Vprašaj me... #47

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Re: Vprašaj me... #47

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Sem mislila bolj splav ob nezaželeni nosečnosti, ne po nuji... To ni toliko težka tema, kot je težka po neumnosti/pomanjkljivi odgovornosti. Mogoče potem bolj vpr za tiste, ki nimajo otrok in jih še ne bi želele imet.
Mi je ena prijateljica, ki ima pa 2 otroka enkrat izjavila, Da ce bi ponesreči zanosila v tretje bi naredila splav.
Mogoče bolj vpr ali vsi striktno uporabljate kondom, ali se kdo zanaša na varne dneve (niso vsi pristaši kontracepcijskih tablet) Kar se kdaj izkaže, da niso varni...

Stranke daaaalec največ. Osebne št skoraj ne uporabljam, samo službeno.
Drugače pa z njim, večkrat tudi video pogovori po messengerja.

Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Ash. »

Uporabljam naravno metodo - štetje plodnih dni + delanje ovulacijskih testov (tabletk nočem uporabljat in sem jih samo kot najstnica kakšno leto, ker hočem imet naravni ciklus, da lahko opazujem morebitna odstopanja). Mogoče bi v poštev prišel kakšen maternični vložek, vsaj kolikor sem brala in po infirmacijah ginekologinje so moderni že takšni, da ne spreminjajo menstruacijskega cikla.
Imam točen cikel, zato je lažje prakticirat naravno metodo, je pa res, da je nadležno, ko je treba nataknit kondom, ko so varni dnevi mimo. :D V praksi to pomeni kakšne dva dni po koncu menstruacije lahko še brez kondoma (grem na ziher, da semenčice lahko preživijo celo 5 dni), potem pa pač s kondom dokler nisem ziher, da je ovulacija mimo. Spet, z malo več manevrskega prostora - nekje 3 dni po tem ko je ovulacijski test pozitiven (oz. 3 dni po tem ko LH hormon doseže vrh) začneva spet brez kondoma. Torej ene 8-10 dni na mesec s kondomom, odvisno koliko dni z zamikom pride ovulacija. Zgleda zakomplicirano na prvi pogled, ampak po določenem času točno že veš, kdaj so plodni dnevi pri rednem ciklusu. Sva pa oba toliko stara, da morebitna zanositev ne bi bila panika, kot je bilo to v najstniških letih in zato pač to prakticirava.

Glede telefoniranja - največ z mojim, ne po lastni volji - ne maram ravno telefonirat :D on pa ne mara pisat sporočil in vedno kliče. Zdaj sem se že navadla.

...

Novo vprašanje: Si že kdaj kupil/a kak izdelek, ki je bil v tistem času zelo popularen in so ga vsi hoteli imet, tebe pa je na koncu razočaral oz. si obžaloval/a nakup? Če ja, kaj?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Eno je tudi kaj si misliš v teoriji, zna bit druga pesem, ko se ti to zgodi v realnosti.
Moja menstruacija traja 7 dni do konca zadnjih madežev, včasih 6 in imam iz prakse lekcijo, da 7 dan cikla, ko je včasih tudi še kakšen ostanek menstruacije, ni varen.
Menstruacijo imam redno +/-3 dni v zadnjem letu.
Drugače podatek, da sperma preživi 5 dni v telesu je pravilen, je pa sicer vseeno rečeno, da preživi max. možno dobo do 5 dni. Neko povprečje naj bi bilo do 2-3 dni, je pa možno tudi do 5.

Se ne spomnim takega izdelka.

Ponavljam
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Sarissima »

hayley napisal/-a:To ni toliko težka tema, kot je težka po neumnosti/pomanjkljivi odgovornosti.

:?: :!: :?:
Moj boh.

