Zdrava prehrana
- Sladkorja ne uporabljam drugače kot pa za pecivo, kekse... čaj sladkam z domačim medom.
- Za pecivo če morem uporabljam kokosovo maslo.
- Kruha čez dan ne jem, razn zvečer in sicer kupljenega, včasih doma narejenega
- Sadje in zelenjavo jem domačo ko je za njo čas, drugače kupljeno v trgovini
- zadnje čase pa za stvari kot so mufini, palačinke uporabljam proteine v prahu
- Iz konzerv jem fižol, koruzo, tuno. Česar ni mogoče dobiti tak
- Najrajši pa imam riž in testenine, krompir odpade (razen na piknikih)
- jem dopolnilne tablete : multivitamin, kalcij, magnezij, omega 3 tablete
- ne cvrem stvari (razen krofe 1x letno), rajši jem naravne zrezke pečene na olivnem olju, arašidovem ali pa na kokosovi masti. Za solate uporabljamo domače bučno olje in kis, včasih tudi kaj olivnega
- Od mesa jem piščančjo, puranjo, kakšne ribe kdaj, svinjsko ampak rodo, klobase, sir (njam) ....
- Za pecivo če morem uporabljam kokosovo maslo.
- Kruha čez dan ne jem, razn zvečer in sicer kupljenega, včasih doma narejenega
- Sadje in zelenjavo jem domačo ko je za njo čas, drugače kupljeno v trgovini
- zadnje čase pa za stvari kot so mufini, palačinke uporabljam proteine v prahu
- Iz konzerv jem fižol, koruzo, tuno. Česar ni mogoče dobiti tak
- Najrajši pa imam riž in testenine, krompir odpade (razen na piknikih)
- jem dopolnilne tablete : multivitamin, kalcij, magnezij, omega 3 tablete
- ne cvrem stvari (razen krofe 1x letno), rajši jem naravne zrezke pečene na olivnem olju, arašidovem ali pa na kokosovi masti. Za solate uporabljamo domače bučno olje in kis, včasih tudi kaj olivnega
- Od mesa jem piščančjo, puranjo, kakšne ribe kdaj, svinjsko ampak rodo, klobase, sir (njam) ....
meni se recimo fižola v zrnju ne ljubi kuhat, to si kupim lepo neke brezvezne piksne, ker za fižol baje ni tolko krize če je konzerviran (vir, nevem, ena knjiga ki jo imam, lahko preverim če kterga ful zanima
)
vse ostalo pa, se poskušam držati načela Čimveč svojega! Da vem kje in kako so stvari zrastle.
imam svoj vrt, za katerega zelo pridno skrbim in imam čez leto en kup domače zelenjave. Veliko tudi shranjujem za zimo - zmrzovalnik in v kozarčke, vse za svoj namen.
imam par sadnih dreves in grmičevja, vsako leto si naredim ogromno zalogo jabolčnih krhljev, sušene češplje in hruške, kar pač ne uspemo pojesti sproti.
Višek jagodičevja gre v zmrzovalnik za zimske smoothije.
Ker je stvari vedno preveč, poleti in jeseni obkladam kolege z bučkami, solato, korenjem, paradižnikom, peteršiljem in drugimi začimbami, jabolki in že pripravljenimi krhlji.
Vedno ko pridem na obisk k blokovskim kolegicam, pridem s šopkom narejenim iz zelišč - tega so zmeri vsi ful veseli
Večina potem vrača drugače, marsikdo ima 'babico na morju' ali kaj podobnega in tako pridem do domačih kakijev, kivijev, breskev, mandarin, itd...
Kar se le da, torej pridelam sama, ali dobim od drugih. Rajši imam malo škiljave breskve od neke random babice, kot lepe narisane breskve iz Kdovekje, ki jih dobiš v trgovini.
sušene začimbe - kar se da, se nabere, intenzivno rabutanje lovorja in rožmarina, ko sem na morju, baziliko sesekljam, vržem v kozarček in čez olivno olje - na žalost čez zimo še nikoli nisem uspela začimbnice dat v nek lonček, da bi imela sveže.
tudi čaj povečini naberem sama, čimmanj kupljenega (razen zelenega). Iz vrta posušim meto, meliso, ognjič, kamilico in še kar zraste bolj po nesreči
ostalo pa med sprehodi po gozdu, pohajanju po hribih... Materina dušica, rman, robida, bezek,...
Krompir se meni ne zdi nič kaj preveč nezdrav, je pa res da v velikih količinah pač redi, kot vsaka stvar z OH.
Ima kalij, magnezij, C vitamin, v lupini precej B vitaminov in je bogat z vlakninami.
Zato imam mogoče rajši za prilogo krompir, kot bel riž!
Kruha ne jem nekaj dosti, bi se pa rada naučila speči svojega.
Riž rjav (iz Kalčka), testenine kar mi pač pride pod roke (edina stvar, kjer ne kompliciram preveč), pojem veliko kvinoje, kuskusa, ajde, ovsenih kosmičev, koruze (bio moko imam za muffine), ječmena, in pa leče. Vse kar se da, kupujem bio.
Pijem samo vodo in čaje, sem vegetarijanka zadnjih 10+ let in se mi ni potrebno ukvarjati še z mesom - drugače bi verjetno tudi za to bila cela picajzlasta od kje je prišlo
mleka ne prenesem, z jogurti se silim, poleti pa ni paradižnikove solate brez mocarele!
Pomoje se prehranjujem relativno zdravo, je pa itak prostora še za par izboljšav, ki so v teku...

