Slabokrvnost
ja, kr mi je zdravnica mal pred tem rekla da sem slabokrvna, pa tudi dva dni potem ko sem to jedla sem nehala krvaveti, zdej pa imam kri super.
Pred tem zelene solate nism preveč marala, zdej jo jem vedno. Tako da po moje prav zelena solata dela čudeže, aja pa kri mi nikoli pred tem in nikoli več po tem ni tekla iz nosa.
Poskusi, saj zgubiti tako ali tako nimaš kaj.
Pred tem zelene solate nism preveč marala, zdej jo jem vedno. Tako da po moje prav zelena solata dela čudeže, aja pa kri mi nikoli pred tem in nikoli več po tem ni tekla iz nosa.
Poskusi, saj zgubiti tako ali tako nimaš kaj.
Mene je že sama zdravnica, pa pol sestra, pa še farmacevtka opozorila, da so železovi preparati zelo težki in obremenilni za telo. Sploh če dosledno upoštevaš navodila in jemlješ na tešče. Da lahko pričakujem hudo slabost, celo bruhanje, zaprtje pa ne vem kaj še. Jst pa noseča! Hvala lepa pol za tako sranje!
Pa sm najdla svoj sistem, zjutri normalno pojem zajtrk, spijem tud kavo, potem pa čez kakšni dve urci, ko se želodec že precej sprosti, pojem kak piškot, pol jabolka, vzamem tablet (Haematopan), pa še pol jabolka... Al pa mandarino, tablet, mandarino... Pa nimam nobenih težav... Probite kej tazga, pri men laufa že mesec in pol 


- Tearjerker
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Pridružen: 12. Jul. 2007 0:25
Jaz prisegam na natur recept in ga tud vsem priporočam: zmiksa se suhe fige, slive, borovnice in javorjev sirup, zgleda kot en džem from outer space, zjutraj na tešče žličko tega pojem zraven pa še spijem kozarec vode obogaten z vitaminom C in B kompleks pa je to to.
Ta recept sem dobila pred leti od neke gospe in od takrat naprej mam kri bp. Jem pa to ne vsak dan, ampak predvsem če opažam da sem v kakem bolj stresnem obdobju ko ne jem ravno najbolj pravilno, pa tudi v kakih prehodnih obdobjih, ko staršijo razne viroze itd.
Pa nekot ne vem zakaj zdravniki vedno samo to železo priporočajo, pozabijo pa na vitamine B kompeksa, ki so tud nujni pri sami sintezi v organizmu. V glavnem jaz odkar to poznam sem opravila z vsemi drugimi navgražnimi železovimi pripravki, ki so mi itak pajdr delal po telesu.
Ta recept sem dobila pred leti od neke gospe in od takrat naprej mam kri bp. Jem pa to ne vsak dan, ampak predvsem če opažam da sem v kakem bolj stresnem obdobju ko ne jem ravno najbolj pravilno, pa tudi v kakih prehodnih obdobjih, ko staršijo razne viroze itd.
Pa nekot ne vem zakaj zdravniki vedno samo to železo priporočajo, pozabijo pa na vitamine B kompeksa, ki so tud nujni pri sami sintezi v organizmu. V glavnem jaz odkar to poznam sem opravila z vsemi drugimi navgražnimi železovimi pripravki, ki so mi itak pajdr delal po telesu.
Tearjerker napisal/-a:Jaz prisegam na natur recept in ga tud vsem priporočam: zmiksa se suhe fige, slive, borovnice in javorjev sirup, zgleda kot en džem from outer space, zjutraj na tešče žličko tega pojem zraven pa še spijem kozarec vode obogaten z vitaminom C in B kompleks pa je to to.
uf, tole bom pa probala ... sounds great:) slabokrvnost je hudič, sploh če večinoma ne maraš hrane, ki je bogata z železom, s temi tabletkami pa se tud ne moreš skoz filat ... meni se je kri popravila tako, da sem prešaltala na domačo hrano - torej lokalno pridelano, organsko, kolikor pač gre no. Drugače pa imajo banane tud kar železa, tako da se tud priporočajo.
