kepka napisal/-a:dobro napisano, ded.
pa si vseeno ne morem kaj, da ne bi pristavila loncka. "vsakic ko shujsate 5-10kg" morate zamenjat garderobo" - jezesna, pa ti res mislis, da morajo cosmo bejbe shujsat parkrat po 5-10 kil?
sicer pa svaka ti cast tebi in vsem ostalim, ki jim uspe zdrzat tak vojaski tempo. jaz sem bolj pristas nemastne hrane in "v izi" gibanja. pa mislim, da zadostuje. in definitivno pristas cokolade in sladoleda. ko zapase, zapase.

da pa bi toliko casa in energije zapravljala za izgled - raje delam kaj drugega, kar mi bo koristilo na malo visjih nivojih kot je vizualni. in ne mi reci, da gre le za zdravje - recimo solatka vsak dan za kosilo NI zdrava.
sicer pa marsikaj ni "zdravo". me zanima ce imas pravilno postavljen monitor in pravilno tipkas ter uporabljas misko, da ne bos imel cez leta tezave z zapestji in sklepi.
vsako pretiravanje ni dobro in ded, mislim, da si na meji

Mislim, da nikomur ne govorim ali celo vsiljujem kaj mora delat. Vsak je sam svoj gospodar in tega se tudi sam drzim.
Veliko ljudi ne potrebuje paziti na to kaj jejo. Imajo t.i. genetsko hiter metabolizem. Vendar takih je vseeno zelo malo - recimo okol 10%.
Zato pa govorim predvsem o zdravem hujsanju in s tem povezani telovadbi. Ce nekdo zeli shujsat in si ne more vzet 1 ure na dan za telovadbo in dodatno za pripravo hrane (kar niti ni nujno, da je vec kot obicajno), potem pac isce razne izgovore zakaj je to tezko! In verjemi, da jih bo vsak nasel vsaj 10
Zase lahko mirne duse povem, da sem imel okoli novega leta 86kg. Velik sem 181cm. Se vec ali manj kar dost ukvarjam s sportom ze od malih nog. Moja normalna teza je bila vedno okoli 78-80kg. V zadnjih nekaj letih pa je postopoma narasla na 86kg, kar mi ni bilo vsec. Nobena punca se zaradi tega ni pritozevala...
Vendar sem vedel, da to ni v redu. Ce bi nadaljeval s tem tempom, bi pocasi prisel na 90 in vec. Saj zaradi sluzbe 9ur na dan samo sedim (in se trudim imeti cimbolj pravilen sedeci polozaj. Tezav s sklepi se nimam - kljub 20+ let za racunalnikom).
Ker sam sebi nisem bil vec vsec, sem zacel prebirati veliko literature (knjig, internet). Na koncu sem zdruzil nekaj razlicnih napotkov in mislim, da bodo tudi ostalim prav prisli.
Vedno sem mislil, da se bom samo s sportom lahko znebil odvecnih kilc. Vendar ni slo. Tako sem koncno okoli novega leta zacel s tem nacinom prehrane. V mesecu in pol sem prisel na 80kg, kar je bil zelo velik uspeh. Koncno videt tezo pod 80kg je bilo res lepo.

Potem sem zacel normalno jest, se pravi, zelenjavna kosila so prakticno odpadla. Ceprav se zdaj poleg kosila pojem veliko zelenjave, se pa drzim nacela 40-40-20. Tako, da je meso prisotno skoraj pri vsakem obroku.
Potem sem, kljub prenehanju s husanjem, vendar z zdravim nacinom prehrane (izlocil sem vse kravje mlecne izdelke, beli kruh, ...) v roku meseca shujsal na 77kg, ki jih imam tudi zdaj. Ne rabim pisat, da sem zgubil veliko mascobe, pridobil nekaj na misicah in da imam postavo kot je treba.
Zdej, ce mislis, da pretiravam, naj ti bo... Vendar zase vem, da ne. Ce mislis, da porabim veliko energije in casa, se motis. Sem pa potreboval nekaj casa, da sem prisel do tega znanja, ki je sedaj napisano v nekaj odstavkih na eni strani in ostalim prihranim nekaj casa. Kar zdaj vem, vem in ni mi zal. Znanje in informacije so taka stvar, ki je nikoli ni prevec.
Morda solatka vsak dan za kosilo ni zdrava... vendar, ce pravilno izberes solatko in ostalo zelenjavo, dobis vse potrebne hranljive snovi (od proteinov, O-H, mascob, vlaknin, mineralov, vitaminov...), ki so veliko bolj zdrave od kateregakoli "snicla". Ce pa si pravilno prebrala, pa ves, da nikoli nisem napisal, da postanite vegetarijanci (ceprav le-ti prav lepo zivijo in seveda nimam nic proti njim).
Moj recept je enostaven:
- jej veckrat na dan po malem, da pospesis metabolizem (prebavo) in s tem prelisicis nas genetsko pogojen mehanizem za ustvarjanje zalog za hude case,
- v vsakem obroku jej proteine, O-H + zelenjavo in
- veckrat na teden se gibaj po 1 uro.
Lahko jes tudi povsem normalno tudi sladkarije in podobno, vendar temu ne bi rekel zdrava prehrana. Pravtako je taka hrana prevec kaloricna in hitro pojes prevec. Potem se seveda ne rabis cudit, da ne mores shujsat ali celo, da se pocasi redis.
PS:
Tvoje telo je samo tvoje, kar pocnes z njim in kako ga hranis, je rezultat, ki ga vidis v ogledalu.
Ce vemo, da se na dan obnovi na milijone celic v nasem telesu in da je osnovni gradbeni material hrana, ki jo pojemo, bo morda se bolj jasno, da smo tocno to, kar pojemo. Ce jemo nekvalitetno hrano, bo material za obnovo celic nekvaliteten. Kaj se zgodi z nekvalitetno zgrajeno hiso, pa lahko vidite v vsakem mestu. Zato tudi vedno vec kronicnih in rakastih obolenj!
Glede garderobe, se pa se zdaj jezim, ko kaksne hlace spravim nase, potem pa hodim po njih
LP