vse ostalo pa, se poskušam držati načela Čimveč svojega! Da vem kje in kako so stvari zrastle.
imam svoj vrt, za katerega zelo pridno skrbim in imam čez leto en kup domače zelenjave. Veliko tudi shranjujem za zimo - zmrzovalnik in v kozarčke, vse za svoj namen.
imam par sadnih dreves in grmičevja, vsako leto si naredim ogromno zalogo jabolčnih krhljev, sušene češplje in hruške, kar pač ne uspemo pojesti sproti.
Višek jagodičevja gre v zmrzovalnik za zimske smoothije.
Ker je stvari vedno preveč, poleti in jeseni obkladam kolege z bučkami, solato, korenjem, paradižnikom, peteršiljem in drugimi začimbami, jabolki in že pripravljenimi krhlji.
Vedno ko pridem na obisk k blokovskim kolegicam, pridem s šopkom narejenim iz zelišč - tega so zmeri vsi ful veseli

Večina potem vrača drugače, marsikdo ima 'babico na morju' ali kaj podobnega in tako pridem do domačih kakijev, kivijev, breskev, mandarin, itd...
Kar se le da, torej pridelam sama, ali dobim od drugih. Rajši imam malo škiljave breskve od neke random babice, kot lepe narisane breskve iz Kdovekje, ki jih dobiš v trgovini.
sušene začimbe - kar se da, se nabere, intenzivno rabutanje lovorja in rožmarina, ko sem na morju, baziliko sesekljam, vržem v kozarček in čez olivno olje - na žalost čez zimo še nikoli nisem uspela začimbnice dat v nek lonček, da bi imela sveže.
tudi čaj povečini naberem sama, čimmanj kupljenega (razen zelenega). Iz vrta posušim meto, meliso, ognjič, kamilico in še kar zraste bolj po nesreči

