Ženska narava

Zadovolj(e)n/a v postelji.
Odgovori
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a pirodoksin »

na evo, tu maš nekaj: http://chronicle.com/blogs/brainstorm/i ... ence/45795

in to:
Science, broadly speaking, deals with the study and understanding of natural phenomena, and is concerned with empirically (i.e., either observationally or experimentally) testable hypotheses advanced to account for those phenomena.

Philosophy, on the other hand, is much harder to define. Broadly speaking, it can be thought of as an activity that uses reason to explore issues that include the nature of reality (metaphysics), the structure of rational thinking (logic), the limits of our understanding (epistemology), the meaning implied by our thoughts (philosophy of language), the nature of the moral good (ethics), the nature of beauty (aesthetics), and the inner workings of other disciplines (philosophy of science, philosophy of history, and a variety of other “philosophies of”). Philosophy does this by methods of analysis and questioning that include dialectics and logical argumentation.

vir: http://www.science20.com/rationally_spe ... philosophy
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a *Abby** »

Kdor ima doktorat iz filozofije, je doktor znanosti, kar pomeni, da je razumevanje odgovorih organov v Sloveniji, kar se te zadeve tiče, povsem jasno.

Seznam literature:
Beauvoir, Simone de: Drugi spol
Butler, Judith: Težave s spolom
Butler, Judith: Antigonina zahteva
Butler, Judith: Bodies that matter : on the discursive limits of "sex"
Foucault, Michel: Zgodovina seksualnosti
Gould, Steven Jay: Darwinova revolucija
Bartky, Sandra L.: Foucault, ženskost in modernizacija patriarhalne oblasti
Miller, Jacques-Alain: O dozdevkih v razmerju med spoloma (V: O nekem drugem Lacanu)
Felman, Shosana: Ženske in norost: kritična faličnost

... itd. Navedeno so znanstveni članki in znanstvene monografije. Ker imam občutek, da ne boš niti odprl nobene izmed navedenih knjig, ti dajem še dva posnetka z youtuba, en je dolg tri minutke, drugi pa malo manj kot 50 minut.

http://www.youtube.com/watch?v=WRw4H8YWoDA
http://www.youtube.com/watch?v=7bkFlJfxyF0
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

od teh katere poznam, so to filozofske knjige, ne znanstvene (drugi spol pa foucault). saj obstaja tudi doktorat iz novinarstva, pa novinarstvo ni nobena znanost, ampak stroka. pač neprimeren naziv.
posnetka pogledam pozneje, zdaj nimam časa, pa komentiram. (pa saj za tebe tudi ne verjamem, da boš pogledala kero izmed knjig, ki sem jih jaz navedel, zato sem ti tudi napisal kratek povzetek stališč).
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Tole je izpis iz COBISSa. Ampak vem, da bo tvoj ugovor, da bibliotekarstvo ni zananost in da gotovo ne znajo pravilno razvrstit gradiva.

Avtor: Beauvoir, Simone de
Naslov: Drugi spol / Simone de Beauvoir ; [prevod Suzana Koncut ; spremna beseda Eva D. Bahovec ; imensko kazalo Robert Vouk]
Enotni naslov:Le deuxième sexe. slovenski jezik
Vrsta/vsebina/type of material: znanstvena monografija

Foucault je bil (med drugim) zgodovinar, njegovi teksti so pisani z zgodovinskim uvidom, kar velja tudi za Zgodovino seksualnosti. Zgodovina seksualnosti pravzaprav temelji na ... hja ... zgodovini. Ampak najbrž tudi zgodovina ni znanost.

Jaz pa, za razliko od tebe, ki o teoriji queer ter feminizmu ne veš nič, precej natančno poznam teorije, iz katerih izhajaš in sem že v zgodnjih najstniških letih prebirala tekste o možganih, ker se mi je tema zdela fascinanta, poznam razlikah med moškimi in ženskimi možgani, poznam razlike med genomom ženske in genomom moškega, procentualno sorodnost med ženskim in moškim genomom, seveda pa sem na neki točki preštudirala tudi dovolj zgodovine, da vem, kako so se oblikovale prve kulture. In seveda - psihologija mi je precej bližje kakor biologija ali zgodovina in tu me boš težko presegel.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Akvamarin »

*Abby** napisal/-a:Seznam literature:
Beauvoir, Simone de: Drugi spol

Slovenski prevod te knjige po 50 letih!

Drugac jaz kot zenska bi sam rada vidla tovrstne avtorice kako mesajo malter, zidajo, asfaltirajo, betonirajo itn.itn.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Oh, še več neumnosti? :?

Biti ženska/biti moški je izjemno širok, izjemno globoko zakoreninjen družbeni konstrukt in skrajno simptomatično je, da niti ženske same še vedno ne doumejo vsaj delčka te problematike.

Vidiš, kot ženska, Akvamarin, nisi le nezmožna mešanja malte, temveč si tudi nerazumsko bitje, katerega ravnanje določajo čustveni odzivi, nezmožna si treznega premisleka, manj kakor moški kolega si sposobna sodelovanja v znanosti, bistveno te opredeljuje tvoj materinski nagon, nežna si, krhka, tvoje psihično stanje ne more biti nikoli stabilno, ker si nezmožna obvladovati svoja čustva, tvoja narava pa je muhasta, telesno in psihično si šibkejša od moškega, kariera ti mora biti arbitrarna, obožuješ nepremišljene nakupe, s knjigami pod roko se le ponašaš, ne zmoreš pa razumeti tistega, kar v njih piše, v zgodovini nimaš svojega mesta, si izbrisana, tvoje mnenje je nerelevantno, presojana si na podlagi videza, kajti vedno moraš biti lepa in urejena, to je tisto, kar moškega zanima, tvoja osebnost je zanemarljivega pomena, plitva si in ne premoreš globokega uvida, karkoli že je tvoje področje zanimanja, pasivna si, nezmožna akcije, potrebuješ stalni nadzor, gospodinja si, tvoja vloga je skrb za moškega in zarod, potrebuješ varnost in trdo roko, podrejena si, nikoli nisi enaka, temveč si vedno druga.

...

Veš, ženskam, kakršna je bila Simone de Beauvoir ni bilo do mešanja cementa, želele so se uveljaviti kot intelektualke in to jim je, kolikor je v tej družbi mogoče, uspelo. Tudi Einstein ni mešal cementa, vem pa, da ga je marsikatera kmečka ženska, ki je pomagala pri gradnji nove domačije, mešala enako učinkovito kot moški in da obstaja marsikateri moški, ki takšnega napora ni sposoben. Ampak to ni moški, kajne?

To ni mogočen, mišičast, razumski, sposoben, inteligenten, uglajen, močan, vpliven, bogat, uspešen, grob, avtoritativen, zadržan, miren, trden, sposoben moški. Moški, ki daje občutek varnosti, zaščite, ki hodi v službo in skrbi za finančno blagostanje, ki mu ni mar čustev, pogovora, ki je plenilec, aktiven, zapeljivec, ima visoki libido in s posebnim zanimanjem za spolnost, ki je neuničljiv, ki je najbolj mogoče blizu Bogu, ki je večvreden, ki je prvi, ki piše zgodovino, vodi civilizacijo v višave, ki ima izbran, poglobljen značaj, ki je skrivnosten, ki se lahko zaupa le moškemu prijatelju in nikdar ženski ... itd.

Zakaj se trudim? Ker upam, da bo kdo pa vendarle razumel in se zavzel ...
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica

^^a ti to resno? :)

meni pa res ne rabis pojasnevati absolutno nic o tej problematiki:)

edino bi ti svetovala, da cimmanj prepisujes stvari iz knjig, ker je prav smesno, misli malo s svojo glavo!
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Če trosiš takšne bedarije, kot je to, da te zanima, kako bi avtorica Drugega spola mešala cement, potem te je treba še mnogo tega poučit!

In nikoli, v nobenem svojem postu, nisem na tem forumu česarkoli(!) prepisala iz katerekoli(!) knjige. Če bi prepisovala, bi pa povsem zagotovo(!) napisala, da gre za citat.

Vse, kar pišem so moje misli. Glede na to, da pišem strokovne tekste, je moj jezik pač takšen kot je, ima pa moj način izražanja ravno nasprotno podlago; ni res, da ''prepisujem iz knjig''/ne mislim svojo glavo, temveč o teh problematikah res veliko razmišljam, predvsem v zadnjem času. Če pa moje misli niso uniformirane in konservativne, kakor so misli nekaterih na tem forumu sodelujočih - ja, sem štejem tudi tebe, Akvamarin, da ne boš slučajno spraševala, če jaz to resno in če tebe mislim - in če gre to komu v nos, me pa en kakec briga. :)
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Lol, da je delo znanost mi dokazuješ z zapisom iz cobissa! Dej še za Platona poglej, prosim ... recimo Parmenid je tudi znanstvena monografija, pa takrat znanosti še sploh ni bilo lol ... dej si raje preberi oba članka, ki sem ti ju zgoraj navedel. In ja, namen knjižničarjev verjetno ni presojati, ali je neko delo znanost ali filozofija, ampak se razvrščajo po nekih merilih funkcionalnosti.

Kot drugo, zadnji post je en velik straw man. Daj mi raje odgovori na moje prej zastavljeno vprašanje o patriarhatu, ki si ga mirno ignorirala in se spustila na semantiko. In pa povej svoje mnenje o empiričnih dokazih, ki sem ti jih navedel.
In da mi ne bi slučajno bolj ali manj subtilno pripisovala zavzemanja za diskriminacijo! Bo šlo?

Glede krajšega posnetka (za daljšega nimam časa): po mojem mnenju je družbena konstrukcija zgolj podaljšek evolucije (družbena konstrukcija ravno tako mora imeti nek vzrok - zakaj pride do nekih razlik, konstruktov itd. - nič ne nastane brez razloga). Torej če je družbena konstrukcija, da morajo biti ženske lepe in nežne itd., potem je motiv evolucijski. Isto za moške. Za moškega lepota pomeni nekaj drugega kot za žensko, npr. da zgleda močan, mišičast, visok itd. in to je kulturno univerzalno. V zadnjih 50 letih se je to začelo mešat, ampak to ne pomeni, da smo zdaj bližje naravnemu stanju - kvečjemu ga ignoriramo.
Da ti dam še en drug primer. Po mojem mnenju imajo predsodki in stereotipi evolucijske vzroke - bojimo se ljudi, ki jih ne poznamo (če poenostavim, ker to ni zdaj tako bistveno). Ampak to ne pomeni, da se je nesmiselno boriti proti predsodkom ali celo, da jih zagovarjam. Nasprotno, po moje je boljše, da se distanciramo od naravnega stanja.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica

*Abby** napisal/-a:Vse, kar pišem so moje misli. Glede na to, da pišem strokovne tekste, je moj jezik pač takšen kot je, ima pa moj način izražanja ravno nasprotno podlago; ni res, da ''prepisujem iz knjig''/ne mislim svojo glavo, temveč o teh problematikah res veliko razmišljam, predvsem v zadnjem času. Če pa moje misli niso uniformirane in konservativne, kakor so misli nekaterih na tem forumu sodelujočih - ja, sem štejem tudi tebe, Akvamarin, da ne boš slučajno spraševala, če jaz to resno in če tebe mislim - in če gre to komu v nos, me pa en kakec briga. :)

Res je zaskrbljujoce, ce ti pises strokovne tekste!

Pa nisi niti sploh postekala, kaj sem zelela sporociti z mesanjem cementa in asfaltiranjem!

Bi pa moderatorke opozorila na to tvoje vsiljivo in agresivno obnasanje na forumu. Se mi zdi skrajno neprimerno, da se spuscas direktno/indirektno zaliti vsakega uporabnika, ki ni tvojega misljenja.
pohorc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Kranj

Neprebrana objava Napisal/-a pohorc »

*Abby** napisal/-a:Pohorc: Kako pa ti veš, če se jaz ličim/nosim uhane/imam dolge lase ... in kaj to pravzaprav pove? Imam mnogo lastnosti in bistveno me opredeljuje tudi veliko takšnih, ki so ''moške'' - sem zato moški? Ja, nosim uhane - in moj kolega tudi, ličim se - moj drug kolega tudi, imam dolge lase - tudi moj fant ima dolge lase, privlačijo me moški - mojega kolega tudi, sem pa tudi ambiciozna, imam željo po visokem družbenem položaju, nisem prepričana, da si želim otroka, imam zelo visok libido ... itd.

Hm ... kaj si že hotel povedati?

Vem še kaj več. Hotel sem povedati, da kljub temu, da se zmrduješ nad tipičnimi banalnimi značilnostmi žensk (dolgi lasje, ličenje, dolgi, viseči uhani v obeh ušesih, šminkanje, lakiranje nohtov ...), jih sama poseduješ. Zakaj o sebi sploh pišeš v ženski obliki? Aha, že vem, ker se ti pač zdi kul in ker si se sama tako odločila, ane? Vendar dodajaš, da imaš tudi moške prijatelje, ki sebe opisujejo v ženski obliki, a? Zakaj z razdalje kot majhen kuža jokaš, po drugi strani pa se podrejaš? Tvoja situacija se mi zdi malce paradoksalna. Kot pijanec, ki se ga napije, čeprav ve, da tega noče.
Ambicioznost in željo po družbenem napredku pa smo že obdelali. Trenutna premierka je ćenska. V svoji ambicioznosti gotovo nisi v manjšini.

In še enkrat: tipične ženske lastnosti, ki jih navajaš, so značilne za skoraj vse kulture na svetu. Od najbolj primitivnih do najbolj razvitih. In večina žensk s tem nima nobenih problemov.
*Lani*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a *Lani* »

Captain napisal/-a:Meni je tole malce (preveč) posplošeno;

Ne trdim, da je izključno to kar sem naštela del vzgoje otroka, ampak trdim, da je tudi to, kakšne igrače starši kupujejo otroku, koliko spodbujajo njihovo razstavljanje in sestavljanje, koliko razstavljanja in sestavljanja oprostijo fantku in koliko punčki in tako dalje, del vzgoje otroka.

Captain napisal/-a:Kar je pa čisto evolucijsko, namreč naši možgani so tako sestavljeni, da v povprečju si fantje želijo drugačnih stvari od punc.

Ni nobenega dokaza, da bi možganske razlike med moškimi in ženskami bile prirojene in ne privzgojene, kot tudi ni nobenega dokaza, da so evolucijsko pogojene.

Captain napisal/-a:Kar hočem povedati je, da niso vse samo predsodki in pritiski družbe in to, temveč je pojav dosti bolj kompleksen, ker je nešteto nepredvidljivih okoliščin, po drugi strani pa imamo tu evolucijo spolov, ki nam narekujejo marsikakšne lastnosti, obnašanje, reagiranje, preference itd ..

Tudi ne trdim, da je vse odvisno od družbe, ampak da je veliko odvisno od družbe.

Captain napisal/-a:Heh, iz tega kruha ne bo moke! ;) Ne vem od kje črpaš, da je bilo ne vem koliko več krivic strojenih ženskam kot moškim.

Iz zgodovine.

Captain napisal/-a:e se že ves čas omenja recimo Švico in kdaj so šele tam dobile ženske volilno pravico -> to se nam zdi pozno le za to, ker si ne znamo predstavljati časa na daljši časovni premici. Če pogledava kdaj so začele nastajati prve civilizacije in vse do današnjega dne, in če to razporediva v 24h, so moški v Švici dobili volilno pravico kakšno sekundo, do dve prej, kot ženske. Poglej obratno: koliko časa ljudje na splošno niso imeli volilne pravice vs. koliko časa ženske niso imele - razlika med tema dvema količnikoma je neznatna in ja, si upam trditi, zanemarljiva (zakaj -> ker je še toliko drugih krivic tu in tam, da 'volilna pravica' suma sumarum res nima nekega vpliva na ''fair'' svet). + če gledamo odkar so hodili avstralopiteki po svetu, je razlika med koeficientoma še manjša, ... menda ni treba pravit, da daljši časovni okvir kot vzamemo vedno manjša bo ta razlika... ;)

Ti si se tu osredotočil na pridobitev volilnih pravic za vse predstavnike določenega spola v določeni državi, ampak se, ko obravnavamo oviranje določenega spola, ne moremo osredotočiti na posamezen primer pridobitve ene pravice, kot se tudi ne moremo osredotočiti na to kdaj so absolutno vsi predstavniki enega spola in kdaj absolutno vsi predstavniki drugega spola pridobili to pravico, ampak se moramo osredotočiti na množico primerov tega, kako je določen spol obravnavan in na kompleksne podatke o tem koliko predstavnikov enega spola je bilo obravnavano na nek način, ko noben predstavnik drugega spola ni bil obravnavan na ta način in tako dalje. V večini obdobij zgodovine na primer volilne pravice, na tak ali drugačen način, niso imeli vsi moški, so jo pa imeli nekateri moški, medtem, ko je ni imela nobena ženska.

