*Abby** napisal/-a:Lani: Meni se zdi infantilno, da se je oseba zmožna navezati zgolj na osebe, ki imajo en določen tip postave, ker, kot pravim, mislim, da gre pri tem za zelo poenostavljeno razumevanje človeka in da tako osebo privlači le embalaža, ne pa celota. Kar me spomni na serijske morilce, ki imajo motnje v seksualnem vedenju in so sposobni čutit spolno privlačnost le do enega tipa ženske, npr. samo do svetlolasih žensk, ki imajo vse isti fenotip obraza in isto obliko postave. Zrel človek po mojem ne presoja ljudi zgolj glede na njihovo postavo in je zmožen odnosa z ljudmi, ki imajo različne oblike postav, različne barve oči, različno dolžino las itd. Kaj bi pa takšna oseba naredila v odnosu, ko se bi partner npr. zredil ali postrigel? Mislim, oprosti ... in kar se tiče posebej te ''(v tej temi)problematične'', suhljate postave (dajva govorit o anoreksični postavi, a prav?) je problem po mojem še toliko bolj očiten, ker je prav to postava, ki je promovirana s strani modnih hiš in je hkrati povsem nenaravna in nezdrava. Ja, lahko imaš košarico A in ozke boke, ampak ni šans, da me prepričaš, da je ''normalno'', da ni na kosteh neke posameznice nobene mišice in nobene maščobe. (O jej, zdaj me pa res že zanima, kakšno postavo imaš ...)
Meni bi se tudi zdelo nezrelo, da se oseba ne bi mogla navezati na druge osebe vsekakršnih postav. Ne bi se mi pa zdelo nezrelo, da osebe ne bi privlačile druge osebe vsekakršnih postav, sploh pa se mi ne bi zdelo nič bolj nezrelo kot, da osebe ne bi privlačile druge osebe vsekakršnih spolov. Na privlačnost vplivajo ne le psihični, ampak tudi fizični dejavniki, in naravno se mi zdi, da je osebi lahko druga oseba psihično privlačna in fizično neprivlačna, in si tako s to osebo želi prijateljstva in ne partnerstva. To, da si neka oseba želi z nekaterimi drugimi osebami vzpostaviti prijateljstvo, z drugimi pa partnerstvo, se mi ne zdi nezrelo, ampak nivo zrelosti, na kateri je večina ljudi, ki imajo katerekoli fizične kriterije, ki se tičejo partnerja, pa naj se ti kriteriji tičejo spola ali tipa postave. Vse dokler lahko ljudje druge ljudi dojemajo kot osebe in se nanje navežejo ne upoštevajoč spol ali tip postave, se mi ne zdi problematično, da upoštevajo tudi spol ali tip postave, ko ocenjujejo, koliko jih ljudje, na katere so se navezali, ob tem privlačijo. Zrela oseba ne presoja ljudi na podlagi na njihove postave, ampak koliko so ji ti ljudje privlačni presoja tudi na podlagi njihove postave. Zreli osebi je ob precenjevanju koliko so ji ljudje privlačni pomembneje kakšni so ti ljudje psihično, a ji je pomembno tudi to, kakšni so ti ljudje fizično.
Ne vem pa, na kaj misliš, ko napišeš, da je neka postava anoreksična postava. Anoreksična je oseba, ne postava. Postava osebe, ki je anoreksična, je lahko kakršnakoli. Ti na pogled ne moreš vedeti, ali je neka oseba anoreksična ali ne, postave pa ne moreš označiti za anoreksično. Če, ko napišeš anoreksični tip postave, misliš na vitkejši tip postave, se popolnoma strinjam s s tabo, da je vitkejši tip postave v današnji družbi dosti, dosti manj kritiziran kot so drugi tipi ženske postave, ob tem, da so vsi tipi ženske postave dosti kritizirani. Ko pišem o tem, da se mi ne zdi problematično, da je neki osebi lepa ali lepša vitkejša postava, ne pišem, da se mi ne zdi problematično, da je vitkejša postava lepa ali lepša toliko ljudem ker jim je tak okus bil privzgojen, ampak da se mi ne zdi problematično, da je neki osebi lepa ali lepša vitkejša ali kakršnakoli že postava, ko o tej osebi ne vem ničesar drugega. Je veliko takih, ki jim je tak okus bil privzgojen, a je tudi veliko takih, ki jim ni, in ne jaz ne ti ne moreva določiti komu je bil in komu ni. Sem pa vsekakor za to, da se jaz, ti in vsi potrudimo za to, da bi bili vsi tipi postav videni kot enakovredni in da bi vsem, ki bi jim bil lep ali lepši en tip postave, bil ta tip postave lep ali lepši na osnovi okusa, ki jim ni bil privzgojen.

No, kaj te pa toliko zanima na moji postavi?