ostalo pa med sprehodi po gozdu, pohajanju po hribih... Materina dušica, rman, robida, bezek,...
Krompir se meni ne zdi nič kaj preveč nezdrav, je pa res da v velikih količinah pač redi, kot vsaka stvar z OH.
Ima kalij, magnezij, C vitamin, v lupini precej B vitaminov in je bogat z vlakninami.
Zato imam mogoče rajši za prilogo krompir, kot bel riž!
Kruha ne jem nekaj dosti, bi se pa rada naučila speči svojega.
Riž rjav (iz Kalčka), testenine kar mi pač pride pod roke (edina stvar, kjer ne kompliciram preveč), pojem veliko kvinoje, kuskusa, ajde, ovsenih kosmičev, koruze (bio moko imam za muffine), ječmena, in pa leče. Vse kar se da, kupujem bio.
Pijem samo vodo in čaje, sem vegetarijanka zadnjih 10+ let in se mi ni potrebno ukvarjati še z mesom - drugače bi verjetno tudi za to bila cela picajzlasta od kje je prišlo

mleka ne prenesem, z jogurti se silim, poleti pa ni paradižnikove solate brez mocarele!
Pomoje se prehranjujem relativno zdravo, je pa itak prostora še za par izboljšav, ki so v teku...

I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
^^ Lepo si napisala - veliko povedala
Meni se krompir tudui ne zdi sporen.
Najbrž pa je sporen paradižnik, ki sem ga zadnjič kupila v Hoferju in je bil ves enak - vsi enako veliki. Ne more biti drugače kot čist umeten.
Kruh imam pa kar rada, ampak takšnega s semeni. Ga precej pojem. Tudi meso imam velikokrat na jedilniku, ampak v zmernih količinah. Npr. v restavracijah so količine nenormalne, sploh na kakšnih praznovanjih.

Meni se krompir tudui ne zdi sporen.
Najbrž pa je sporen paradižnik, ki sem ga zadnjič kupila v Hoferju in je bil ves enak - vsi enako veliki. Ne more biti drugače kot čist umeten.
Kruh imam pa kar rada, ampak takšnega s semeni. Ga precej pojem. Tudi meso imam velikokrat na jedilniku, ampak v zmernih količinah. Npr. v restavracijah so količine nenormalne, sploh na kakšnih praznovanjih.
-
- Kofetarica
- Prispevkov: 849
- Pridružen: 11. Sep. 2011 10:08
Zdaj pa resno.
Kupiš paradajz domač in unega iz Hoferja.
Nafukaš gor pol kile olja in kisa (domačega seveda - moramo živet zdravo) in malo soli, popra...
Daš v usta... In grem stavit da več kot 50% zdravojedcev NE bi prepoznalo razlike.
Nekaj je da kupujemo dražje stvari zaradi boljšega okusa ipd... nekaj je pa preseravanje...
Vsi bomo pocrkal pred 90. letom (hvalabogu) in ni tolk važn a ješ paradajze ki so vsi enaki alpa une k tut dva nista na 20dag enak velika...
Kuhaj doma in sveže pa boste zdravo jedli. Vse ostalo je pa preseravanje ALI nakupovanje zaradi osebnih preferenc (cena, okus, vonj, izgled...) in nima veze z zdravo prehrano.
Kupiš paradajz domač in unega iz Hoferja.
Nafukaš gor pol kile olja in kisa (domačega seveda - moramo živet zdravo) in malo soli, popra...
Daš v usta... In grem stavit da več kot 50% zdravojedcev NE bi prepoznalo razlike.
Nekaj je da kupujemo dražje stvari zaradi boljšega okusa ipd... nekaj je pa preseravanje...
Vsi bomo pocrkal pred 90. letom (hvalabogu) in ni tolk važn a ješ paradajze ki so vsi enaki alpa une k tut dva nista na 20dag enak velika...
Kuhaj doma in sveže pa boste zdravo jedli. Vse ostalo je pa preseravanje ALI nakupovanje zaradi osebnih preferenc (cena, okus, vonj, izgled...) in nima veze z zdravo prehrano.
Če ti resno ne ločiš paradajza od "paradajza" je neki hudo narobe s tvojimi čutili (!)
Vem da živiš v bloku in verjetno ne gojiš češnjevca na balkonu, ampak upam da si imel kdaj v življenju dostop do paradižnika direkt iz rastline dol, ker je razlika res neprimerljiva.
O pol kile olja in kisa pa ne bom, ker je to stvar okusa.
Vem da živiš v bloku in verjetno ne gojiš češnjevca na balkonu, ampak upam da si imel kdaj v življenju dostop do paradižnika direkt iz rastline dol, ker je razlika res neprimerljiva.
O pol kile olja in kisa pa ne bom, ker je to stvar okusa.
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
-
- Kofetarica
- Prispevkov: 849
- Pridružen: 11. Sep. 2011 10:08
Jez sem tvoj post razumela kot da želiš povedat, da ti je isto sranje čipšit zimski paradajz (ki je brez okusa, barve, uglavnem vsesplošno brez kurca), ali domači paradajz direkt dol iz grma.
temu brezbarvnemu je hoferjev (ali lidlov ali sparov, ali...) rdeči lepi dišeči pač odlična zimska alternativa.
temu brezbarvnemu je hoferjev (ali lidlov ali sparov, ali...) rdeči lepi dišeči pač odlična zimska alternativa.