Captain napisal/-a:
*Lani* napisal/-a: Ja, no, dvomim, da bi mi dal, če ne bi bila na istem.

Prejudicial, are we? ;) Pač, če bi moje drevo obrodilo jabolka in tvoje hruške, ne bi trdil, da tudi tvoje obrodi jabolka. Lahko uporabiš katerokoli variacijo te trditve. :)

Prejudicial nikakor, prejudiced pa tudi ne, razen, če se ti zdi prejudiced, da se mi ne zdi isto, da trdiš, da imam hruške in da mi daš, da imam hruške, zlasti če obenem pripomneš, da imam lep vrt. :P :)

pirodoksin napisal/-a:V bistvu si omenila enega redkih primerov uporabe moške kozmetike. Izpostavil sem vzroke, zakaj se kozmetika uporablja. Eden je ločevanje po socialnem statusu oz. družbeni skupini (kot omenjeno, skozi zgodovino aristokracija, danes tudi subkulture), drugo je želja po biti privlačen oz. ugajati nasprotnemu spolu. Glede na to, da smo moški seksualno veliko bolj občutljivi na zunanji videz, kozmetiko (in vse kar spada pod urejanje zunanjega videza) uporabljajo predvsem ženske.

Tudi nisem omenila enega izmed redkih primerov moške uporabe kozmetike, ampak enega izmed mnogih primerov moške uporabe kozmetike, kot je jasno iz zgodovine. Tvoje enačenje ženske uporabe kozmetike z uporabo kozmetike zaradi ene motivacije, moške uporabe kozmetike z uporabo kozmetike zaradi druge motivacije in motivacijo s prirojeno in ne s privzgojeno motivacijo pa ni jasno ne iz zgodovine ne iz česa drugega.

pirodoksin napisal/-a:Erm, poglej si statistiko uporabe snusa na Švedskem. Veliko pogosteje ga uporabljajo moški kot ženske (nekje 3-krat več, če se prav spomnim, če ni celo več). Ampak to je bil zgolj eden izmed anekdotnih primerov, govoril sem o motivih, ki so evolucijsko pogojeni. Ne pravim, da imamo moški evolucijsko pogojen motiv po snusu, to je seveda neumno, ampak mamo pa recimo evolucijsko pogojen motiv po socialnem dokazovanju oz. izražanju socialnega statusa, kar sem že omenjal.

Tudi, če podatki kažejo na to, da moški v eni državi uporabljajo več snusa kot ženske, to ne podpira tvojega nelogičnega načina argumentiranja, da zato ker ti poznaš več moških kot žensk, ki jim je všeč snus, je nasploh tako, da je več moškim kot ženskam všeč snus, kot tudi ne podpira tvojega enačenja uporabe snusa z družbenim dokazovanjem ali tvojega enačenja potrebe po družbenem dokazovanju s prirojeno in ne s privzgojeno potrebo po družbenem dokazovanju.

pirodoksin napisal/-a:Seveda lahko še naprej trdiš, da tega ni mogoče zanesljivo sklepati, ampak glede na kriterije, po katerih sklepamo, da je nekaj evolucijsko pogojeno (govorim o univerzalnosti oz. neodvisnosti od kulture)

Nisi omenil nobenega pojava, ki bi bil dokazljivo univerzalen in neodvisen od kulture.

pirodoksin napisal/-a:in empirično podporo, ki kaže nasprotno (tj. da otrok ni mogoče vzgojiti v nasprotni spol), je po moje bolj smiselno trditi, da so ti motivi evolucijsko pogojeni. Sem ti pa že navajal literaturo, s katero podpiram svoje trditve, lahko mi daš pa še kaj, kar podpira tvoje mnenje. Zanima me pa predvsem empirična podpora.

Tudi nisi omenil nobenih podatkov o vzgoji otrok, ki ne bi bili osnovani na posploševanju, uporabi nepopolnih podatkov, ignoriranju podatkov pridobljenih o vzgoji otrok, ki tvojega mnenja ne podpirajo, in nepravilni interpretaciji podatkov. Tudi tvoji viri so osnovani na posploševanju, uporabi nepopolnih podatkov in nepravilni interpretaciji podatkov.

*Abby** napisal/-a:Sicer pa: spol je družbena konstrukcija, ženska pa je nujno drugotna, glede na moškega; vedno je bila drugotna in tudi danes ni nič drugače. In biološki spol je zgolj v tem vezan na družbene konstrukte, da se prav na podlagi biološkega spola nato konstruira družbeni spol, ki osebo odločilno zaznamuje, kajti prav preko teh ponavljajočih se vzorcev se zbuja vtis, ki mu ljudje, kakršen si tudi ti sam, verjamejo, namreč da obstaja med biološkim in družbenim spolom kakršnakoli relevantna korelacija oziroma, da je družbeni spol kakorkoli relevantno ustvarjen glede na tisto, kar ''prinaša'' biološki spol.

pirodoksin napisal/-a:Glede te glupe teorije o družbeni konstrukciji spolov ti pa lahko znova potrdim zgolj to, da empirija tega žal ne potrjuje.

