sarimari napisal/-a: Mene pa zanima kakšna je razlika med čevljim z polno peto, ki imajo platformo in espadrilami. Brala sem zadnjič članek na eni spletni strani, ampak kakšne razlike med temi čevlji nisem opazila.
Matra me pa zgolj firbec

Razlika je velika oz. gre za dva popolnoma različna pojma, ki pa se ne izključujeta nujno - lahko imaš tudi espadrile s polno peto

Pri tem
čevlji s polno peto pomenijo seveda obutev s polno peto (kakršnokoli, pač tudi zimske čevlje s polno peto, škornje, salonarje s polno peto itd.),
platforma pa pomeni, da je podplat tudi nekoliko dvignjen od tal (tudi del spredaj, ne le peta).
Espardile so pa vrsta poletnega obuvala, za katero je značilna peta oz. podplat iz jute ali rafije

To so tiste svetle vlaknate špagice, saj si sigurno že videla (zato se včasih espadrilam reče tudi 'špagarice'). Izvorno so bile espadrile večinoma platneni nizki čevlji s tem špagastim podplatom (tisto je bilo še posebej v 80ih razširjeno), zadnja leta je pa vse več tudi takih s polno peto v stilu sandalov s špagastim podplatom in peto

Tako da slednje so pa hkrati espadrile in obutev s polno peto

Se pravi, ključni element, ki opredeljuje espadrile, je špagasti material podplata in pete, potem pa lahko v različnih stilih nastopa.
Slikce

:
1. čevlji s polno peto in platformo:
2. espadrile:
3. Espadrile s polno peto: