Klepetalnica #115

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Ljubljana

Re: Klepetalnica #115

Neprebrana objava Napisal/-a slovenc79 »

saj uničenje rastline je tudi umor :) to je moj point. ti ocenjuješ, da je življenje več vredno, če je podobno človeku, se pravi če ima oči, diha, čuti bolečino itd.. pa ni res. za naravo je vsako bitje enako pomembno, je potrošnik hrane in hkrati vir hrane, v vsakem primeru del prehranjevalne verige.
nima veze, ali prašiča ubijem jaz, ga pojem in ob tem trpi, ali pa ga bo ubila bakterija, kjer ga bo prav tako bolelo, pojedli ga bojo pa črvi.

vaš pogled je drugačen kot naš, in če si tako razvito bitje kot praviš da si, ga moraš sprejeti, tako ga pa ne, ker nisi. eni sprejemamo naravo tako kot je, ne diskriminiramo katero bitje je manj vredno in več vredno.
in prosim, ne mi o mainstreamih, glede na to da si svojo celo filizofijo, vključno z nekimi statistikami pobrala iz par propagandnih filmov. bodi misleče bitje in razmišljaj po svoje.

kar se pa zdravja tiče, v nasprotju z vegeterijansko je veganska hrana MOČNO pomanjkljiva. in vsak vegan, ki sem ga kdaj spoznal, izgleda kot zombi. če ti je edini vir beljakovin oreščki in stročnice, ni čudno.
hej norci :)
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Ananhas »

disketa napisal/-a:Vzemi eno fajn trdo žogico za tenis, nasloni se na zid. Je fajn, ker lahko masiraš različne točke in nadziraš pritisk.

fajn ideja, hvala :)
AnjaR
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a AnjaR »

Slovenec: Okej, zdaj je pa res dovolj.
Rastline na biološki ravni nikakor niso sorodne z živalmi in sodijo v povsem drugo biološko kraljestvo. In da: drugače je ubiti bitje, ki čuti bolečino, strah, paniko, trpi, se zaveda samo sebe ... kot pa bitje, ki nič od tega ne zmore. V kolikor se ti zdi, da ni nikakršne razlike ... čemu ne bi jedel ljudi? Zakaj ne bi vsakogar, ki ti ni všeč, enostavno ubil? Ker saj veš ... od nečesa mora vsakdo umret. Zakaj ne? Kaj je tvoj zadržek? Samo zakon? Ne želiš v zapor? Tudi človeško meso je za ljudi užitno, poznamo ljudstva, ki jedo človeško meso in ... preživijo. Zakaj torej tudi ti ne slediš tej logiki? Zakaj ne ješ ljudi? Zakaj ne moriš ljudi?

In še enkrat: plod ni isto kot ''rastlina''. V kolikor použiješ samo plod, semena pa pognojiš (z rastlinskim humusom, npr. olupki) in jim pustiš, da iz njih zrase nova rastlina, s tem nikakor nisi enako vplival na življenje nekega bitja, kot če si npr. prašičku prerezal vrat ali kravji zarodek strpal v kremico za po britju. Niti približno ni enako. In ne, niti sanja se ti ne o biologiji, če si sposoben podajat tako bizarne analogije.

Prehranjevalna veriga ni sestavljena tako, da ena vrsta za svojo prehrano uničuje planet. Ni ustvarjena tako, da ena vrsta zasužnji številne druge. Ni ustvarjena tako, da se ogromen delež hrane uniči, vrže v smeti.

Da ti ne diskriminiraš? O, seveda diskriminiraš. Tvoj UŽITEK je vreden več, kot življenje. Človeka postavljaš nad vsa druga bitja, ker samo človeka nisi sposoben ubit in požret njegovega trupla. Seveda da diskriminiraš. Kanibalizem je v naši vrsti poznan in prakticiran. Daj, prakticiraj ga, če ne diskriminiraš.

Ne, tebi nikakor ni mar za nobeno življenje in to, da ti ni mar za nobeno življenje nikakor ni isto, kot da je meni mar za vsako življenje, ne, v tem imaš edinole prav. To ni isto.

