Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
ded
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a ded »

FemmeFatal napisal/-a:Zakaj pa kot zadnji obrok sadje oz. kruh? Op.pr. torej OH? Jaz bi izbrala skuto ali tuno.

Zadnji obrok naj bi bil cimbolj kaloricno lahek. Sadje naceloma ni problematicno, razen, ce ga mislis pojest celo kilo ;) Pod kruh, sem imel v mislih mali oblozeni kruhek. Jem samo polnozrnat kruh, vcasih celo cisti rzeni, ki ga kombiniras s kaksno salamo ali sadjem ali zelenjavo (paradiznik, kumarice ... ) ipd.

Tvoja izbira je tudi dobra. Ceprav sam ne jem nobenih kravjih mlecnih izdelkov.

LP
ded
Sramežljivka
Sramežljivka

somebody napisal/-a:ded ful dobr napisan, sam predobr, s štekaš? dejstvo je da je tak način prehranjevanja pa redni obroki v določenih intervalih razkošje ki si ga lahkon redko kdo privošči. ne vem za tebe pa druge sam ok res d so zdele počitnce pa d mam res možnost se držat tega, sam k je pa šola, pa to je večino leta tko by the way, se pa tega res ne morm držat, k mi urnik ne omogoča. sej jem zajtrk pa se mi zdi d je to že kr napredek, pa kosil mam ob treh, sam tiste malce vmes, pa d bi mi mami kuhala posebej (sama si res ne morm, razn č nočm ob šestih jest kosila). pa d ne omenjam d mam šolo tud popoldne k tkrt mam pa res izstut ritem. mislm d nism edina k bi se z veseljem držala teh tvojih "pravil" sam d mi okolica enostavno to onemogoča.

Stekam :D

Kot imas ze v podpisu napisano, nic ni nemogoce.

Se strinjam, da lahko tak urnik povzroca tezave. Vendar je samo stvar organizacije in priprave. Dejansko se ga je zelo enostavno drzat. Saj zajtrk, kosilo in vecerja ostanejo v istem terminu. Dodas samo malice, ki pa jih lahko pripravis za naslednji dan.

Kot sem ze prej napisal, ni tako zelo pomembno kaj jes, kot to, koliko pojes v enem obroku. Seveda je pomembno, da imas v tem obroku tako proteine in O-H (za mascobe navadno ni potrebno skrbet, ker so povsod prisotne).

Nekaj se moras zavedat. Samo od sebe se ne bo nic spremenilo. Tudi drugi ne bodo vedno delali v tvojo korist. Zato moras zase sama poskrbet. Ce ne drugace, da si sama zacnes pripravljat malice, pravtako ti ne bo skodilo, ce se naucis kuhat... ipd.

LP
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

dobro napisano, ded.

pa si vseeno ne morem kaj, da ne bi pristavila loncka. "vsakic ko shujsate 5-10kg" morate zamenjat garderobo" - jezesna, pa ti res mislis, da morajo cosmo bejbe shujsat parkrat po 5-10 kil? :D

sicer pa svaka ti cast tebi in vsem ostalim, ki jim uspe zdrzat tak vojaski tempo. jaz sem bolj pristas nemastne hrane in "v izi" gibanja. pa mislim, da zadostuje. in definitivno pristas cokolade in sladoleda. ko zapase, zapase. :)

da pa bi toliko casa in energije zapravljala za izgled - raje delam kaj drugega, kar mi bo koristilo na malo visjih nivojih kot je vizualni. in ne mi reci, da gre le za zdravje - recimo solatka vsak dan za kosilo NI zdrava.

sicer pa marsikaj ni "zdravo". me zanima ce imas pravilno postavljen monitor in pravilno tipkas ter uporabljas misko, da ne bos imel cez leta tezave z zapestji in sklepi.

vsako pretiravanje ni dobro in ded, mislim, da si na meji ;)
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Claudia22
Debatorica
Debatorica
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Claudia22 »

Ojla.

Sem prebrala dedov "manifest" o zdravem hujšanju in moram povedati, da je zelo dobro napisano, tako da hvala, ker si se tako potrudil. :)

Kljub temu bi se strinjala z nekaterimi, ki so rekli, da se je takega "vojaškega" sistema res težko držati.

