Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
Uporabniški avatar
jozica1
Debatorica
Debatorica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a jozica1 »

Tamara stylish napisal/-a:Torej... je še kdo tak, ki želi shujšati vsaj 6 kg? To so moja realna pričakovanja in nisem omejena s časom. Nisem debela, a se v svoji koži ne počutim dobro. Potrebujem zdravo prehrano in šport. Vem, potrebujem tudi vsaj 5 obrokov in veliko vode. Vse vem :D
Je pa tako, da si moram hrano sama pripravljati in nimam vsak dan 1, 2 uri časa, da bi ne vem kakšne fore pripravljala.
Me zanima, če je še kdo tak? Bi si mal pomagali, delili nasvete, povedali kaj zdravega lahko hitro pripravimo in da ne rabimo kar naprej hoditi v trgovino, ter kaj sploh iskati v trgovini.

Je komu? :)
LP

http://www.ekomagazin.si/Prehrana/Prehrana/Najboljsa-hrana-za-hujsanje.html

:)

kar se pa tiče kuhanja.. največ časa vzame samo načrtovanje 5h obrokov, za to da sem si danes pripravila solato in notri popečen tofu (ali npr. piščanec + pest polnozrnatih makaronov) mi je vzelo 5-10 min :D
Velika ljubezen in velik uspeh sta povezana z velikimi tveganji!
_Lorella_
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a _Lorella_ »

I have a question too! :D Pa ne samo eno ... V glavnem bi rabila pomoč pri izgubljanju teže, saj sem od sredine decembra pridelala kar nekaj kg. Razlog za moje prenajedanje je v obilici učenja, nisem pa nikoli toliko jedla zraven. Najbrž zato, ker šele zdaj vidim, kaj je pravo učenje. :oops:

Od srednje šole oz. od takrat, ko sem nehala rasti, sem pri višini 1,60 m imela isto št. kg, t.j. 46. Marsikomu se je tako št. kot sama postava zdela presuha, tudi ITM ni bil eden povsem normalnih (kaj je za koga normalno, je pa spet drugo vprašanje), a sem jedla zdravo, vsega po malo, športam veliko že od otroštva, skratka, v svojem telesu sem se počutila dobro in polna energije. Opažam, da imam manj energije ravno zdaj z 13 kg več! Ne le, da sem že opazno močna, ker se mi pri nizki višini hitro opazijo kg, tudi na samozavest mi je precej udarilo, v smislu, da mi ni več do žuranja oz. iti kamorkoli med ljudi, saj so me vedno bili vsi vajeni kot tiste majhne drobcene punce, ne pa s 13 kg več. Da sem se pošteno zredila, sem prvič dojela šele takrat, ko mi je en kolega, ki me od novembra ni videl, pred enim tednom rekel, da imam precej polnejša lička, da pa sem še vedno luštna. Četudi sem ljudem takšna všeč, morda komu celo bolj kot tista suhica, se JAZ ne počutim ok, kar pa mislim, da je najpomembnejše. :( No, da je moje prenajedanje ušlo nadzoru, sem opazila oz. začutila že malo pred to opazko, ko sem se vsak dan počutila "težje" oz. bolj zaspano, saj sem vsako uro nekaj jedla. Na dan komot pojem dve Milki (obični, ne tavelki). :D Ne vem no, včasih sladkarij sploh nisem kaj preveč marala, rada sem pojedla kakšen kos torte ob rojstnih dnevih, najbolj redilno, kar se je znašlo na mojem jedilniku, je bil alkohol, ker sem od srednje šole dalje kar dosti žurala. A se vseeno nisem zredila. Zdaj pa, kot da sem že nad 30 in se moram boriti za obstoječe kg, koliko bolj šele za to, da shujšam!

