Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Kdaj je pa sadje sploh dovoljeno? Sama sicer ne hujšam, kakšni dve kili bi rada izgubila, pa sem (kot sem zadnjič opisala) v zadnjem času shujšala le na tehtnici, ne pa tudi dejansko, in sicer zaradi nerednega prehranjevanja, sekiranja ipd.
Od sadja jem večinoma breskve, nektarine, tu pa tam banano (ta se baje dalj časa prebavlja?) in lubenico. Pojem pa maksimalno en sadež na dan, ne zalagam se s sadjem. :D
"20 years from now you will be more disappointed by the things that you didn`t do than by the ones that you did do."
Mark Twain
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

Tuna je dovoljena? A nima ful maščob (tudi če dobro iztisneš olje)?
Pa tudi mene zanima kdaj in kakšno sadje je dovoljeno. Namreč popolden vem da ni dobro jest sadja, brala sem da ga priporočajo dopoldan. Ampak banana vem da ni v redu, če se ne motim je precej kalorična, lubenica ma baje tudi dosti sladkorja (čeprav je 90% ljubenice sama voda), nekaterine/breskve so tudi dost sladke, melona isto. Na koncu ti ne ostane nič. :D :?

edit: ali trebušnjaki spadajo pod anaerobno vadbo?
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a somebody »

zelo fajn je sadje z veliko vlakninami in nizkim GI:
večino jagodičevja (borovnice, jagode, robidnice, maline, ribez), jabolka (neolupljena- da ne odstraniš vlaknin), hruške, slive, marelice, breskve, banane (majo nek sredn GI, ampak kr precej vlaknin), breskve, kivi, citrusi...
pa ananas! baje več energije porabiš za njegovo prebavo kot pa jo pa ima sadež :D
drugače pa zmernost, zdrava pamet, pa predvsem pazit na to kaj ti telo govori... če tebi odgovarja jest sadje dopoldne, ga jej, če zvečer tudi, v vsakem primeru se ne prenažirat. od ene breskve na dan se še noben ni zredil.
celjanar
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a celjanar »

Tuna je čist kul, velik slabše so hrenovke. Rajš jej nepredelano hrano.
Uporabniški avatar
Dita-
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Dita- »

jz ne vem kaj komplicirate okrog sadja. to je meni že ekstrem. jz sadje jem skoz in pravim, da bolš da se sadja najem, kot pa da pojem vrečko kokic /čipsa /sendvič /kos pice itd. Sploh pa če imaš eno 'zdravo' mejo in zdravo pamet potem že veš, kaj je zdravo in dobro zate in kaj ni. defenitivno pa ne bi šla v take ekstreme, da bi črtala sadje z jedilnika. je pa res, da kakšnih hudih problemov s težo nimam - 1 do 3 kg bi načeloma lahko izgubila, ampak se mi ne gre tolk za kg, gre se mi da sem zdrava in fit. sem začela malo bolj zdravo jest tam nekje aprila - maja in več gibat, pa se ful pozna. :)
Our passion is our strength <3
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

^^ Zakaj imajo vedno vsi take primerjave (raje sadje kot čips)? Kot da prakticirajo vsi take ekstreme (če ni/ne smem sadja bom pa čips). Se zavedamo, da od sadja se ni nihče zredil, ampak če hoče človek shujšat očitno sadje ne spada med +.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

mislm d je hotla povedat, da sadje na splošno ni problem. če poješ en sadež ali dva na dan. problem je v količini, ampak v količini vsega- lahko tudi sadja. ampak ponavadi preveč sadja poje tisti, ko je prej pojedel preveč kakih drugih stvari in je v upanju na zmanjšanje teže prešel na sadje, ampak ni zmanjšal količine. primarni problem torej ni v sadju, ampak v količini.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a barbie_girl_85 »

Sadje vsebuje OH, nič beljakovin in nič maščob. Zdej pa preber prvo alinejo. Večerja na dieti naj bi vsebovala samo beljakovine in maščobe. Prav tako kosilo. Za čas hujšanja sadje raje zamenjajte z zelenjavo.

Osnovna dietna pravila:
- vsak obrok naj ima B in zdrave M (sadje nima ne enega ne drugega)
- OH (sem spada tudi sadje) uživaj le v prvi polovici dneva in pred treningom
- obrokov ne spuščaj in ne dopusti tega da bi stradala
- vsak obrok naj ima minimalno 25 g beljakovin

Sadje za večerjo je primarni problem. Tudi en sadež. V bistvu je glavni problem v časovni razporeditvi. Sadež zjutraj ne predstavlja problema, samo moramo potem omejiti npr kruh. Al pa mal manj kosmičev, pa zato eno breskev. Čeprav bomo od kosmičev/kruha dalj časa diti kot od breskve. Če pa imamo tes tak lušt po sadju, bomo pa tud mal lakote za to pretrpel :wink:

