USA (ZDA)

Popotovanja, izleti, tripi, trekingi, pohodništvo in še in še...
Odgovori

Življenje v Ameriki

Zanimivo
69
53%
Normalno
16
12%
Boljše v EU
45
35%

Skupaj glasov: 130

Uporabniški avatar
LovelyM
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a LovelyM »

Wow, k berem vse te komentarje se mi kr milo stori. Vedno sm si želela obiskat Ameriko, vsaj za kkšn teden, ker se mi zdi vse tako fascinantno in ljudje tako sproščeni.
čmokica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a čmokica »

Js bom polet šla z tetko,k je turistični vodič :D komiii čakaaam ;)
Nema na svetu ruznih zena..postoje samo zene, koje ne znaju da bi s malo truda mogle da budu lepe.
( Dior )
Latte
Debatorica
Debatorica
Kraj: New York

Neprebrana objava Napisal/-a Latte »

Če bi mela možnost, bi šla zdele takoj živet v Ameriko, natančneje New York, sam čevlje uzamem pa kr v pižami na letalo :D
To si pa najbolj želim, ma sploh ne bi uzela s sabo nč denarja, nč ne rabim...sam da v NY pridem bi pač neki časa spala na kašni klopci na Manhattnu pol bi se pa že znajdla :D
How blind can you get and still have eyes?
Anona
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Anona »

Jaz sem pa bla v Ameriki 4 mesece. Sem delala v Kaliforniji v nacionalnem parku Yosemite. Papirje sem si uredila že tukaj, na agenciji STA za študente. Seveda delovno vizo pri tej agenciji dobijo samo študenti (za dijake nisem prepričana), moraš pa plačat mislim da tam okrog 180 jurjev za program, 30 jurjev za vizo in potem še letalska karta. Tko da vse skupaj kar nanese.
Ampak je bila pa nepozabna izkušnja. Mislem zakon. Je za probat definitivno.
Kar se Američanov tiče, meni so bili všeč. Ne v vseh pogledih, ker se mi zdi, da sicer zelo hitro navežejo stik, ampak njihovi medosebni odnosi nekako niso glih globoki. NO, po mojem mnenju.
Stvar, ki pa bi jo v Ameriki najtežje prebolela, pa je njihova hrana. Meni je bla proti koncu že tako ogabna, da ko sem pršla v Slovenijo, sem si rekla, končno hrana.
Sicer, če imaš pa veliko denarja, lahko pa tud dost dobr ješ:)
~ClaUdyKa~
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Idrija

Neprebrana objava Napisal/-a ~ClaUdyKa~ »

Moj brat je tut šel preko agencije STA pred tremi leti, samo da v Yellovstone, ravno tako nacionalni park, kjer je delal 4 mesce in je bil še kr zadovoljen, oz. lepa izkušnja. Letos, oz. lani ( od novembra dalje ), pa je šel v Richmond za 8-10mescev, kjer dela kot barman v enem hotelu, sicer višjega razreda. Ampak tokrat je šel predvsem zaradi svoje punce, katera dela kot varuška in ne more zdržati brez nje toliko časa, za to se ji je po 2eh mesecih pridružil.... soo in love, ah jaa :D :D

Drugače pa delo v tujini zna bit zelo zanimivo in ena velika izkušnja, sploh ker se izpopolnjuješ na področju jezika, sicer bolj govorno, ampak komunikacija je tisti prvi stik :D
Anona
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Anona »

Richmond? A je to en predel San Francisca v bistvu?
Ja, sej men so tud najprej na STA ponudil Yelowstone, ampak so mi drugi rekli, da tam kar precej manj zaslužiš kot v Yosemite in da ni tko v redu. Sem mela srečo, da mi je kolegica zrihtala tam. Drugače pa delo v tujini priporočam vsem. Je res ena zelo dobra izkušnja.
MIS_MAS
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a MIS_MAS »

Pozna kdo kak hostel v Californiji v mestu Fresno za več oseb, okol 20$ na osebo?... Na netu nič kaj ne najde.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a CaliLove* »

Splaca se vam it v motel, ki so ponavadi skoraj kot hoteli, ampak precej cenejsi. Za sobo odstejes priblizno 50, 60 dolarjev na noc, v sobi pa so lahko tudi 4 osebe. Motelov je v Kaliforniji precej vec kot hostlov.

Vem, da je tale tema ze stara par let, ampak ko sem brala komentarje, kako bojo vsi kar sli zivet in delat v Ameriko: :rofl: :rofl:
Amerika je ena izmed drzav z najvec imigranti in najbolj kompliciranim sistemom imigriranja. Ne vem, od kje folku ideje, da jih bo Amerika sprejela odprtih rok in bojo lahko ostali kar dokler se jim bo zljubilo, in morda celo dobili drzavljanstvo. :rofl: :lol:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Sam a niso moteli ponavad bolj ob avtocestah?
Kar zna bit precej ovira, če si želiš ogledat mesto.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Ni nujno. Jaz zivim v mestu, pa jih mamo enih par tukaj okrog.
Cist v centru jih res ne bo nasla, ampak ce hoces bit v centru mesta, gres v hotel.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