Mi lahko kdo svetuje, kako in kje hudiča naj začnem, da pridem na stare kile? Včasih sem hodila v hribe, smučala, rolala, kolesarila, skratka, bila sem resnično aktivna. Zdaj pa grem na Kalvarijo in se utrudim že po 15 stopnicah! :roll: Rabim eno konkretno brco v rit, da spremenim svoje mišljenje o hrani, popredalčkam KAJ in KOLIKO zaužiti, v KOLIKŠNEM času mi to lahko uspe (ob predpostavki, da se načrta držim do zadnje pike) ter KAKO začeti spet migati.

Saj vem, da je že ogromno napisanega v tej temi, a me zanima konkretno za svoj primer, v kolikšnem času lahko pridem do stare postave in s kakšnim miganjem ter prehrano.
I hope karma slaps you in the face before I do.
celjanar
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a celjanar »

Ne rabiš baš nekega načrta...dijeta "manj žri" in pa več gibanje bo dovolj. Mal si poglej po netu kulk kalorij porabiš za svojo višino in potem pač zaužijem 500kcal majn, kot je predvideno in teža bo šla dol brez kakih super dodelanih jedilnikov ker jih ne rabiš. Jej bolj zdravo, cuker pa te pijače vstran za kaka 2 mesca..Skratka jej bolj naravno nepredelano hrano. Piščanec,jajca, riž itd. ...
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

Z jedilnika črtaj vse sladke pregrehe, sladkane pijače, kruh in ostalo pekovsko pecivo, jej 3-5x na dan, a v malih količinah. Namesto sladkarij oz. kakšne malice raje pojej pomarančo, banano ali kakšno drugo sadje. V bistvu ne rabiš vnašat v vsakdan nobenih radikalnih sprememb. Drži se le tega, kar sem ti napisala, migaj vsaj kakšno uro na dan, odpovej se fast food-u in spij do cca 2,5 litra vode na dan. Če se boš ravnala po teh klasičnih napotkih, se lahko po kakšnih 3, 4 tednih posloviš od teh kg.
Tamara stylish
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tamara stylish »

Kaj pa si ve pripravljate za kosilo oz., če živite v skupnem gospodinjstvu-kaj jeste? Za kosilo, večerjo?
I like to see my money ... hanging in my closet.

I saw you get into a cab with a woman wearing come-fuck-me heels!
celjanar
Debatorica
Debatorica

Pest riža, piščac pa kaka zelenjava za kosilo. Zvečer jajca, al pa neki, sam da ni kruha zram. Zajtrk ponavadi sendvič v šoli.
babushka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a babushka »

A potem ješ večino dni pretežno enako hrano? Jaz probam vsak dan jesti nekaj drugega, pa za to, da vnesem nekaj raznolikosti na svoj jedilnik, ne porabim dosti časa za načrtovanje. :) Če sem pa doma, pa se pač prilagodim ali naredim kaj po svoje. Sem pa že od nekdaj pristašica zelenjave, od kruha občasno pojem kos polnozrnatega ali toast (prav tako polnozrnat), meso pa jem cca 3x na teden, pa še to večinoma samo belo.
Se mi zdi najpomembneje, da noben obrok ni preobilen in da se znajde na krožniku bolj lahka hrana, pa ni problemov s kg.
celjanar
Debatorica
Debatorica

Žal je tako da je treba mal zredocurat stvari in jest bolj monotono če hočeš rezultate dokaj hitro.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

To pa sploh ni nujno. :) Ko sem pred leti morala "zradirati" ene 7 kg, sem jedla ful različno hrano, le na kombiniranje in količino sem pazila. Sem se jih znebila v dveh tednih in od takrat mam še vedno isto kilažo. No, variiram med 48 in 50, a saj to vsi kdaj pa kdaj.
kokica87
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a kokica87 »

^^ kakšen je pa potem tvoj jedilnik zgledal? 7kg v dveh tednih je kar veliko.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Kot sem že zgoraj napisala Lorelli, le da tisti 3 oz. 4 tedni veljajo za njenih 13 kg. Je pa seveda odvisno od posameznika, saj lahko trije hujšajo po istem "receptu", pa ne bodo vsi trije izgubili v istem času isto št. kg.

