Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Tammy_De, ne samo postavna, tudi luštna si ful! :) To je pa res sprememba! Slika
"20 years from now you will be more disappointed by the things that you didn`t do than by the ones that you did do."
Mark Twain
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Tammy_De »

balkanski geni :P Mal zafrkancije, hvala. Zdej samo komaj čakam da oteklina splahni pa rana zaceli, pa da vidim na čem sem zdej :)
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kikyca »

Luštna. Pohvale Tammy_De. Pa uspešno še naprej. :)
Yada, yada, yada...
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Dioniz »

“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *Gaja* »

Sem se odločila spraviti dol vsaj 10-12kg (končni cilj je minus 15kg - stara teža), ker mi ne gre zapeti več nobenih kavbojk. :oops: :wall:
O prehrani in športanju sem si prebrala vse (bistvene) stvari, a mi nekaj stvari še vedno ni povsem jasnih. Če se ne motim, je prehrana vredna nekje 70% uspešnega hujšanja, preostalih 30% pa gibanje. Probleme mi povzroča izbira živil, tehtanje in preračunavanje, saj si ne znam predstavljati kako to izgleda - stehtaš vsako sestavino, ki jo dodaš hrani, ali kako? :? Nekoliko zamudno opravilo namreč. Je res potrebno vso to preračunavanje, ali se da pravilno (mišljeni tako izbira živil kot količina) prehranjevati tudi brez tega ter uspešno izgubljati kg oz. bolje rečeno maščobo? Prav tako mi ni jasno kako je z vadbo. Ponekod berem, da je treba najprej izvajati kardio vadbo (cca 20min), nato pa vaje za moč, poleg tega glede kardio vadbe berem ponekod da je treba biti teh 20min visokointenzivnih, drugje pa, da je bolje 45 min nizko intenzivne vadbe. Prav tako ne vem katere vaje za moč so primerne za hujšanje in koliko časa naj jih izvajam (sploh na začetku)?
Kaj je zdaj pravilno za človeka, ki bi se rad samo znebil teh presnetih 12kg viška in izgubil čim več maščobe??

Če se komu da po "kmečko" razložiti te stvari, ker v fitnesu ne mislim plačevati vadbe IN prehrane, če ni nujno potrebno. V kolikor pa je (vsaj obisk fitnesa) neke vrste nuja, pa se bom rade volje vpisala, samo neko vodenje rabim, da ne bom delala preveč/premalo časa določeno vajo, pa potem ne bo učinka, ali pa bom kakšno vajo izvajala napačno in ne samo, da ne bo učinka, še poškodujem si lahko kakšen del telesa (recimo trebušnjaki so ena taka rizična vaja, kjer moraš paziti na pravilno izvajanje). :?
majchy84
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a majchy84 »

Za moč sem jst hodila na Body Pump vodeno vadbo, kjer v tisti eni uri obdelaš vse mišične skupine, obremenitev pa počasi zvišuješ. Na ta način sem si učvrstila postavo, mal preoblikovala, pa sem hodila 1x alpa 2x na teden. Fitnes meni ne potegne, ker ne vem, kaj delat in koliko ponovitev narest pa še dolgočasen mi je. Kombinirala sem pa vadbo s tekom ene 2x tedensko. Za ostalo ti pa ne znam pomagati, tudi jst še razmišljam kaj narest s prehrano, ker solate ne jem in je ne morem spravit po grlu (pa jem zelenjavo drugač, ampak samo če je v juhi, omaki oz. kakorkoli obdelana, surove pa ni šans).
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Hvala za predlog. Sem pregledala ponudbo naših fitnes centrov v okolici in nobeden ne ponuja bodypumpa. :( Tako da mi preostanejo druge oblike vadbe (fitnes, aerobika ipd.). Čeprav sem na aerobiko hodila pred dvema letoma en mesec po 3x tedensko, takrat sem še imela - teh 15kg in tudi pri prehrani sem pazila (brez sladkega ipd.), pa nisem ravno oblikovala postave ali shujšala kakšen kg, čeprav takrat ni bilo potrebe po hujšanju, samo pred poletjem malo izpiliti postavo. :) Tako da jaz očitno rabim zdaj nekaj bolj neusmiljenega, da odpravim maščobne blazinice in bodo tudi mišice malce vidne, da ne bo samo mlahava suha postava ostala.
Problem je v tem, da nimam znanja o tem in ne vem kako se lotiti vsega skupaj, da ne bom delala napak in po nepotrebnem stradala, nato pa pridobila vse kg nazaj (in še kakšnega več). Pod tem stradanjem sicer ne mislim tipično stradanje in dietni način hujšanja, pač pa da bi ful pazila pri štetju kalorij in vse, nato pa ugotovila da ne deluje in delam narobe. :? You know what I mean ...
wasd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a wasd »