---

Iz nekega razloga me vsi ti uber skomercializirani in oglaševani izdekli tako strašno odbijejo. Sem bila nazadnje v veliki skušnjavi, ko sem kupovala nove pajkice in so mi fb, ig in kolegice v živo vsi priporočali lelosi. Sem se komaj uprla sama sebi in kupila Marika pajkice (top šit če katera kupuje, pa še žepe majo :hearts:)

Smešen spomin iz otroštva?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Dobro, ma kaj imate vsi proti mojem odgovoru.
Sem že drugje pojasnila, da sem spraševala glede splava poveznaega z nezaželjeno nosečnostjo in kontracepcije in sem napisala, da tema o kateri sem začela - namerni splav zaradi slabe kontracepcije, nezaželjene nosečnosti ( po možnosti v času, ko skupek celic še nima utripa) ni tako težka tema, kot ta, ki jo je odprla Emanuela - da otrok umre.

Ljudje imajo različne izkušnje, nekateri so tudi po lastni želji šli delati splav in imajo pravico govoriti in debatirati tudi o tem. Nisem želela odpirati situacije Emanuele podobnih tem.
Vprašanje je bilo kontracepcija, ko si par še ne želi otroka, ali kontracepcija, ko že ima dovolj otrok in si ne želi novih. In če je kdo imel izkušnjo, da je šel delati splav namerno.

Če komu vprašanje ne paše, lahko gre mimo in ne odgovarja.
Če par sam ni bil dovolj pazljiv, lahko sam o sebi reče, da je šel delati splav zaradi svoje pomanjkljive pazljivosti pri kontracepcije ali po domače 'po neumnosti', kaj je tako groznega ali negativnega v tej izjavi, jaz ne vem. Gre bolj za samokritiko.. ali je boljše da se reče, da se mu je zgodilo po nesreči. Ugl. ni bila to sploh poanta vprašanja.
Kako se ljudje zapičijo v eno besedo ali poved. Moj bog.

Naj si ljudje že vključijo nek filter, če ne razumejo prav, o čem se gre tema ali kaj nek stavek pomeni, naj raje vprašajo ali pa pač ne komentirajo. Ne da se zaleti takoj v izjavo nekoga.

Enim se je zelo težko postaviti v kožo drugega in vidijo samo svoje očitno.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

Enim se je zelo težko postaviti v kožo drugega in vidijo samo svoje očitno

Vidi se, da si to o sebi napisala..

Največ takih spominov je nastalo z babi in dedijem. Enkrat smo šli nekam v gozd, dedi svojo ladjo od avta parkiral na razmočena tla. Avto se je vgreznil in potem kako sta se trudila avto ven spravit, šel je vedno globje, babi cela od blata..na koncu nas je rešil avto, ki se je pripeljal mimo in naš avto potegnil ven. Najboljše je bilo, da je bil yugo, ki po dedijevem mnenju sploh ni vreden naziva avto. Še vedno se nasmejimo, ko debata pride na to. Z njima je bilo veliko takšnih dogodkov in nikoli nista delala panike, vedno smeh.

Ponavljam.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Meni so preprosto neke stvari logične (in med pisanjem predvidevam, da so tudi drugim) in jih napišem na kratko v enem stavku, povedi in se ne pojasnjujem na dolgo in široko sama sebe, kaj mislim.

Nimam izkušenj sploh, da bi me v realnem življenju kdo napadal za kakšno besedo ali kakšen stavek, so večinoma ljudje in bližnji vsi prijazni, sočutni. Noben ne vzame za nekaj najbolj možnega negativnega, kar napišem/ povem.
Tukaj, na forumu, očitno marsikdo, ko kaj prebere, najprej pomisli na nekaj slabega in nima nobenega filtra, da bi malo kritične presoje uporabil pri prebranem, vse na prvo žogo.

To zdaj ne leti samo na sarissimo, ampak tudi na izpad lzja na to isto temo v klepetalnici.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Mayaeb tudi ljudje, ki so morali umetni splav delati zaradi določenih nezaželjenih okoliščin imajo svoje težave, imam tudi kakšno tako prijateljico. Ki mi je tudi rekla, da je imela psihične posledice več let po tem.

