Nacionalizem je v vseh državah.
Stvar ki me pa konkretno razjezi, je pa odnos do naše države.
Najprej, kako smo majhni in nepomembni...ne vem, a je kdo kdaj pomislil da štejemo komaj dva miljona ljudi, in smo en izmed manjši narodov v Evropi, zatorej je skrajno neprimerno in neumno primerjati z kakšno večjo državo in z njenim trgom, npr. Nemčija, VB...
"Joj, v Nemčiji bi takoj dobila s službo s takšno diplomo"
Seveda, 40x več ljudi pomeni najmanj 40x večji trg dela.
Druga zadeva, razne primerjave z drugimi uspešnimi manjšimi državami.
Npr. Norveška, Švica. Norveška je bila ena izmed bolj revnih držav v 19. stoletju, dokler niso ugotovili da stojijo na sodčku nafte...vsak se lahko zganja demokracijo in popolno socialno ureditev, če ti vsako leto kapne na miljarde zastonj denarja.
Švica je pa itak imela veliko sreče v zgodovini.
Smo mlada demokracija, jeb* nas naša mentaliteta in kot majhna država bomo vedno bolj bolj dovzetni za makroekonomsko dogajanje.
Če vas jeb*, zakaj nismo bolj odprti narod, samo pomislite...a smo imeli kakšne kolonije, a imamo tako velik trg dela da privlačimo tujce...Ne. Pismo, država je dolga 300km pa nekateri sanjajo da ne bodo potem enemu oči ven padle ko vidi človeka druge barve.
Pa sem popolnoma za globalizacijo, bi tudi jaz imel temnopolto punco, ali kako perzijko

.
Če si majhen, se rad držiš zase...dejstvo.
Bodimo realni, če je deset držav po svetu ki imajo višji standard, obenem pa tudi, nižjo stopnjo kriminala, manjšo razliko med bogatimi in revnimi, odprtost družbe, dobro klimo.
Tako da izmed vseh narodov, kjer bi se lahko rodili...smo realno v top 5%.
Nekako to pomeni, da nam ni tako hudega.
Glede tistega hlapčevskega odnosa.
Hlapci smo sami do sebe, če imaš ti komplekse ker se počutiš manjšega ob prisotnosti ljudi iz "večjih" narodov, si čisto sam izbral da boš hlapec.
Jaz mirno že večkrat rekel ljudem, da me sramotijo in da se sami sramotijo, ko se skoraj opravičujejo ker so Slovenci in so živeli v eni vasi.
Ljudje smo enaki po vsem svetu, ni boljšega in ni slabšega.
In ko grem po svetu, imam vedno s sabo foto album iz Slovenije, vedno imam kakšno slovensko pesem, na ruzaku imam vedno slovensko zastavo, in vedno si vzamem čas da ljudem povem kaj o Sloveniji.
Povem da imamo svoje težave, ampak da imamo kup lepih stvar, da imamo odlično hrano, lepe ženske, da je kultura na nivoju, da je lepo in mirno in da imamo vse kar ti srce poželi.
Mi smo velik narod.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.