Splošna tema za krajše nasvete

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.
Odgovori
mayaeb
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Re: Splošna tema za krajše nasvete

Odgovor Napisal/-a mayaeb »

mayaeb napisal/-a: 04. Feb. 2026 8:18 Nič ni narobe, ker že odganjajo.

Nove posadi, če nimate zamrznjene zemlje.
Preden posadiš daj za par dni v skrinjo, ker naj bi zamrznile čebulice čez zimo, ker pri tebi po vsej verjetnosti ne bodo, daš lahko v skrinjo pred tem.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Odgovor Napisal/-a hayley »

Ima katera v loncu evkaliptus in koliko ga pogosto zaliva, kje ga ima, koliko pogosto potrebno gnojit?
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Odgovor Napisal/-a _patchouli_ »

Nimam, sem pa tole nasla glede nege na spletni strani, kjer vecino roz kupim:

Kot vsak drug evkaliptus, sem izjemno rad zunaj. Če me postaviš v notranjost, kjer mi veter ne more božati listkov, jih bom verjetno protestno vse odvrgel. Sem pač res rad zunaj 😉

Če sem v loncu, postavi me na mesto z veliko posredne svetlobe. Če sem posajen v zemljo, pa toleriram tudi nekaj ur neposredne sončne svetlobe. Zalivaj me takrat, ko se zgornji sloj zemlje izsuši, vendar bodi previden, da me ne pustiš izsušenega, še posebej v vročih poletnih dneh. Sem prezimna rastlina, saj zdržim tudi do -15°C. Evkaliptusi smo invazivna vrsta, zato priporočam, da me posadiš v omejen prostor (lonček, greda…).

Jaz, ce ni drugih navodil, roze v rastni sezoni (pomlad in poletje do sredine jeseni) pognojim enkrat na mesec. Pozimi ponavadi ne.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Hvala 🙂, sem tudi jaz gledla po razlicnih spletnih straneh, nekje pise, da v toplejsem delu leta 2x na tedden zalivanje.
Zdaj mi je edino malo dilema, ali jo pustim v stanovanju ali dam na balkon in ali rabim v jratkem presadit v vecji lonec ali ne..

Ee prej nisem vedla, kaj je evkaliptus, zdaj ugotavljam, da tudi tisti sopek, ki sem ga dobila za rojstni dan z roza vrtnicami, je imel pa liste evkaliptusa notri. Ze 2. Darilo povezano z evjaliptusom letos ocitno.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Pri zalivanju niti ne gledati toliko na urnik, pac prst porines v zemljo par cm in vidis, ali je suho :)

Glede presajanja - jaz roz, ko jih kupim ne presajam, razen ce se mi zdi, da niso v primerni mesanici zemlje. Brezveze jih v stres spravljati. Presadim jih, ko korenine ze rinijo iz loncka prevec, da bi jih ignorirala. Ce bo rastlina imela kar naenkrat prevelik lonec, bo energijo usmerjala v rast korenin, namesto v liste.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Hm ja meni je fajn, da okvirno vem, da se procakuje zalivanje vec kot 1x na teden.
Jah saj ne ves potem, kaj naredit s temi rozami, ce kam za daljsi cas gres… zdaj nas najverjetneje ne bo doma ene 10 dni, ne vem ali jo nesem s sabo do moje mame, ali ce bi tej gospe pod nami rekla, da jo zaliva, ma nimam obcutka, da bi bili toliko na ti…
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja, jaz ce kam gremo, moram tako nekoga prosit, da pride macko zrihtat, tako da mi se roze zalijejo, ce je nujno. Ceprav jaz imam samo 6 takih, ki bi dejansko rabile zalivanje, ce gremo za vec kot par dni, ker so mocvirske in morajo v vodi stat. Ostale sem zdaj nazadnje, ko nas ni bilo 8 dni, mocno zalila jutro pred odhodom in je bilo vredu. Imam tudi par takih, ki imajo rade vodo vsaj 1x na teden, veckrat sedaj, ko je vroce.
Jaz se ne bi prevec sekirala. Ce imate odkrit balkon, daj mogoce rastlino ven v senco in ce bo dez, bo zalita. Drugace je pa lazje nazaj k zdravju spravit malo uvelo/suho rastlino kot prevec zalito, tako da po moje ne bo problema.
Odgovori