To ne drži. Podatki pridobljeni iz empiričnih raziskav še ničesar absolutno ne potrjujejo, a vsekakor bolj podpirajo teorijo, ki je osnovana na privzgojenosti spolov kot teorijo, ki je osnovana na prisotnosti prirojenih bistvenih nevroloških razlik med moškimi in ženskami, saj podatki empiričnih raziskav kažejo na vsaj delni vpliv družbe na razlike med spoloma, medtem ko podatki nobene empirične raziskave ne kažejo na prirojenost razlik med spoloma. Večina ljudi, ki se v nevrologijo ni poglobila, vključno s tabo, vidi razlike med moškimi in ženskami, tudi nevrološke, in jih označi za prirojene, ker se jim to zdi intuitivno, a ni niti enega dokaza, da te razlike dejansko so prirojene in ne privzgojene. Da ljudje sklepajo, da so prirojene, je le posledica logične napake, do katere prihaja, ko ljudje vidijo en morebitni vzrok za nekaj in zaradi tega enega morebitnega vzroka, ki se njim zdi intuitiven, ignorirajo vse druge morebitne vzroke. Za tako vrsto logične napake obstaja tudi pojem, za tako vrsto logične napake v točno takem kontekstu kot je ta, namreč v kontekstu označevanja vseh nevroloških razlik med spoloma za prirojene in ne za privzgojene, pa tudi obstaja pojem, namreč nevroseksizem, ki ga uporabljajo predvsem nevrologi, psihologi in drugi, ki se ukvarjajo med drugim tudi s problematiko prirojenosti in privzgojenosti človeških lastnosti.

Je veliko nevroloških člankov, ki bi si jih lahko o tem prebral, je pa veliko njih tudi povzetih v poljudnih knjigah priznanih nevrologov, kot je na primer Pink Brain, Blue Brain Lise Eliot ali Delusions of Gender Cordelie Fine. Ti dve knjigi opozarjata na množico pogostih logičnih napak, ki jih ljudje uporabljajo pri interpretaciji nevroloških raziskav, ki privedejo do množičnega mnenja, da so med moškimi in ženskami prirojene bistvene nevrološke razlike, ko v podporo temu mnenju ni nikakršnih empirično pridobljenih podatkov. Ta tvoja teorija o prirojenih nevroloških razlikah, ki so obenem prirojene evolucijske razlike, med moškimi in ženskami izvira iz teorije izpred tridesetih let, ki je predvidevala, da razlike v hormonskih dozah, ki jih zarodki pričnejo dobivati v osmem tednu nosečnosti, predvsem višje doze testosterona, ki jih pričnejo dobivati moški zarodki, bistveno vplivajo na nevrologijo zarodkov, predvsem na velikost njihovih možganskih hemisfer in na nevrone, ki ju povezujejo. Ta teorija, ki se opira na hormonske razlike med spoloma, kot tudi druge teorije, ki so njena izpeljanka in ki se isto tako opirajo na hormonske razlike med spoloma, ker niti ni česa drugega na kar bi se lahko opirale, pa še ni podprta s strani nobene nevrološke raziskave, je pa že ovržena s strani številnih nevroloških raziskav, v katerih se je izpostavilo, da doze hormonov, ki jih zarodki dobivajo, ne vplivajo na nevrologijo možganov kot ta teorija in njene izpeljanke predvidevajo.

*Abby** napisal/-a:Lani* - Zakaj? Zakaj se še vedno trudiš, zakaj se ti zdi smiselno? Pogovarjaš se z osebkom, ki te ne bo nikoli dojel in ki ni sposoben nikakršnega miselnega preboja? Se ti zdi smiselno in vredno?

Jaz takih tem tudi ne doživljam kot prepričevanje določene osebe, ampak kot enostavno puščanje mnenj, kjer so lahko prebrana s strani kogarkoli, ki mu jih paše prebrati, ki ga lahko ta mnenja prepričajo ali pa tudi ne. :) :)
Uporabniški avatar
Captain
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Captain »

*Abby** napisal/-a: Sicer pa: spol je družbena konstrukcija, ženska pa je nujno drugotna, glede na moškega; vedno je bila drugotna in tudi danes ni nič drugače.

Od kje to tebi "nekoč" in od kje to "tudi danes"? Zaradi dveh zafrustriranih žensk, ki sta napisali kakšno knjigo s temo "oh kako nam je hudo"? Malce antropologije ne bi škodilo...so obstajale družbe kjer ni bilo hierarhičnega sistema razdeljevanja/razslojevanja ljudi in takoj posledično tudi ni bilo pretiranih razlik med moškim in žensko - bili so pač ljudje, ki so vedeli, da nekdo je bolj spreten za eno reč in drug za drugo. Menda ti visijo joški dol s torsa in boš z njimi futrala otroke ti in ne tvoj tako opevani fante? ... đizs ... :roll: --> vsako stvar, ki jo uporabljaš dnevno je prišla iz narave, tako ali drugače ... in ne, na silo ne gre spreminjati nekaj tako fundamentalnega kot je SPOL.

*Abby** napisal/-a:In biološki spol je zgolj v tem vezan na družbene konstrukte, da se prav na podlagi biološkega spola nato konstruira družbeni spol, ki osebo odločilno zaznamuje, kajti prav preko teh ponavljajočih se vzorcev se zbuja vtis, ki mu ljudje, kakršen si tudi ti sam, verjamejo, namreč da obstaja med biološkim in družbenim spolom kakršnakoli relevantna korelacija oziroma, da je družbeni spol kakorkoli relevantno ustvarjen glede na tisto, kar ''prinaša'' biološki spol.

Družbeni spol in biološki nimata nobene povezave? Kako dolgočasen bi moral biti tvoj svet, kjer bi ne obstajale romance pisane NJEJ temveč bi vse bilo le NJEMU ali nekem srednjem spolu...kako bi kdo sploh kdaj začutil kakšno razliko, ko bi bral kako Prešernovo od Primičevga Julijana ali pa od Shakespearja kak sonet, ki bi se po tvojem moral namesto: "My mistress, when she walks, treads on the ground" slišati tako: "My paramour, when it walks, treads on the ground." ... in ne vemo nič kaj je želel povedati, komu je sporočal, in tudi mi sami si ne predstavljamo enakega sporočila... boring as a monday...:roll:
Normalno, da obstaja korelacija med biološkim in družbenim spolom, in hvala bogu, da je to tako!