Vaje s telesno tezo + kardio vadba. Ce pa ze gres v fitnes, pa delaj vaje s prostimi utezmi. Samo stran od tistih naprav.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a haylee »

^^ :ja: Punce se čist neupravičeno bojijo uteži. Postava se ne bo izoblikovala in utrdila na tekaški stezi. Nič skrbet, ne boste bunkaste - pridobit neko vidno mišično maso je vse prej kot lahko, kaj šele, da bi ti to ratal ponesreč :D

Joj vprašanje glede hrane si čist preširoko zastavla. Sj neke osnove so ti vrjetno znane? Kaj konkretno te zanima?

Jst sm fuul proti kakršnim koli dietam, ker jim nujno sledi jo-jo učinek. Težo obdržat ni čisto nič lažje kot izgubit. Zato bo pa treba spremenit način življenja in to ne sam za en mesec. In ja - brez pravilne prehrane ne bo nič, ker nikoli ne morš tok trenerat kokr lahko poješ. Pa prosim brez hiranja - s stradanjem si boš naredila medvedjo uslugo, ker bo temu obdobju zihr sledilo obdobje nore lakote in posledično prenajedanja. Treba je najdt zlato sredino, ki pa naj bi bila okoli 500 kalorij kaloričnega deficita dnevno (vse zaužite kalorije minus bazalni metabolizem (minimalna količina kalorij, ki je potrebna za vzdrževanje vseh življensko pomembnih funkcij v mirovanju - torej če npr. ceu dan spiš; mal pogoogli, na netu je velik "kalkulatorjev", ki ti ga (sicer bolj na pribl) izračunajo) minus kalorije, ki jih pokuriš s fizično aktivnostjo = - 500) na dan, nič manj, nič več.
500 kalorij dnevnega deficita je približno - 1 kg/teden. Aja pa zlato pravilo: don't drink your calories! :D Stran od useh sokov, smoothijev, sladkanih kavic in čajev ipd. Nesladkani (zeleni) čaj in voda!
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
wasd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a wasd »

@Gaja: Ce te zanima, ti lahko dam link do ene knjige, kjer malo opise pravilno prehrano oz. kako se prehranjevat.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

wasd napisal/-a:Vaje s telesno tezo + kardio vadba.

Ja saj to mi je jasno, kot sem napisala. :) Mene zanima točno kakšne vaje so to in katera kardio vadba ter koliko časa katera vadba in zaporedje (če je pomembno).

haylee: jaz se ne bojim pridobiti mišične mase. Saj sem napisala, da se bom vpisala tudi v fitnes, če je to nujno potrebno za uspešno hujšanje (minimalno 10kg dol), samo malo bolj nazorni opis na katerih napravah naj delam. Nisem razumela tistega dela "čim dlje vstran od naprav", kar je napisal wasd. Torej tek ni ok? Sem mislila, da ravno tek najbolj pospeši hujšanje, seveda ob vajah za moč in pravilni izvedbi le-teh.

Glede hrane me zanima točno to kot sem napisala: katera živila za določen obrok in koliko (količinsko)? Je ok, če gledam po velikosti stisnjene pesti, ali moram vse tehtati?
Je ta stran ok za štetje kalorij? http://www.myfitnesspal.com/

Sem si zračunala in moram zaužiti 1800kcal. Torej moram obvezno šteti kalorije da dosežem točno 1800kcal?

