^ Pripis bolezni osebi iz opcije a v anketi ne bi smela vplivati na izid rezultata. Zakaj? Npr. da imaš pred seboj najlepšo suhico na tem svetu s 40kg in pa najlepšo debeluško na tem svetu z 80kg. Recimo, da kolebaš med tem, katera ti je lepša in se težko odločiš. Recimo, da ti povem, da ima suhica raka na ledvicah. Se boš zato, ker je bolna, odločila, da je manj lepa? Kaj pa če ti kasneje povem, da ima debeluška krvožilne bolezni?
Ampak recimo, da pripis bolezni osebi iz opcije a v anketi pri nekaterih vpliva na to, kako bodo odgovorili, ker so pristranski. Bi to zmanjšalo logičnost ankete? Ne. Zakaj ne? Ker anketa ne raziskuje, ali imajo anketiranci raje zdrave, kot bolne.
To, kakšno bolezen ti pripišeš osebi iz opcije a ali b, nima veze s tem, ali je dana anketa logično zastavljena ali ne. Ima pa veliko vezo s tem, kaj ti želiš od ankete izvedeti.
claire napisal/-a:glej meni anketa ni logična, sem že povedala zakaj. ker pri nizki teži meji na bolezensko stanje, pri višji pa ne. koja logika? bolezen vs. debelost?
Recimo, da se vživim v miselnost, da anketa pri nizki teži meji na bolezensko stanje, pri višji pa ne. Zakaj bi mi bila anketa še vedno logično zastavljena?
Ker:
1.) je vprašanje jasno zastavljeno in ni dvoumno
2.) so opcijski odgovori razumljivi, nedvoumni in vezani konkretno na vprašanje
3.) rezultat ankete je št. anketirancev, katerim je v povprečju lepša oseba iz opcije a in št. anketirancev, katerim je v povprečju lepša oseba iz opcije b
Rezultat: anketa je logično zastavljena
Moja domneva:
V rezultatih ankete iščeš nekaj, kar anketa ne raziskuje.