*Abby** napisal/-a: Seveda pa je res, da je zelo težko (ali morda celo nemogoče) misliti svet izven obstoječih binarnih opozicij, kakršne so moški-ženska, heteroseksualnost-homoseksualnost, ker celo nekaj tako osnovnega kot je jezik ter določeni procesi v naravi navidez potekajo v podobnih opozicijah; npr. noč-dan. Seveda pa v resnici takšnih razmerij ni mogoče napraviti, ustvarjeni so s silo in poenostavljanjem.

Jezik je nekaj tako osnovnega? - Vsem živim bitjem sveta? O čem ti tu govoriš? Ja, če že komu, potem je tebi težko priti ven iz binarnega sveta: ali imamo diskriminacijo po spolih ali pa je nimamo - vidiš samo to in nikakor nočeš pogledat izza svojih enormnih plašnic :roll: Da se pa dogaja tisoče drugih krivic, ki bi bile za rešit prej in bi se posledično rešila tudi tvoja frustracija, tega pa ne vidiš ... no, pa kakor želiš ... idc.

*Abby** napisal/-a: Ampak; si je mogoče misliti svet, v katerem ne bi bilo nikakršnega družbenega spola, kjer bi bilo spolov resnično toliko kot ljudi? To je težko, kajne? Ampak ta preskok bi bil nujen, da bi v družbi res ne bilo več diskriminacije po spolu. Delitev na moški in ženski spol je sama v sebi že diskriminatorna, posebej zato, ker se pri tem na biološki spol vselej nanaša družbeni spol in seveda je tako diskriminatorno tudi to, da se išče odgovor na patriarhat v evoluciji, kajti to je samo drug način, da se opravičuje diskriminacijo, češ da je ''utemeljena'' in ''smiselna'', kajti drugače se ''ne bi zgodila'' - kaj res? Se ni v človeški zgodovini dogajalo mnogo tega, kar se ne bi smelo zgoditi? Hm ...

Lani vidiš, o tem govorim, če povzamem nasilneža: dejmo kar porezat vse moške spolne organe in vsem ženskam zašit njihove, pa bo svet, čeprav z hudo silo, milijon krat boljši, saj ne bomo več imeli spolov. Luštno, res luštno ... :roll:
Večino časa v zgodovini je najverjetneje prevladovala egalitarna ureditev ... ne bluzi, da patriarhat kdo uporablja za opravičevanje diskriminacije ...

*Abby** napisal/-a: In seveda, če grem še dlje; v kolikor se bi porušil koncept družbenih spolov, se bi porušil celoten ekonomski in političen sistem, seveda pa se bi enako zgodilo tudi s Cerkvijo. Naša družba temelji na konstruktu družbenega spola in da - .....

Poleg pisanja strokovnih tekstov, v prostem času tudi šlogaš? Hmm, verjetno bi celo kaj zaslužila s slednjim ...

Akvamarin napisal/-a: edino bi ti svetovala, da cimmanj prepisujes stvari iz knjig, ker je prav smesno, misli malo s svojo glavo!

don't worry, not gonna happen ... ;) programček je že dodobra inštaliran, že nekje od pamtiveka, vzgoja pa ni pripomogla k izboljšanju ;)

Akvamarin napisal/-a: Res je zaskrbljujoce, ce ti pises strokovne tekste!

Pa nisi niti sploh postekala, kaj sem zelela sporociti z mesanjem cementa in asfaltiranjem!

Yep & bi se čudili, če bi ...

pirodoksin napisal/-a:Kot drugo, zadnji post je en velik straw man. Daj mi raje odgovori na moje prej zastavljeno vprašanje o patriarhatu, ki si ga mirno ignorirala in se spustila na semantiko. In pa povej svoje mnenje o empiričnih dokazih, ki sem ti jih navedel.
In da mi ne bi slučajno bolj ali manj subtilno pripisovala zavzemanja za diskriminacijo! Bo šlo?

Te moram razočarati; vidim, da si želiš inteligentne diskusije o feminizmu, diskriminaciji spolov, zgodovini in o znanosti na splošno ... a žal si si izbral sogovornika, ki preko plašnic ne vidi in zato, da "zmaga" se s svojim argumentiranjem spušča na raven ad hominem (kot si že sam ugotovil), nadalje ignorira pomembne dele tvojega sporočila, ga po možnosti obrne na glavo, se zapiči v najbolj možno nepomembne napake, kot so kaka slovnična pravila in pa pravilna raba izrazov katere smo šele nedavno posvojili...pač če bi se zmotil med kavo in medom bi še razumel ampak patriarhat in patriarhija .... res whatever ... tako, da ja ... predlagam, da si izbereš drugega sogovornika/sogovornico, s katerim/o bosta lahko dejansko o čem predebatirala.. + iskati empirični dokaz pri ljudeh, ki jim je filozofija #1 ... je no-go...pač tam se še posebej učijo kako se spretno izogniti dokazovanju svojih trditev ... učijo se kako sprevrniti debato sebi v prid s popolnoma drugimi mehanizmi, kot pa bi to bila empirična potrditev ... nimaš kej ... :)

En izmed empiričnih dokazov sta projiciranje in pobeg:

*Abby** napisal/-a:Ker o tej temi nisi zmožen povedati karkoli tehtnega, se zapenjaš v digresije in opletaš z žaljivkami. Tudi prav. Od te točke lahko nadaljuješ razpravo sam s seboj ali s komerkoli, ki bi našel v tvojih zapisih karkoli vrednega. Meni do razpravljanja s teboj ni več.

