UG84 napisal/-a:Jaz sem postala veganka, dodala 2-3 krat tedensko lahkoten tek v povprečju na 10 km in mimogrede brez odrekanj izgubila 15 kg, prej pa sem se s težo ukvarjala leta in leta. Zdaj čez zimo nisem telovadila, kljub temu pridobila le 1,5 kg in se že veselim, da kmalu spet štartam s tekom.
Z znanostjo hujšanja se mi ljubilo ukvarjati, jem ko sem lačna, magari če je to ob 10h zvečer
Vso to seštevanje kalorij in tehtanje vsakega živila je ne samo zamudno, pač pa tudi nepotrebno, v kolikor se profesionalno ne ukvarjaš s fitnesom in pravilno prehrano. Če ima nekdo čas in mu je to v veselje, potem super. Drugače pa se da shujšati in tudi obdržati novo težo brez problema "samo" s športanjem (vsak teden malo povečana intenzivnost) in zmanjšanjem vnosa hrane.
Je pa dovolj tudi če se samo 3x tedensko lotiš intenzivne vadbe (to je katera koli kardio vadba, kjer se zašvicaš v nulo

) in nekaj ponovitev različnih vaj za moč - za trebušne mišice (spodnje, zgornje, stranske), noge, roke, rit. Stric google in youtube premoreta marsikaj. Ne rabi pa se preštudirati celotne strokovne literature, ker so tudi tam strokovnjaki različnih prepričanj in na koncu lahko greš v noro pamet, če se preveč poglabljaš in kompliciraš.
Tako da če začneš migat in oklestiš seznam jedi, ki pridejo v poštev za obroke (4-5 manjših), več kot zagotovo izgubiš kg in maščobo, le vztrajati je treba. In če ješ nekje 2-3 ure pred spanjem, sploh ne bo nobene panike, ker je mit o prepovedi obroka po 18. uri passé. Seveda moraš pametneje izbirati kaj boš jedla recimo ob 20. ali 21. uri (dva surova korenčka ali lahka solata iz paradižnika in kumare, ipd.)
Ne rabiš pa se posluževati nobene skrajnosti. Tudi vegetarijanstvo, veganstvo ali presnojedstvo niso zagotovilo, da shujšaš, če se potem prenažiraš z drugo hrano. Obroke moraš zmanjšati v vsakem primeru in spiti dosti vode (cca. 3l). Meni voda vedno, ko sem lačna (ali pa samo mislim, da sem, čeprav v resnici nisem) zmanjša apetit in potem na koncu ne pojem toliko kot sem načrtovala.