Green Cookie napisal/-a:niti nisem brala vsega, ker je res preveč, res je, da se ne spoznam u bodibilding, ampak vsak normalen je vedel, kaj sem hotla napisat. Da se mi zdi neumno, ko se špikajo, zato da jim rastejo mišice. Tiste mišice sploh niso taprave in nikol ne bojo dosegle take moči, kot jo bo navadna, natrenirana mišica (o ja, poznam kar nekaj takih). Nazadnje sta se pri nas pomerila bodibilder in en dec, ki je že naravno grajen mišičast + vsake toliko gre u fitnes, sicer ima fizična dela. Ne, ni zmagal prvi, daleč od tega.
Kot drugo, imam treninge vsak dan (gimnastika), zato mi ne o tem, da so moje noge široke
aja, še glede na to, da sem medicinka, sem strogo proti uporabi anaboličnim steroidom. Zame so oni invalidi. Ti pa jih zagovarjaj kolikor hočeš, mojega mnenja noben ne spremeni
Prav bi bilo, da bi prebrala vse. Ponovno pišeš velike neumnosti, ki so posledica nepoznavanja zadev. Kot medicinka bi bilo pametno se malo podučiti. Sicer pa po mojih izkušnjah imajo zdravniki prav tako na to temo zelo zelo malo znanja (so izjeme). Žalostno.
Naj ti odgovorim tisto o mišični masi in moči. Več mišične mase ne pomeni večje moči. Pri bodybuildingu je cilj dosežti maksimalno hipertrofijo mišic. Zaradi narave treninga pri bodybuildingu gre v večini za sarkoplazemsko hipertrofijo. Torej za hipertrofijo ne kontraktilnih enot - sarkomere. Pri bodybuildingu med treningom ni cilj dvigovati maksimalno breme od točke A do točke B, kar počno nepoznavalci... ampak maksimalno stiskati mišico, ki jo treniramo. To obsega večji del treninga. Posledično ima bodybuilder s takšnim načinom treninga, urejeno prehrano, počitkom več mišične mase kot nekdo, ki trenira za maksimalno moč, kjer se zaradi narave treninga predvsem prilagaja živčno-mišični sistem in aktivacija kontrabilnih enot. A se tega niste učili?
Še enkrat, ne piši neumnosti. Kakšne ne prave mišice? Kakšne navadne mišice? To sploh ne obstaja. Mišica je mišica. Prevladujejo lahko različna mišična vlakna glede na genetiko ali na vrsto treninga. To je eden iz med večih razlogov, zakaj je nekdo lahko dober šprinter, nekdo pa dober dolgoprograš.
Saj pa tisti, ki tekmujejo v world strongestman, powerliftingu itd. tudi jemljejo anabolične steroide. In imajo največjo absolutno moč.
Anabolični steroidi povečajo tudi moč, ne samo maso. Nekateri so bolj anabolni, nekateri androgeni.
Te primerjave različnih kmetov, kolegov, gozdarjev z povprečnimi fitnes obiskovalci glede moči so skrajno neumne in brezvezne.
Bodybuilderju je cilj maksimalna mišična masa oz. doseganje maksimalne hipertrofije in je moč sekundarnega pomena. Zato tudi temu prilagojen trening. Posledično več mišične mase, manj moči.
Če vzameš za primer enojajčna dvojčka... oba trenirata 1 leto. Prvi sledi bodybuilding sistemu treninga, drugi sledi powerlifting (za moč) sistemu treninga. Ob koncu leta bo normalno, povsem logično imel prvi več mišične mase, vendar manj maksimalne moči. Drugi pa ravno obratno. Ali lahko rečemo, da taprvi bodybuilder nima natreniranih mišic? Ne. Neumnost. Zaradi narave treninga in cilja je tako kot je.
Tako na grobo bodybuilder trenira v rangu ponovitev od 8 do 15. Powerlifter pa od 1 do maksimalno 6. Nekje do 5 ponovitve se v največji meri uporablja ATP (adenozin trifosfat) kasneje od 7 ponovitev naprej pa glikogenske zaloge. Ker je bodybuilder treniral v večini v višjem rangu ponovitev od 8-15 bo najverjetneje od powerlifterja močnejši v TEM rangu ponovitev. Posledica prilagoditve orgaznima na ta rang ponovitev, sarkoplazemska hipertrofija (v sarkoplazmi so granule, kjer je shranjen glikogen) - sedaj kaj bolj logično?
In razlog, da v družbi vlada to prepričanje "napihnjenih" mišic z nevem čem in slabe moči izhaja izključno iz nepoznavanja načinov treninga, ciljev treninga in prilagajanje organizma.
Anabolični steroidi niso magične zadeve, po katerih se raste kot goba. Omogočajo le večjo frekvenco treningov, boljšo, hitrejšo regeneracijo, zvišajo anabolni učinek, ter dajejo možnost, da "prekoračiš" naravni genetski potencial. VENDAR zelo pomembno - princip delovanja orgaznima v smislu prilagajanja ostaja enak.
Mišica potrebuje RAZLOG, da obstaja. In ta razlog je zunanji dražljaj, trening. Če ni treninga, se telo hitro znebi mišične mase, saj za telo predstavlja dodatni porabnik energije.
In nisem zagovornik anaboličnih steroidov... čeprav bi tukaj glede samih stranskih učinkov bilo marsikaj za debatirati.. predvsem o pretiravanju medijev, o nepravilni uporabi neumnih, neosveščenih ljudi, 95% fake sranja na črnem trgu, ki vse še dalje potiska v slabo luč itd.... Pa tukaj bi tudi lahko nekaj rekli o kontracepciji, o ženskih hormonih, ki jih tako na veliko papca večina žensk dandanes, podkupljenih študijah o hormonski kontracepciji, velikem biznisu farmacije in vedno večje porasti neplodnosti... Se to da primerjati z anaboličnimi steroidi? Ne povsem, ampak se da.
In ti nisi strogo proti anaboličnim steroidom zato, ker si medicinka. Saj dejansko sploh ne poznaš kaj so steroidi, kako delujejo itd...Najbrž niti ne veš, da bo morda potrebno kdaj predpisati kakšnemu moškemu nadomestno hormonsko zdravljenje. Torej testosteron. In ja, testosteron je anabolični steroid.
Ti si strogo proti, ker v družbi velja takšno prepričanje. In če boš slepo verjela vaškim tračem, neumnem prepričanju družbe, sledila kot ovčka manipulacijam... takšnih zdravnikov ne rabimo.
Srčno upam, da ne. Pomembno je biti odprt za dobre informacije, za nova znanja.
Pa upam, da si prebrala dokonca. Namreč nedopustno se mi zdi, da prebere nekdo naspol in odgovarja... Nedopustno, pa še sploh za bodočo zdravnico (če).
Lep pozdrav