Pač ženska (ali kakorkoli se že želi klicati, ker bohnedej, da bi jo opredelili s katerim od spolov) po celem forumu ves čas vsiljuje ljudem svoja mnenja, če se kdo slučajno ne strinja z njo pa jih žali vse povprek in to zelo konkretno in direktno - tudi po mojem mnenju bi bila primerna za pod drobnogled moderatorkam - in potem sama to piše, češ da to počnejo drugi ... ljol. :D

Lani, tebi odgovorim prihodnjič, zaenkrat je to to :)
Zadnjič spremenil Captain, dne 05. Nov. 2013 18:39, skupaj popravljeno 1 krat.
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

*Lani* napisal/-a:Ni nobenega dokaza, da bi možganske razlike med moškimi in ženskami bile prirojene in ne privzgojene, kot tudi ni nobenega dokaza, da so evolucijsko pogojene.

Ja če smo matematiki, se v znanosti sploh nič ne da dokazati, sploh pa ne za nazaj. Sej evolucije se potemtakem tudi ne da dokazati, razen mikroevolucije. Daj malo pojasni, kaj je zate dokaz.

Captain napisal/-a:Heh, iz tega kruha ne bo moke! ;) Ne vem od kje črpaš, da je bilo ne vem koliko več krivic strojenih ženskam kot moškim.

Iz zgodovine.

"Nisi navedla nobenega dokaza."

pirodoksin napisal/-a:V bistvu si omenila enega redkih primerov uporabe moške kozmetike. Izpostavil sem vzroke, zakaj se kozmetika uporablja. Eden je ločevanje po socialnem statusu oz. družbeni skupini (kot omenjeno, skozi zgodovino aristokracija, danes tudi subkulture), drugo je želja po biti privlačen oz. ugajati nasprotnemu spolu. Glede na to, da smo moški seksualno veliko bolj občutljivi na zunanji videz, kozmetiko (in vse kar spada pod urejanje zunanjega videza) uporabljajo predvsem ženske.

Tudi nisem omenila enega izmed redkih primerov moške uporabe kozmetike, ampak enega izmed mnogih primerov moške uporabe kozmetike, kot je jasno iz zgodovine. Tvoje enačenje ženske uporabe kozmetike z uporabo kozmetike zaradi ene motivacije, moške uporabe kozmetike z uporabo kozmetike zaradi druge motivacije in motivacijo s prirojeno in ne s privzgojeno motivacijo pa ni jasno ne iz zgodovine ne iz česa drugega.

Ja če je to eden izmed mnogih primerov moške uporabe kozmetike, zakaj potem ne navedeš že enkrat teh mnogih primerov, ampak se temu nekako izogibaš. A te moram res prosit, da vse ekspliciraš?
Glede motivacije, pri aristokratih je to zaradi t.i. conspicious consumption (ne vem, kako se to prevede, Veblen je pisal o tem), ki je prav tako univerzalna, ker se pojavi v vsaki razslojeni družbi (torej povsod, kjer je civilizacija) in skozi celotno zgodovino.

Tudi, če podatki kažejo na to, da moški v eni državi uporabljajo več snusa kot ženske, to ne podpira tvojega nelogičnega načina argumentiranja, da zato ker ti poznaš več moških kot žensk, ki jim je všeč snus, je nasploh tako, da je več moškim kot ženskam všeč snus, kot tudi ne podpira tvojega enačenja uporabe snusa z družbenim dokazovanjem ali tvojega enačenja potrebe po družbenem dokazovanju s prirojeno in ne s privzgojeno potrebo po družbenem dokazovanju.

Snusa nisem povezoval z družbenim dokazovanjem, ampak samo z razlikami med spoloma.

pirodoksin napisal/-a:Seveda lahko še naprej trdiš, da tega ni mogoče zanesljivo sklepati, ampak glede na kriterije, po katerih sklepamo, da je nekaj evolucijsko pogojeno (govorim o univerzalnosti oz. neodvisnosti od kulture)

Nisi omenil nobenega pojava, ki bi bil dokazljivo univerzalen in neodvisen od kulture.

Če ostanemo samo pri spolu: moški imajo višjo prostorsko inteligentnost (ta je v povezavi s testosteronom; govorim o odraslih ljudeh, kjer je že izražen spolni dimorfizem), moški so fizično močnejši (ja vem, to je fizična lastnost, ampak vsaka psihična lastnost je prav tako fizična), omenil sem patriarhat in pa spolne strategije oz. motivacijo (http://psycnet.apa.org/journals/psp/85/1/85/), agresivnost je pri moških višja (btw, to najdemo že pri živalih, npr. jeleni se borijo med sabo za samico, isto je pri ljudeh, samo bolj prefinjeno), razlogi za ljubosumnost se razlikujejo ... še veliko tega bi se našlo. Zdej pa ne vem, kaj je zate dokazljivost. Aja, pa razlike se pojavljajo predvsem na področjih povezanih s seksualnostjo, sicer sta spola resda bolj podobna kot različna (oz. intravariabilnost > intervariabilnost), ampak razlike na področjih povezanih s seksom so tudi evolucijsko smiselne in razložljive.

pirodoksin napisal/-a:in empirično podporo, ki kaže nasprotno (tj. da otrok ni mogoče vzgojiti v nasprotni spol), je po moje bolj smiselno trditi, da so ti motivi evolucijsko pogojeni. Sem ti pa že navajal literaturo, s katero podpiram svoje trditve, lahko mi daš pa še kaj, kar podpira tvoje mnenje. Zanima me pa predvsem empirična podpora.

Tudi nisi omenil nobenih podatkov o vzgoji otrok, ki ne bi bili osnovani na posploševanju, uporabi nepopolnih podatkov, ignoriranju podatkov pridobljenih o vzgoji otrok, ki tvojega mnenja ne podpirajo, in nepravilni interpretaciji podatkov. Tudi tvoji viri so osnovani na posploševanju, uporabi nepopolnih podatkov in nepravilni interpretaciji podatkov.

