala posebej za videz in posebej za karakter. Ja, sodeč po tem, kakšni fantje so mi bili do sedaj všeč, me predvsem na fantu pritegne lep, simpatičen obraz, kar pomeni lepi zobje in s tem povezan lep nasmeh, lepe oči, lep nos, sam obraz mora izžarevati neko energijo, simpatičnost, kar se barve las tiče sem nekako udarjena na črnolasce, čeprav mi je tudi kaki svetlolasec že bil všeč. Glede postave mi je všeč, da ni ne presuh in ne predebel, da je nekje normalen, lahko športen tip (to bi bilo zelo fajn
), niso pa mi všeč ekstremi v eno ali drugo smer, pa seveda da je višji od mene. Kar se pa karakterja tiče, pa da je prijazen, pošten, iskren, zaupanja vreden, da ne laže, ne vara, da me spoštuje, me posluša, je komunikativen, se lahko z njim pogovarjam, dost pomembno mi je tudi, da je izobražen (najraje bi bila z nekom, ki ima fakultetno izobrazbo ali pa kako višjo šolo), potem da je pameten, razsoden, samozavesten, strasten, prilagodljiv, da ve, kaj hoče, da ni važen ali pa narcisoiden, da se zna zabavati itd. Bi se še definitivno našlo kaj. Najpomembnejšo vlogo pa itak igra sama kemija, tista energija, ki jo dva začutita med seboj že s samim pogledom, dotikom. Kemija tudi v smislu, da jaz (pa tudi mislim, da to v osnovi velja za večino žensk), takoj, ko nekoga vidim, vem ali me pritegne ali ne. To začutiš sam pri sebi. Vsaj jaz. In on mi kar se videza tiče že v osnovi ni bil všeč. Kar je pa resnično nerelavatno pri tej zadevi je, ali se ta človek želi zame spremeniti, ker je meni res vseeno, če se spremeni ali ne, ker mi že v osnovi ni všeč in pika. Zatorej ni treba metat denarja ven za kakršne koli operacije, da bi ugajal meni. Ker je to zame nerelevantno. In če ne zna sprejeti moje zavrnitve, je najbolje, da odide iz mojega življenja za zmeraj.
Kako je izgledalo vajino prijateljstvo preden te je začel osvajati in kakšno je bilo potem, ko ti je povedal, kaj do tebe čuti? Kako si ga doživljala na začetku, v sredini in kako na koncu?
Sprašujem te, če je bila laž le ena. Če je celotna situacija zate pase, potem je tudi ta laž zate pase. Ampak sama veš (in si tudi povedala), da je to o njegovi laži le izgovor.
Glej, bom še enkrat razložila vso zadevo od začetka do konca. Spoznala sem ga lani v eni diskoteki v Mariboru. On je namreč prijatelj od sestrinega fanta in je pač bil slučajno z njim. No, in celi večer sem čutila, da me gleda, obenem pa je bil do mene ful prijazen in pač taki, da se mu je vidlo, da sem mu všeč. Pa malos sva se tud pogovarjala, samo ne kaj dosti, ker je on bolj sramežljive sorte, obenem pa je 2 leti mlajši od mene. No, in pol je meni next day sestrin fant rekel, da ga je on - Tip prosil, da naj mene vpraša za mojo telefonsko in da če mu jo dam. Pa sem si rekla, ok, naj mu jo te da, ker se mi je kot človek zdel v redu. In pol mi je vsak dan poslal po kakih 15-20 sms-ov v stilu kaj delam, kak se imam, pa skos je zraven prilimal kak kompliment. Vprašal me je tudi, če imam fanta ipd. Včasih smo šli skup ven pa tak. In pol čez nekaj časa (kak mesec) je priznal, da sem mu všeč in da bi rad bil z mano. Pa sem mu lepo povedala, da me ne privlači in da mu več kot prijateljstva ne morem ponuditi. Pa je vztrajal s svojim, da bi rad bil z mano itd. Pa sem mu skos lepo povedala, da je odgovor pač ne. No, in pol se je malo umiril in sva se slišala le občasno. Je rekel, da bo pač sprejel prijateljstvo, če že druga ne bo. Potem pa je spet začel. Pa sem mu spet lepo povedala, da pač ne. Pa je spet gnjavil pa gnjavil itd. (non stop sms-i, e-maili, msn time itd.). Jaz sem mu iz vljudnosti odgovarjala na sms-e, e-maile, tud na msn-ju sem se pogovarjala z njim, ker se mi je pač smilil, ker iz izkušenj vem, da boli, če ne moreš biti z nekom, ki si ga želiš. Mi je pa šel it na živce, ker sem se res počutila ful okupirano, pa jezilo me je npr. to, da me je na msn-ju klikal tud, če sem imela stanje zaseden ali pa odsoten itd. Pa da je bil po nekem čudežu skos tam kot jaz itd. No, in pol je stvar pripeljala tako daleč, da sem izvedela, da okol govori, da mu jaz non stop gnjavim po telefonu pa po msn-ju itd. In seveda mi je dvignilo dekl. Pa sem ga blokirala na msn-ju, na telefonu mu več nisem odgovarjala in je bil mir. Skratka, ni se mi več dalo ukvarjat z njim, ker je postal enostavno preveč nadležen, obenem pa me je prizadel, ko se je zlagal. Pravzaprav me je še najbolj s tem razjezil in pol sem pač naredila zadevi konec na takšen način, kot ga pač sem.