Veliko železa je tudi v kvasu, suhih marelicah (kupi nežveplane), školjkah (dagnje, ostrige), govedini, kurjih, govejih ali ovčjih jetrcih, v sladkih rožičih, v sladilu temna melasa, in v solati endiviji.
Dosti železa je tudi v nekaterih oreščkih, žitih in stročnicah, vendar je absorbcija problematična zaradi fitinske kisline v ovojnicah plodov. Podobno pri nekaterih rastlinah, kot je špinača, rdeča pesa, blitva, redkvice, peteršilj itd., ki imajo veliko oksalne kisline, ker ta naj bi preprečevala absorbcijo železa. Pri rdeči pesi kuhanje skoraj popolnoma uniči vso oksalno kislino, zato je kuhana rdeča pesa priporočljiva in zelo dobra za slabokrvnost (tudi sok rdeče pese, če ni stiskan iz surove rdeče pese). Važno je tudi sočasno uživanje vitamina C zaradi absorbcije.
Sicer še vedno vsaj v uradni medicini velja, da se železo iz rastlin (nehemsko železo) ne more primerjati z enim govejim šniclom. Meni je bilo strogo naročeno, naj prekinem z vegetarijanstvom.
Niso pa vse anemije povzročene zaradi pomanjkanja železa. Obisk zdravnika in laboratorija nujen, saj je lahko tudi preveč železa v krvi nevarno
ako da če uživate tablete, hodite na redne preglede.
Dosti železa je tudi v nekaterih oreščkih, žitih in stročnicah, vendar je absorbcija problematična zaradi fitinske kisline v ovojnicah plodov. Podobno pri nekaterih rastlinah, kot je špinača, rdeča pesa, blitva, redkvice, peteršilj itd., ki imajo veliko oksalne kisline, ker ta naj bi preprečevala absorbcijo železa. Pri rdeči pesi kuhanje skoraj popolnoma uniči vso oksalno kislino, zato je kuhana rdeča pesa priporočljiva in zelo dobra za slabokrvnost (tudi sok rdeče pese, če ni stiskan iz surove rdeče pese). Važno je tudi sočasno uživanje vitamina C zaradi absorbcije.
Sicer še vedno vsaj v uradni medicini velja, da se železo iz rastlin (nehemsko železo) ne more primerjati z enim govejim šniclom. Meni je bilo strogo naročeno, naj prekinem z vegetarijanstvom.
Niso pa vse anemije povzročene zaradi pomanjkanja železa. Obisk zdravnika in laboratorija nujen, saj je lahko tudi preveč železa v krvi nevarno

-
- Komunikatorka
- Prispevkov: 120
- Pridružen: 12. Nov. 2007 17:42
- Tearjerker
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Pridružen: 12. Jul. 2007 0:25
Anemija
Js mam težave s pomanjkanjem železa že od leta 2003. Hemoglobina mam 60, železa pa ni nikoli več kot pa 4umol/L. Najhuje je bilo, ko sem ga imela 0,7umol/L, me je zdravnica že čudno gledala, da sm sploh še živa.
Takrat niti po stopnicah nisem mogla iti brez da bi se utrudila.
Sem bila že na vseh možnih preiskavah (gastroskopija, hematolog, itd,itd,...) in vse kar so ugotovili je da "imam slabo absorbcijo železa". A je potem to stanje nepopravljivo?
Drugače mi je pa zdravnica svetovala naj pojem veliko rdečega mesa, pa
baje da je najbolš če železo užiješ skupaj z vitaminom C.

Takrat niti po stopnicah nisem mogla iti brez da bi se utrudila.
Sem bila že na vseh možnih preiskavah (gastroskopija, hematolog, itd,itd,...) in vse kar so ugotovili je da "imam slabo absorbcijo železa". A je potem to stanje nepopravljivo?
Drugače mi je pa zdravnica svetovala naj pojem veliko rdečega mesa, pa
baje da je najbolš če železo užiješ skupaj z vitaminom C.
- Tearjerker
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Pridružen: 12. Jul. 2007 0:25
Ojej, ti pa res nimaš sreče. Motena absorbcija železa je vsekakor posledica, ne pa vzrok, in naloga dohterjev je, da bi odkrili kaj temu botruje. Na pamet ne moremo rečit al je to nepopravljivo ali ne, ker ne vemo kaj to povzroča. So ti diagnosticirali vrsto anemije (mikrocitna/makrocitna normohromna/hipohromna....?)
Jaz ne vem kaj ti svetovat, le to, da vključi v hrano čimveč virov železa (ne samo rdeče meso, je sicer res da se železo absorbira iz živalskih produktih v 15-35%, iz rastlinskih pa v 2-20%, ampak tudi to ni zanmeraljevo). Sinergija med vitaminom C in železom je potrjena, tako da to ni samo ''baje'', tako da kar vključi tudi vitamin C v prehrano. Absorbcijo železa motijo tudi določena hranila, predvsem mlečni izdelki, sojini proteini, kalcij, legumi, polofenoli, tanin v čaju in polnozrnate žitarice. Tako da malo pri hrani upoštevaj tudi to.
Predvsem pa poskusi čez dan skoz uživat živila bogata z železom, vsekakor pa tudi tebi priporočam recept, ki sem ga že zgoraj eni, in sicer:
- 250 mL javorjevega sirupa
- 200g suhih fig
- 200g suhih sliv
- 200g suhih borovnic
- 200g rozin
zmiksaš, daš v kozarec za vlaganje ter hraniš v hladilniku. Zjutraj čajno žličko na tešče, če se da, tudi s kakim c vitaminom skombiniramo (tablete, prašek, limonada....). To zadostuje za par mesecev. Poskusi če imap voljp, meni je pomagalo in tudi parim ko sem to priporočila je zboljšano krvno sliko. Pa kot sem že tud v enem od prejšnkih postov napisala, pri sintezi hemoglobina igrajo pomembno vlogo tudi vitamini B kompleksa, tako da lahko tudi to vključih v prehrano. Lahko pa poskusiš tudi z algo Spirulino, ki je bogata z železom, vitamini B kompleksa in esencialnimi aminokislinami. Kaj več mi pa zmanjka idej
Jaz ne vem kaj ti svetovat, le to, da vključi v hrano čimveč virov železa (ne samo rdeče meso, je sicer res da se železo absorbira iz živalskih produktih v 15-35%, iz rastlinskih pa v 2-20%, ampak tudi to ni zanmeraljevo). Sinergija med vitaminom C in železom je potrjena, tako da to ni samo ''baje'', tako da kar vključi tudi vitamin C v prehrano. Absorbcijo železa motijo tudi določena hranila, predvsem mlečni izdelki, sojini proteini, kalcij, legumi, polofenoli, tanin v čaju in polnozrnate žitarice. Tako da malo pri hrani upoštevaj tudi to.
Predvsem pa poskusi čez dan skoz uživat živila bogata z železom, vsekakor pa tudi tebi priporočam recept, ki sem ga že zgoraj eni, in sicer:
- 250 mL javorjevega sirupa
- 200g suhih fig
- 200g suhih sliv
- 200g suhih borovnic
- 200g rozin
zmiksaš, daš v kozarec za vlaganje ter hraniš v hladilniku. Zjutraj čajno žličko na tešče, če se da, tudi s kakim c vitaminom skombiniramo (tablete, prašek, limonada....). To zadostuje za par mesecev. Poskusi če imap voljp, meni je pomagalo in tudi parim ko sem to priporočila je zboljšano krvno sliko. Pa kot sem že tud v enem od prejšnkih postov napisala, pri sintezi hemoglobina igrajo pomembno vlogo tudi vitamini B kompleksa, tako da lahko tudi to vključih v prehrano. Lahko pa poskusiš tudi z algo Spirulino, ki je bogata z železom, vitamini B kompleksa in esencialnimi aminokislinami. Kaj več mi pa zmanjka idej
