Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Sugar_baby
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Sugar_baby »

Jst se tud še nč nism učila za maturo...nekak se nameravam začet zdej med prvomajskimi,sam bomo vidl :? sm govorila mal s folkom k je biu lani 4.letnik pa so se vsi začel učit kkšn mesc prej,pa so rekl da jim je komi znesl...tko da bomo vidl..se bom pa zadnje dni mal bl učila :wink:
The next time you want to see pussy, just look in the mirror baby!!
×mishy×
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a ×mishy× »

a ve se že učite zdaj za maturo ? uhh.. jaz nameravam okoli 15 maja nič prej :eek:
francija
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Obala

Neprebrana objava Napisal/-a francija »

A dela mogoče katera poklicno maturo in ve kako poteka predmet gospodarsko poslovanje?
Obstajajo kje kakšne stare pole? Je pisno in ustno? Koliko % se šteje ustni del in koliko pisni?

Hvala za odgovore.
astra_mb
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a astra_mb »

×mishy× napisal/-a:a ve se že učite zdaj za maturo ? uhh.. jaz nameravam okoli 15 maja nič prej :eek:

za maturo se je treba učit celo leto..mi smo pri vseh predmetih ponavljali...tako, da se jaz skoraj nič nisem potem učila..ker smo že prej toliko vadili...naredila pa kar dobro maturo...
...i still believe in your eyes...
there is no choice, I belong to your life...
because I will live to love you someday...
you'll be my baby and we'll fly away....
×mishy×
Komunikatorka
Komunikatorka

mene je malo strah angleščine na maturi.. sploh si ne predstavljam kak to zgleda.. pa poskusno še tud nismo pisali :x
×mishy×
Komunikatorka
Komunikatorka

nenanena napisal/-a:Če ma katera kaj od Slovenščine napisano v wordu al pa kakšne odgovore za GPO bi bla ful vesela, sj mnda nisem edin ki grem na poklicno maturo :D

jaz se tud priporočam :D
kara
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a kara »

FemmeFatal napisal/-a:Sklepam, da mislis razpravljalni esej. Nekaj sem nasla v knjigah, nekaj pa smo dobili na MT (ampak trenutno ne pridem do zvezka, ce zelis, ti napisem jutri). Tisto, kar imam tu, pa je:

Clovek cloveku...

Glavna romaneskna oseba, Rodja Raskolnikov, se v romanu zelo spremeni. Povzemite njegovo notranjo (miselno in custveno) pot. Predstavite dva cim bolj nasprotna odnosa, ki sta vplivala na Rodjev notranji razvoj. Kateri od obeh odnosov je bil po vasem mnenju za rodja pomembnejsi in zakaj? Opisite dogodek, ki vas je preprical o tem.
Dopolnite naslov spisa. Svojo odlocitev utemeljite.
V cem vidite smisel odnosov?

Vse se vraca, vse se placa

Povzemite Rodjevo zivljenjsko pot. Oznacite glavno romaneskno osebo in pojasnite vzroke (osebne in druzbene), ki so Raskolnikova pripeljali do umora. V cem vse je kazen za Raskolnikova in s katerim dogodkom se je zacela? Je po vasem mnenju pravicna in zadostna?
Ali velja naslovni pregovor? Odgovor utemeljite.

Zrtev krivice

Katera oseba iz Tavcarjevega romana je po vasem mnenju dozivela najvecjo krivico? Povzemite njeno zivljenjsko pot. Pojasnite vzroke, ki so pripeljali do tega, in vpliv na nadaljnje zivljenje pripovedne osebe. razmislite, v koliksni meri je krivico omogocil/podpiral takratni druzbeni sistem.

Zakonci

V realizmu so pisatelji pogosto odstirali druzinsko problematiko in odnos med zakoncema. Predstavite zakon Polikarpa in Barbare Kalan ter ga primerjajte z zakonom Marmeladovih in Svidrigajlovih. Kateri od nastetih je za svoj cas najbolj nenavaden? Kaj veze zakonce? Kako na odnos med njima vpliva njun socialni polozaj?
kako na zakon gledate vi?

HVALAAAAAA :hallo:

Ja, prosim, če boš prišla do zvezka, se priporočam še za več. Pa če imaš še kakšen interpretativni esej, bi bila tudi ful vesela :) FUL HVALA, RES!!!!!
Smejkica
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: MaLo Tu, MaLo Tam

Neprebrana objava Napisal/-a Smejkica »

Še tuki vprašam. :)
Je mogoče kdo gledal predstavo o primerjavi Visoške kronike in Zločina in kazen? Zanima me, če se splača it gledat - če izveš kaj pametnega o samih delih, ali je samo dobra komedija?
:)
Aha gemini, hvala ( za temo nujno potrebujem).
No sej vrjetn bom šla gledat, sam pri nas mamo tko smotan. Dopoldne mamo pouk, ob pol5 pa še to predstavo, tko da mi gre čist celo popoldne. Zato tut točn ne vem al ne grem al ne.
Moja Sladka Si Razvada, Kot Pred Spanjem Čokolada.
urszika
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a urszika »

men je bla predstava...no... uredu. sj je kj pomembnih stvari notr, recimo to bluzenje razkolnikova (če se ti ga da poslušat) pa sojenje agati. mal dobiš filing kako je blo res u unih cajtih. mislm, zdej ne gre tko, da boš gledu predstavo pa knjig ne prebral valda :D js sicer sm mnenja, da ni blo slabo, ampak bi ta cajt lah tud pametnejš porabla :wink:
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

Men je blo pa tist sojenje Agati zanimivi, Raskolnikova se mi pa reeees ni dal poslušat :)
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Naughty grl
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Lj
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Naughty grl »

Gemini, to zato, ker je biu Raskolnikov bolj za gledat, kokr za poslušat :flamingdev: Jurij tud ni biu slab :D
Men je blo fajn :wink:
... se non ti cerco non vuol dire che mi hai perso <3
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a legally blonde »

Joj, men se je zdela pa ta predstava tok izguba casa (in denarja). Men se ni zdel cist nc pomembnga notr in pomoje lohk mirno spustis in ta cas delas kej bl pametnga :wink:
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a FemmeFatal »

Je zanimiva predstava. Predvsem zato, ker je dobro odigrana. Koristna pa ni ravno, razen za lazjo predstavo kakih karakterjev, ceprav je bil Raskolnikov kar malce prelepo oblecen.

Naughty grl napisal/-a:Gemini, to zato, ker je biu Raskolnikov bolj za gledat, kokr za poslušat :flamingdev: Jurij tud ni biu slab :D

se strinjam. Tud ce bi kaj zanimivega govoru, verjetno ne bi opazila. Jurija bi pa malce poredila in bi se ga tud dalo koristno uporabt. :twisted:
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

^^jurij bi biu tud za ponucat ja :twisted:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
frnikula
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a frnikula »

js bi pa vprašala, če gre katera geografijo na maturo?? k bi zlu nujnu rabilo zapiske od regionalizacije slovenije.. mi smo tu obravnaval z referati in je čist bednu k nuben nima zapisakov, učbenik je pa poln napak :roll: prosim, prosim
Zaklenjeno