Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a ushergirl »

FairyAngel napisal/-a:[ Če pa želiš iti študirat španščino pa pri omejitvi obvezno potrebuješ ocene, zato je bolje, da jo imaš kot predmet.

sam fora je da se v šoli ne morm učiti španščine, ker je biu samo en oddelk razpisan in so me zarad prevelkega navala premestil na nemsčino :cry: .tko da ne vem kje ucene dobit. :?
Uporabniški avatar
FairyAngel
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Svet mojih sanj :)
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a FairyAngel »

ushergirl, predlagam ti, da se pozanimaš na šoli, saj tam najbolje vedo, kaj lahko narediš.
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a ushergirl »

imaš prav :)
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

ushergirl napisal/-a:
FairyAngel napisal/-a:[ Če pa želiš iti študirat španščino pa pri omejitvi obvezno potrebuješ ocene, zato je bolje, da jo imaš kot predmet.

sam fora je da se v šoli ne morm učiti španščine

Hm, a je tole kej po novem?
Se je za prepričat, ker recimo jaz študiram ruščino in za vpis na ta program ni bilo potrebno nobeno predznanje tega jezika, kaj šele ocene iz tega predmeta, saj se takrat skoraj nikjer ni poučeval. No, takrat sploh omejitve ni bilo... :roll: (jst pa tok dobr maturo pisala, :cry:)
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Tiavanna »

Itak da ni potrebno da imaš ocene iz tega jezika. Teoretično greš lahko študirat katerikoli jezik, četudi se ga nisi učil v srednji šoli (je pa pri večini jezikov predznanje priporočljivo). En moj znanec naprimer študira francoščino, v SŠ je mel pa nemščino.
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

No, če je res tako, pol res ne razumem, od kje nekaterim napačne informacije, ki jih tako suvereno talajo okrog.. :roll:
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Tiavanna »

No saj jaz tut nisem čist 100% v to, sam...glede na to da poznam ljudi, ki študirajo na ta način, mislim da imam (oz. imava ;)) prav. Mislim, če bi za vse potreboval ocene...kako bi pol lahko šel študirat npr. češčino, ki je ne poučujejo v nobeni SŠ? :nixweiss:
urszika
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a urszika »

hja, sej. mi na ledini v ljubljani nismo mel včasih možnosti za razno italijanščino in španščino (to so razpisal lansko leto), mel smo le frn in nem. in pol mi sošolka reče da je hotla it na španščino na filofaks, pa bi rabla met pike z mature pri tem predmetu menda, pol se je pa vpisala na češčino. jah, pol bi lahko tud tle zahteval pike.
sploh je pa lansko leto od mojga lubija sošolka tud z ledine šla na francoščino, pa je definitivno ni mela na maturi (vedno jo je mela 2). še vedno je sicer možnost, da je bil vpis premajhen (sprejeta je bila šele jeseni, po zviševanju mature).
tko da js res ne vem kdo tala te napačne informacije
Uporabniški avatar
*ange|*
Debatorica
Debatorica
Kraj: Tam nekje =)

Neprebrana objava Napisal/-a *ange|* »

Tiavanna napisal/-a:Itak da ni potrebno da imaš ocene iz tega jezika. Teoretično greš lahko študirat katerikoli jezik, četudi se ga nisi učil v srednji šoli (je pa pri večini jezikov predznanje priporočljivo). En moj znanec naprimer študira francoščino, v SŠ je mel pa nemščino.

Ja, maš prou, da predznanja ne potrebuješ-v primeru, če na tej smeri ni omejitve...sam je pa fora v tem, da če je omejiteu pol ti ne dobiš točk... Jst sm se hotla vpisat na dvopredmetno španščino pa nisem odločila za to, ker mi je naš psiholog tole odsvetoval. Ker če je omejitev... dobiš pou manj točk...Pri omejitvi pa upoštevajo: 40% mature ; 10% splošni uspeh; 30% iz španskega jezika na maturi; 10% uspeh iz španskega jezika v 3. letniku in 10% uspeh iz španskega jezika v 4.letniku.
Nema me vise u tvom krevetu na to nisi racunao i da si konacno u srcu mom mesto izgubio...
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

No, zdej pa že malo bolj razumem tole..
Uporabniški avatar
FairyAngel
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Svet mojih sanj :)
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a FairyAngel »

Mimi_M napisal/-a:Hm, a je tole kej po novem?
Se je za prepričat, ker recimo jaz študiram ruščino in za vpis na ta program ni bilo potrebno nobeno predznanje tega jezika, kaj šele ocene iz tega predmeta, saj se takrat skoraj nikjer ni poučeval. No, takrat sploh omejitve ni bilo... :roll: (jst pa tok dobr maturo pisala, :cry:)

Če izbere študij španskega jezika in književnosti so v primeru omejitve naslednje zahteve:
splošni uspeh pri maturi - 40%
splošni uspeh v 3. in 4. letniku - 10%
uspeh iz španskega jezika pri maturi - 30%
uspeh iz španskega jezika v 3. letniku - 10%
uspeh iz španskega jezika v 4. letniku - 10%.
To velja za kandidate, ki opravijo splošno maturo. Vir: klik!

Pri ruščini pa takih zahtev ni, kandidati imajo omejitev po najbolj pogostem kriteriju: 40% uspeh v 3. in 4. letniku ter 60% uspeh na maturi. Sicer priporočajo predznanje v obsegu 360 ur gimnazijskega pouka, vendar to ni nujno. Prijateljica gre študirat ruščino, pa so rekli, da se da lepo nadoknaditi tudi brez predznanja. Je pa najprej želela iti španščino, pa zaradi zgoraj napisanih zahtev ne more, ker naša šola ne nudi španščine.
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
Uporabniški avatar
tmis_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a tmis_ »

*ange|* napisal/-a:
Tiavanna napisal/-a:Itak da ni potrebno da imaš ocene iz tega jezika. Teoretično greš lahko študirat katerikoli jezik, četudi se ga nisi učil v srednji šoli (je pa pri večini jezikov predznanje priporočljivo). En moj znanec naprimer študira francoščino, v SŠ je mel pa nemščino.

Ja, maš prou, da predznanja ne potrebuješ-v primeru, če na tej smeri ni omejitve...sam je pa fora v tem, da če je omejiteu pol ti ne dobiš točk... Jst sm se hotla vpisat na dvopredmetno španščino pa nisem odločila za to, ker mi je naš psiholog tole odsvetoval. Ker če je omejitev... dobiš pou manj točk...Pri omejitvi pa upoštevajo: 40% mature ; 10% splošni uspeh; 30% iz španskega jezika na maturi; 10% uspeh iz španskega jezika v 3. letniku in 10% uspeh iz španskega jezika v 4.letniku.

Res je.
Zadnjič spremenil tmis_, dne 05. Feb. 2009 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Spelina
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Spelina »

če je kera že mela maturo, npr. lansko leto, a mi lahko pove primere vprašanj na ustnem za slovo...
sanaya
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: od norveške do venezuele

Neprebrana objava Napisal/-a sanaya »

joj ta slova. Ase je treba tud una obdobja vsa naučit al sam dela?
i love love
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

men ne gre nič u glavo od tele slove... :roll: še dva dni se učim pol pa pičim na morje ker ne morem več :(
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Zaklenjeno