CaliLove* napisal/-a:haha ja res, it's america, pralni stroji niso se nic, ne bi verjel, kaj vse se dozivi tukaj! :D

no, da slišimo! :D :D :D
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

haha sem sele zdej to vidla :D

- WC-ji so cudni: voda v njih stoji malo pod vrhom skoljke in ko potegnes vodo, jo vso naenkrat posrka noter in potem se hitro spet napolni. pa moras pazit, da ne porabis prevec papirja, ker drugace se hitro zamasi :)
- majo cudna cestna pravila, kot npr. 4-way stop, kar pomeni, da v kriziscu brez semaforja nobena cesta ni prednostna, vse 4 imajo znak stop in kdor prej pride, prej spelje
- sobe, predvsem spalnice nimajo luci na stropu, ampak obicajno samostojece svetilke
- reklame na tv so bedaste :)
- imajo reklame za zdravila, ki se jih dobi samo na recept, kot npr. kontracepcijske tablete, in na koncu reklame na hitro zdrdrajo vse stranske ucinke zdravila
- najvec reklam je za hrano in restavracije ter za shujsevalne tablete, programe, telovadbe :)
- ni centralne kurjave, samo v steno vgrajeni grelniki. ampak res je, da sem v kaliforniji, kjer niti ni potrebe po kurjavi. verjetno je v drugih drzavah boljse ogrevanje
- tok debelih (res ogromnih, ne samo pretezkih) ljudi nisem vidla nikjer v evropi
- placo dobijo vsaka 2 tedna, ne 1x na mesec
- uporabljajo ceke kot placilno sredstvo poleg gotovine in kartic
- povsod moras za usluge dat napitnino: taksistu, natakarju, tipu, ki ti dostavi pizzo... ce ne pustis napitnine, te zelo grdo gledajo.
- v svojem domu imas lahko pistolo in ne rabis nobenih dovoljenj
- bencin je dost cenejsi kot v evropi (priblizno 4 dolarje za galono oz. 0,7 evra za liter) pa se vsi pritozujejo, kako je drag
- lekarne so v trgovinah (kot da bi bla v sloveniji recimo znotraj mercatorja al pa spara)
- racune se lahko placuje prek telefona
- americani zbirajo kupone za vse: za specerijo, restavracije, izlete...
- lahko "posvojis" avtocesto: drzavi placas pac neko vsoto, ki gre za vzdrzevanje avtocest, ob "tvoji" avtocesti pa postavijo znak, na katerem pise tvoje ime

pa sigurno je se kaj, ampak se ne spomnim zdaj iz glave :)
aja enkrat sva se peljala z mozem po avtocesti in ob robu ceste, na notranjem pasu je bil postavljen kavc! verjetno je padel s tovornjaka (druge razlage nimam za kavc na avtocesti), ampak bilo je za crknit smesno, ker je kar stal tam, kot da caka, da se kdo usede nanj! only in america :D
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

^^in povej mi, pač subjektivno mnenje, kje misliš da je bolj kakovostno življenje za posameznika in družino /SLO ai USA/ ?
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

CaliLove* napisal/-a:...
Večino zadev se vidi tudi v Evropi :P, ok, razen tistega s "posvojitvijo" avtoceste, priznam, še nisem zasledila. :D Aja, pa čekov tud ni velik več vidt tle.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Tezko recem, ker imata obe drzavi svoje prednosti in pomanjkljivosti, ne vidim pa nobenih velikih razlik, ki bi bistveno vplivale na kakovost zivljenja.

En minus ZDA je sigurno zdravstveno zavarovanje, kar verjetno vpliva na kakovost zivljenja nekaterih ljudi. Nekatere sluzbe nudijo zavarovanje, druge (predvsem slabse kot recimo restavracije s hitro prehrani) ga ne, tretje sele po nekaj mesecih zaposlitve. Najveckrat moras se kar doplacati, ce zelis imeti vse krito. Se pa tudi da dobiti zdravstvene storitve brezplacno (imajo neke programe za ljudi z nizkimi dohodki, ampak nisem seznanjena s tem, kako to poteka).

Po drugi strani so davki nizji kot v Sloveniji. Minimalna placa je $8 na uro (v Kaliforniji), kar neto znese preracunano v evre slabih 800 evrov na mesec (za poln delovni cas). Na splosno so place boljse. So pa seveda tudi tu revezi, kot v vsaki drzavi na svetu. So stvari, ki so tu drazje in so stvari, ki so cenejse.

Na splosno se mi zdi kakovost zivljenja dokaj primerljiva. So plusi in minusi tako kot povsod. Meni osebno je zivljenje tukaj v juzni Kaliforniji super, ker je vreme idealno, poleg tega je cela obala Kalifornije cudovita. Marsikaj za videt in pocet, poleg tega je narava zelo lepa. Nikoli pa ne bi zivela recimo v Miamiju, ki je totalno turisticno mesto in poleg klubov in barov nimas tam kaj dosti pocet in videt. ZDA so velike in zvezne drzave se med seboj razlikujejo, tako da dosti je odvisno tudi od tega, v kateri zvezni drzavi si.
Odgovori