Na začetku najinega prijateljstva se mi je zdel v redu karakterno, vizualno pa ni bil moj tip. Potem, ko mi je priznal, da čuti nekaj več kot prijateljstvo, sem bila na nek nori način počaščena, po drugi strani pa sem se znašla v situaciji, ko sem vedela, da ga bom morala prizadeti, kajti z zavrnitvijo ga najverjetneje tudi sem. Ko sem videla, da je bil zaradi moje zavrnitve žalosten, sem se na njegovo pobudo strinjala s tem, da bova te vsaj prijatelja, ker je sam rekel, da hoče biti vsaj moj prijatelj, če že druga ne. Torej, to so moji občutki na sredi same zadeve. Pol na koncu pa mi je bil res že skrajno nadležen in me je kar jeza prijela, ko sem videla, da ne odneha, obenem pa se je še zlagal in to je blo zame end of story.
Laž pa ni bila ena sama. Čist kokretno sem se zdaj spomnila še ene, in sicer, lani je šel na morje v isti kraj ob istem času kot jaz. Že pred samim odhodom me je spraševal, kam grem in kdaj in sem mu pač kot prijatelju povedala. No, in pol mi pove, da ima neke obvezne treninge takrat doli na morju (ker trenira nek šport). No, in pol čez par mesecev mi je priznal, da tisto ni bilo res, da mu ni bilo treba it, ampak da je šel, da bi bil bliže meni. Ok, se nič hudega, čeprav mi ni bilo ravno všeč, da bo tam, ker mi je takrat že šel na živce, samo zakaj si mi pa lagal?
Ja, je pa bila tista laž, da jaz gnjavim njega, vsekakor lep izgovor zame, da se ga rešim, ker če pač ne gre zlepa, gre pa zgrda. Pa itak so mu vsi, vključno z mano, govorili, da ga nočem in da naj neha sanjat, ampak ne, on ni odnehal. Tak da je bila tale njegova laž pravi life saver zame.
Počutila sem se osvobojeno. Je pa res celotna situacija zame passe in mi je baš vseeno zanj, samo da imam mir. Pač, povem tako kot je, ne bom se delala lepo.
Claudia22 napisal/-a:Škoda je bila narejena in povratka ni. Pa če se spremeni ne vem kak, žal je moj odgovor še vedno ne in bo vedno ne.
To je izgovor in to sama veš. Odpuščanje je tisto, kar to potrjuje.
Povratek vedno obstaja. Če ne drugače s časovnim strojem
Zame ni to noben izgovor. Jaz sem se tako odločila in v tem primeru zame odpuščanje ne obstaja, ker ga pač nočem v svojem življenju. Nikoli več. V časovne stroje pa ne verjamem.
Zakaj misliš, da povratka ni? --> Ker gojiš sugerirano prepričanje o nečem, oziroma mišljenje pri katerem zaradi nevednosti (spodaj bom razložil, za kakšno nevednost gre) po občutku domnevaš oziroma verjameš, da se nekaj ne more zgoditi. Tako prepričanje pa ima moč, da po lastnem smislu oblikuje vse tvoje življenje.
Zakaj mislim, da povratka ni? Itak, da bi lahko bil, ampak zame ga ni, ker ga pač nočem in mi je takšno stanje, kot ga imam sedaj, čisto v redu.
Spreglej laži. Tudi ti si že lagala (skoraj sigurno).