Jedilnik pa sem si sestavila takole (primer za en dan), a ne vem, če je ok (naj kdo pokomentira kje moram kaj spremeniti/zmanjšati/dodati):

Z: kuhano jajce ali jajčna omleta z zelenjavo (gobice, čebula, paradižnik)
M1: pol banane, jabolko
K: dušena zelenjava v velikosti dveh stisnjenih pesti, piščančje prsi
M2: dva surova korenčka ali grški jogurt Total z 0% maščobe z nekaj borovnicami/malinami
V: solata s paradižnikom in svežimi kumarami s prelivom oljčnega olja, kuhana pusta govedina

Dodajam: vodo in zeleni čaj (nesladkan) sem vajena piti že nekaj let, tako da tukaj ne bom imela problemov z izločanjem gaziranih pijač ipd.

Edini problem je izločiti med (kot namaz na kruh), pekovsko pecivo in sladki pregrehi - v bistvu ni "edino", tako da bo s tem največ dela. Sem si kar razvadila želodec in jem na eno uro kar je res preveč. :help:
Wilma
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Wilma »

Sicer sem na tem področju laik, a se mi zdi prehranjevalni načrt dokaj dobro zastavljen. Pozorna moraš biti le na seštevek kcal, pa si na konju. :wink:
Bistvene točke zdravega prehranjevanja so, da imaš več manjših obrokov razporejenih čez cel dan (zadnjega nekje dve do tri ure pred spanjem - pozabi na zgrešeno pravilo, da se po 18. uri ne sme jesti), OH kot so kosmiči, kaše, riž, testenine ipd. uživaj v prvi polovici dneva, v drugi pretežno zelenjavo, spij nekje 3l dnevno, za pospešitev izgubljanja maščobe pa pred vadbo spij skodelico kave (nesladkane!), zelenega čaja ali dodatek L-karnitin.

Probaj vsaj 3x tedensko uvesti na jedilnik tudi ribe (tuna, losos) in morske sadeže.
Od maščob se osredotoči na tiste zdrave, to so nenasičene (rastlinske): hladno stiskano olivno olje, olive, avokado, ...
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Kako pa je z vadbo? TUKAJ sem zasledila kako bi naj izgledal vadbeni načrt, če želim na mesec izgubiti 5kg, vendar me zanima nekaj (verjetno osnovnih) stvari. :oops:
Kako je pri intervalnem treningu z težavnostjo - bom porabljala kalorije, če bom nastavila hitrost vadbe na orbitreku na čim nižjo št. (tam do 3.), ko vadim hitro, ali pri višjih št. (tam nad 4.), ko gre orbitrek počasneje? Isto me zanima za kolo, ker na teh dveh lahko izvajam intervalno vadbo kar doma. Tudi za tek (na prostem) me zanima kako je s tem. Ali je treba vaditi dalj časa ali je bolj pomembno krajši čas (tam do pol ure) in to intenzivno - izmenjaje hitro in počasi, da je vsega dovolj?
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tearjerker »

Dodaj še nekan zdravih maščob za malico, npr. oreščke. Ampak pozorno pri količini. Poglej si malo po forumuh (je eden kar dober slovenski) kjer je na tone jedilnikov. Ne se preveč bat maščob, ker če boš omejila močno OH boš mogla iz njih črpat kcal oziroma energijo.

Zračunaj si bazalni metabolizem (koliko kcal porabiš v mirovanju) in na to preračunaj deficit (ki naj ne bo iz beljakovinskih kcal, teh se ne rabiš bat). Pa potem ob napredku spremljaj to, ker logika ti pove - več maščobe ko boš zgubila, manjša bo osnova potreba po kcal in posledično boš vedno mogla v en deficit. Porcioniranja pa ob dobrem jedilniku ne rabiš, tisto se nuca pol za zadnje par kil dol sklestit če ne gre.

Glede vadbe pa tako, naprej ogrevanje, potem vaje za moč in potem aerobne. Pri nizkointezivni kuriš direkt maščobe, ampak ne pospešiš metabolizma. Pri intervalnem treningu pa pospešiš metabolizem še od 24-32 ur po vadbi.

Kar se samih vaj tiče, če boš delala doma z lastno teži ti priporočam youtube tutoriale. Najdeš svega i svašta pa še lepo prikazano, da se ne rabiš zapletat pri vseh opisih itd. Vsekakor treniraj mišice celotnega telesa, še posebej pa noge - na nogah so večje mišice, ergo večja mišica več kuri v mirovanju.

