Mahagonij napisal/-a:Er... ne vem ce si razumela. Jst ne vlagam v nic od tega. Jst sm odgovoril na tvojo trditev, da smo itak ze v recesiji. Delniski trgi tega ne kazejo, ker so na izredno visokem nivoju (nad ali blizu nivojem leta 2008 za vecje ameriske in britanske indekse). Zato sem v originalnem postu rekel da se splaca shortat trge nekje proti koncu leta.
lahko si cel sestavek spremeniš v obliko "če se vlaga", ker se ni nanašalo direktno nate. Omenila sem zato, ker si sam predlagal ameriški index.
Če trgi rastejo povprečno po stopnji 7% letno in smo sedaj na nivojih iz 2008...u do the math. Obrestno obrestni račun

Mahagonij napisal/-a:Od takrat ko sem pisal je slo okoli 4% gor, sem (morda prehitro) prodal, pobral tistih 700 evrov in zdej cakam na kako drugo priloznost.
LOL...od 7ih delnic, ki sem jih recimo kupila ta teden, jih je šlo 6 gor. Od tega ena za 22%, dve za 10%. Una v minusu, je v minusu 4%. Pa jih imam še, niso to neki imaginarni dobički. Plus fx danes gor 3% računa. Kaj nej rečem, it was a good day, ni vedno tko

In vse delnice, nobeni CFDji, ravno zato, ker jih nameravam imeti nekaj časa. tko da zlato gor 4% v enem mesecu...

Mahagonij napisal/-a:To mogoce ti mislis, ni treba z besedo vsi opletat. Jst nisem nikoli mislil, da bomo trgovali z zlatom, oziroma bolje receno, nisem nikoli razmisljal o teh apokalipticnih scenarijih in nisem na njih osnoval svojih odlocitev. Jaz sem se za zlato odlocil ker so trenutno zelo volatilni trgi in vem da ljudje radi parkirajo svoj denar v t.i. "safe-haven" assets, kot je zlato, kar povzroci dvig cene. Drug razlog je to, da imamo ogromno inflacijo in posledicno bodo cene kovin (in drugih stvari - zato imam investicije v vseh commodityih) rastle v primerjavi z valutami samimi.
Kot sem rekel, sem kar previden, ker sem amater in imam stop orderje povsod.
Ljudje radi parkirajo v kovine, ko grejo delnice dol. Recimo na začetku recesije - 2007, 2008. Kovine bi že zdavnaj strmoglavile, delniški trgi pa eksplodirali, če ne bi bila ta tokratna kriza tako močna in globalna. In mislim, da bodo vse krize v prihodnosti močnejše od teh v preteklosti - ker so trgi vedno bolj povezani med sabo... imo. tko da - to si moramo kar zapomniti.
Mahagonij napisal/-a:Moj pogled na to je, da sta tako srebro kot tudi zlato imela septembra korekcijo, srebro precej vecjo, po mojem mnenju zato ker je bil vecji balon (iz 8 dolarjev na 45). Tako da se mi zdi tvoje mnenje, da je sedaj srebro relativno poceni pri 31 je tko-tko. Stavit na neko rast je tocno toliko spekulativno kot stavit na rast zlata zdaj pri 1700 in isto rizicno.
to je res. Oboje je rizično....jaz bom zagotovo kupila kakšne kovine, ko bo naslednja kriza na udaru hehehehhe, čez nekaj let. Prej verjetno ne.
Mahagonij napisal/-a:No, jst se ne pocutim kompetentnega za kaj takega. Imam premalo znanja in prekompleksno se mi zdi vse skupaj. Zato se pri delnicah drzim indeksov, ker se obupno premalo usposobljen da bi delal "stock picks".
Če se držiš indeksov, lahko ful izgubiš, kar bi sicer lahko zaslužil. Stvari niso komplicirane - vrednotenje podjetij si lahko zreduciraš na nekaj kazalcev iz računovodskih izkazov...veliko težja je tehnična analiza, tega je pa milijon na netu...če ne drugega, lahko pogooglaš most undervalued stocks pa jih 20 pregledaš in primerjaš. Je pa fino vedet tut kej o analizi družb in grafov, materiala je milijon na netu..te more pa res zanimat, da si si pripravljen vzet čas za to

Mahagonij napisal/-a:CFD na ETF na Dow Jones AIG Agriculture Sub-Index. Zopet index, ker sem se ze opekel tudi tukaj s posameznimi picki.
Jaz sem mogla prav pogooglat, kva to sploh je. Mogoče veš za simbol ETFja, kot kotira? Ker tvojega produkta namreč nikakor ne najdem. Če sem prav razumela, gre za futures pogodbe na commodities? A ni to malo khm, komplicirano? CFD na ETF na futures pogodbe...mal preveč posrednikov za moj okus.

A ne bi bilo lažje staviti direktno na index, če že sam trejdaš prek platforme? Oz iz indexa izbrati ne vem, pridelovalce parih surovin, pa kupiti njihove delnice? K če bo šla cena surovin gor, bojo šli tut njihovi prihodki&dobički gor. Sploh glede na to, da je meja med stroški CFD-ji/delnicami nekje okol 1 mesec...vsaj za te, kot sem jaz gledala.