Lol, seveda, kateri viri in a jih lahko dejansko skritiziraš kot se spodobi (oz. navedeš vir, v katerem je to ustrezno navedeno). Govoril sem pa o vplivu vzgoje na konativni razvoj, torej na osebnost v ožjem smislu, ne pa na sposobnosti in inteligentnost (pa še tu ne govorimo izrecno o vzgoji, ampak o varianci okolja, ki si ga ljudje delijo, pri razlagi nekih fenotipskih lastnosti).

To ne drži. Podatki pridobljeni iz empiričnih raziskav še ničesar absolutno ne potrjujejo, a vsekakor bolj podpirajo teorijo, ki je osnovana na privzgojenosti spolov kot teorijo, ki je osnovana na prisotnosti prirojenih bistvenih nevroloških razlik med moškimi in ženskami, saj podatki empiričnih raziskav kažejo na vsaj delni vpliv družbe na razlike med spoloma, medtem ko podatki nobene empirične raziskave ne kažejo na prirojenost razlik med spoloma. Večina ljudi, ki se v nevrologijo ni poglobila, vključno s tabo, vidi razlike med moškimi in ženskami, tudi nevrološke, in jih označi za prirojene, ker se jim to zdi intuitivno, a ni niti enega dokaza, da te razlike dejansko so prirojene in ne privzgojene. Da ljudje sklepajo, da so prirojene, je le posledica logične napake, do katere prihaja, ko ljudje vidijo en morebitni vzrok za nekaj in zaradi tega enega morebitnega vzroka, ki se njim zdi intuitiven, ignorirajo vse druge morebitne vzroke. Za tako vrsto logične napake obstaja tudi pojem, za tako vrsto logične napake v točno takem kontekstu kot je ta, namreč v kontekstu označevanja vseh nevroloških razlik med spoloma za prirojene in ne za privzgojene, pa tudi obstaja pojem, namreč nevroseksizem, ki ga uporabljajo predvsem nevrologi, psihologi in drugi, ki se ukvarjajo med drugim tudi s problematiko prirojenosti in privzgojenosti človeških lastnosti.

Je veliko nevroloških člankov, ki bi si jih lahko o tem prebral, je pa veliko njih tudi povzetih v poljudnih knjigah priznanih nevrologov, kot je na primer Pink Brain, Blue Brain Lise Eliot ali Delusions of Gender Cordelie Fine. Ti dve knjigi opozarjata na množico pogostih logičnih napak, ki jih ljudje uporabljajo pri interpretaciji nevroloških raziskav, ki privedejo do množičnega mnenja, da so med moškimi in ženskami prirojene bistvene nevrološke razlike, ko v podporo temu mnenju ni nikakršnih empirično pridobljenih podatkov. Ta tvoja teorija o prirojenih nevroloških razlikah, ki so obenem prirojene evolucijske razlike, med moškimi in ženskami izvira iz teorije izpred tridesetih let, ki je predvidevala, da razlike v hormonskih dozah, ki jih zarodki pričnejo dobivati v osmem tednu nosečnosti, predvsem višje doze testosterona, ki jih pričnejo dobivati moški zarodki, bistveno vplivajo na nevrologijo zarodkov, predvsem na velikost njihovih možganskih hemisfer in na nevrone, ki ju povezujejo. Ta teorija, ki se opira na hormonske razlike med spoloma, kot tudi druge teorije, ki so njena izpeljanka in ki se isto tako opirajo na hormonske razlike med spoloma, ker niti ni česa drugega na kar bi se lahko opirale, pa še ni podprta s strani nobene nevrološke raziskave, je pa že ovržena s strani številnih nevroloških raziskav, v katerih se je izpostavilo, da doze hormonov, ki jih zarodki dobivajo, ne vplivajo na nevrologijo možganov kot ta teorija in njene izpeljanke predvidevajo.

Ne spomnim se, da bi omenjal nevrologijo in zamenjeval nevrološko z biološkim ali genetskim (v bistvu sem ravno v tem v eni drugi temi popravil Abby), ampak me pa zanima, a si si kdaj injicirala testosteron? Daj probaj. Alpa kake anabolične steroide.

iz wp: Some of the research we see today suggests that the development of gender identity is related to genetic or hormonal influences. When prenatal hormone levels are altered, phenotype progression may be altered as well. Therefore, the natural predisposition of the brain toward one sex may not match the genetic makeup of the fetus, or its external sexual organs. Numerous conditions and variations that have their basis in the prenatal stage can ultimately affect one's gender identity.[34] Possible conditions may result from chromosomal alterations, in which the child doesn't have the normal two chromosomes of XX (female) or XY (male).

One study conducted by Reiner & Gearhart provides some insight into what can happen when genetically male children are sexually reassigned female and raised as girls. In a sample of 14 children born with cloacal exstrophy and reassigned female at birth, follow-up between the ages of 5 to 12 showed that 8 of them identified as boys, and all of the subjects had at least moderately male-typical attitudes and interests.[35] This provides some support for the argument that biological variables have an impact on gender identity and behavior independent of socialization.

Furthermore, evidence suggests that differences in verbal and spatial abilities, memory and aggression are linked to differences in hormone secretions between males and females.[36][37][38] One study claims that gender identity may be influenced by “hormonal imprinting” before birth, so that prenatal androgenization for example (exposure to high levels of androgen before birth) may lead to more masculine behavior.[39] Importantly, however, prenatal androgenization has not been found to lead necessarily to male gender identity development. A recent study moves beyond hormones to examine so-called "direct effects" of genes located on the X and Y chromosomes. Mediated by brain functioning, these genes are linked to aggression, impulsivity, play behavior and language skills.[40]

(nimam pa časa, da bi se spuščal v posamezne vire)
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Patriarhat in matriarhat sta se v zgodovini neštetokrat izmenjevala

@Captain: no, o tem bi pa rad kaj prebral. :D
Odgovori