Praviš, da naj bi bilo njegovo početje sizifovo delo. Kako naj bi on vedel, kako se bo razpletlo, če pa mu nisi ničesar podrobno razložila? Saj te sploh ni poznal. Ali pač? Drugi primer pa je množica moških, ki so kljub številnim zavrnitvam na koncu le dobili pozitiven sprejem. Spet... kako naj bi on vedel, v katero množico bo padel?
Saj sem pa spregledala njegove laži. Itak pa sem tudi jaz že kdaj lagala, samo tako grdo ne bi nikoli, oz. nikoli tako, da bi ljudi s svojimi lažmi prizadela. Pa če sem mu jaz razložila, da ga nočem, in to numerous times. V podrobnosti pač nisem šla, bog pomagaj. Bom pa to, če bom še kdaj v podobni situaciji, storila, ker mislim, da je to to, kar mi hočeš povedati, namreč, da bi mu morala pač povedati vse, kar mi je ležalo na duši. Bom probala taka biti odslej, pa četudi človeka s tem res bolj prizadanem. Bo pa vsaj osvobojen, kot si se izrazil.
Claudia22 napisal/-a:Saj, po eni strani si mislim, da sem mela srečo, ker se je zlagal, ker sem na ta način dobila opravičilo, da se ga rešim. Saj vem, da zdaj to grdo zveni, ampak tako pač je. Glavno, da imam zdaj mir, ker še enega cucka, ki bi lazil za mano, res ne rabim, mam psa že doma.![]()
Rad bi spoznal eno osebo, ki je cucek in z njo govoril. To je pa lepo od tebe, da priznaš, da da je bila laž le izgovor.
Nisem tako mislila, ampak je bilo to metaforično mišljeno - lastnosti cucka se preslikajo na človeka, ergo ima Tip lastnosti cucka, saj je nenehno hodil za mano in mi bil vdan itd.
Ja, ne vem, zakaj ne bi priznala, da je bila laž zame izgovor? Če je pa res.
Mir... ignoriranje lahko povzroči nekomu notranji nemir.
To sedaj štekam in bom odslej, kot sem že zgoraj povedala, skušala ravnati drugače, torej iti v podrobnosti in človeka osvoboditi.
Jaz vidim večjo nespoštovanje v tem, da v človeka ne zaupaš toliko, da bi mu povedala to, kar želi od tebe slišati. Če poveš vsem ostalim, lahko poveš tudi njemu. Spoštovanje izkažeš človeku takrat, ko mu poveš resnico takrat, ko te po njej vpraša.
Ni vljudno, da nekomu poveš v faco kaj takega, če je tvoj namen destruktiven. V tvojem primeru pa ne gre za to. Z resnico (vso, ki jo je želel slišati) bi ga samo osvobodila.
Ok. I got that now. Bom vzela v zakup.
"The truth will let you free."
Pregovor pa se pravilno glasi "The truth will set you free."
Torej... kaj bi bilo primerno storiti? -->1.) Poveš osebi, da kar ji imaš za povedati, ne bo lepo slišati. Vprašaš ga, če želi to kljub vsemu slišati.
2.) Vprašaš ga po tem, kako razmišlja o določenih stvareh, da mu potem stvari pravilno razložiš, tako da jih razume.
3.) Lepo po vrsti mu ravnodušno našteješ vse, kar ti po daljšem premisleku pride na pamet.
Ja, se bom odslej držala teh tvojih treh korakov.
Praviš, da mu nisi upala povedati tega, kar si tu o njem napisala zato, ker je to zate že passe, neke vrste lanski sneg.
Vprašanje pa se je glasilo, zakaj mu tega nisi povedala takrat, ko to še ni bil lanski sneg. Zakaj mu že na začetku nisi tega povedala?
Mislim, da je odgovor preprost.--> Prvič zato, ker ga nisi toliko poznala (nevednost), da bi lahko presodila ali mu bo podrobna razlaga, ki jo je želel slišati, ustrezala ali ne, ga prizadela ali ne. Drugič zaradi tega, ker si se bala, da mu ne boš znala dovolj dobro razložiti in da ne bo razumel (če bi znala dobro razložiti, bi te normalen človek razumel). In tretjič zato, ker si se bala, da bi ti s tem nekaj zgubila (neka zvrst fobofobije).
Ne, nisem mu povedala zato ne, ker pač nisem mogla ga tako zelo prizadeti, bala sem se, da bi bilo zanj še huje, če bi mu navedla vse podrobnosti, ampak zdaj vem, zahvaljujoč tebi, da bi morala storiti prav to. Ne vem pa, kaj bi naj jaz s tem izgubila.