Nekdo, ki razmišlja enako kot 99% ljudi, ne razmišlja s svojo glavo. Tako sprane možgane imaš, da niti ne veš, da imaš sprane. Čestitam.

Veganska prehrana absolutno ni pomanjkljiva v ničemer in ne, vegani nismo nezdravi in ne, nismo videt kot zombiji. Vegani so med drugim tudi: Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Bryan Adams, Bill Clinton, Mike Tyson, Russel Brand. Vegani so tudi vrhunski športniki in obstaja cel ''thing'' veganskih bodybuilderjev. Izvoli: http://www.veganbodybuilding.com/ Najmočnejši človek v Nemčiji (naslov je dobil v letu 2011) je vegan: Patrik Baboumian ... in tako dalje.

Osebno sem imela vedno mejni hemoglobin, zdaj na veganski dieti ga imam brez vseh dodatkov super vrednost ... 142, normalno je med 120 in 160. Normalno imam tudi vrednost železa v krvi in feritina. Normalno folno kislino, B12 ... vse je občutno bolje, kot je bilo prej. Nimam manj energije, moja teža je konstantna, nisem nič shujšala, bolna nisem praktično nikoli ... take posplošitve kažejo, da enostavno nimaš pojma, o čem govoriš. Vse snovi je mogoče dobiti na veganski dieti. Čisto vse.
Sem šteje tudi sintetični B12, ki je bakterijski proizvod in se ne nahaja v mesu, kot se pogosto zmotno predvideva.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

Jaz rad jem meso, in ga ne bom prenehal jesti, ker je pač odlično in sem vesel ko ga jem.

Nimam nobenih posebnih zadržkov do ubijanja živali, sem pa mnenja da je seveda treba poskrbeti da so živali usmrčene čimbolj humano in hitro.

Preden kdo skoči, videl sem že klanje, bil sem že v mesnici, sodeloval sem že pri pripravi raznih mesnih izdelkov, in ja...meso je zakon.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

ljudi ne ubijam in ne jem, ker imam druge hrane dovolj :) si kot katoličanka ki ne ne more dojet, zakaj niso vsi ateisti kradljivci, morilci, lažnivci, čeprav niso prebrali svetega pisma.

da so rastline manj vredne in jih je bolj upravičeno jesti, je TVOJ pogled. me prav nič ne briga če se rastlina ne more zavedati same sebe, še vedno ima svoj prostor v naravi in si zasluži spoštovanje kot vsako drugo živo bitje. in to je zelo pomembno, spoštovati enakovrednost vseh bitij, ker narava tako pač deluje in ravnovesje mora bit.

glede na to da na ta otročji način zdaj nakazuješ da sem ultimate bad guy v vseh pogledih, je brezveze debatirat naprej, še preden iz riti kakšno drugo obtožbo potegneš.. jaz sem povedal svoje, če si sposobna razumet, si, če si pa zabluzena v svoji ideologiji in so vsi ostali morilci itd., je pa pač v tebi problem. tudi sama si morilka, če ješ rastline, samo to je pač nekako opravičljivo, ker se ti rastline ne smilijo. to je vse.

če nekdo reče ali nakaže, da je vegan, ne pomeni da dejansko je. tudi ne pomeni, da je celo življenje vegan. veganstvo je med znanimi bolj moda in iskanje slave kot pa dejanska filozifija. kdor pa je nabildan s tem, da je solatke, je pa pač lažnivec. do steroidov se da zelo hitro prit, kar že sama veš. ne bodi naivna. kdor ima vsaj malo pojma od bodybuildingu, to ve.

me veseli, da ti je pomagalo, in se strinjam, da ima veganska prehrana lahko pozitivne učinke. A NE ZA VSE. zato TI ne posplošuj, da je veganska prehrana za vse bolj primerna, ker ni. poznam vegane, ki so si uničili zdravje s tem, bili brez energije in ja, izgledajo kot zombiji. kdor pa ne, pa na skrivaj je kaj več kot rožice, ali pa se fila s prehranjevalnimi dodatki.

kot sem že rekel, ne verjemi slepo tej ideologiji in začni razmišljat s svojo glavo.
AnjaR
Sramežljivka
Sramežljivka

LZ: To, nekako, na načelni ravni, lažje sprejmem. Ne čutiš sočutja in tvoje ugodje ti je vrhovno vodilo v življenju, ampak hej - vsaj sposoben si priznat, da je to tako. Ne da to cenim. Ampak vsaj ... nekako gnilo, ampak vsaj iskreno je.