V ta namen bi vam zaupala svoj sistem "zdravega" življenja, ki mi omogoča, da so mi tiste super kavbojke, ki jih imam v omari, vedno "ulite". :D

Namreč, jaz delam tako:

- vsak dan telovadim doma 90 minut (ta telovadba sestoji 60 minut iz različnih vaj za roke, noge, zadnjico, trebuh itd. ter iz 30 minut, ki so namenjene plesu (beri: gor si dam house muziko in plešem kot nora :D);

- 4x na teden pa grem za dobro uro v fitnes;

- vsak dan pojem obilen zajtrk (vedno si zraven privoščim tud kake 3 čokoladne cookije, ker se jim enostavno ne morem upreti :D ), potem pa še 2x na dan - kosilo pa potem še kak jogurt ali kaj podobnega (jaz enoastavno ne morem jest 6x na dan, ker je to preveč zame);

- jem vse - torej vse tisto, kar imam rada, torej tudi čokolado, cookije, sladoled, samo v mejah normale; privoščim si tablico ali pa dve čokolade itd.;

- dosti pojem tudi sadja in zelenjave, obevzno pa vsak dan vsaj en jogurt (Topfencreme so my favorite), jogurt pa kombiniram s skuto z manj maščobe;

- na dan spijem vsaj 1,5 l vode, včasih pa tudi kak kozarec koka kole, ker je to dobra osvežitev v teh vročih dneh :cool: ;

- ne jem zvečer, torej ne po 18 ali 19 uri, čeprav se včasih pregrešim prav s kakim zgoraj omenjenim cookijem :D ;

Za konec bi dodala še tole, da sem imela pred dvema letoma pri 169 cm 69 kg. Po enem letu sem prišla na zaželenih 60 kg, ki jih imam še danes. Uspelo pa mi je tako, da sem nehala jesti ob večerih, zmanjšala vnos sladkarij, več sadja, zelenjave, začela sem piti vodo, in pa ključni element za vsako zdravo hujšanje - začela sem telovaditi, kar pomeni, da sem svojo ritko spravla s kavča in začela migat - sprva sem začela z 20 minutami na dan in potem dodajala minutažo, tako da trenutno telovadim vsak dan po 90 minut. Telovadba oz. gibanje je ključni element, če hočete shujšati in preoblikovati telo, at least IMHO.

No, toliko o tem.

Lep pozdrav vsem skupaj,

K.

P. S. Pozabla sem povedat, da si vsak dan obvezno privoščim vsaj eno belo kavo s smetano. Mjami. :)
" I am FREE no matter what labels you put on me. I am a no-name brand human being." (Simone Hudson)
ded
Sramežljivka
Sramežljivka

kepka napisal/-a:dobro napisano, ded.

pa si vseeno ne morem kaj, da ne bi pristavila loncka. "vsakic ko shujsate 5-10kg" morate zamenjat garderobo" - jezesna, pa ti res mislis, da morajo cosmo bejbe shujsat parkrat po 5-10 kil? :D

sicer pa svaka ti cast tebi in vsem ostalim, ki jim uspe zdrzat tak vojaski tempo. jaz sem bolj pristas nemastne hrane in "v izi" gibanja. pa mislim, da zadostuje. in definitivno pristas cokolade in sladoleda. ko zapase, zapase. :)

da pa bi toliko casa in energije zapravljala za izgled - raje delam kaj drugega, kar mi bo koristilo na malo visjih nivojih kot je vizualni. in ne mi reci, da gre le za zdravje - recimo solatka vsak dan za kosilo NI zdrava.

sicer pa marsikaj ni "zdravo". me zanima ce imas pravilno postavljen monitor in pravilno tipkas ter uporabljas misko, da ne bos imel cez leta tezave z zapestji in sklepi.

vsako pretiravanje ni dobro in ded, mislim, da si na meji ;)

Mislim, da nikomur ne govorim ali celo vsiljujem kaj mora delat. Vsak je sam svoj gospodar in tega se tudi sam drzim.

Veliko ljudi ne potrebuje paziti na to kaj jejo. Imajo t.i. genetsko hiter metabolizem. Vendar takih je vseeno zelo malo - recimo okol 10%.

Zato pa govorim predvsem o zdravem hujsanju in s tem povezani telovadbi. Ce nekdo zeli shujsat in si ne more vzet 1 ure na dan za telovadbo in dodatno za pripravo hrane (kar niti ni nujno, da je vec kot obicajno), potem pac isce razne izgovore zakaj je to tezko! In verjemi, da jih bo vsak nasel vsaj 10 ;)

Zase lahko mirne duse povem, da sem imel okoli novega leta 86kg. Velik sem 181cm. Se vec ali manj kar dost ukvarjam s sportom ze od malih nog. Moja normalna teza je bila vedno okoli 78-80kg. V zadnjih nekaj letih pa je postopoma narasla na 86kg, kar mi ni bilo vsec. Nobena punca se zaradi tega ni pritozevala...