Nikoli nisem nič negativnega hotela proti Emanueli napisati.

Da bi kdo vsaj eno besedo nazaj napisal, kaj je bilo narobe v mojem zapisu, pa ne. Jaz sklepam, da ste vsi taki negativneži, da vidite samo slabo v vsakem zapisu.
Pri LZju je bilo očitno, da je vse narobe razumel. (normalen človek bi se vsaj opravičil po tem) Jaz sem sama takšna, da ne bi nobenemu nič slabega začela pisati, dokelr sama ne dobro razumem, kaj je nekdo z zapisanim mislil, tudi nespoštljivo se mi zdi kar nekoga nekaj obtoževat.
Očitno ostali tukaj prisotni niso takšni kot jaz.

Sem hvaležna, da me imajo ljudje radi in se dobro razumemo v realnem življenju. Ta forum očitno ni pravo mesto zame. En kup obsojajočih ljudi.
Upam, priželim ljudem v vaši okolici v realnem življenju, da ste vsaj tam malo bolj znosni.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Mayaeb tudi ljudje, ki so morali umetni splav delati zaradi določenih nezaželjenih okoliščin imajo svoje težave, imam tudi kakšno tako prijateljico. Ki mi je tudi rekla, da je imela psihične posledice več let po tem.

Nikoli nisem nič negativnega hotela proti Emanueli napisati.

Da bi kdo vsaj eno besedo nazaj napisal, kaj je bilo narobe v mojem zapisu, pa ne

Moj odgovor se ni nanašal na nobeno stvar o emanueli ampak zgolj glede na tvoje vprašanje.

Sem mislila bolj splav ob nezaželeni nosečnosti, ne po nuji... To ni toliko težka tema, kot je težka po neumnosti/pomanjkljivi odgovornosti.

Ok pa ti napišem kako sem razumela tvoje vprašanje. Delovalo je kot da je splav nek hec, ker je bil recimo temu ups in pač narediš splav, nič takšnega. Bi si upala trditi, da to ni za nobeno žensko lahka odločitev pa četudi nosečnost ni bila načrtovana in se je zgodilo ponesreči. Zanosiš lahko tudi ob redni uporabi kt, lahko poči kondom...lahko si pazljiv in se zgodi. Odločitev za splav zato ni nič lažja čeprav se je po tvojem zgodila ob pomanjkljivi odgovornosti. Je težka tema, ker se vsaka po tem celo življenje sprašuje kaj pa če...pričakovala bi, da bi nek moški brez kančka čustev napisal, da to ni
težka tema.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ampak ljudje, ki so v tej situaciji lahko krivijo sebe za nastalo situacijo in imajo mnenje, da so sami krivi za situacijo ( ne mislim, da so krivi zaradi splava, ali da je splav nekaj slabega, ampak, da so si sami 'nakopali', stresno situacijo - splav, ki bi se ji lahko z večjo pazljivostjo izognili. V nekaterih situacijah.) - v nasprotju s situacijo ko plod sam od sebe umre in ni imel nihče vpliva na to.

Jaz sem samo hotela biti prijazna do Emanuele in rekla, da ta situacija, ki sem jo sama omenila/ začela ni tako težka, kot njena, če nepričakovano umre zarodek/ otrok, ki je zaželjen.

Nisem hotela odpreti spet tako težke teme, da otrok umre sredi nosečnosti. Ampak sem hotela začeti temo, če je katera končala mogoče nosečnost čisto na začetku, po lastni volji, zaradi spodletele kontracepcije.

