Klepetalnica #115

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
Uporabniški avatar
Exit
Cosmofrik
Cosmofrik

Re: Klepetalnica #115

Neprebrana objava Napisal/-a Exit »

joooj 36 stopinj :D
jaz se veselim valenciee v kratkem. bo udobnih 20 stopinj in sonce. bring it on!
“I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am.”
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

Eno vprasanje: A je kdo od vas odrascal s starsema, ki govorita razlicna materna jezika? Ali pa odrascal (vsaj do prvih par razredov sole) v okolju, kjer je bil jezik drugacen od tistega, ki ga govorite doma? Exit, ti si v drugi temi omenila, da ste ziveli v Nemciji in tvoji starsi (oce?) niso Slovenci?
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Sarissima »

Ne vem če je moj primer applicable, ampak moji sorodniki živijo npr na dvojezičnem območju in onadva sta vsak svoje narodnosti. Tamali od malega tekoče govori vse 3 jezike, doma govorijo mamin jezik več ali manj, ko je z očetom govori v njegovem. "Uradni jezik okolja" mali uporablja samo ko je v vrtcu (oz letos je že v šoli).
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Pa ima otrok kaj problemov z mesanjem jezikov? Ves, ce je kaj pozneje zacel govorit?
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Ne, je ful brihten dečko :).

Ni mel nikoli nekih problemov (je pa res, da so standardi kdaj naj bi otrok kaj znal precej drugačni v 80/90ih al pa danes... Naš tamali je shodil pri več ko letu pa pol, pa se nobenemu ni zdelo neki panika. Ko sem bla js majhna sem shodila pri 13 mesecih pa je bla že cela uzbuna, da kako da sem tako pozno shodila...)

A maš kake vesele novice za delit z ostalimi pačuli ;)?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Haha, ja, vesela novica je, da nisem noseca :P
Ma ne, sam razmisljam mal na glas pa zadnjic sva se z enim mesanim parom pogovarjala o tem. Mal berem o tem, ce bomo kdaj v tej situaciji :)
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Hja, mislim, da je prilagajanja že v vezi kjer oba partnerja prihajata iz podobnih okolij kar precej :). Mamo v razširjeni familiji par takih parov iz različnih okolji/ver/narodnosti itd. Mislim, da se da večino zadev čisto lepo rešit, samo če je volja pa potrpežljivost na obeh straneh :).

Npr tetin partner je musliman, ona je katolik, pa čisto lepo furata. Ker je bilo teti ful do tega, da bi bil bratranec krščen in to, sta se pač dogovorila, da ga bosta primarno vzgajala v katotliško vero. Je spoznaval obe veri, in je bil tdui z očetom do neke mere vključen v islam (v sloveniji ne vem sicer kakšne so možnosti, vem da so se v petkih po molitvah dobivali za druženje in tako).

Tako da mislim, da se marsikaj da, če se hoče :)
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a saarijarvi »

Tudi midva s tamalim sva odrascala v nemsko - slovensko - srbohrvaskem jeziku. Kot otrok itak 'popivnas' vse, kot pravijo :) edina tezava po prihodu v Slovenijo je bil tisti nemski grlen 'r', ki sem ga kasneje v enem 1. ali 2. razredu resila z logopedinjo. All in all - tudi ce kot otrok kaj mesas (pa se ne spomnim, ce sva ali ne) se kasneje poberes in naucis, kot je treba. Vidim samo pluse :ja:
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Ananhas »

Patchouli, sem ena izmed takih otrok in moram reči, da sem imela težave samo v prvem razredu malo. Drugače pa sploh ne, kot je že saarijarvi rekla otroci ful srkajo jezike in tudi (praviloma) ločijo. Mogoče se je kakšna beseda vmešala oz. zamešala kdaj. Drugače pa nobenih posebnosti ali da bi to kakorkoli vplivalo na razvoj.
Mi je pa zanimiva tematika, ker namreč tudi moj bodoči otrok naj bi govoril 3 jezike, prvi jezik slovenščina seveda, potem pa še po najini strani 2 jezika, namreč noben od naju ni slovenec.
Če kakšno zanimivo info. glede tega zaslediš pa prosim kar napiši! :)
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a floribunda »

Poznam družinico, mati slovenka, oče nemec. MEd sabo se pogovarjata v francoščini oziroma angleščini, tamale znajo slovensko in nemško (najbrž razumeta tudi francoščino in angleščino, kot tudi srbohrvaščino, jezik njunih starih staršev). Brez večje panike in problemov preklapljata med vso to polilingvistično zmešnjavo.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Meni se zdi, da je tem tamalim še ful lažje se učit jezike. Js sm tudi baje kdaj, ko sem bila še ful majhna, ko sem prišla iz vrtca/jasli avtomatično začela še malo italijansko govorit..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Pri nama je situacija taka, da moj mož govori bengalsko, ki je tudi jezik okolice, med sabo govoriva v angleščini (ki je obema drugi jezik, torej daleč od pravilne, imava v bistvu nek svoj jezik, lol), jaz pa pač govorim slovensko. Imava par znancev, ki so v podobni situaciji in imajo različne pristope in rezultate. En par recimo z otrokoma govori izključno v angleščini in oba otroka le-to govorita tekoče; le mlajši nekaj malega govori še bengalsko, ker je rojen tukaj, starejši le razume, ker itak tudi hodi v angleško govorečo šolo. Drugi par se je pa ravnal po nasvetu logopedinje in tudi ko sem sama malo brala članke po internetu se ta pristop najbolj priporoča: torej vsak starš z otrokom govori izključno v svojem jeziku. Njuna hči baje tekoče govori (pač, za štiriletnico) francosko, bengalsko in angleško. Morata pa strša paziti, da se jeziki uporabljajo dosledno in enakovredno, torej recimo v mojem primeru bi se morala precej bolj potruditi, da vključiva slovenščino, saj jo vskodnevno govorim le jaz. V tm primeru se pač potrudiš, da se otroku čim več bere v tem jeziku, predvaja risanke, vključi stare starše, ki govorijo ta jezik itd.
Včasih otroci malo pozneje spregovorijo, ampak strokovnjaki pravijo, da na dolgi rok večjezičnost zelo pozitivno vpliva na razvoj otroka.
Ampak jaz si vseeno ne predstavljam, kako bi/bo to zgledalo :D Ok, ko sem jaz z otrokom, se pogovarjava v slovenščini, kaj pa ko smo vsi skupaj? Vprašam otroka, kaj bi za kosilo, reče "Zelenjavno juho," (ja vem, sem optimist :lach: ) in ker daddy ne razume slovensko, še njemu vse prevedem? :D Pač malo kompliciram, no...
Uporabniški avatar
Exit
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Exit »

Jaz sem pri petih letih tekoče govorila tri jezike, ni mi delalo probleme, mal sn se edino lovila, ko smo se preselili v slovenijo. Kein problem. Pa še mama me je učila angleščino :D kvečjemu je to fajn za otroka, kr se mi zdi d ma potem več posluha za druge jezike - tako sn recimo mela nula problema z učenjem češčine, pa tut norveščina mi čist fajn gre :D
“I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am.”
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Ananhas »

Se pač še daddy uči slovensko poleg. Dve muhi na en mah :D
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a saarijarvi »