Vendar sem vedel, da to ni v redu. Ce bi nadaljeval s tem tempom, bi pocasi prisel na 90 in vec. Saj zaradi sluzbe 9ur na dan samo sedim (in se trudim imeti cimbolj pravilen sedeci polozaj. Tezav s sklepi se nimam - kljub 20+ let za racunalnikom).

Ker sam sebi nisem bil vec vsec, sem zacel prebirati veliko literature (knjig, internet). Na koncu sem zdruzil nekaj razlicnih napotkov in mislim, da bodo tudi ostalim prav prisli.

Vedno sem mislil, da se bom samo s sportom lahko znebil odvecnih kilc. Vendar ni slo. Tako sem koncno okoli novega leta zacel s tem nacinom prehrane. V mesecu in pol sem prisel na 80kg, kar je bil zelo velik uspeh. Koncno videt tezo pod 80kg je bilo res lepo. :) Potem sem zacel normalno jest, se pravi, zelenjavna kosila so prakticno odpadla. Ceprav se zdaj poleg kosila pojem veliko zelenjave, se pa drzim nacela 40-40-20. Tako, da je meso prisotno skoraj pri vsakem obroku.

Potem sem, kljub prenehanju s husanjem, vendar z zdravim nacinom prehrane (izlocil sem vse kravje mlecne izdelke, beli kruh, ...) v roku meseca shujsal na 77kg, ki jih imam tudi zdaj. Ne rabim pisat, da sem zgubil veliko mascobe, pridobil nekaj na misicah in da imam postavo kot je treba.

Zdej, ce mislis, da pretiravam, naj ti bo... Vendar zase vem, da ne. Ce mislis, da porabim veliko energije in casa, se motis. Sem pa potreboval nekaj casa, da sem prisel do tega znanja, ki je sedaj napisano v nekaj odstavkih na eni strani in ostalim prihranim nekaj casa. Kar zdaj vem, vem in ni mi zal. Znanje in informacije so taka stvar, ki je nikoli ni prevec.

Morda solatka vsak dan za kosilo ni zdrava... vendar, ce pravilno izberes solatko in ostalo zelenjavo, dobis vse potrebne hranljive snovi (od proteinov, O-H, mascob, vlaknin, mineralov, vitaminov...), ki so veliko bolj zdrave od kateregakoli "snicla". Ce pa si pravilno prebrala, pa ves, da nikoli nisem napisal, da postanite vegetarijanci (ceprav le-ti prav lepo zivijo in seveda nimam nic proti njim).

Moj recept je enostaven:

- jej veckrat na dan po malem, da pospesis metabolizem (prebavo) in s tem prelisicis nas genetsko pogojen mehanizem za ustvarjanje zalog za hude case,
- v vsakem obroku jej proteine, O-H + zelenjavo in
- veckrat na teden se gibaj po 1 uro.

Lahko jes tudi povsem normalno tudi sladkarije in podobno, vendar temu ne bi rekel zdrava prehrana. Pravtako je taka hrana prevec kaloricna in hitro pojes prevec. Potem se seveda ne rabis cudit, da ne mores shujsat ali celo, da se pocasi redis.

PS:
Tvoje telo je samo tvoje, kar pocnes z njim in kako ga hranis, je rezultat, ki ga vidis v ogledalu.

Ce vemo, da se na dan obnovi na milijone celic v nasem telesu in da je osnovni gradbeni material hrana, ki jo pojemo, bo morda se bolj jasno, da smo tocno to, kar pojemo. Ce jemo nekvalitetno hrano, bo material za obnovo celic nekvaliteten. Kaj se zgodi z nekvalitetno zgrajeno hiso, pa lahko vidite v vsakem mestu. Zato tudi vedno vec kronicnih in rakastih obolenj!

Glede garderobe, se pa se zdaj jezim, ko kaksne hlace spravim nase, potem pa hodim po njih :D

LP
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a somebody »

ded napisal/-a:Stekam :D

Kot imas ze v podpisu napisano, nic ni nemogoce.