------------------------------------------------------------------
Mal nas privzgojena miselnost je*e, sej mene je tud. Sadje in zdelenjava naj bi bla kul, ne redita, medtem ko je meso katastrofa, da o maščobah ne govorimo.vJE pa ravno obratno. Od mesa se ne bomo zredili, prav tako maščoba ni tako škodljiva. Tist, ki je na ketonski, mora olje na žlice jest... Glavni krivec za odvečne kg so oglikovi hidrati :wink:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

barbie_girl_85, slučajno sem najdla članek, kjer priporočajo zjutraj na tešče le 40 min nizkointenzivnega teka (ker drugače se začnejo namesto glukoze razkrajati mišične beljakovine), popoldan pa bolj intenzivno in dolgotrajno vadbo. Pri meni je pa ravno obratno. Zjutraj tečem vedno več kot popoldne (ponavadi zjutraj 75 min, popoldne pa 55-60 min), intenzivnost je pa ponavadi enaka. Sicer ne vem pod kakšno intenzivnost spada, se pa kr dost zašvicam.
Me zanima koliko resnice je v tem, da to škodi mišicam in če bi blo boljše, da bi zamenjala čas (popoldan več kot zjutraj)?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Če tečeš počasi, se ne bi smele mišice razkrajat, ne prej kot po 120 minutah. To je, če ni na tešče. Zdej za tešče nimam podatkov, je pa res, da pri teku na tešče že v štartu telo napade maščobe (drgač 30 minut še iz krvi črpa). Tvojih 75 minut na tešče bi bilo nekako za 105 minut teka po obroku. Mogoče zamenjat vseeno ni slaba ideja, če ne zarad druzga pa zato, da pokuriš vse tisto, kar poješ po teku na tešče. ČE boš s tekom pokurla zaužite OH-je, boš hujšala že sam z bazalnim metabolizmom. Če pa boš zjutraj hodila "v minus", popoldne ti bodo pa ostale zaloge energije za skladiščit, pa ne boš velik nardila. Jst bi zjutraj delala vaje za moč - anaerobne (like počepi, trebušne, izpadni, skleci, poskoki ipd), da izkoristiš zaužite OH-je in jih pretvoriš v mišice, popoldne pa tekla ter pokurila, kar je ostalo ter še mal maščob zraven. Dvakrat dnevno ne bi tekla.

Intenzivnost pa najlažje kontroliraš z dihanjem. Če se zadihaš, je previsoka. Tečt morš tko počas, da je pulz tam na 120, kar pomeni, da se lahko še normalno pogovarjaš. Nobenega sopihanja, nobenega globokega dihanja. Ko si zadihana, telo že črpa iz mišic.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

barbie_girl_85 napisal/-a:Sadje vsebuje OH, nič beljakovin in nič maščob. Zdej pa preber prvo alinejo. Večerja na dieti naj bi vsebovala samo beljakovine in maščobe. Prav tako kosilo. Za čas hujšanja sadje raje zamenjajte z zelenjavo.

Osnovna dietna pravila:
- vsak obrok naj ima B in zdrave M (sadje nima ne enega ne drugega)
- OH (sem spada tudi sadje) uživaj le v prvi polovici dneva in pred treningom
- obrokov ne spuščaj in ne dopusti tega da bi stradala
- vsak obrok naj ima minimalno 25 g beljakovin

Sadje za večerjo je primarni problem. Tudi en sadež. V bistvu je glavni problem v časovni razporeditvi. Sadež zjutraj ne predstavlja problema, samo moramo potem omejiti npr kruh. Al pa mal manj kosmičev, pa zato eno breskev. Čeprav bomo od kosmičev/kruha dalj časa diti kot od breskve. Če pa imamo tes tak lušt po sadju, bomo pa tud mal lakote za to pretrpel :wink:

------------------------------------------------------------------
Mal nas privzgojena miselnost je*e, sej mene je tud. Sadje in zdelenjava naj bi bla kul, ne redita, medtem ko je meso katastrofa, da o maščobah ne govorimo.vJE pa ravno obratno. Od mesa se ne bomo zredili, prav tako maščoba ni tako škodljiva. Tist, ki je na ketonski, mora olje na žlice jest... Glavni krivec za odvečne kg so oglikovi hidrati :wink:

se strinjam da so glavni krivec za odvečne kilograme ogljikovi hidrati. predvsem so to enostavni sladkorji. sadje ima poleg oh tudi še veliko vitaminov, ki jih telo potrebuje. poleg tega vlaknine zavirajo prehitro absorpcijo oh- torej sadje z vlakninami se bo dalj časa prebavljalo.
druga stvari, ki jo hočem povedat je to, da je posploševanje, kdaj se lahko je sadje oz. katerakoli druga stvar. sj neke splošne smernice- več oh zjutraj, zvečer več beljakovin, so kul, ampak mormo vedt da ima vsak različen ritem življenja. konkreten primer: če imam jst večerjo ob sedmih zvečer in vem, da se bom učila še do polnoči ali dlje, potem bom pojedla tisto breskev, da dobim dovolj glukoze za moje možgane.
in ravno ta primer nas privede do ketonske diete- možgani lahko za svoje normalno delovanje lahko uporabljajo le glukozo (ok, pustmo izjeme). vsak, ki malo zna logično razmišljat, bo vedel, da moraš zato tut kaj oh zaužit. resno, samo poslušat se je treba. namesto da se visi na forumu in se samo sprašuje kaj katea dieta priporoča, je fajn premislt, kdaj se rediš, kdaj shujšaš, kakšen je nivo tvoje energije, kako se počutiš...
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

