
Kaj skuhati fantu?
-
- Komunikatorka
- Prispevkov: 212
- Pridružen: 28. Sep. 2009 9:30
Kaj skuhati fantu?
Nimam ravno izkušenj v kuhinji, zato me zanimajo vaši predlogi kaj skuhati fantu. Naj bo okusno pa seveda ne preveč komplicirano 

-
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Pridružen: 22. Feb. 2007 14:28
Tole smo ravno včeraj jedli.
Deluje tudi brez račje masti (mi smo dali svinjsko ker smo jo glih meli, pomojem je kul tudi z oljem, maslo se ti zna preveč zažgat, ne vem...). Namesto dijonske gorčice lahko mirne vesti uporabiš navadno, worchestersko omako dobiš v šparu, ni bg ve kako draga in jo lahko uporabiš v vsaki marinadi za meso.
Rabiš eno veliko posodo za vse skupaj zmešat in pekač. Et voila!
Deluje tudi brez račje masti (mi smo dali svinjsko ker smo jo glih meli, pomojem je kul tudi z oljem, maslo se ti zna preveč zažgat, ne vem...). Namesto dijonske gorčice lahko mirne vesti uporabiš navadno, worchestersko omako dobiš v šparu, ni bg ve kako draga in jo lahko uporabiš v vsaki marinadi za meso.
Rabiš eno veliko posodo za vse skupaj zmešat in pekač. Et voila!
- _patchouli_
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 2551
- Pridružen: 25. Apr. 2008 17:57
- Kraj: Na soncni strani Himalaje
Moj me vsake toliko sprašuje, kdaj bom kaj s tortilijami naredila.
Moj najljubši način je, da naredim več različnih nadevov, recimo zelenjavni, posebej piščanec itd, zraven namešam omakce (kisla smetana z začimbami, kupim načo...) in narežem svežo zelenjavo ter vse dam na mizo in potem si vsak nadeva in zvija svoje tortilje po želji.
Podobno naredim s falafli in humusom (ne da se mi zdajle recepta pisat, ga lahk, če koga zanima).
To je ponavadi največji hit. Vse ostalo zna njegova mama boljš nardit
Moj najljubši način je, da naredim več različnih nadevov, recimo zelenjavni, posebej piščanec itd, zraven namešam omakce (kisla smetana z začimbami, kupim načo...) in narežem svežo zelenjavo ter vse dam na mizo in potem si vsak nadeva in zvija svoje tortilje po želji.
Podobno naredim s falafli in humusom (ne da se mi zdajle recepta pisat, ga lahk, če koga zanima).
To je ponavadi največji hit. Vse ostalo zna njegova mama boljš nardit

-
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Pridružen: 22. Feb. 2007 14:28
mmmmm, ja tortilje!
mi nardimo omako z mletim mesom in ful zelenjave. pol pa v istem loncu še malo čebulo prepražim, vžem not konzervo fižola, popražim, spasiram z uni za pire krompir pasirat, začinim in dam še žlico kisle smetane, da je bolj mazljivo. totalno dobra omakica rata!
belo salso nardim pa s kislo smetano, limono, tabascom, soljo in česnom. najboljše je če malo stoji v hladlniku da se okusi prepojijo.
mi nardimo omako z mletim mesom in ful zelenjave. pol pa v istem loncu še malo čebulo prepražim, vžem not konzervo fižola, popražim, spasiram z uni za pire krompir pasirat, začinim in dam še žlico kisle smetane, da je bolj mazljivo. totalno dobra omakica rata!
belo salso nardim pa s kislo smetano, limono, tabascom, soljo in česnom. najboljše je če malo stoji v hladlniku da se okusi prepojijo.
-
- Komunikatorka
- Prispevkov: 212
- Pridružen: 28. Sep. 2009 9:30
-
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Pridružen: 22. Feb. 2007 14:28
http://www.kulinarika.net/
pa googlat boš mogla malo....receptov je na netu tko, da če vsakk dan neki drugega skuhaš, ne prideš do konca.
pa googlat boš mogla malo....receptov je na netu tko, da če vsakk dan neki drugega skuhaš, ne prideš do konca.
- _patchouli_
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 2551
- Pridružen: 25. Apr. 2008 17:57
- Kraj: Na soncni strani Himalaje
Humus delam že tak rutinsko, da vem recept samo bežno, ampak gre nekako tako:
Ponavadi če delam oboje, humus in falafle, dam slabo polovico 400g konzerve čičerike za humus, ostalo shranim za falafle. Če delam samo humus, dam kr celo konzervo (in prilagodim količino ostalega), sej ne ostaja
Gre tudi s svežo čičeriko, ampak jo je treba prej namakat in kuhat.
Torej, rabiš:
cca pol konzerve čičerike
žlico nasekljanega svežega petršilja
2 na drobno nasekljana stroka česna
koriander (lahko zmleti, sama raje uporabim v zrnih in ga zdrobim v možnarju, ker se mi zdi, da ima boljšo aromo)
sok polovice limone ali še bolje limete
sezam
olivno olje
sol, poper
tahini*
po želji trdi jogurt ali kisla smetana
*Tahini je sezamova pasta, ki se jo da dobiti v bolje založenih supermarketih pri zdravi hrani ali pa bolj specializiranih trgovinah. Jaz to naredim sama. 3dcl sezamovih sezam prepražimo v ponvi brez olja in pri tem pazimo, da se ne prepražijo preveč, ker dobijo grenak okus. Ko malo zadišijo, je dovolj. V mešalniku jih zmiksamo s ščepcem soli in približno deci in pol olivnega olja, da dobimo tekočo maso. Tahini je lahko že sam po sebi priloga oziroma namaz, ki počaka v hladilniku kar lep čas.
Naprej humus
Tahiniju v mikserju dodamo odcejeno čičeriko z nekaj malega vode, v kateri je bila vložena, kakšno žlico ali dve olivnega olja, peteršilj, koriander, limonin sok, sol, poper po občutku in še kak deci sezama. Vse zmiksamo, da pride gosta, gladka zmes. Če je pregosto, lahko dodamo še malo vode od čičerike. Ko je gotovo, po želji vmešamo še jogurt/smetano in še malo zmiksamo. V gotov humus lahko dodamo še celo čičeriko, olive in po vrhu okrasimo s sezamom in listi petršilja.
Falafli:
preostala čičerika
2 stroka česna
pol manjše čebule
poper, sol, kumina, koriander, peteršilj
žlička limoninega soka
žlička pecilnega praška
moka po občutku (jaz je dam za par žlic)
olje za cvrtje
Vse zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmes, ki jo dobimo, ne sme biti preveč pocasta ali presuha, ker bojo falafli razpadli. Nekateri dodajo kot vezivo jajce, ampak to ni potem original recept
Z žlico ali rokami oblikujemo kroglice v velikosti golf žogice, ki jih malo sploščimo in ocvremo ravno toliko, da dobijo barvo.
Meni v polovici primerov razpadejo, čeprav delam vedno po istem receptu, zato jih ne delam preveč rada in je res za bolj posebne priložnosti.
Midva to pripraviva s tortiljami ali lepinjami kot nadomestek pita kruhu. Meni najbolj zraven paše rukola in češnjev paradižnik.
Sicer pa, a ni že kake teme z recepti? Moj vse poje, kar naredim
Ponavadi če delam oboje, humus in falafle, dam slabo polovico 400g konzerve čičerike za humus, ostalo shranim za falafle. Če delam samo humus, dam kr celo konzervo (in prilagodim količino ostalega), sej ne ostaja