Se strinjam, da lahko tak urnik povzroca tezave. Vendar je samo stvar organizacije in priprave. Dejansko se ga je zelo enostavno drzat. Saj zajtrk, kosilo in vecerja ostanejo v istem terminu. Dodas samo malice, ki pa jih lahko pripravis za naslednji dan.

Kot sem ze prej napisal, ni tako zelo pomembno kaj jes, kot to, koliko pojes v enem obroku. Seveda je pomembno, da imas v tem obroku tako proteine in O-H (za mascobe navadno ni potrebno skrbet, ker so povsod prisotne).

Nekaj se moras zavedat. Samo od sebe se ne bo nic spremenilo. Tudi drugi ne bodo vedno delali v tvojo korist. Zato moras zase sama poskrbet. Ce ne drugace, da si sama zacnes pripravljat malice, pravtako ti ne bo skodilo, ce se naucis kuhat... ipd.

LP

zajtrk mam zmeri isto, sam kosil je pa res nemogoče kr mam enkrat na teden popoldne in mi tist dan čist zmeša ritem. malco si itak sama prpravlam kr v šoli mamo itak skoz sendviče pa kšne mastne bureke pa pice, kuham pa tud sama (zto ker se zelo izogibam soli), razen seveda med šolo ne, ker mi enostavno pobere preveč časa.

txn za nasvete, pa morm rečt d je res ful dobr princip
angel_girl
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a angel_girl »

ded napisal/-a:Mislim, da nikomur ne govorim ali celo vsiljujem kaj mora delat. Vsak je sam svoj gospodar in tega se tudi sam drzim.

Veliko ljudi ne potrebuje paziti na to kaj jejo. Imajo t.i. genetsko hiter metabolizem. Vendar takih je vseeno zelo malo - recimo okol 10%.

Zato pa govorim predvsem o zdravem hujsanju in s tem povezani telovadbi. Ce nekdo zeli shujsat in si ne more vzet 1 ure na dan za telovadbo in dodatno za pripravo hrane (kar niti ni nujno, da je vec kot obicajno), potem pac isce razne izgovore zakaj je to tezko! In verjemi, da jih bo vsak nasel vsaj 10 ;)

se čist strinjm stabo in sm vesela, da vztrajš in maš čist prav, jst vem d se zlo težko spravm telovadt pa to (kot si ti reku vsak išče izgovore za to in jih bo tud najdu, taki pač smo oz. sem ;)), čeprav vem da bi mi ful koristlo, bolj kot sedenje za računalnikom... no upam d bom hmalu pršla do spoznanja da daleč tako ne bom pršla in šla po tvojih poteh :) drgač pa vsaka ti čast, res si dobro napisal vse do zdaj... :zustimm:
katja22
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a katja22 »

sam ni čist tko veš
angel_girl
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a angel_girl »

katja22 napisal/-a:sam ni čist tko veš

kaj ni čist tako? :o
Uporabniški avatar
girlika
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a girlika »

Tukaj se jaz pridružim...namreč većina punc tukaj in nasploh mislite, da boste shujšale če boste manj jedle itd...ampak s tem zgubljaš le mišice...maščoba pa ostaja oz. se še lahko poveča? kaj maš pol od tega? zdravo hujšanje je 0,5 kg na teden...malo...ampak zdravo ;) tak da res lepo premislite...raje 1, 2 leti hujšate kot pa 2 meseca pa ste na slabšem kot prej...
I´m like a bird
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

2 leti hujšanja? rajš bi to rekla zdravo življenje, sicr pa po enmu določenmu cajtu pa po istmu sistemu hranjenja, po isti hrani, se telo navad pa ne izgubljamo več teže.
mackica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a mackica »

A je kdo mogoce poskusil redno delati pilates (3krat na teden po 20min)?

Jst sm ga zacela delat, se mi zdi, da ze malo opazam rezultate po 1 tednu, pa me zanima a je kdo ze mel izkusnje s tem?
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

že po enmu tednu? jst ga dele delam t drug teden, pa res ne morm rečt o kšnih spremembah.
mackica
Sramežljivka
Sramežljivka

No ja, sej sem rekla malo :oops: Ja v prehranjevanju nisem kej dosti spremenila, edino pilates sem zacela delati, pa so mi ze prav hlace od prej v veliki vecini :D
mackica
Sramežljivka
Sramežljivka

No ja, sej sem rekla malo :oops: Ja v prehranjevanju nisem kej dosti spremenila, edino pilates sem zacela delati, pa so mi ze prav hlace od prej v veliki vecini :D
Odgovori