Z jedilnika črtaj vse sladke pregrehe, sladkane pijače, kruh in ostalo pekovsko pecivo, jej 3-5x na dan, a v malih količinah. Namesto sladkarij oz. kakšne malice raje pojej pomarančo, banano ali kakšno drugo sadje. V bistvu ne rabiš vnašat v vsakdan nobenih radikalnih sprememb. Drži se le tega, kar sem ti napisala, migaj vsaj kakšno uro na dan, odpovej se fast food-u in spij do cca 2,5 litra vode na dan. Če se boš ravnala po teh klasičnih napotkih, se lahko po kakšnih 3, 4 tednih posloviš od teh kg.

Jedilnik je bil čist običajen, nič nisem štela kalorij in si komplicirala stvari. Recimo tako je izgledal ponavadi moj dan na jedilniku:
Z: jajce (kuhano/ocvrto), kava z mlekom
M: banana/jogurt/smoothie
K: za kosilo sem jedla tako kot vedno - karkoli (razen seveda fast fooda), le da sem pazila, da ni bla običajna porcija (kot jih dobiš recimo na bon v Interspar restavraciji - za predstavo)
Juha, kos belega mesa, malce riža/popečene zelenjave (tukaj ponavadi brez solate)
V: sadni kompot

Pila sem tudi ogromno vode, vadbo pa vsak dan podaljšala za cca 10 min. Začela sem s 30 min vadbe na trenažerju (že pred tistim hujšanjem sem kar dosti športala) ter uro kolesarjenja na sobnem kolesu. Vsak dan sem kaj dodala, zadnjih nekaj dni sem prišla na cca 1,5 ure na trenažerju in 1 ura kolesarjenja, kakšen dan sem zamenjala kolo s hojo na hrib, rolanjem 1 uro, skratka različno. Kar mi je (poleg istega št. kg) še ostalo od takrat, je šport, ker si ne predstavljam, da si ne bi čez dan vzela kakšno urco vsaj za sprehod, če ne intenzivnejšo vadbo.
Zadnjič spremenil Tamala_mrha, dne 01. Feb. 2012 11:04, skupaj popravljeno 1 krat.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a dot »

:eek: Hmm, drugače naj bi bilo normalno / zdravo izgubit 1kg na teden, 13 kg v par tednih ne vem, kako bi šlo (razen če imaš toliko vode, pa gre ta hitro ven) :? Je pa itak odvisno od vsakega posameznika in njegovega organizma / prejšnjih navad, jaz če bi se npr. tako prehranjevala, kot je zgoraj, ne bi kaj dosti shujšala pomoje, ker ves čas jem pribl. toliko ali manj.. Tako da dvomim, da bi se dalo ta vzorec / hitrost izgubljanja kg aplicirat na vsako osebo, mogoče pri tisti punci zgoraj ne bi tako delovalo :) Je pa res, da je odvisno tudi od vadbe in sprotnega kurjenja, ja :D
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Saj pravim, da je lahko različno ... Meni recimo ena mamina znanka kar ni mogla verjeti, da sem jedla normalno, le v zmanjšanih porcijah, ker je menila, da imam neko skrivno dieto stradanja, da sem v cca dveh tednih prišla nazaj na staro kilažo, torej 7kg manj. :D Sem pa takrat, ko sem se poredila, jedla precej več in očitno je ta razporeditev obrokov ter količina bila za moj organizem že dovolj zmanjšana, da so šle kile dol. Najprej najbrž samo voda, potem pa še ostalo. Da sem pa tudi učvrstila nazaj telo, je pa seveda trajalo kakšna dva meseca, da se je spet poznalo (trebuh, stegna, rit).
_Lorella_
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a _Lorella_ »