Slovenec: Ne podtikaj mi reči, ki jih nisem rekla. Osebno vidim veliko razliko v biologiji rastline in živali in s tem se strinja biološka stroka. Ampak! Večkrat sem ti napisala, da ti kot veganu nikakor ni treba "ubiti" nobene rastline, ker lahko ješ zgolj plodove. Tisto, kar je ''zarodek'' rastline, je dejansko seme. Za to seme lahko absolutno krasno poskrbiš in tako ne le ne ubiješ izvorne rastline, ki je dala plod, temveč tudi ustvariš novo rastlino. Pravzaprav: rastline imajo plodove pogosto dejansko zato, da jih neka žival zaužije, semena pa izloči z iztrebki, ki so hkrati gnojilo. Iz tega nato zraste nova rastlina. Vsekakor pa ne poškoduješ nobenega bitja, če ješ samo plodove. Tak način prehranjevanja se imenuje frutarijanstvo, ki je oblika veganstva.

Kar zadeva ostalo: od kod pa tebi trdne informacije, da je veganstvo vseh teh ljudi (nekateri so vegani od otroštva) lažno? In od kod ti informacije, da je nemogoče biti bodybuilder in vegan? Jaz, za razliko od tebe, poznam precej veganov, med drugim punco, ki je zmagala na državnem tekmovanju v dvigovanju uteži, v svoji kategoriji, pa tudi mešano. Veganka in veganska aktivistka.

Največja dietetična združenja na svetu (med drugim Ameriško, Avstralsko, Kanadsko) so spoznala vegansko prehrano kot primerno in zdravo za vse ljudi, za vsa življenjska obdobja. Seveda mora biti taka prehrana, kot vse druge, pravilno načrtovana. V zahodnem svetu imamo sicer z načrtovanjem prehrane ogromne težave in iz napačne prehrane izhaja ogromno bolezni, za začetek sladkorna bolezen tipa II, kardiovaskularne bolezni, nekatere vrste raka in debelost. Tako da reč, da je problem napačnega načrtovanja dejanski problem samo pri veganstvu, enostavno ni smiselno ali točno.

Sem se pa s tem, kako jest vegansko hrano precej poglobljeno ukvarjala, ker nisem hotela jest neodgovorno. Tako da kar vprašaj, če te kaj posebej zanima. Železo? Beljakovine? B12? Kalcij? Kalij? Omega 3 maščobne kisline? Kaj? Česa ne dobiš na veganski prehrani? Kaj je tisto, kar je v medicini dejansko zavedeno kot posledica veganske prehrane? Je kaj hujšega od tega, kot to, kar je zavedeno kot posledica (oz. posledice) vsejede prehrane? Npr. možganska kap, infarkt, kardiovaskularne bolezni, debelost, diabetes, rak, osteoporoza ... ? No, kaj? Kaj si zasledil, da je v medicini (ne v tvojem domišljijskem svetu) povezano z vegansko prehrano?

Ampak seveda ... nekaj sem očitno morala spregledat pri vsem skupaj, mi je že ves čas čudno, da ne zaupaš znanstveni literaturi, statistiki, medicini ... Ti verjetno prejemaš nekakšne "absolutne resnice" o teh zadevah, vse uradne informacije so pa seveda zgrešene, kar tvoji absolutno resnični podatki, skregani z vsem, kar je dejansko dognano o teh rečeh, jasno nakazujejo. Pardon. Dokazujejo. Statistika, znanstvene raziskave, medicina ... to nič ne velja proti tvojim "zaupnim, absolutno točnim informacijam", ki jih kar iz "vesolja" prejemaš. Good to know.
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Ananhas »

Imata pač zelo različne poglede na svet in dojemanje narave, umrljivosti itd. Dvomim, da bo kdo spremenil svoje mnenje.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

vem, da ne bova, pa vseen :P želim da bi vsaj razumela, da nisem nek morilski manijak, ampak človek s svojim pogledom na življenje in naravo.

saj, če poješ žival, jo prebaviš in izločiš, tudi ustvariš življenje, in nujna hranila za bakterije, in tudi rastline. "smrt" je lahko vse, in hkrati nič.
mi vse skupaj smo organska snov, ki gre iz ene oblike v drugo, nič drugega. vsaka se bori za svoj obstanek, ampak sčasoma vedno "umre", in postane hrana drugi stvari.

tudi rastlino ubiješ. utrgaš jo, poješ, ni več sposobna življenjskih procesov. tudi to je umor. samo od perspektive je odvisno. če tebe straši kri, ki šprica iz zaklane živali, je to zato, ker se poistovetiš z živaljo, ker ti je pač podobna. rastlina je seveda drugačna, ampak tako zelo pa spet ne - tudi rastlina je življenje, in ko utrgaš del nje, tudi priteče ven sok. ene rastline imajo trnje, s čemer se ubranijo, da bi preživele. kdo pravi, da je živčni sistem tisti, ki določa, kaj imaš pravico jesti in kaj ne? ideja človeka, ki vrednost bitij ocenjuje po tem, kako so njim podobna - človeško bluzenje, ki je subjektivno in nima veze z dejanskim delovanjem narave.

kar se tiče ostalega, je brezveze. v "strokovni literaturi" je nekoč pisalo, da je treba homoseksualce in čarovnice pobijati, ljudje so to verjeli in počeli. če hočeš izvedeti dejansko resnico, ne beri in glej propagandnih filmov - jaz ti lahko v tem momentu najdem 10 znanstvenih dokazov, da je zemlja ploščata. iščeš in verjameš temu, kar že verjameš, in v tem ni niti malo objektivnosti. ljudje zavajajo, lažejo, vse se pa okoli denarja vrti, in smešno je, da na besedo jemlješ za sveto recino vse, kar vidiš. najdeš skinheade, sataniste in ostale fuknjence, ki imajo "znanstvene dokaze" in "strokovno litearturo", ki podpira njihovo razmišljanje in jim je edina logična stvar. pogledala si si film, ki te je močno prizadel in se tako vcepil vate, da je to zdaj tvoja ideologija in cilj, da to preprečiš. GROW UP.
če hočeš spoznat dejansko resnico, opazuj naravo, razmišljaj o njej, dvomi, išči odgovore, dvomi še naprej, dokler ne postane golo dejstvo. to je edina pot do resnice, bluzenje ljudi ni nikoli, ker smo pristranski.

me prav zanima prehrana te zmagovalke v dvigovanju uteži. in to, kako veš, da se dejansko prehranjuje, kot pravi, da se. predvsem, kar se beljakovin tiče.

kar se pa tiče zdravja - prehrana je samo en dejavnik (da ne omenjam načina pridelave hrane, brez da mečeš vso meso v isti "slab" koš in vso rastlinsko v "dober" koš, ogromna napaka) od MNOGIH, ki vplivajo na zdravje.
AnjaR
Sramežljivka
Sramežljivka

Tudi sama spoznavam, da debata absolutno ni več smiselna in sicer zato, ker ne poznam orodij za pogovor z osebami, ki so funkcionalno nepismene in ki ne pristajajo na logično argumentacijo, znanstvena dognanja ali katerokoli drugi veljaven aparat, ki ga ljudje običajno uporabljamo, da argumentiramo svoja stališča.