Torej, rabiš:
cca pol konzerve čičerike
žlico nasekljanega svežega petršilja
2 na drobno nasekljana stroka česna
koriander (lahko zmleti, sama raje uporabim v zrnih in ga zdrobim v možnarju, ker se mi zdi, da ima boljšo aromo)
sok polovice limone ali še bolje limete
sezam
olivno olje
sol, poper
tahini*
po želji trdi jogurt ali kisla smetana
*Tahini je sezamova pasta, ki se jo da dobiti v bolje založenih supermarketih pri zdravi hrani ali pa bolj specializiranih trgovinah. Jaz to naredim sama. 3dcl sezamovih sezam prepražimo v ponvi brez olja in pri tem pazimo, da se ne prepražijo preveč, ker dobijo grenak okus. Ko malo zadišijo, je dovolj. V mešalniku jih zmiksamo s ščepcem soli in približno deci in pol olivnega olja, da dobimo tekočo maso. Tahini je lahko že sam po sebi priloga oziroma namaz, ki počaka v hladilniku kar lep čas.
Naprej humus

Tahiniju v mikserju dodamo odcejeno čičeriko z nekaj malega vode, v kateri je bila vložena, kakšno žlico ali dve olivnega olja, peteršilj, koriander, limonin sok, sol, poper po občutku in še kak deci sezama. Vse zmiksamo, da pride gosta, gladka zmes. Če je pregosto, lahko dodamo še malo vode od čičerike. Ko je gotovo, po želji vmešamo še jogurt/smetano in še malo zmiksamo. V gotov humus lahko dodamo še celo čičeriko, olive in po vrhu okrasimo s sezamom in listi petršilja.
Falafli:
preostala čičerika
2 stroka česna
pol manjše čebule
poper, sol, kumina, koriander, peteršilj
žlička limoninega soka
žlička pecilnega praška
moka po občutku (jaz je dam za par žlic)
olje za cvrtje
Vse zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmes, ki jo dobimo, ne sme biti preveč pocasta ali presuha, ker bojo falafli razpadli. Nekateri dodajo kot vezivo jajce, ampak to ni potem original recept

Z žlico ali rokami oblikujemo kroglice v velikosti golf žogice, ki jih malo sploščimo in ocvremo ravno toliko, da dobijo barvo.
Meni v polovici primerov razpadejo, čeprav delam vedno po istem receptu, zato jih ne delam preveč rada in je res za bolj posebne priložnosti.
Midva to pripraviva s tortiljami ali lepinjami kot nadomestek pita kruhu. Meni najbolj zraven paše rukola in češnjev paradižnik.
Sicer pa, a ni že kake teme z recepti? Moj vse poje, kar naredim

Re: Kaj skuhati fantu?
Marichuy90 pravzaprav nobena jed ni tako zelo zakomplicirana, ko osvojiš osnove. Drugače pa saj veš, pojedel bo vse, kar bo dobro, še posebej v tvoji družbi. Lahko mu skuhaš morsko rižoto in zeleno solato z redkvicami ipd, da bo vse skupaj bolj pisano. Ali pa lazanjo, tudi tortilje so lahko zabavne. Pa seveda sama naredi omakice. To šteje 

Radovednost je ubila mačko
^^ Meni tudi ni jasen namen te teme, kot da bi bili fantje neka posebna bitja z drugačnim prehranjevalnim režimom
Pač skuhaš nekaj, za kar veš, da mu bo všeč, logično, tako kot bi katerikoli drugi osebi
Razen če je bil namen v tem, da ga hoče zapeljat ali podtaknit noter kakšne afrodiziake
Ker drugače že imamo temo s hitrimi recepti, primernimi tako za ženske kot moške jedce, heh.



- prinzessin
- Kofetarica
- Prispevkov: 977
- Pridružen: 29. Mar. 2006 12:37
- Kraj: tu pa tam