Hvala vsem za odgovore. Tamala mrha, pri meni pomoje ne bo v treh tednih učinka, vsaj če hočem shujšat na kolikor toliko zdrav način in potem ta način prehranjevanja + gibanja tudi obdržati v nadaljnje. :D Pri meni je tako, da kakor hitro sem prišla na 50 kg, se mi je od tam dalje poznal vsak grižljaj oz. vsaka nezdrava malenkost. Očitno moram imeti vedno pod 50 kg, pa ni nekih vidnih odstopanj, četudi zagrešim kaj malega. Sem pač bolj majhna in se pri 50 začne že opažat, kaj pojem (sploh na trebuhu!). Ko sem še imela tam nekje 46 kg, sem lahko jedla toliko kot si napisala, pa se ni kaj dosti poznalo, tudi če je bilo kosilo kdaj bolj obilno.

No, včeraj sem bolj kot ne še grešila (God forgive me someday :D), danes sem pa že kar na dobri poti, čeprav je šele prvi dan (če lahko rečem temu) na poti k pameti, da ne pojem vsega kar vidim - oz. četudi ne vidim in moram tisto kupiti. Svašta, včasih sem pojedla 2x na mesec kakšno čokoladico, ker preprosto nisem čutila potrebe po sladkem, od decembra pa jem kot da sem sod brez dna. No, v glavnem, danes sem pojedla za zajtrk bombetko z jogurtom, pred kosilom sem se zamotila z drugimi stvarmi, kjer nisem imela časa za hrano, za kosilo sem pojedla govejo juho in manjši svinjski zrezek, popoldan pa še eno banano, pomarančo in malo prej manjšo porcijo tortelinov s parmezanom. Vsekakor boljša slika kot pred današnjim dnem, ko sem slaba dva meseca jedla skoraj vsako uro. No, si dam kakšen mesec in pol časa, da uredim svoje navade in odsekam tiste najbolj nezdrave, pa se potem oglasim tukaj, kdaj mi bo uspelo. :)
I hope karma slaps you in the face before I do.
scorpio64
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a scorpio64 »

@Lorella

Načrt hujšanja je ponavadi sestavljen iz dveh delov. Prvi del je PREHRANA, drugi del pa TELESNA AKTIVNOST.

Prehrana, sploh študentska prehrana je večinsko nezdrava. Večinoma gre za cvrte, pohane... mastne stvari, predvsem nezdrave maščobe (rastlinska olja) in premalo zdravih maščob (Olivno olje). Enako velja za solate, razni solatni prelivi in podobno - ogromno slabih maščob). Torej kot prvo je treba poštimati prehrano do te mere da prešaltaš na zdravo hrano. Razni zrezki v naravni omaki, pečen krompir, testenine, solato po možnosti brez obilnih prelivov itd, to je zdravi! Predvsem se izogibaj belih stvari (mleko, bel kruh, sladkor, maslo), to so nezdravi ogljikovi hidrati ki so GLAVNI vzrok za redenje. Ravno v tem je problem, večino ljudi misli da se rediš zaradi maščob, ampak večinski del imajo ravno ogljikovi hidrati.

Telesna aktivnost: Za izgubo maščobe je najboljša zadeva jutranji tek na tešče. S tem direktno kuriš maščobne zaloge telesa, ker telo v praznem želodcu nima kaj za pokurit, gre na maščobne obloge. Drugače pa aerobni športi: kolesarjenje, plavanje, tek, plezanje, rolanje itd. --> bomba za kurjavo kalorij.

Priporočam ti da zaužiješ čim več semen, ovseni kosmiči, lešniki mandlji ipd (recimo za zajtrk)--> študentska hrana (suho sadje in lešniki)->ZAKON, vsebujejo zdrave maščobne aminokisline, omega 3 in ti potešijo lakoto.

LP
Odgovori