Ampak iz radovednosti: prosim, Slovenec, najdi mi ne deset, najdi eno samo peer reviewed študijo, ki še ni bila zavrnjena in dokazuje, da je Zemlja ploščata. :)
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

nima smisla. fora je v tem, da je velik ljudi, ki to dejansko verjamejo, tako kot ti v veganstvo in vse študije, ki so po tvoje objektivne in nezmotljive in tiste, ki v to dvomijo, zmerjajo, da so nepismeni itd. dejstvo je, da si hkrati še čustveno vpletena v to in nikakor ne moreš objektivno razmišljat, za karkoli, kar bi nasprotovalo tvoji ideologiji, pa boš našla nek izgovor, zakaj ne velja.

če se že greš aktivizem, bi se lahko vsaj naučila debatirat, ker s telim zmerjanjem, obsojanjem, strašenjem inteligentnih, razmišljujočih ljudi ne prepričaš, da sprejmejo neko ideologijo. ker so odprti za dvom in razmišljanje in nobene stvari ne vzamejo za 100%, kot si to vzela ti.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

cauliflower napisal/-a:To že, ampak odziv na dražljaje, na katere nimaš vpliva - vsem je jasno, da če na nekaj nimaš vpliva, potem to ni pomembno in je brez veze, da te spravi v slabo voljo - ampak te še vedno podzavestno jezi in vpliva na tvoje razpoloženje. Podobno kot usoda - če si prepričan, da usoda obstaja in je vse že vnaprej določeno, zakaj se potem sploh truditi in vlagati energijo v stvari, če so že vnaprej določene na uspeh oz. propad.

pomemben je tvoj odziv, dojemanje tega dražljaja :) najbolj to, da sprejmeš realnost. ne da se sprašuješ kaj če.. ampak da sprejmeš (jasno, ko greš skozi čustva, če te zelo prizadane, in se umiriš in začneš razmišljat) in razmišljaš za naprej, kaj narediti glede tega, dojemati to kot izkušnjo, iz katere se nekaj naučiš.
jaz v usodo ne verjamem. tudi, če bi bilo nekaj vnaprej določeno - saj ne veš, kako je določeno :D mogoče se ti zdi, da je nekaj že brezupno, ampak je v usodi zapisano, da bo uspelo? in je zapisano, da si vztrajala in poskušala naprej, da si to dosegla :)
Uporabniški avatar
cauliflower
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a cauliflower »

Saj prav ta odziv predstavlja en velik problem: v teoriji in ko si umirjen, točno veš, kako bi moral reagirati, v afektu dogajanja pa udarijo na površje prvotni, naučeni odzivi, ker nimaš časa razmišljat, kako bi moral ravnati. Na situacijo se odzoveš nagonsko, čeprav kasneje ugotoviš, da bi lahko (moral?) ravnati drugače - ko je že prepozno.

Tudi z odločitvijo za gledanje na stvari v pozitivni luči je podobno: nekaj časa se trudiš in iščeš dobro v slabih stvareh, ampak te to izmuči (predvsem, kadar res ne najdeš ničesar pozitivnega) in je zato lažje razmišljati tako, kot si navajen :D Ker tudi, če si rečem, da je nek slab razplet dobra izkušnja zame, meni to nič ne pomeni. Si lahko govorim in ponavljam, ampak tega ne mislim resno in name nima vpliva. Izkušnja gor ali dol, v tistem trenutku in naslednje dni sem lahko potrta, slabe volje, razočarana ... karkoli od tega.

Zato mi pač ni jasno, kako so lahko nekateri ljudje taki sončki, čeprav vem, da preživljajo težke čase. In jih zato še toliko bolj občudujem ter jim na nek način tudi zavidam.
I'm just ... happy.
I've never felt that before.
I'm just exactly where I want to be.

(Eternal Sunshine of the Spotless Mind )
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Sarissima »

Led Zeppelin napisal/-a:obleka: majica Los Pollos Hermanos, modre moške joga pants

To MORAM videt!!! Fotko v vaši outfiti, fotko v vaši outfiti, fotko v vaši outfiti, pretty please! :D
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

a so ti všeč moški v pajkicah? :P
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

Niso pajkice, to so tiste hipi široke hlače, ki imajo sredino 40cm nad tlemi.

They comfy :D.

Če pozna kdo bolj strokovno besedo, prosim na dan :D.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Odgovori