emanuela napisal/-a:Nekateri nimate kredita za stanovanje, otrok, več avtov and It shows

če si sam, si težko s stroški najemnine in stroški ostalih zadev na 1/3.
Jaz sem njemu pisala odgovor na njegovo situacijo z najemnino. Mislim, da če imamo en avto na eno plačo, je sorazmerno temu, da imata 2 starša 2 avta na 2 plači, kredit oz. stanovanjski kredit pa jaz jemljem kot sorazmeren najemnini.
- To so neki splošni finančni nasveti, če imaš kredit pač šteješ 30% kot stanovanjski kredit + mesečni stroški/ položnice za hišo/ stanovanje..
- 30% se nanaša samo na nepremičnino/ housing torej najemnina in stroški vezani na najemnino/ nepremičnno (voda, elektrika, tv, internet..) - jaz njemu sem napisala v takem smislu, ker tisti, ki imamo najemnino, rečemo pogovorno najemnina plus stroški. Mišljeni so samo stroški, ki jih plačaš poleg najemnine lastniku, ponekod so stroški fiksni skupaj z najemnino čez celo leto..
- jah saj tudi mislim da 2 v paru skupaj manj porabita kot en samski v povprečju, če sta brez otrok.. pač neka približna šablona, koliko naj bi imel stroškov in na kak način živel, če želiš, da se ti 'varčevalni račun viša' ..
- zdaj če si samski je malo za preračunat, ali se ti sploh splača kredit vzet za stanovanje, po nekih izračunih naj bi bila tudi najemnina rahlo rahlo ugodnejšega od kombinacije kredita, letnega vzdrževanja, morebitne prenove plus letnih davkov.. Je pa res, da če nastane inflacija, je denar v obliki prihrankov oz v papirju najmanj vreden, od vseh ostalih oblik investicij - nepremičnin in tako dalje..
- mislim, da iskati nepemičnino v Lj je zelo zelo optimistično, verjeto bolje malo ven ali vsaj nekje bližje obvoznic, po navadi se skoraj bolj splača vzeti nekaj, kar je potrebno še malo prenoviti in pač spremljati skoz trg in navalit takoj, ko se nekaj primernega pokaže.. Prvo pa sploh preračunati ali se bolj splača od najemnine..