barbie_girl_85 napisal/-a:Če tečeš počasi, se ne bi smele mišice razkrajat, ne prej kot po 120 minutah. To je, če ni na tešče. Zdej za tešče nimam podatkov, je pa res, da pri teku na tešče že v štartu telo napade maščobe (drgač 30 minut še iz krvi črpa). Tvojih 75 minut na tešče bi bilo nekako za 105 minut teka po obroku. Mogoče zamenjat vseeno ni slaba ideja, če ne zarad druzga pa zato, da pokuriš vse tisto, kar poješ po teku na tešče. ČE boš s tekom pokurla zaužite OH-je, boš hujšala že sam z bazalnim metabolizmom. Če pa boš zjutraj hodila "v minus", popoldne ti bodo pa ostale zaloge energije za skladiščit, pa ne boš velik nardila. Jst bi zjutraj delala vaje za moč - anaerobne (like počepi, trebušne, izpadni, skleci, poskoki ipd), da izkoristiš zaužite OH-je in jih pretvoriš v mišice, popoldne pa tekla ter pokurila, kar je ostalo ter še mal maščob zraven. Dvakrat dnevno ne bi tekla.

Intenzivnost pa najlažje kontroliraš z dihanjem. Če se zadihaš, je previsoka. Tečt morš tko počas, da je pulz tam na 120, kar pomeni, da se lahko še normalno pogovarjaš. Nobenega sopihanja, nobenega globokega dihanja. Ko si zadihana, telo že črpa iz mišic.

Ponavadi se držim zjutraj tistih 60-70% srčnega utripa, popoldan, ko tečem manj časa, mogoče malo povečam intenzivnost. Po pravici povedano mi anaerobna vadba ni všeč (sploh moških sklecev ne znam, pri počepih in izpadnih korakih hitro začutim bolečine v kolenih,..). Mi je dosti lažje tečt/kolesarit 2 uri na dan, kot pa delat npr. pol ure vaje za moč. To je namreč zame prava muka. Trebušnjake pa delam zjutraj na tešče pred tekom 10 min, popoldan pa po teku spet 10 min, včasih tudi pred spanjem nardim 10 min. Ne vem pa če to sploh pomaga pri (vidnem) oblikovanju, ker najprej bi mogla zgubit dodaten špeh (npr. s tekom) ali vseeno tudi trebušnjaki pomagajo?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Veš, kakšna je razlika med fruktozo in glukozo? Glukoza se v telesu spremeni v energijo, fruktoza pa najprej v maščobo :wink:

Možgani pa lahko delujejo tud na ketonih, samo naučit se morjo (rabijo kakšen teden, nato začnejo energijo črpat iz ketonov).

Moji možgani so tud na dieti delal :wink:

MAh trebušne je fajn delat zarad splošne drže, pa če jih nimaš nič. Vidni pa itak ne bodo, dokler bo špeh na trebuhu. Suhcem se pa ponavad vidjo trebušne tud če nikol v življenju niso trebušnjaka nardil.

ČE boš delala sam aerobno, boš shujšala, ampak ne bo oblike. Riti ne boš mela, ker boš špeh zgubila, gluteus bo pa majhen. Bi ga blo fajn mal "nabildat". Kolena te bolijo zato, ker greš s prsti čez kolena. Rit naj gre nazaj, teža pri izpadnih na sprednji nogi - na peti, hrbet pa raven. Težišče naj bo bolj zadaj, ne se preveč naprej nagibat.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

barbie_girl_85 napisal/-a:Možgani pa lahko delujejo tud na ketonih, samo naučit se morjo (rabijo kakšen teden, nato začnejo energijo črpat iz ketonov).

ne, ne naučijo se. v enem tednu naraste koncentracija ketonskih spojin toliko, da lahko prehajajo v možganske celice.
si drugače slišala že za metabolično acidozo?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Misliš zakisanje telesa? Sej se da tud po slovensko povedat :wink:

Sem, dvomim pa, da se zarad tega, ker se ne je OH-jev zvečer, poruši acidobazno ravnovesje. Drugo je čista ketonska dieta, trajajoča mesece, ampak tud to se da preprečit.

Do nje pa lahko pride tud zarad dalj časa trajajoče driske, diabetesa....
Odgovori