Potem si zgoraj omenila, da bi ti bil Tip, ki bi bil prerojen (nek drug človek, kot praviš), morda všeč.
Po drugi strani pa si napisala:Claudia napisal/-a:Ampak, če nekomu lepo poveš, da dobena sprememba ne bo spremenila tvojega mnenja in da se ni treba spreminjati tebi v čast, potem je edino pametno odnehati, ne pa vztrajati in vztrajati, dokler želeni osebi ne prideš res do amena.
Zadnji dve trditvi se izključujeta. V eni praviš, da bi bilo možno, da bi ti bil všeč, v drugi pa, da ne. Po mojem ti enostavno težko verjameš, da bi bil Tip zmožen take preobrazbe, kot sem jo jaz opisal (še posebej zaradi tega, ker te nanj vežejo slabi spomini zaključka). Oziroma ne razmišljaš o tem, da se to po svetu dogaja, in da to sploh ne bi bil prvi primer.
Ja, tale tip, ki si ga ti opisal, bi mi bil mogoče všeč, ampak to vseeno ne bi bil nikoli Tip, ker on je, kakršen je - meni zelo nevšečen v vseh pogledih. Pa meni je vseeno, če je on zmožen takšne ali drugačne preobrazbe, ker mi je prav malo mar zanj. Meni nikoli ne bo všeč pa pika.
Claudia22 napisal/-a:Moraš imeti neke razloge, da nekoga ignoriraš, moraš jasno vedeti, kaj je oseba storila, ne pa da bi se out of the blue nekdo odločil, da nekoga ignorira. Skratka, pogoj za ignoriranje ni ignoranca, ampak nasprotje od ignorance.
Še malo, pa bom podal kontraargumente. Vzrok za ignoriranje je ignoranca, ker razlogi, ki jih dobiš za ignoriranje, pridejo zaradi nevednosti. Tip te ni razumel, ti nisi vedela, da ga lahko bolj prizadaneš s tem, če mu ne poveš celotno resnico (podrobnen opis, kot ga je želel), kot pa da mu vse zamolčiš, in ti pa si se bala, da ti bo odgriznil roko, če mu boš ponudila prst. Vse to je ignoranca, ki vodi v ignoriranje.
Torej bolj natančno... kaj je to, kar je vzrok za ignoriranje? --> Vzrok je nevednost, oziroma tvoje prepričanje o tem, da če bi mu vrgla tole kost (da bi se o tej že preminuli situaciji pogovorila z njim), da bi Tip čisto napačno razumel in si mislil, da bosta spet prijatelja ali pa kaj.
Zakaj je to nevednost? --> Ker ti ne moreš vedeti, ali je to res ali ne. Le predpostavljaš lahko. Ampak pomisli... bi res kdo želel, da se ga tretira kot cigana (se opravičujem za tak izraz... Rome spoštujem, ampak tu gre za to, kako ljudje tretirajo ljudi, ki jih nazivajo s cigani), ki ti bo non stop težil na vratih, ko mu boš enkrat dal kost? --> Ne, skoraj nihče si tega ne bi želel. Slabo bi se počutil, če bi samo občutil, da nekdo o njem tako misli. Izjema so pretirani egoistični flegmatiki z "mehkim nosom".
Tvoje vedenje si je on lahko napačno razlagal zato, ker mu nisi stvari razložila tako, kot bi bilo ustrezno.
Človeku izkažeš spoštovanje tako, da mu daš možnost, da se izkaže kot dostojanstven človek. Razložiš mu, kar je potrebno in se potem soočiš z novonastalo situacijo. To je razumno dejanje.
Ok. Razumem zdajle in vem, da nisem ravnala pravilno. Sem pač izbrala lažji izhod, namesto da bi se z njim soočila in se z njim pogovorila. Ampak resnično, v tistem trenutku sem bila tako jezna, da sem samo hotela mir pred njim in sem ga pač skenslala. Bom pa drugič ravnala drugače. Hvala ti.
Praviš, da sta bila sprva prijatelja in da si se ti strinjala s tem, da sta prijatelja. Izkoristi (v pozitivni smeri) prijateljstvo nekoga, ki te ima rad. Ni potrebno, da se družita, ampak obema bi bilo lahko v korist, če bi se kdaj pa kdaj slišala.
Vseeno pa je, kar se njega tiče, tale zgodba zaključena in nočem imeti več opravka z njim.
Hvala, dr. Boris.
Lp,
K.