Pomembna je pa v prvi vrsti ena stvar: poslušaj svoje telo in se mu prilagajaj. Če boš ugotovila da ti vaje za moč + nizkointenzivni dajejo rezultate ki si jih želiš, vztrajaj na tem in se ne obremenjuj z vsemi članki in priporočili itd. Pa ko boš naletela na fazo, ko se ti bo zdelo da se nič ne premakne, ne obupaj. Preštudiraj zadevo, spremeni prehanjevalni režim, spremeni vadbeni režim in bo šlo. Telo se v neki točki adaptira in začne stagnirat, pomembno je takrat zdržat in prebrodit krizo.

Pa poročaj o rezultatih potem :)

*Gaja* napisal/-a:Kako je pri intervalnem treningu z težavnostjo - bom porabljala kalorije, če bom nastavila hitrost vadbe na orbitreku na čim nižjo št. (tam do 3.), ko vadim hitro, ali pri višjih št. (tam nad 4.), ko gre orbitrek počasneje? Isto me zanima za kolo, ker na teh dveh lahko izvajam intervalno vadbo kar doma. Tudi za tek (na prostem) me zanima kako je s tem. Ali je treba vaditi dalj časa ali je bolj pomembno krajši čas (tam do pol ure) in to intenzivno - izmenjaje hitro in počasi, da je vsega dovolj?

Poanta HIIT treninga ni štetje kalorij. Poanta HIITa je da pospreši metabolizem po treningu. In pri HIITU gre za to, da ko si v fazi šprinta delaš na vse pretege in moči kolikor lahko. Zdaj na kolki obremenitvi in kako hitro si sposobna delat, boš pa sama videla in prilagodila. Od 15-30 minut, kolikor pač zdržiš, pa cikluse si prilagodiš (npr. 30s šprinta, 40s počasnega teka/hitre hoje ali 1min:1min, 5min:5min....). Ugotovit moreš kaj ti paše, ker če padeš po 3h minutah dol je preveč, če pa se po opravljenem intervalnem še tak kr vredi počutiš, je blo premalo. Pri intervalnem je zlato pravilo da morš bit po njem na pune bogi, ampak še živ :D
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Meni pa se vso to kalkuliranje in tehtanje hrane zdi nonsense. :) Ko sem pred leti hujšala (okoli 8kg), sem obroke zreducirala na majhne porcije in športala eno uro na dan in pol, pa sem v roku dveh mesecev lahko brez problema zlezla v ozko obleko za en dogodek, za katero sem se odločila shujšati. Od takrat se mi teža ni zvišala, za kakšen kg sicer vedno variira, včasih dol včasih gor, to pa je tudi vse. Za zajtrk sem pojedla recimo dve kuhani jajci in kos pirinega kruha s paradižnikom, za malico pest orehov in mandljev ter kefir, za kosilo za pest zelenjave z piščančjim mesom narezanim na trakove ali solato, za malico malo puste skute z vmešanimi borovnicami, za večerjo pa kakšen jogurt (za vikend sem se pregrešila z žlico dodanega medu).

Izločila sem beli sladkor, beli kruh, bele testenine, slane prigrizke, mleko in mlečne izdelke omejila na minimum (1x tedensko), pa so šle kile lepo dol.
3x tedensko sem hodila tečt, 2x tedensko sem vadila uro na orbitreku, pred tem pa naredila razgibalne vaje, nekaj serij sklec, počepov, trebušnjakov, skokov s kolebnico ipd. Vse sem naredila s tem kar imam - orbitrek, kolebnica in 6kg utež. Niti centa nisem zapravila za fitnes ali katero koli vodeno aktivnost, čeprav sem sprva mislila, da se samo tako lahko shujša. Doma lahko narediš ogromno in to zastonj. Zbudi raziskovalko v sebi in na youtube-u poišči svojo "osebno" trenerko, katera izvaja vaje, ki se ti zdijo najboljše. Vsak teden kaj spremeni in dodaj, da se telo ne navadi na obremenitev oz. ne obstane na neki točki. :) S tekom/orbitrekom/kolesarjenjem delaš na kondiciji, vaje pa so zato, da učvrstiš telo.
"20 years from now you will be more disappointed by the things that you didn`t do than by the ones that you did do."
Mark Twain
Odgovori