I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
-
- Kofetarica
- Prispevkov: 849
- Pridružen: 11. Sep. 2011 10:08
Tkole gre.
Paradajz iz južnih dežel (Makedonija, Srbija, Italija...) > paradajz iz vrta > paradajz iz trgovine
Jaz sem bla včas ful izbirčna, zdej pa pojem ful zelenjave. Lih včeraj sem si naredila odličen stir-fry. Narezala sem vso živo zelenjavo, ki jo imamo doma (papriko, zmrznjene redkvice, korenček, čebulo, česen), jo popražila na olivnem olju, dodala limonin sok s svežim česnom, začimbe in skuhan basmati riž. Mmmmmm.
Paradajz iz južnih dežel (Makedonija, Srbija, Italija...) > paradajz iz vrta > paradajz iz trgovine

Jaz sem bla včas ful izbirčna, zdej pa pojem ful zelenjave. Lih včeraj sem si naredila odličen stir-fry. Narezala sem vso živo zelenjavo, ki jo imamo doma (papriko, zmrznjene redkvice, korenček, čebulo, česen), jo popražila na olivnem olju, dodala limonin sok s svežim česnom, začimbe in skuhan basmati riž. Mmmmmm.
Zadnjič spremenil sončk, dne 10. Jan. 2012 11:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Ja, to verjetno zdej spet samo okus gleda
Kar niti ne paše v to temo, kjer naj bi bil poudarek na zdravju
(sej je tud lahko nekomu stokrat bolš za jest pomfri z milijon ojačevalci, stabiliziatorji al karkol so že kot kuhane krompirjeve rezine, sam na žalost je druga varianta manj škodljiva=))). Je pa res, da taki plodovi najbolje uspevajo v domačem podnebju na sončku, ja
Nisem se preveč poglabljala še v to tematiko, samo vem pa, da Italijani v zelenjavo tudi pogosto nabašejo razne umetne aditive, sploh tele zimske toplogredne zadeve niso ravno višek zdravja
Makedonsko je verjetno res boljše, kar se tega tiče..
EDIT: aha, si me prehitela



Nisem se preveč poglabljala še v to tematiko, samo vem pa, da Italijani v zelenjavo tudi pogosto nabašejo razne umetne aditive, sploh tele zimske toplogredne zadeve niso ravno višek zdravja

EDIT: aha, si me prehitela

V bistvu sem lih zadnjič brala da se preveč pozornosti polaga na to bio/ne bio zadevščino. Po raziskavah prednosti ne-bio odtehtajo slabosti, ker so plodovi večkrat večji, bolj sladki in imajo več pač teh dobrih stvari k naj bi jih sadje imelo. Bio zadeve so ponavadi bolj majhne, z manj mesa in tudi ljudje jih ne kupujejo tolk, ker so dražje.