Ja, marsikaj botruje (mmm ali kdo je napisal), tudi stres.
Pa koliko je raka...

Res je ključno kdaj oz. da ga pravočasno odkrijejo. Zato raje malo bolj zatežit za kakšno napotnico, kot se pustit odpravit.
Iz naše izkušnje mislim, da bi moja mama lahko preživela, če bi šla prej k zdravniku. Poleg kemo, smo mi sicer poskusili tudi s konopljino smolo. Sprememba je bila žal tako hitra in drastična, da pride človeško telo do točke, ko si ne moreš več predstavljat, da bi se lahko vrnilo v stanje pred tem.
Sama sem vsekakor za možnost in pravico evtanazije, pri osebah za katere ni več prav nobene možnosti preživetja - da bi se lahko še dostojno poslovili od tega sveta. Verjetno ni argumenta, ki bi me prepričal v nasprotno, po videnem; če dam ob stran vse formalne zadeve in zakonodajo (oz. bolje rečeno odsotnost v tem oziru).
Mislim pa da se včasih ob fizičnem zdravju oz. bolezni, ne posveti dovolj psihičnemu zdravju in notranjemu doživljanju pacientov.
Sicer ne vem vseh podrobnosti in pogovorov, ki jih je mama bila deležna v procesu zdravljenja, o tem ni veliko govorila. Vem pa oz. čutila sem, da je bila prisotna jeza, razočaranje nad življenjem, umaknjenost vase. Mislim, da je bila na koncu predvsem že utrujena od vsega. Trudiš se v življenju, končno nekaj ustvariš in ko bi začel uživat sadove, te življenje prežveči in izpljune. Vsaj tako jaz vidim...
Ljudje, ki se soočajo s težko boleznijo, grejo čez različne faze, čustveno in psihično, zato kakšnih stvari, reakcij oz. odzivov ne gre vzeti preveč osebno ampak pustiti, da oseba predela sama pri sebi, včasih je dovolj, da smo "le tam".
Na samem koncu so nas povabili na družinsko srečanje oz. pogovor (ustaljen proces predvidevam), vendar mama ni želela sodelovat in je le z zaprtimi očmi ležala, mi pa smo sedeli okoli nje s tisto delavko in je bilo vse skupaj bolj samemu sebi namen... -Nič proti sicer, tu lahko dam le vse pohvale za celoten odnos in toplino bolnišničnega osebja. Kaj vse vidijo te ljudje vsakodnevno...
Moje zavedanje sedaj, ko sem tudi sama mama, je dobilo še drugo perspektivo... Bolj vidim tudi njen vidik, zavedanje ob vsem, da zapuščaš otroke. Stisne me tudi, ko se spomnim pogovora z njeno mamo (mojo babuš), ko in kako me je vprašala, če mama jemlje konec. Sedaj tudi to njeno doživljanje in bolečino vidim drugače.
Izguba staršev je nekaj kar vsi doživimo, eni prej, drugi kasneje v življenju. Je sestavni del življenja, kakorkoli hladno se mogoče to sliši. Medtem, ko izguba otroka udari drugače. Evo, to pa ne vem kako bi preživela (sva se ravno s kolegico zadnjič nekaj na to temo pogovarjali, zaradi skupne prijateljice). Seveda preživiš, ampak.
(Drugače pa ne glede kako velikokrat se pritožujej(m)o tu nad zdravstvenim sistemom (čakalne vrste itd.), se še vedno nekatere stvari zdijo samoumevne. V Ukrajini recimo, bi morala vse zdravljenje plačat. Dobiš diagnozo, izvid in predračun.)
*To so delikatne zadeve, ki se mi jih ne zdi preveč primerno komentirat, hayley, ampak upam, da se bo z bivšim zdravstveno uredilo (tudi dolgoročno) in da bo tudi s tabo vse v redu glede teh zdr. stvari, ki te trenutno skrbijo. Vem, da ni lahko in da vse skupaj odpre mnoga vprašanja in čustva s katerimi se prej nisi soočal. Drži se.
- Se že cel teden zbujam z glavobolom, grem spat s kurami, sem čez kako uro budna kot sova, potem se tamali zbudi sredi noči, zaspimo nazaj, nato pa že budilka zvoni. Mislim, da sem se že navadila. Občutka, da sem ves čas -10 ur v spanju, namreč. Samo povem, ne jamram.

Je bilo pa včeraj tako fajn.
- Sem bila ta teden veliko v stiku z Nemci in je moja nemščina tako zarustana...

Vedno sem razočarana sama nad sabo, ko n-tič odkrijem toplo vodo glede tega, da moram aktivno uporabljat jezike, tudi ko oz. če jih ne uporabljam pogosto.
- Se veselim danes popoldneva s svojimi babami, bo tako pasalo <3
- Pa 4 nove knjige sem si rezervirala. Temu se reče optimizem.