Ker se mi po drugi strani ne zdi prav, da se o umetnem splavu piše, kot, da je nekaj zelo slabega. Vsaka sama ve, zakaj se je za to odločila. Še dobro, da je v Sloveniji to možno. Upam in želim, da čim več žensk ni imelo travm zaradi narejenega umetnega splava, ampak novo možnost po boljšem, bolj urejenem življenju in svobodi.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Ampak ljudje, ki so v tej situaciji lahko krivijo sebe za nastalo situacijo in imajo mnenje, da so sami krivi za situacijo ( ne mislim, da so krivi zaradi splava, ali da je splav nekaj slabega, ampak, da so si sami 'nakopali', stresno situacijo - splav, ki bi se ji lahko z večjo pazljivostjo izognili. V nekaterih situacijah.) - v nasprotju s situacijo ko plod sam od sebe umre in ni imel nihče vpliva na to.

No to želim dopovedati, tudi, če se sam v to spraviš je težko. Ni to stvar kot da greš k zobarju in je mimo ampak te psihično razžira misel, kaj pa če...ne pozabiš, tudi, če si enkrat to naredil..

Mislim pa da tole povsem brez veze pišem. Mi deluje v smislu sizifovega dela.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

^ No ja, tudi to je posplosevanje. Tiste, ki jih jaz poznam, so cutile predvsem olajsanje, jih sedaj nic ne razzira. Vsaka to dozivlja drugace.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Imaš prav ja. Vseeno pa upam, da se to ne dela s tako lahkoto v smislu, ni panike, naredim splav in je, kot nek nadomestek kontracepcije.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Hvala mayaeb vseeno za kak povraten komentar, razlago, (ne pa samo za pustit nek bizaren/hudoben odziv brez nobene razlage.)

Poanta je, da komu je lahko že tako sitno, neprijetno, da more iti skozi ta proces, ampak če mu to spet ne predstavlja tako velike travme ali obžalovanja, pa takim ljudem škodujejo in jih spravljajo v se večjo stisko komentarji v stilu, kako je splav težek, kako bi ga morali vzeti resno in se sekirati po njem.
Pusti, naj ga vsak vzame kot želi, prav lepo ni nobenemu, da se je spravil v takšno situacijo.

Bi rekla, da ljudje, ki ga niso izkusili, naj ne pametujejo ali se čudijo ne v eno, ne v drugo smer. Najlažje je pametovati, se zgražati, o nečem, kar nisi izkusil.
Karma se bo vrnila.

Nisem pa hotla sploh debatirati o tej temi. Eno vpr sem postavila ter na to se En stavek v odgovor v celoti in se je več ljudi vsulo zgolj na to.
Iskreno ne razumem takih ljudi.
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Sarissima »

mayaeb napisal/-a:
Največ takih spominov je nastalo z babi in dedijem. Enkrat smo šli nekam v gozd, dedi svojo ladjo od avta parkiral na razmočena tla. Avto se je vgreznil in potem kako sta se trudila avto ven spravit, šel je vedno globje, babi cela od blata..na koncu nas je rešil avto, ki se je pripeljal mimo in naš avto potegnil ven. Najboljše je bilo, da je bil yugo, ki po dedijevem mnenju sploh ni vreden naziva avto. Še vedno se nasmejimo, ko debata pride na to. Z njima je bilo veliko takšnih dogodkov in nikoli nista delala panike, vedno smeh.

Ponavljam.

Vrnimo se na temo, da je vsaj nekje bolj veselo vzdušje.

Do potankosti se spomnim dneva, ko smo se s sosedo iz vasi v kopalnici moje none s šamponi in mili igrale "Benetke" :D . Iztisnile smo vso kozmetiko kar jo je imela v lijake, tuš, banjo in gledale katera se bolj peni :D . Ko je začela ta topla mehurčkasta voda zaradi odtoka polnega Nivea kreme tečt čez lijak, se nam še vedno ni zdelo problematično ( :lol: ) in smo se enostavno sezule in brodile bose po tistem. Takrat mi ni bilo čisto točno jasno zakaj so vsi razkurjeni, soseda ki je bila starejša je imela prepoved obiskov za nekaj časa, kar se mi je zdelo poplnoma ne-fer, danes me pa groza stisne ko pomislim koliko škode in dela po nepotrebnem smo naredile :oops:

Ponavljam!
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Odgovori